Сегодня: 06 | 05 | 2024

Курсовий проект „Організація рослинництва і перспективи його розвитку ПСП «Промінь» Шосткинського району Сумської області”

Слід ретельно проаналізувати досягнутий рівень урожайності культур за досліджуваний період.

Таблиця 1.6

Динаміка посівних площ і урожайності сільськогосподарських культур у ПСП “Промінь”

Культури

Посівна площа, га

Урожайність, ц/га

Валовий збір, ц

2003

2004

2005

2003

2004

2005

2003

2004

2005

Озима пшениця

682

618

691

41,7

36,8

39,9

28439,4

22742,4

25428,8

ОзимЕ жито

79

67

87

21,3

20,7

20,1

1682,7

1386,9

1800,9

КУкурудза

189

237

141

29,2

40,2

37,4

5518,8

9527,4

5668,2

Овес

69

63

42

32,7

24,8

33,9

2256,3

1562,4

1041,6

Просо

51

22

67

20,4

19,8

22,0

1040,4

435,6

1326,6

Ячмінь

197

265

251

23,1

27,5

26,4

4550,7

7287,5

6902,5

Гречка

65

69

57

8,7

9,5

11,2

565,5

655,5

541,5

Горох

168

233

187

23,4

20,8

21,2

3931,2

4846,4

3889,6

Цукрові буряки

410

457

430

280

335

312

114800

153095

144050

Кормові коренеплоди

104

91

90

396

450

413

41184

40950

40500

Картопля

63

46

50

152

140

129

9576

6440

7000

Кукурудза на силос

274

236

220

297

300

321

81378

70800

66000

Кукурудза на зелений корм

168

265

141

181

205

200

30408

54325

28905

Багаторічні трави

319

307

292

188

250

239

59972

76750

73000

Овочі

20

23

35

218

223

228

4360

5129

7805

З наведеної таблиці видно, що в досліджуваному підприємстві у 2005році порівняно з 2003 роком збільшилась урожайність по таких культурах як кукурудза, овес, ячмінь, гречка, цукрові буряки, кормові коренеплоди, кукурудза на силос і зелений корм, багаторічні трави. Також прослідковується зменшення урожайності за досліджуваний період у культур: озимої пшениці, гороху та картоплі.

Розглянемо виробництво та реалізацію зернових культур в досліджуваному господарстві.

Таблиця 1.7

Показники виробництва та реалізації зернових культур в ПСП “Промінь”

Показники

2003

2005

Всього по господарству

В т. ч. зернових

Питома вага, %

Всього по господарству

В т. ч. зернових

Питома вага, %

Посівна площа, га

2698

1370

50,8

2796

1503

538

Реалізація продукції, тис. грн.

1287

470

36,6

1567

982

62,7

Повна собівартість, тис. грн.

1263

401

31,1

1538

867

56,4

Прибуток, тис. грн.

24

69

*

29

115

*

Розглянувши виробництво та реалізацію зернових культур у господарстві, можна сказати, що зернова галузь розвивається з кожним роком все більше, про що свідчить, насамперед, питома вага площі, відведеної під зернові культури.

Основою виробництва продукції рослинництва є технологія вирощування сільськогосподарських культур. За послідовністю виконання технологічних операцій у процесі виробництва рослинницької продукції можна виділити чотири основних періоди:

1)  основний обробіток грунту і внесення добрив;

2)  передпосівний обробіток грунту і сівба;

3)  догляд за посівами;

4)  збирання врожаю.

При організації виробничих процесів у рослинництві необхідно дотримуватись таких принципів: пропорційності – передбачає встановлення оптимальних співвідношень між засобами праці, предметами праці та робочою силою у процесі виробництва з метою забезпечення його безперервності і досягнення високої продуктивності; ритмічності – полягає у виконанні всіх пов”язаних між собою операцій в одному темпі; узгодженості - полягає у вимаганні виконання окремих виробничих операцій у чітко визначеній послідовності; безперервності – виконання взаємопов”язаних операцій у виробничому процесі без перерв або з мінімальними перервами між ними.

Найбільш енергомістким і трудомістким перідом є обробіток грунту ( 40% ).

Розглянемо послідовність виконання окремих операцій.

Організація процесу оранки полягає в підготовці до роботи агрегату, регулюванні всіх корпусів плуга, і передплужника на однакову глибину, кріплення борін, щоб забезпечити перекриття плуга. Оранка є одночасним боронуванням, що дозволяє поліпшити якість обробітку, зберігати вологу.

Перед початком оранки поле розбивають на загінки однакової ширини, потім відбивають поворотні смуги проходом агрегату так, щоб стіна борони була до загінки. Ширина поворотних смуг повинна бути рівною кратній кількості проходу агрегату, вона коливається від 9 до 30 м.

Боронування – це прийом підготовки грунту для посіву та догляду за ними. До боронування пред’являються такі вимоги: дрібногрудкуватість верхнього покриву грунту; однакова глибина рихлиння, вирівненість поверхні – відсутність гребенів, огріхів, особливо на поворотах; прямолінійність ходу зубів борін.

За допомогою культивацій досягається вирівнгювання поля, створюється дрібногрудковий шар грунту на глибину заробки насіння, знищуються бур’яни, зберігається волога верхнього покриву грунту.

Для кращого обробітку грунту культивація і боронування виконується одним агрегатом.