Сегодня: 02 | 05 | 2024

Курсовий проект На тему «Організація рослинництва і перспективи його розвитку в Дослідному господарстві «Еліта»

Таблиця № 5

Динаміка посівних площ і урожайності сільськогосподарських кульТур у Дослідного господарства «Еліта»

 

Культури

Посівні площі, га

Урожайність, ц/га

2005 до 2003 у %

 

2003 р.

2004 р.

2005 р.

2003 р.

2004 р.

2005 р.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

 

Озима пшениця

8

424

440

6

52.9

48.6

91.8

 

Ярі:

 

Овес

10

Х

17

49.6

Х

27.4

50.2

 

Ячмінь

65

Х

108

50.8

Х

37.4

70.6

 

Гречка

75

Х

27

21.9

Х

13.3

16.5

 

Горох

205

123

137

26.0

27.0

26.1

100

 

Цукрові буряки

83

86

90

429

292.4

342.4

78

 

Кормові коренеплоди

3

Х

Х

579

Х

Х

 

Соя

30

Х

34

13.8

Х

15.1

110

 

Соняшник

10

10

Х

13.9

11.8

Х

85

Кукурудза на силос

167

165

113

370

360.9

326.4

88

Багаторічні трави

314

403

279

Х

Х

Х

Висновок: розглянувши динаміку посівних площ і урожайності сільськогосподарських культур в дослідного господарства «Еліта», можна сказати, що у 2005 році порівняно з 2003 роком зменшилися урожайність по культурах: кукурудза, овес, ячмінь, гречка,, кукурудза на силос і зелений корм, гороху, а урожайність озимої пшениці та цукрових буряків з соєю збільшилась.

Не абияке значення для ефективного введення господарства має структура посівних площ. При обґрунтуванні посівних площ окремих культур перевагу надають тим, які в умовах господарства дають вищі врожаї або краще задовольняють потребу тваринництва в кормах, при менших затратах коштів і праці на одиницю продукції, дають більше прибутку з одиниці площі.

Таблиця №6

Виробництво та реалізація зерна у Дослідного господарства «Еліта»

Показники

2004 рік

2005 рік

Всього, по гос-ву

В т. ч. зерно­вих

Питома вага, %

Всього, по гос-

Ву

В т. ч. зерно­вих

Питома вага, %

Посівна площа, га

1428

859

60.15

1428

814

57.00

Реалізація продукції, тис. грн.

5884

2304

39.15

6370

2086

32.75

Повна собівартість, тис. грн.

3271

1020

31.18

3858

1396

36.18

Прибуток, тис. грн.

2612

1284

49.15

2512

695

27.67

Розглянувши виробництво та реалізацію зернових культур у господарстві, можна сказати, що зернова галузь розвивається з кожним роком все менше, про що свідчить насамперед питома вага площі, відведеної під зернові культури, а також прибуток, який зменшився, а собівартість збільшилась.

Технологія вирощування сільськогосподарських культур є основою виробництва продукції. За послідовністю виконання технологічних операцій у процесі виробництва рослинницької продукції можна виділити чотири основних періоди:

Основний обробіток ґрунту і внесення добрив;

Передпосівний обробіток ґрунту і сівба;

Догляд за посівами;

Збирання врожаю

Необхідно дотримуватись принципів пропорційності, ритмічності, узгодженості і безперервності при організації виробничих процесів у рослинництві.

Технологічний комплекс робіт з основою обробітку ґрунту і внесення добрив включає лущення або дискування стерні, внесення мінеральних і органічних добрив, оранку або безполицевий обробіток ґрунту. При напівпаровому обробітку ґрунту після оранки, у міру його ущільнення та проростання бур'янів, поле обробляють боронами або культиваторами в агрегаті з боронами до закінчення строку вирощування осінніх польових культур.

Лущення і дискування стерні проводять з метою збереження вологи в ґрунті, зниження вологи в ґрунті, знищення бур'янів, шкідників та збудників хвороб сільськогосподарських культур. Залежно від ступеню забур'яненості полів, стану ґрунту, попередника, лущення і дискування здійснюють тракторами класу 1,4,3 - 5 т в агрегаті з дисковими лущильниками ЛДГ - 5, ЛДГ - 10, ЛДГ -15, ЛДГ - 20, або лемішними лущильниками ППЛ - 5 - 25, ППЛ - 10 - 25 чи важкими дисковими боронами БДТ - З, БДТ - 7, БДТ - 10.

