Курсовий проект „Організація рослинництва і перспективи його розвитку ПСП «Промінь» Шосткинського району Сумської області”
Страница 8 из 14
Обґрунтуємо планову урожайність та валовий збір сільськогосподарських культур, що вирощує ПСП „Промінь”.
Таблиця 2.4
Валовий збір і планова урожайність сільськогосподарських культур в ПСП „Промінь”
Назва культури
|
Сума посівної площі за останні 3 роки, га
|
Валовий збір за останні 3 роки, ц
|
Середньозважена урожайність за останні 3 роки, ц/га
|
Планова урожайність ц/га
|
Озима пшениця
|
1991
|
76610,6
|
38,47
|
41,67
|
Озиме жито
|
233
|
4870,5
|
20,9
|
23,1
|
Кукурудза на зерно
|
567
|
20714,4
|
36,53
|
38,63
|
Цукрові буряки
|
1297
|
411945
|
317,61
|
330,21
|
Отже, вище ми спланували урожайність сільськогосподарських культур ПСП „Промінь” та слід зауважити: на урожайність сільськогосподарських культур впливає комплекс факторів, але визначальними є фактор, який знаходиться у найменшій кількості. Виходячи з табличних даних бачимо, що значення є найменшим у прибавці врожайності озимої пшениці, внесення каїніту – 3,2. Враховуючи середньозважений показник врожайності озимої пшениці за останні 3 роки (38,47 ц/га), загальний її рівень становитиме 41,67 ц/га у плановому році.
В ринкових умовах господарювання рівень врожайності сільськогосподарських культур може бути встановлений залежно від розміру прибутку, який планується отримати від реалізації продукції, одержаної з 1га. Потім, під встановлений рівень врожайності сільськогосподарських культур, планується ресурсне забезпечення. Методику обгрунтування врожайності озимої пшениці для отримання певного розміру прибутку від реалізації зерна, розглянемо в наступній таблиці на основі даних досліджуваного господарства.
Зробимо розрахунок норм добрив на запланований врожай.
Таблиця 2.5
Розрахунок норм добрив на запланований врожай
Показники
|
Озима пшениця
|
N
|
P2O5
|
K2O
|
Запланований врожай, ц/га
|
41,67
|
Виніс поживних речовин 1ц зерна і відносної кількості соломи, кг
|
3,7
|
1,5
|
2,5
|
Виніс поживних речовин запланованим врожаєм, кг
|
154,2
|
62,5
|
104,2
|
Вміст рухомих форм поживних речовин, мг/100гр грунту
|
10
|
8
|
10
|
Вміст рухомих форм поживних речовин в пласті грунту 25см, кг/1га
|
360
|
288
|
360
|
Коефіцієнт використання поживних речовин з грунту, %
|
25
|
12
|
18
|
Буде використано поживних речовин з грунту врожаєм, кг/га
|
90
|
34,6
|
65,8
|
Внесено органічних добрив під попередник, т/га
|
25
|
11
|
12
|
Вміст поживних речовин в органічних добривах,%
|
0,5
|
0,35
|
0,4
|
Внесено поживних речовин з органічних добрив, кг/га
|
125
|
88
|
150
|
Коефіцієнт використання поживних речовин із органічних добрив на 2-й рік внесення, %
|
15
|
20
|
10
|
Буде використано поживних речовин з органічних добрив на 2-й рік внесення, %
|
19
|
18
|
15
|
Всього буде використано рослинами поживних речовин, кг/га
|
109
|
53
|
80
|
Необхідно внести поживних речовин з мінеральних добрив в 1-й рік, %
|
36
|
15
|
31
|
Необхідно внести поживних речовин, кг/га
|
45
|
9
|
24
|
Необхідно внести поживних речовин мінеральних добрив з врахуванням коефіцієнта їх використання, кг/га
|
125
|
60
|
77
|
Вміст поживних речовин в мінеральних добривах, %
|
34
|
19
|
40
|
Необхідно внести мінеральних добрив для одержання запланованого врожаю, ц/га
|
3,7
|
3,2
|
1,9
|
Аналізуючи розрахунок норм внесення добрив на запланований врожай у ПСП “Промінь”, можемо сказати, що необхідно внести під запланований врожай – 38,47 ц/га на 1га посіву озимої пшениці 3,7 ц азотних добрив, 3,2 ц фосфорних і 1,9 ц калійних добрив.
2.1.3. Планування розміру посівних площ, виробництва продукції та її розподіл
Обчисленню розмірів посівних площ передує виявлення найбільш конкурентоспроможних сільськогосподарських культур, під які слід виділяти в підприємстві більші посівні площі, через визначення їх економічної оцінки.
Мета даної роботи полягає в тому, щоб на основі фактичних середніх даних виходу продукції з 1 га за останні роки, застосувавши дану систему показників, визначити найбільш ефективні культури і по можливості розширити їх посівну площу.
При плануванні врожайності, необхідно опрацювати в господарстві заходи, спрямовані на забезпечення високих і сталих врожаїв усіх сільськогосподарських культур. При цьому, слід поліпшувати усі фактори, оскільки останні, в процесі виробництва впливають на урожайність комплексно. Проведемо економічну оцінку сільськогосподарських культур, що вирощувалися останні 3 роки в нашому досліджуваному господарстві ( таб. 2.6 в додатках )
З даних таблиці 2.6. видно, що по товарних культурах найбільш економічно вигідними є цукрові буряки, ячмінь, картопля прибутки на 1 га яких складають відповідно 41693,40; 4697,84 та 6182,00 тис. грн. Серед кормових культур найнижчу собівартість 1 ц кормових та кормопротеїнових обиниць має кукурудза на силос і зелений корм, ячмінь, вониж мають найменші затрати праці на 1 ц поживних речовин, а найбільший вихід кормопротеїнових одиниць з 1 га мають кормові коренеплоди і цукрові буряки.
На основі попередніх розрахунків і визначеної планової урожайності та валового збору продукції рослинництва розрахуємо необхідні потреби рослинницької продукції та розміри посівних площ сільськогосподарських культур (таблиця 2.7. в додатках).
З даних таблиці 2.7. видно, що для забезпечення потреби в продукції рослинництва підсумувавши площі всіх культур визначили, що необхідна загальна посівна площа 2679,18 га. В таблиці спланували обсяги реалізації продукції за договорами підприємства з переробними та заготівельними організаціями, спланували систему громадського харчування, потребу в кормах, потребу в насінневому матеріалі для вирощування сільськогосподарських культур.
Важливе значення для підвищення урожайності має застосування науково-обгрунтованих сівозмін, забезпечення такого чергування культур, при якому вони розміщувалися б після добрих попередників.
Сівозміна є важливим елементом системи землеробства, який включає визначені агротехнічні і організаційно-економічні міроприємства.
При плануванні посівних площ сільськогосподарських культур виходять із потреби в конкретних видах продукції рослинництва; конкурентоспроможності (ефективності) окремих культур; обмежень у сівозмінах, земельних, трудових, фінансових і матеріальних ресурсах.
Розрізняють три типи сівозмін:
- польові (основні);
- кормові;