|
|
Курсовий проект На тему «Організація рослинництва і перспективи його розвитку в Дослідному господарстві «Еліта»
Страница 7 из 18
Таблиця № 14
Розрахунок загальної посівної площі у 2006 році дослідного господарства «Еліта»
Культури
|
Сівозміни
|
Поза сівозмі-ною
|
Разом
|
І польова
|
II
Польова
|
Кормова
|
1
|
2
|
3
|
4
|
6
|
7
|
Озима пшениця
|
163
|
160
|
117
|
-
|
440
|
Ячмінь
|
80
|
28
|
-
|
-
|
108
|
Овес
|
-
|
-
|
17
|
-
|
17
|
Гречка
|
-
|
27
|
-
|
-
|
27
|
Горох
|
80
|
57
|
-
|
-
|
137
|
Разом зернових культур
|
323
|
272
|
134
|
-
|
729
|
Цукрові буряки
|
83
|
7
|
-
|
-
|
90
|
Соя
|
-
|
13
|
-
|
-
|
13
|
Разом технічних культур
|
83
|
20
|
|
-
|
103
|
Ярі зернові
|
-
|
222
|
-
|
-
|
222
|
Кукурудза на силос
|
78
|
-
|
-
|
-
|
78
|
Кукурудза на зелений корм
|
-
|
56
|
-
|
-
|
56
|
Однорічні трави всього
|
-
|
43
|
56
|
-
|
99
|
Багаторічні трави
|
-
|
127
|
53
|
-
|
180
|
Разом кормових культур
|
134
|
170
|
109
|
-
|
413
|
Всього посівів
|
484
|
788
|
243
|
-
|
1515
|
Чисті пари
|
-
|
48
|
-
|
48
|
48
|
Розрахунок загальної посівної площі на основі розміщення культур у сівозмінах, складений таким чином, щоб задовольнити потреби господарства у різній продукції та забезпечити відповідність набору культур ґрунтово - кліматичним умовам даної зони та, зокрема, умовам господарства.
Тепер розглянемо планування обсягів виробництва продукції рослинництва дослідного господарства «Еліта»на 2006 рік.
Таблиця № 15
Планування обсягів виробництва продукції рослинництва у 2006 році в дослідного господарства «Еліта»
Назва культури
|
Площа, га
|
Збір основної продукції, ц
|
Вартість валової продукції, грн.
|
У початково оприбуткованій вазі
|
У вазі після доробки
|
В порівняльних цінах
|
З 1 га
|
Всього
|
Всього
|
1 ц
|
Всього
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
1. Зернові культури під урожай планового року - всього
|
|
|
|
|
|
|
Пшениця
|
440
|
50,75
|
22330,00
|
21213,50
|
43,34
|
919393,09
|
горох
|
137
|
26,37
|
3612,69
|
3432,06
|
38,26
|
131310,44
|
гречка
|
27
|
17,60
|
475,20
|
451,44
|
65,91
|
29754,41
|
ячмінь
|
108
|
44,10
|
4762,80
|
4524,66
|
37,52
|
169765,24
|
Ярі зернові
|
222
|
23,08
|
5123,76
|
4867,57
|
38,56
|
187693,58
|
овес
|
17
|
38,50
|
654,50
|
621,78
|
25,73
|
15998,27
|
2. Технічні культури - всього
|
|
|
|
|
|
|
В т. ч.: цукрові буряки
|
90
|
354,33
|
31889,70
|
30295,22
|
12,08
|
365966,20
|
соя
|
13
|
14,20
|
184,60
|
175,37
|
110
|
19250
|
4. Кормові культури - всього
|
|
|
|
|
|
|
В т. ч.:кукурудза на силос
|
78
|
352,00
|
27456,00
|
26083,20
|
2,28
|
59469,70
|
кукурудза на зелений корм
|
56
|
279,00
|
15624,00
|
14842,80
|
2,28
|
33841,58
|
однорічні трави всього (без озимих та кукурудзи на зелений корм)
|
99
|
14,00
|
1386,00
|
1316,70
|
1,64
|
2159,39
|
Багаторічні трави посіву минулого року - вього
|
180
|
17,00
|
3060,00
|
2907,00
|
7,56
|
21976,92
|
Всього посівів
|
1467
|
|
|
|
|
1937328,82
|
Отже, запланований обсяг виробництва продукції рослинниц-тва у досліджуваному господарстві в плановому 2006 році в порівняних цінах 2000 року складе 1937328,8грн
Після обчислення планових обсягів виробництва продукції рослинництва визначають потребу в насінні. Кількість насіння на 1 га визначають на підставі його кількості, необхідної для одержання відповідної густоти рослин і високого врожаю. Вона залежить від сорту, посівних якостей насіння, способів і строків посіву, попередників, ґрунтово - кліматичних умов. Для обчислення потреби господарства в насінні необхідно: норма висіву насіння, господарська придатність насіння (90%), страховий фонд насіння (для зернових встановлюються в розмірі 15 % від основного фонду і забезпечується за рахунок ярових культур).
Валову норму висіву насіння обчислюють за формулою:
,де А - маса 1000 насінин в г: К - кількість схожих насінин на 1 га, млн. шт.; г - чистота насіння, %.
Таблиця № 16
Розрахунок вартості насіння у дослідному господарстві «Еліта»
Культури
|
Площа посіву, га
|
Потреба в насінні, ц
|
Джерела покриття
|
Разом
|
На 1 га
|
Основний посів
|
Страховий фонд
|
З наявності насіння на початок року і урожаю планового року
|
Кіль-кість, ц
|
Вар-тість, грн.
|
Середня вартість 1 ц., грн., коп.
|
Кіль-кість, ц
|
Вартість, грн.
|
1 ц
|
Усього
|
Ярі зернові:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Гречка
|
27
|
0,6
|
16,2
|
1,6
|
17,82
|
48,71
|
868,01
|
17,82
|
868,01
|
48,71
|
Ячмінь
|
108
|
2
|
216
|
22
|
237,6
|
27,8
|
6605,3
|
237,6
|
6605,3
|
27,80
|
Овес
|
17
|
1,6
|
27,2
|
2,7
|
29,92
|
31,21
|
933,8
|
29,92
|
933,8
|
31,21
|
Горох
|
137
|
3,5
|
480
|
48
|
527,5
|
30,5
|
16087
|
527,45
|
16087
|
30,50
|
Озимі пшениця
|
440
|
2
|
880
|
88
|
968
|
43,53
|
42137
|
968
|
42137
|
43,53
|
Соя
|
13
|
|
|
0
|
0
|
|
0
|
0
|
|
|
Цукрові буряки
|
90
|
0,18
|
16,2
|
1,6
|
17,82
|
198
|
3528,4
|
17,82
|
3528,4
|
198,00
|
Отже, щоб забезпечити планову площу посіву насіннєвим матеріалом основний насіннєвий фонд зернових культур складає 3748,9 ц., а картоплі - 1290 ц.
План використання і реалізації продукції рослинництва являє собою баланс, який відображає надходження продукції та потребу в ній. Його складають після розробки виробничої програми, де визначено структуру посівних площ і валовий вихід продукції. Таким чином, у площі відображають весь рух продукції за календарний рік.
|
|
|