Сегодня: 06 | 05 | 2024

Курсовий проект „Організація рослинництва і перспективи його розвитку в ЗАТ „Племзавод „Агро - Регіон” Бориспільського району Київської області

Розглянемо виробництво та реалізацію зернових культур в досліджуваному господарстві.

Таблиця 8. Показники виробництва та реалізації зернових культур у ЗАТ „ПЗ „Агро - Регіон”

Показники

2003 рік

2004 рік

2005 рік

Всього по господар-Ству

В т. ч. зерно-Вих

ПИто-

Ма вага, %

Всього по господАр-Ству

В т. ч. зерно-Вих

ПИто-Ма вага, %

Всього по господар-Ству

В т. ч. зерно-Вих

ПиТо-Ма вага, %

Посівна площа, га

7234

3777

52,21

9721

8082

83,14

9668

7938

82,11

Реалізація продукції, тис. грн.

11149,0

3804

34,12

19992,0

4396

21,99

29412,3

9608,8

32,67

Повна собівартість, тис. грн.

7968

1803

22,63

22146

3640

16,44

25950,8

5480,7

21,12

Прибуток, тис. грн.

3181

1683

52,90

3416

756

22,13

9055

4128,1

45,59

З наведеної таблиці можна зробити висновок, що в господарстві вирощують переважно зернові культури, адже питома вага площ під їх посівами коливається по роках від 52,21 % у 2003 році до 82,11 % - у 2005. А питома вага грошових надходжень від реалізації зернових до загальної виручки по господарству становить: у 2003 р. – 34,12 %, 2004 р. – 21,99 %, 2005 р. – 32,67 %.

Основою виробництва продукції рослинництва є технологія вирощування сільськогосподарських культур. За послідовністю виконання технологічних операцій у процесі виробництва рослинницької продукції можна виділити чотири основних періоди:

1)  основний обробіток грунту і внесення добрив;

2)  передпосівний обробіток грунту і сівба;

3)  догляд за посівами;

4)  збирання врожаю.

При організації виробничих процесів у рослинництві необхідно дотримуватись таких принципів:

-  пропорційності – передбачає встановлення оптимальних співвідношень між засобами праці, предметами праці та робочою силою у процесі виробництва з метою забезпечення його безперервності і досягнення високої продуктивності;

-  ритмічності – полягає у виконанні всіх пов”язаних між собою операцій в одному темпі;

-  узгодженості- полягає у вимаганні виконання окремих виробничих операцій у чітко визначеній послідовності;

-  безперервності – виконання взаємопов”язаних операцій у виробничому процесі без перерв або з мінімальними перервами між ними.

Найбільш енергомістким і трудомістким перідом є обробіток грунту ( 40% ).

Розглянемо послідовність виконання окремих операцій.

Організація процесу оранки полягає в підготовці до роботи агрегату, регулюванні всіх корпусів плуга, і передплужника на однакову глибину, кріплення борін, щоб забезпечити перекриття плуга. Оранка є одночасним боронуванням, що дозволяє поліпшити якість обробітку, зберігати вологу.

Перед початком оранки поле розбивають на загінки однакової ширини, потім відбивають поворотні смуги проходом агрегату так, щоб стіна борони була до загінки. Ширина поворотних смуг повинна бути рівною кратній кількості проходу агрегату, вона коливається від 9 до 30 м.

Боронування – це прийом підготовки грунту для посіву та догляду за ними. До боронування пред’являються такі вимоги: дрібногрудкуватість верхнього покриву грунту; однакова глибина рихлиння, вирівненість поверхні – відсутність гребенів, огріхів, особливо на поворотах; прямолінійність ходу зубів борін.

За допомогою культивацій досягається вирівнювання поля, створюється дрібногрудковий шар грунту на глибину заробки насіння, знищуються бур’яни, зберігається волога верхнього покриву грунту.

Для кращого обробітку грунту культивація і боронування виконується одним агрегатом.

Лущення, дискування, коткування здійснюється, щоб запобігти висушування грунту після збирання врожаю, а також для збереження в ньому вологи, знищення бур’янів, хвороб та шкідників, які накопичуються в післязбиральних рештках. Застосування поточного методу збирання зернових культур дозволяє звільнити поля від соломи одночасно із збиранням, а це дає можливість вслід за ним лущити стерню, що в свою чергу зменшує забур’яненість полів, поліпшує якість подальшого обробітку грунту.

Заготівля, транспортування і внесення добрив є складним і трудомісткими процесами. Основними видами робіт при цьому є: подрібнення, навантаження у транспортні засоби, транспортування до місця внесення і внесення в грунт за допомогою різних розкидачів та сівалок.

Посівний агрегат слід укомплектувати, відрегулювати, встановити на норму висіву. Крім цього визначаються способи його руху.

Найчастіше використовується на посіві човниковий спосіб руху. Залежно від конфігурації поля і кількості сівалок можуть застосовуватись загінний, перекриттям, перехресний способи.