Сегодня: 02 | 05 | 2024

Курсовий проект На тему «Організація рослинництва і перспективи його розвитку в Дослідному господарстві «Еліта»

Таблиця № 7

Економічна ефективність вирощування озимої пшениці в дослідного господарства «Еліта»

Показники

Зерно

2004 рік

2005 рік

Площа посіву, га

424

440

Урожайність, ц/га

52.9

49.1

Валовий збір зерна, ц

20885

20352

Виробничі затрати - всього, тис. грн.

797

807

Затрати праці - всього, тис. люд-год.

56

51

Виробничі затрати на 1 га, грн.

1879

1834

Затрати праці, люд.-год.:

На 1 га посіву

132

116

На 1 ц продукції

38.1

39.6

Собівартість 1 ц, грн.

37.25

39.65

Ціна реалізації 1 ц, грн.

92.6

72.5

Прибуток, грн.

316

387

На 1 ц зерна;

15

18

На 1 га посіву

745.28

879.55

Рівень рентабельності, %

40

48

Проаналізувавши економічну ефективність вирощування зернових культур за 2004 - 2005 роки у дослідного господарства «Еліта», можна сказати господарство ефективно вирощує зернові культури шляхом раціонального використання землі, так як за аналізований період зменшилися затрати праці на га продукції та прибуток на га посіву на 134 грн, а також рівень рентабельності зріс на 8%.

Розділ 2. Планування розвитку галузі рослинництва.

2.1. Обґрунтування виробничої програми з рослинництва.

2.1.1Планування використання земельних угідь

За виробничою програмою з рослинництва передбачається такий розвиток рослинницьких галузей, за якою можна забезпечити виконання договірних зобов'язань з продажу продукції її споживачам, а також повне задоволення потреб господарства у продукції рослинництва (насінний і фуражний фонди, страхові фонди насіння і фуражу, виділення продукції на оплату праці, фонд громадського харчування тощо.)

В плані використання земельних угідь показують фактичний склад їх на 01 листопада звітного року, планового року й використання у плановому році. Паралельно передбачаються заходи поліпшення земель, осушення, зрошення, вапнування, гіпсування і т. д.

Таблиця № 8

Баланс земельних угідь у Дослідного господарства «Еліта»

Види угідь

Наявність на початок планового року

Використання у плановому ро­ці

Наявність на кінець планово­го року

Створення СФГ

Розкорчу­вання чага­рників

Загальна земельна площа

1428

1428

Всього с.-г. угідь з них:

1318

1318

Рілля

Пасовища

багаторічні насадження

1316

1316

2

2

403

279

Зариблені ставки і водо­йми

7

7

Площа лісу і чагарники

33

33

З балансу земельних угідь господарства зрозуміло, що ніяких змін не проводилось і взагалом значних змін у плановому році не передбачається

Кількість та якість рослинницької продукції, її собівартість залежать від багатьох факторів. Для конкретних ґрунтово - кліматичних умов їх можна об'єднати у дві групи: організаційно - економічні та технічно - технологічні.

Урожайність є похідною комплексу конкретних складових факторів, насамперед господарської організації виробництва.

Урожайність сільськогосподарських культур являється одним із головних показників рівня ведення всієї системи виробництва і головного елемента усієї системи землеробства. Урожайність характеризують виходом продукції тієї чи іншої сільськогосподарської культури з одиниці площі посіву. В ній сумуються міроприємства, які проведені в господарстві по інтенсифікації виробництва і зміцнення його матеріально - технічної бази, якість і строки обробітку ґрунту, міроприємства по комплексній механізації, меліорації і хімізації земель, система добрив і догляду за сільськогосподарським культурами, проведення протиерозійних міроприємств, система боротьби з шкідниками і хворобами, система насінництва і сівозмін, впровадження і виробництво найбільш врожайних сортів і гібридів, досягнень науки і передового досвіду вирощування сільськогосподарських культур, удосконалення структури посівних площ, усунення втрат врожаю.

