Сегодня: 02 | 05 | 2024

Курсовий проект На тему «Організація рослинництва і перспективи його розвитку в Дослідному господарстві «Еліта»

Таблиця № 14

Розрахунок загальної посівної площі у 2006 році дослідного господарства «Еліта»

Культури

Сівозміни

Поза сівозмі-ною

Разом

І польова

II

Польова

Кормова

1

2

3

4

6

7

Озима пшениця

163

160

117

-

440

Ячмінь

80

28

-

-

108

Овес

-

-

17

-

17

Гречка

-

27

-

-

27

Горох

80

57

-

-

137

Разом зернових культур

323

272

134

-

729

Цукрові буряки

83

7

-

-

90

Соя

-

13

-

-

13

Разом технічних культур

83

20

-

103

Ярі зернові

-

222

-

-

222

Кукурудза на силос

78

-

-

-

78

Кукурудза на зелений корм

-

56

-

-

56

Однорічні трави всього

-

43

56

-

99

Багаторічні трави

-

127

53

-

180

Разом кормових культур

134

170

109

-

413

Всього посівів

484

788

243

-

1515

Чисті пари

-

48

-

48

48

Розрахунок загальної посівної площі на основі розміщення культур у сівозмінах, складений таким чином, щоб задовольнити потреби господарства у різній продукції та забезпечити відповідність набору культур ґрунтово - кліматичним умовам даної зони та, зокрема, умовам господарства.

Тепер розглянемо планування обсягів виробництва продукції рослинництва дослідного господарства «Еліта»на 2006 рік.

Таблиця № 15

Планування обсягів виробництва продукції рослинництва у 2006 році в дослідного господарства «Еліта»

Назва культури

Площа, га

Збір основної продукції, ц

Вартість валової продукції, грн.

У початково оприбуткованій вазі

У вазі після доробки

В порівняльних цінах

З 1 га

Всього

Всього

1 ц

Всього

1

2

3

4

5

6

7

1. Зернові культури під урожай планового року - всього

Пшениця

440

50,75

22330,00

21213,50

43,34

919393,09

горох

137

26,37

3612,69

3432,06

38,26

131310,44

гречка

27

17,60

475,20

451,44

65,91

29754,41

ячмінь

108

44,10

4762,80

4524,66

37,52

169765,24

Ярі зернові

222

23,08

5123,76

4867,57

38,56

187693,58

овес

17

38,50

654,50

621,78

25,73

15998,27

2. Технічні культури - всього

В т. ч.: цукрові буряки

90

354,33

31889,70

30295,22

12,08

365966,20

соя

13

14,20

184,60

175,37

110

19250

4. Кормові культури - всього

В т. ч.:кукурудза на силос

78

352,00

27456,00

26083,20

2,28

59469,70

кукурудза на зелений корм

56

279,00

15624,00

14842,80

2,28

33841,58

однорічні трави всього (без озимих та кукурудзи на зелений корм)

99

14,00

1386,00

1316,70

1,64

2159,39

Багаторічні трави посіву минулого року - вього

180

17,00

3060,00

2907,00

7,56

21976,92

Всього посівів

1467

1937328,82

Отже, запланований обсяг виробництва продукції рослинниц-тва у досліджуваному господарстві в плановому 2006 році в порівняних цінах 2000 року складе 1937328,8грн

Після обчислення планових обсягів виробництва продукції рослинництва визначають потребу в насінні. Кількість насіння на 1 га визначають на підставі його кількості, необхідної для одержання відповідної густоти рослин і високого врожаю. Вона залежить від сорту, посівних якостей насіння, способів і строків посіву, попередників, ґрунтово - кліматичних умов. Для обчислення потреби господарства в насінні необхідно: норма висіву насіння, господарська придатність насіння (90%), страховий фонд насіння (для зернових встановлюються в розмірі 15 % від основного фонду і забезпечується за рахунок ярових культур).

Валову норму висіву насіння обчислюють за формулою:

,де А - маса 1000 насінин в г: К - кількість схожих насінин на 1 га, млн. шт.; г - чистота насіння, %.

Таблиця № 16

Розрахунок вартості насіння у дослідному господарстві «Еліта»

Культури

Площа посіву, га

Потреба в насінні, ц

Джерела покриття

Разом

На 1 га

Основний посів

Страховий фонд

З наявності насіння на початок року і урожаю планового року

Кіль-кість, ц

Вар-тість, грн.

Середня вартість 1 ц., грн., коп.

Кіль-кість, ц

Вартість, грн.

1 ц

Усього

Ярі зернові:

Гречка

27

0,6

16,2

1,6

17,82

48,71

868,01

17,82

868,01

48,71

Ячмінь

108

2

216

22

237,6

27,8

6605,3

237,6

6605,3

27,80

Овес

17

1,6

27,2

2,7

29,92

31,21

933,8

29,92

933,8

31,21

Горох

137

3,5

480

48

527,5

30,5

16087

527,45

16087

30,50

Озимі пшениця

440

2

880

88

968

43,53

42137

968

42137

43,53

Соя

13

0

0

0

0

Цукрові буряки

90

0,18

16,2

1,6

17,82

198

3528,4

17,82

3528,4

198,00

Отже, щоб забезпечити планову площу посіву насіннєвим матеріалом основний насіннєвий фонд зернових культур складає 3748,9 ц., а картоплі - 1290 ц.

План використання і реалізації продукції рослинництва являє собою баланс, який відображає надходження продукції та потребу в ній. Його складають після розробки виробничої програми, де визначено структуру посівних площ і валовий вихід продукції. Таким чином, у площі відображають весь рух продукції за календарний рік.