Сегодня: 26 | 04 | 2024

Навчальний посібник Управління Земельними Ресурсами В. В. Горлачук В. Г. В'юн А. Я. Сохнич (частини 1)

 

Більшість інструментальних геоінформаційних систем надають у розпорядження користувачу досить широкі можливості щодо обробки та аналізу даних. У тому числі можливості імпорту/експорту просторових даних і атрибутивних даних у формати, які широко використовуються; можливості імпорту даних з систем GPS, електронних теодолітів-тахеометрів та інших цифрових польових збирачів даних; можливості реалізації засобів роботи з реляційними (які ґрунтуються на теорії математичних множин і відношень) базами даних; можливості накладання карт, просторового аналізу, пошуку об'єктів за адресами і аналізу мережевих структур.

Основу процесів обробки складає цифрове моделювання. Воно дозволяє здійснювати векторно-топологічне моделювання, буферизацію об'єктів, аналіз мереж, побудову цифрових моделей місцевості і т. д.

В інструментальних системах підтримується набір моделей (цифрових уявлень) просторових даних (векторна, топологічна і нетопологічна моделі, квадродерево, растрова модель, лінійні мережі) для введення даних, їх аналізу, моделювання і уявлення.

На основі інструментальних ГІС багато фірм-виробників реалізують повний цикл робіт для картографічного виробництва, які включають: збір і обробку даних польових знімань, обробку даних дистанційного зондування (ДЗ), введення графічної і семантичної інформації, формування вихідних цифрових карт і семантичних баз даних, аналіз і інтерпретацію вихідної інформації, отримання тематичних карт, оформлення і друк картографічного матеріалу.

При реалізації системи управління земельними ресурсами можуть бути добавлені модулі, які відповідають за оперативне поновлення земельно-кадастрової інформації, ведення кадастрових карт, оформлення і друк правовстановлюючих документів, проведення аналізу земельних ділянок з метою оцінки просторового положення залежно від різних чинників і умов (наприклад, екологічних, сервітутів), а також модулі, які відповідають за економічну оцінку землі.

ГІС нового покоління відрізняє орієнтація на моделі користувача даних з урахуванням предметної області й особливостей додатків, їх інформаційні моделі даних визначаються класами об'єктів, наборами атрибутів, розширеними можливостями реалізації запитів і операцій над об'єктами порівняно з попереднім поколінням. Вони дозволяють обробляти геоінформаційні дані за розподіленою технологією, що підвищує гнучкість і продуктивність систем.

Як правило, модулі і додатки утворюють єдине середовище користувача інструментальних ГІС. До ядра підключаються тематично орієнтовані модулі, які доповнюються додатками для управління моделями даних, побудови цифрових моделей, обробки растрових зображень, виконання розрахунків, аналізу і проектування, організації інтерфейсів (набір засобів для виведення зображення на екран і маніпулювання ним, побудова меню, вікон на екрані та ін.). При цьому є можливість підключення модулів, розроблених конкретним користувачем. Це підвищує універсальність систем і ефективність при розв'язанні нетипових задач.

Зростає значення модулів для тримірного проектування, генерації планів, автоматичного документування проектів і вибору оптимальних варіантів.

Інструментальні ГІС-системи можуть включати набір модулів для формування і ведення банків земельних даних про стан житлового і нежитлового фондів, інформаційного забезпечення адміністрації міста, ведення кадастру нерухомості, аналізу, оцінки і планування міських територій, управління комунальним господарством тощо. При цьому різноманітність ГІС породжує необхідність їх аналізу і вибору для вирішення практичних задач у конкретній галузі.

Застосування геоінформаційних технологій забезпечить можливість управління земельними ресурсами на якісно новому рівні. ГІС дозволяють створювати карти безпосередньо в цифровому вигляді за координатами, отриманими внаслідок вимірювань на місцевості або при обробці матеріалів дистанційного зондування, зберігати земельно-кадастрову інформацію в електронному вигляді, що дасть змогу перейти до безпаперового документообігу і більш довершеної системи обліку земель.

Нині в Україні вже визріли сприятливі умови, які дозволяють зробити висновок, що в системі управління земельними ресурсами ГІС можуть використовуватися для розв'язання наступних задач:

• організаційне управління (в тому числі управління проектами, розробками, завданнями);

• конторська (офісна) праця (в тому числі управління проектами, розробками, завданнями);

• земельно-кадастрова інформація;

• земельно-кадастрові та інші знімання;

• обробка даних дистанційного зондування;

• ведення земельно-кадастрових карт;

• землевпорядне проектування;

• моніторинг і охорона земельних ресурсів;

• інформаційне обслуговування і використання земельної інформації;

• прогнозування використання земельних ресурсів;

• нарахування і контроль отримання та прогнозування майбутніх земельних платежів автоматизація технології підготовки і видачі земельно-правових документів;

• забезпечення основної діяльності (фінанси, бухгалтерія, канцелярія, кадри, постачання, склад, редакційно-видавнича діяльність, реклама, нормативно-технічна служба тощо);

• наукові дослідження;

• освіта та перепідготовка кадрів тощо.

У більшості випадків автоматизована система управління земельними ресурсами будується на основі локальної мережі. У системі створюються автоматизовані робочі місця (АРМ), які спеціалізуються на різних стадіях обробки інформації, наприклад:

• АРМ реєстрації замовлень;

• АРМ ведення чергової кадастрової карти;

• АРМ ведення бази власників землі і землекористувачів;

• АРМ обробки результатів кадастрових знімань тощо.

Реалізація земельно-інформаційних систем, як і інших спеціалізованих систем, може базуватися на різних технічних рішеннях. Можна почати створювати свою систему з "нуля", а можна використати готові блоки третіх фірм або вести розробку на базі однієї з універсальних чи спеціалізованих САПР.