Сегодня: 06 | 05 | 2024

Курсовий проект „Організація рослинництва і перспективи його розвитку в ЗАТ „Племзавод „Агро - Регіон” Бориспільського району Київської області

Розглянемо перспективи розвитку галузі рослинництва у ЗАТ „ПЗ „Агро - Регіон”.

Таблиця 27.

Перспективи розвитку галузі рослинництва.

Показники

2005 р.

(факт.)

2006 р.

(план)

2010 р.

(проект.)

Площа Озимої пшениці, га

1126

1172

1240

Урожайність, ц/га

41,83

46,07

47,3

Виробництво Зерна, ц

47097

53994

58652

Реалізація Зерна, ц

28336

51319

53110

Собівартість 1ц зерна, грн

63,06

52,46

49,09

Середня ціна реалізації 1ц зерна, Грн

65,35

67,37

68,2

ПРибуток З зерна, грн

2,29

14,91

19,11

Прибуток, всього, тис. грн.

64,0

317,8

1120,8

Рівень рентабельності, %

3,62

28,42

38,93

Виходячи з даних таблиці, можемо сказати, що на 2010 рік планується збільшити посівну площу озимої пшениці порівняно з фактичними даними 2005 року (на 114 га ) і підвищити урожайність до 47,3 ц/га. В результаті, збільшиться виробництво продукції на 11555 ц. Собівартість зменшиться і при одночасному збільшенні ціни реалізації прибуток на 1ц буде становити 19,11 грн. І як наслідок, рівень рентабельності збільшиться до 38,93%.

Загалом результати виробничої діяльності підприємства позитивні, в планах розвитку господарства поліпшувати економічний стан підприємства і удосконалювати систему виробництва, щоб досягти головної мети: максимального прибутку при мінімальних затратах.

Висновки

Правильність організації галузі рослинництва в ЗАТ „ПЗ „Агро - Регіон” потребує проведення глибокого аналізу господарсько-фінансової діяльності за попередні роки, а також виконання завдань поточного року.

При плануванні галузі рослинництва, особливо важливе місце має правильне використання кожної ділянки з врахуванням якості грунтів і їх економічної оцінки.

Аналізоване господарство спеціалізується на виробництві продукції свинарства та молока, а також вирощуванні кукурудзи на зерно.

Особливого значення набуває питання реалізації продукції, яке об’єктивно відбиває умови виробництва, планування, рівня урожайності як основного показника галузей рослинництва.

При плануванні врожайності необхідно опрацювати в господарстві заходи, спрямовані на забезпечення високих і сталих врожаїв. Перед плануванням посівних площ, у господарстві необхідно провести економічну оцінку сільськогосподарських культур з метою визначення найбільш ефективних, щоб по можливості розширити їх посівні площі.

Всі ці міроприємства лише в комплексі можуть дати значний ефект, і тому не можна знехтувати одним з факторів, а використовувати їх з повною віддачею.

Основою підвищення ефективності виробництва продукції рослинництва на підприємстві є підвищення врожайності сільськогосподарських культур. Це можливо досягнути лише завдяки запровадженню інтенсивної технології виробництва, суть якої полягає в оптимізації умов вирощування на всіх етапах росту й розвитку рослин, розміщенні культури після кращих попередників, вирощуванні інтенсивних сортів, застосуванні добрив з розрахунку на заплановану урожайність, використанні інтегрованої системи захисту рослин від бур’янів, хвороб та шкідників, захисті грунтів від ерозії. Так, за розрахунками додаткове внесення мінеральних добрив дасть приріст урожайності озимої пшениці до 46,07 ц/га.

Загалом виробництво продукції рослинництва є ефективним. За період 2003-2005 рр. частка прибутку, отримана від реалізації продукції рослинництва збільшилася у 2,5 разів і становила у 2005 році 9608,8 тис. грн.

Застосування інтенсивних технологій дозволить в перспективі збільшити урожайність сільськогосподарських культур та валовий вихід продукції. Відбудеться також зменшення собівартості продукції і зменшення витрат.

Список літератури

1.  Закон України”Про підприємництво в Україні” // Відомості Верховної Ради. 1999-№24-с.273

2.  Організація виробництва на сільськогосподарських підприємствах. Практиткум/За ред. М. Ф.Соловйова. – К.: Урожай, 1995 –446с.

3.  Регіональні резерви збільшення виробництва зерна в Україні.// Вісник сільськогосподарської науки. 1999 - №3 ст.1-9

4.  Ресурсозберігаюча і екологічно чиста технологія вирощування озимої пшениці. Л. О.Животков та ін. – К.: Урожай, 2002 – 232с.

5.  Рослинництво. Інтенсивна технологія вирощування польових і кормових культур. Навчальний посібник./ М. А. Білоножко. – К.: Вища школа, 1990 – 292с.

6.  Сойко В. Ф. Збільшення виробництва зерна озимої пшениці і удосконалення інтенсивної технології її вирощуванняю// Вісник сільськогосподарської науки. – 2001-№9.

7.  Тарасенко Г. С. Організація виробництва в сільськогосподарських підприємствах. – К.: Урожай –1999.

8.  Організація сільськогосподарського виробництва. – К.: ФАДА ЛТД, 2000. Андрійчук В. Г. Економіка аграрних підприємств. – К. – ІЗМІХ, 1996. – 512 с.

9.  Економіка сільського господарства / П. П. Руснак., В. В, Жебко, М. М. Рудий, А. А.Чалий; за ред. П. П.Руснака – к.: Урожай, 1998 р.- 320с.

10.  Організація сільськогосподарського виробництва. За ред. Г. С.Тарасенка, Л. Я.Зрібняка, М. М Ільчука. – К.: ФАДА, ЛТД, 2000. – 446