Сегодня: 05 | 05 | 2024

Курсовий проект „Організація рослинництва і перспективи його розвитку в ЗАТ „Племзавод „Агро - Регіон” Бориспільського району Київської області

Обгрунтовуючи планові показники з трансформації угідь, необхідно висвітлити заходи з поліпшення і збереження земель, визначити витрати на здійснення таких заходів ( таб. 2.2 )

Таблиця 10. Обчислення витрат на здійснення заходів по поліпшенню земель

Заходи по поліпшенню земель

Обсяги робіт, га

Витрати планового року, грн.

НА 1 га

Всього

В тому числі за рахунок коштів держбюджету

Поверхневе поліпшення сіножатей і пасовищ

228

940

214320

Х

254

870

220980

Х

Створення полезахисних лісових смуг

5

2660

13300

Х

Як бачимо, у плановому році планується провести поверхневе поліпшення сіножатей і пасовищна площах відповідно 228 і 254 га. Доцільно також створити лісосмуги для захисту від вітрової ерозії грунтів площею 5 га.

2.1.2. Планування врожайності сільськогосподарських культур.

Плануванню урожайності сільськогосподарських культур передує детальний аналіз досягнутого її рівня на підприємстві, у передових господарствах зони, дослідних станціях. При цьому важливо виявити кількісний та якісний вплив на врожайність основних факторів, що її визначають (добрива, попередники, сорти, технології тощо).

Планування врожайності сільськогосподарських культур здійснюють кількома методами. Найчастіше застосовують нормативний метод у поєднанні з експертно-оцінним, сутність якого полягає у визначенні можливого приросту врожаю в результаті зміни динамічних факторів з наступним збільшенням фактичної середньозваженої врожайності на величину цього приросту. Приріст урожаю обчислюють від збільшення норм внесення добрив порівняно з базовим періодом, запровадження продуктивніших сортів, розміщення культур по кращих попередниках, розширення площ застосування засобів захисту рослин, зменшення втрат продукції під час збирання. Практика передових господарств свідчить про те, що без внесення добрив неможливо одержати хороші врожаї. Рік у рік виробництво добрив збільшується, а норми їх внесення під конкретні культури уточнюються.

Виходячи з поживності добрив і знаючи дози виносу речовин відповідними культурами, можна обчислити приріст їх урожайності.

Урожайність сільськогосподарських культур є одним із головних показників рівня ведення всієї системи виробництва і головного елементу усієї системи землеробства. Урожайність характеризується виходом продукції тієї чи іншої сільськогосподарської культури з одиниці площі посіву. В ній сумуються заходи, які проведені в господарстві по інтенсифікації виробництва і зміцнення його матеріально-технічної бази, якість і строки обробітку ґрунту, заходи з комплексної механізації, меліорації і хімізації земель, система добрив і догляду за посівами, проведення протиерозійних заходів, системи боротьби з шкідниками і хворобами, система насінництва і сівозмін, впровадження і виробництво найбільш врожайних сортів і гібридів, досягнень науки і передового досвіду вирощування сільськогосподарських культур, усунення втрат врожаю.

Розрахунок приросту урожайності озимої пшениці від збільшення внесення добрив покажемо у таблиці 11.

Таблиця 11. Розрахунок прибавки врожаю озимої пшениці від збільшення внесення добрив в ЗАТ „ПЗ „Агро - Регіон”

Види добрив

Кількість добрив

Коефі-Цієнт викори-Стання діючої речо-Вини

Буде використано діючої речовини, кг

Винос пожив-Них речовин з ґрунту на 1 ц урожаю, кг

При-Бавка урожа-Йності, ц/га

ВСьо-Го, ц

В перера-Хунку на діючу речови-Ну, кг

З мінера-Льних добрив

З орга-Нічних добрив

ВСьо-Го

Аміачна селітра

0,5

17

0,6

10,2

3

13,2

3,5

3,77

Каїніт

0,5

5

0,7

3,5

4,5

8,0

2,5

3,2

Супер-

Фосфат грану-льова-

Ний

0,8

15,6

0,2

3,2

3

6,12

1,2

5,1

Виходячи з даних таблиці, прибавка урожайності озимої пшениці становитиме 3,2 ц/га, оскільки при впливі комплексу різноманітних факторів визначальним є той, що знаходиться в найменшій кількості.

При опрацюванні планових показників з рослинництва важливе значення має правильне визначення урожайності сільськогосподарських культур, оскільки від цього залежать реальність показників виробництва по галузі в цілому. За рівнем урожайності планують розмір посівних площ відповідних культур, валові збори продукції.

На основі середньозваженої врожайності і прибавки за рахунок добрив розрахуємо планову урожайність сільськогосподарських культур (таблиця 12).

Таблиця 12. Валовий збір і планова урожайність сільськогосподарських культур в ЗАТ „ПЗ „Агро - Регіон”

Назва культури

Сума посівної площі за останні 3 роки, га

Валовий збір за останні 3 роки, ц

Середньо-Зважена урожайність за останні 3 роки, ц/га

Планова урожайність, Ц/га

Озимі зернові

19956

949993

47,60

50,80

Озима пшениця

2988

128096

42,87

46,07

Кукурудза на зерно

5517

300251,5

54,42

57,62

Ячмінь

3618

104326

28,84

32,04

Овес

561

12908

23,01

26,21

Гречка

55

706

12,84

16,04

Горох

643

11155

17,35

20,55

Отже, відповідно даним таблиці 12 можна зробити висновок, що завдяки додатковому внесенню мінеральних та органічних добрив можна досягнути значного підвищення врожайності культур. Так, урожайність озимої пшениці планується довести до 46,07 ц/га, урожайність кукурудзи на зерно – до 57,62 ц/га.