2.1.2Планування врожайності сільськогосподарських культур

З практики передових господарств бачимо, що без внесення добрив неможливо одержати хороші врожаї. Рік у рік виробництво добив збільшується, а норми їх внесення під конкретні культури уточнюються. Виходячи з поживності добрив і знаючи дози виносу речовин відповідними культурами, можна обчислити приріст їх урожайності. Розрахунок приросту урожайності озимої пшениці від збільшення внесення добрив приведено у таблиці № 9.

Таблиця № 9

Розрахунок прибавки врожаю озимої пшениці від збільшення внеСення добрив у дослідному господарстві «Еліта»

Вид добрив

Кількість добрив

Коефіці-єнт вико-ристання діючої речовини

Буде викорис-тано діючої речовини, кг.

Винос пожив-них речовин 3 ґрунту 1 ц врожаю, кг.

Приба-вка вро-жаю, ц/га

Всього, ц

В перерахун­ку на д. р., кг.

З мін. добрив

З органічних добрив

Всього

Аміачна селі-тра (N-34%)

0,5

17

0,6

10,2

3.0

13,2

3,5

3,8

Каїніт (К-20%)

0,5

5

0,7

3,5

4,5

8,0

2,5

3,2

Суперфосфат

0,8

16

0,2

3,2

3.0

6,2

1,2

5,2

Пам'ятаємо, що на урожайність сільськогосподарських культур впливає комплекс факторів, але визначальним є фактор, який знаходиться в найменшій кількості. Враховуючи середньозважений показник врожайності озимої пшениці за останні 3 роки (1.2 ц/га), загальний її рівень планується 52.2 ц/га у плановому році.

В ринкових умовах господарювання рівень врожайності сільськогоспо-дарських культур може бути встановлений залежно від розміру прибутку, який планується отримати від реалізації продукції одержаної з 1 га. Потім під встановлений рівень врожайності сільськогосподарських культур планується ресурсного забезпечення. Методику обґрунтування врожайності озимої пшениці для отримання певного розміру прибутку від реалізації зерна розглянемо в таблиці №10 на основі даних досліджуваного господарства.

Таблиця №10

Розрахунок норм добрив під запланований урожай в дослідному господарстві «Еліта»

Показники

Озима пшениця

N

P2O5

K2O

Запланований урожай, ц / га

49

49

49

Винос поживних речовин, кг

3,7

1,5

1,5

Винос поживних речовин запланованим урожаєм, кг

11840

4800

4800

Вміст рухомих форм поживних речовин мг / 100 г. грунту

10

8

10

Теж в пласті грунту 25 см, кг / га

360

288

360

Використання поживних речовин з грунту, %

26

12

18

Буде використано поживних речовин урожаєм, кг / га

9360

3456

6480

Внесено органічних добрив під попередник, т / га

7

7

7

Вміст поживних речовин в органічних добривах, %

0,5

0,35

0,6

Внесено поживних речовин з органічними добривами, кг / га

35

24,5

42

Використання поживних речовин з органічних добрив на 2 рік, %

15

20

10

Буде використано поживних речовин з органічних добрив на 2 рік, кг

3,85

4,9

4,2

Всього буде використано рослинами поживних речовин, кг / га

9363,85

3461

6484

Необхідно внести поживних речовин

2476,15

1339

-1684

Використання поживних речовин з мінеральних добрив в 1 рік, %

36

15

31

Необхідно внести поживних речовин мінеральних добрив з урахуванням коефіцієнта їх використання, кг / га

68,78

89,3

-54,3

Вмист поживних речовин у мінеральних добривах, %

34

19

40

Необхідно внести мінеральних добрив для одержання запланованого врожаю, ц / га

2

4,7

-1,35

Аналізуючи проектне обґрунтування врожайності озимої пшениці для отримання певного розміру прибутку від реалізації зерна на 1 га, ми можемо зробити висновок, що запланований врожай у радгоспі - комбінаті, можна сказати, що необхідно внести під запланований врожай - 42,7 ц/ га аміачної селітри 4,9 ц/га, суперфосфату - 9,7 ц/га, солі ка­лійної - 0,2 ц/ га.