При інтенсивних технологіях вирощування сільськогосподарських культур використовують три способи внесення добрив: до посівне (основне), припосівне (рядкове) і післяпосівне (підживлення). Перед першим чи другим лущенням або перед оранкою можна вносити мінеральні добрива та рідкий гній. При внесенні мінеральних добрив застосовують прямоточну і перевалочну технологічні схеми.

Оранка - основний виробничий процес, від неї значною мірою залежить врожайність (може бути полицевою та безполицевою), її слід виконувати з дотриманням слідуючи вимог: оптимальні строки і глибина, добре прилягання стикових гребенів і подрібнення скиби, прямолінійність борозен, добре загортання гною і поживних рослинних залишків. Оранка здійснюється загінним способом, тому спочатку потрібно розбити поле на загони, площу якого можна зорати за 2 - 3 дні. При виконанні робіт загінним, груповим методом її потрібно збільшити відповідно до кількості агрегатів. Оптимальними є прямокутні за­гони з співвідношенням сторін 1:8 і 1:10. Орють поле усклад і врозгін. По краях поля треба залишити поворотні смуги на 4 м ширини захвату агрегату, які розорюють останніми. На оранці використовують п'ятикорпусні і чотирикорпусні навісні плуги з тракторами ДТ-75, Т-150, восьми і девятикорпусні плуги з енергонасиченими тракторами Т-150, К-701, Джон Дір, а також трикорпусні навісні плуги з тракторами МТЗ. Для безполицевого обробітку використовують плоскорізи-глибокорозпушувачі.

Своєчасне і якісне проведення посівних робіт забезпечується при потоковому виконанні взаємозв'язаних операцій - боронування, шлейфування, культивацій, сівби і коткування.

Сівба - один з найважливіших і найскладніших виробничих процесів у рослинництві. її треба проводити в оптимальні і стислі строки, дотримуючись норми висіву насіння і глибини його загортання, прямолінійності сівби та стандартизації ширини стикових міжрядь. Дотримання цих вимог забезпечує дружні сходи, дає змогу застосовувати машини для догляду за посівами, збирати врожай з мінімальними втратами.

При вирощувані сільсько-господарських культур за інтенсивною технологією системі догляду за посівами належить провідне місце. Вона включає: до і післясходове боронування, міжрядне розпушування ґрунту, підгортання, формування густоти посівів, підживлення рослин, обробку посівів пестицидами і регуляторами росту.

Найбільш відповідний і напружений процес виробництва продукції є Збирання врожаю, на який припадає більше половини затрат на виробництво. Тому заздалегідь потрібно розробити відповідні робочі плани, графіки маршрутів руху комбайнів і виконувати іншу підготовчу роботу. Збирають зерно прямим, двофазним способом, роздільним трифазовим способом. Найбільшого поширення набуло роздільне двохфазне збирання, коли скошують у фазі воскової стиглості, а через 3-5 днів обмолочують. Відповідальним є відвезення зерна від комбайна. Бункер комбайна краще розвантажувати на ходу. Для своєчасного розвантаження необхідно забезпечити достатню кількість транспорту. Якщо транспортних засобів не досить, використовують бункера-нагромаджувачі або причепи. Прогресивним є груповий метод роботи збиральних агрегатів, особливо при організації збирально - транспортних загонів. Дальшим удосконаленням організації виробництва зерна є освоєння інтенсивних технологій, коли враховуються біологічні властивості рослин за фазами розвитку.

1.4 Економічна ефективність виробництва продукції галузі Рослинництва.

Економічна ефективність свідчить про кінцевий корисний ефект одержаної після застосування засобів виробництва, живої праці, а також сукупних їх вкладень. Результатом є одержання максимального кількості продукції з 1 га посівів зернових, але при умові найменших затрат на виробництво одного центнера продукції. За цих умов забезпечується збільшення валової і товарної продукції зернових культур, зміцнюється матеріально - технічна база галузі.

Економічна ефективність виробництва зерна характеризується системою таких показників: урожайність, продуктивність праці, собівартість продукції, ціна реалізації 1 ц зерна, прибуток на 1 людино - годину, на 1 ц зерна і на 1 га посівної площі, рівень рентабельності виробництва зерна.

Важливим показником економічної ефективності виробництва зерна є собівартість продукції. Вона відображає якість роботи господарств і значною мі­рою визначає рівень його доходності.