Сегодня: 06 | 05 | 2024

Курсовий проект „Організація рослинництва і перспективи його розвитку ПСП «Промінь» Шосткинського району Сумської області”

Обґрунтуємо планову урожайність та валовий збір сільськогосподарських культур, що вирощує ПСП „Промінь”.

Таблиця 2.4

Валовий збір і планова урожайність сільськогосподарських культур в ПСП „Промінь”

Назва культури

Сума посівної площі за останні 3 роки, га

Валовий збір за останні 3 роки, ц

Середньозважена урожайність за останні 3 роки, ц/га

Планова урожайність ц/га

Озима пшениця

1991

76610,6

38,47

41,67

Озиме жито

233

4870,5

20,9

23,1

Кукурудза на зерно

567

20714,4

36,53

38,63

Цукрові буряки

1297

411945

317,61

330,21

Отже, вище ми спланували урожайність сільськогосподарських культур ПСП „Промінь” та слід зауважити: на урожайність сільськогосподарських культур впливає комплекс факторів, але визначальними є фактор, який знаходиться у найменшій кількості. Виходячи з табличних даних бачимо, що значення є найменшим у прибавці врожайності озимої пшениці, внесення каїніту – 3,2. Враховуючи середньозважений показник врожайності озимої пшениці за останні 3 роки (38,47 ц/га), загальний її рівень становитиме 41,67 ц/га у плановому році.

В ринкових умовах господарювання рівень врожайності сільськогосподарських культур може бути встановлений залежно від розміру прибутку, який планується отримати від реалізації продукції, одержаної з 1га. Потім, під встановлений рівень врожайності сільськогосподарських культур, планується ресурсне забезпечення. Методику обгрунтування врожайності озимої пшениці для отримання певного розміру прибутку від реалізації зерна, розглянемо в наступній таблиці на основі даних досліджуваного господарства.

Зробимо розрахунок норм добрив на запланований врожай.

Таблиця 2.5

Розрахунок норм добрив на запланований врожай

Показники

Озима пшениця

N

P2O5

K2O

Запланований врожай, ц/га

41,67

Виніс поживних речовин 1ц зерна і відносної кількості соломи, кг

3,7

1,5

2,5

Виніс поживних речовин запланованим врожаєм, кг

154,2

62,5

104,2

Вміст рухомих форм поживних речовин, мг/100гр грунту

10

8

10

Вміст рухомих форм поживних речовин в пласті грунту 25см, кг/1га

360

288

360

Коефіцієнт використання поживних речовин з грунту, %

25

12

18

Буде використано поживних речовин з грунту врожаєм, кг/га

90

34,6

65,8

Внесено органічних добрив під попередник, т/га

25

11

12

Вміст поживних речовин в органічних добривах,%

0,5

0,35

0,4

Внесено поживних речовин з органічних добрив, кг/га

125

88

150

Коефіцієнт використання поживних речовин із органічних добрив на 2-й рік внесення, %

15

20

10

Буде використано поживних речовин з органічних добрив на 2-й рік внесення, %

19

18

15

Всього буде використано рослинами поживних речовин, кг/га

109

53

80

Необхідно внести поживних речовин з мінеральних добрив в 1-й рік, %

36

15

31

Необхідно внести поживних речовин, кг/га

45

9

24

Необхідно внести поживних речовин мінеральних добрив з врахуванням коефіцієнта їх використання, кг/га

125

60

77

Вміст поживних речовин в мінеральних добривах, %

34

19

40

Необхідно внести мінеральних добрив для одержання запланованого врожаю, ц/га

3,7

3,2

1,9

Аналізуючи розрахунок норм внесення добрив на запланований врожай у ПСП “Промінь”, можемо сказати, що необхідно внести під запланований врожай – 38,47 ц/га на 1га посіву озимої пшениці 3,7 ц азотних добрив, 3,2 ц фосфорних і 1,9 ц калійних добрив.

2.1.3. Планування розміру посівних площ, виробництва продукції та її розподіл

Обчисленню розмірів посівних площ передує виявлення найбільш конкурентоспроможних сільськогосподарських культур, під які слід виділяти в підприємстві більші посівні площі, через визначення їх економічної оцінки.

Мета даної роботи полягає в тому, щоб на основі фактичних середніх даних виходу продукції з 1 га за останні роки, застосувавши дану систему показників, визначити найбільш ефективні культури і по можливості розширити їх посівну площу.

При плануванні врожайності, необхідно опрацювати в господарстві заходи, спрямовані на забезпечення високих і сталих врожаїв усіх сільськогосподарських культур. При цьому, слід поліпшувати усі фактори, оскільки останні, в процесі виробництва впливають на урожайність комплексно. Проведемо економічну оцінку сільськогосподарських культур, що вирощувалися останні 3 роки в нашому досліджуваному господарстві ( таб. 2.6 в додатках )

З даних таблиці 2.6. видно, що по товарних культурах найбільш економічно вигідними є цукрові буряки, ячмінь, картопля прибутки на 1 га яких складають відповідно 41693,40; 4697,84 та 6182,00 тис. грн. Серед кормових культур найнижчу собівартість 1 ц кормових та кормопротеїнових обиниць має кукурудза на силос і зелений корм, ячмінь, вониж мають найменші затрати праці на 1 ц поживних речовин, а найбільший вихід кормопротеїнових одиниць з 1 га мають кормові коренеплоди і цукрові буряки.

На основі попередніх розрахунків і визначеної планової урожайності та валового збору продукції рослинництва розрахуємо необхідні потреби рослинницької продукції та розміри посівних площ сільськогосподарських культур (таблиця 2.7. в додатках).

З даних таблиці 2.7. видно, що для забезпечення потреби в продукції рослинництва підсумувавши площі всіх культур визначили, що необхідна загальна посівна площа 2679,18 га. В таблиці спланували обсяги реалізації продукції за договорами підприємства з переробними та заготівельними організаціями, спланували систему громадського харчування, потребу в кормах, потребу в насінневому матеріалі для вирощування сільськогосподарських культур.

Важливе значення для підвищення урожайності має застосування науково-обгрунтованих сівозмін, забезпечення такого чергування культур, при якому вони розміщувалися б після добрих попередників.

Сівозміна є важливим елементом системи землеробства, який включає визначені агротехнічні і організаційно-економічні міроприємства.

При плануванні посівних площ сільськогосподарських культур виходять із потреби в конкретних видах продукції рослинництва; конкурентоспроможності (ефективності) окремих культур; обмежень у сівозмінах, земельних, трудових, фінансових і матеріальних ресурсах.

Розрізняють три типи сівозмін:

-  польові (основні);

-  кормові;