Сегодня: 06 | 05 | 2024

Курсовий проект „Організація рослинництва і перспективи його розвитку ПСП «Промінь» Шосткинського району Сумської області”

Сільськогосподарське підприємство з приватною формою власності знаходиться на території Шосткинського району Сумської області. Місцезнаходження господарства дає можливість вчасно й без витрат реалізувати сільськогосподарську продукцію та забезпечувати господарство необхідними матеріально-технічними ресурсами.

Шосткінський район знаходиться в Лісостеповій зоні.

Клімат даного району континентальний і помірно вологий. За даними Сумської метеорологічної станції, середня температура за рік становить 9-10 С, але в окремі роки бувають деякі відхилення. Середня температура найтеплішого місяця - липня дорівнює 20-22 С, а найхолоднішого - січня – 5 С. Тривалість періоду з середньою температурою понад 11 С дорівнює 160-165 дням, а з температурою понад 15 С дорівнює 115 дням. Безморозний період триває в середньому 170-180 днів.

Умови зволоження території досить сприятливі. Річні суми опадів – 620 мм.

Грунти господарства представлені в основному чорноземами опідзоленими та глибокими, темносірими опідзоленими грунтами.

Таким чином, можна сказати, що сприятливі умови теплозабезпечення, висока родючість грунту та інші для виробництва умови підприємства дозволяють вести високоінтенсивне виробництво продукції товарних і кормових культур.

У сільському господарстві результати виробництва безпосередньо визначаються кількістю обробленої землі, ї родючістю та рівнем ефективності використання. Розглянемо структуру земельних угідь у досліджуваному господарстві.

Таблиця 1.1

Склад і структура земельних угідь у ПСП “Промінь”

Угіддя

2003

2004

2005

Площа, га

%

Площа, га

%

Площа, га

%

Загальна земельна площа

3674,2

100

3674,2

100

3674,2

100

Всього с/г угідь

3437,4

93,56

3437,4

93,56

3437,4

93,56

З них: рілля

3137,3

85,38

3237,3

88,11

3237,3

88,11

Сіножаті

38,4

1,05

46

1,25

46

1,25

Пасовища

231,1

6,29

123,5

3,36

123,5

3,36

Багаторічні насадження

30,6

0,84

30,6

0,84

30,6

0,84

Зариблені ставки та водойми

27,3

0,74

27,3

0,74

27,3

0,74

Площа лісу

135,3

3,68

135,3

3,68

135,3

3,68

Інші землі

74,2

2,02

74,3

2,02

74,2

2,02

Розглянувши склад і структуру земельних угідь досліджуваного підприємства “Промінь” Шосткинського району Сумської області за період з 2003 по 2005рр., можна зробити висновок, що загальна земельна площа залишилась без змін.

Деякі зміни відбулися у структурі сільськогоспо-дарських угідь: площа ріллі та сіножаті зросла за рахунок зменшення площі пасовищ.

Дуже важливим фактором діяльності господарств є використання трудових ресурсів. Так, зробимо аналіз використання їх у господарстві ПСП „Промінь” (Таблиця 1.2).

Таблиця 1.2.

Трудові ресурси ПСП „Промінь” та їх використання

Показники

Рік

2003

2004

2005

Середньорічна чисельність працівників

668

637

694

В т. ч. - в рослинництві - в тваринництві

326 342

311 326

307 387

Коефіцієнт використанні трудових ресурсів

0,11

0,07

0,06

Порівнюючи загальну чисельність працівників за три роки видно, що протягом років відбувалось коливання. Зокрема, в рослинництві кількість працюючих зменшилась на 19 чоловік, в тваринництві збільшилась на 45. Але в той же час ефективність використання трудових ресурсів знизилась за аналізований період. Про це свідчить зменшення коефіцієнта використання трудових ресурсів в господарстві, показник якого в 2003 році був позитивним, а в 2005 знизився до 0,06.

Отже, проаналізувавши використання трудових ресурсів в господарстві ПСП „Промінь” бачимо, що хоч чисельність працівників дещо збільшилась це не призвело до покращення продуктивності, навіть навпаки можна стверджувати, що наявні трудові ресурси почали використовуватись неефективно. Тобто їх використання не відповідає потенційним можливостям підприємства.

Процес виробництва як у сільському господарстві, так і в промисловості тісно пов’язаний із основними виробничими фондами.

Основні виробничі фонди - це засоби виробництва, які беруть участь у процесі виробництва і протягом тривалого часу зберігають свою товарно-речову форму і поступово переносять свою вартість на новостворений продукт.