Сегодня: 27 | 04 | 2024

Збірник інструкції з охороні праці у війсково-морських силах збройних сил України (частина 3)

4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ

4.1. Після закінчення роботи все обладнання повинно бути переведено в положення, яке виключає можливість його пуску сторонніми особами.

4.2. Прибрати сміття та відходи за межі магазину, упорядкувати робоче місце.

4.3. Зняти спецодяг, покласти його в відповідне місце.

4.4. Помити обличчя, руки з милом. При можливості прийняти душ.

4.5. Доповісти керівникові робіт про всі недоліки, які мали місце під час виконання робіт.

5. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНІЙ СИТУАЦІЇ

5.1. При виникненні аварійної ситуації або ситуації, яка може призвести до аварії чи нещасного випадку (вихід з ладу обладнання, ураження електричним струмом, виявлення напруги на металевих частинах обладнання, відрив заземлюючого приводу та інше), необхідно вимкнути обладнання від електромережі.

5.2. Огородити небезпечну зону та не допускати до неї сторонніх осіб.

5.3. Повідомити про те, що сталося, керівника робіт.

5.4. Якщо є потерпілі, надати їм першу медичну допомогу; при необхідності викликати швидку медичну допомогу.

5.5. Якщо сталася пожежа, приступити до її гасіння наявними засобами пожежогасіння. При необхідності викликати пожежну частину.

5.6. Виконувати всі вказівки керівника робіт по усуненню аварійної ситуації.

ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ ДЛЯ ПРОДАВЦЯ ПРОДОВОЛЬЧИХ ТОВАРІВ

1. Загальні положення

1.1. Дія Інструкції поширюється на всі органи і підрозділи ВМС ЗС України (далі – підрозділи).

1.3. Інструкція розроблена на основі ДНАОП 0.00-8.03-93 “Порядок опрацювання та затвердження власником нормативних актів про охорону праці, що діють на підприємстві”, ДНАОП 0.00-4.15-98 “Положення про розробку інструкцій з охорони праці”, ДНАОП 0.00-4.12-99 “Типове положення про навчання з питань охорони праці”, ДНАОП 1.7.00-1.01-96 "Правила охорони праці для об’єктів роздрібної торгівлі".

1.3. За даною інструкцією продавець продовольчих товарів (далі – продавець) інструктується перед початком роботи (первинний інструктаж), а потім через кожні 6-ть місяців (повторний інструктаж).

Результати інструктажу заносити до “Журналу реєстрації інструктажів з питань охорони праці”, в журналі після проходження інструктажу повинні бути підписи особи, яка інструктує, та продавця.

1.4. До самостійної роботи продавцем допускати осіб не молодше 18 років, які пройшли медичний огляд, вступний інструктаж з охорони праці та інструктаж на робочому місці.

В разі пошкодження здоров’я продавця з вини власника, він (продавець) має право на відшкодування заподіяної йому шкоди.

1.5. За невиконання вимог даної Інструкції продавець несе відповідальність відповідно до чинного законодавства України.

1.6. Власник повинен застрахувати продавця від нещасних випадків та професійних захворювань.

1.7. На території підприємства (магазину) продавець повинен виконувати правила внутрішнього трудового розпорядку та зокрема:

1.7.1. не торкатись електрообладнання, електродроту, арматури загального освітлення, не відчиняти дверцята електрошаф;

1.7.2. не вимикати і не зупиняти (крім аварійних випадків) машини та механізми, робота на яких йому не доручена.

1.8. Основні небезпечні та шкідливі виробничі фактори, які діють на продавця:

Незадовільні метеорологічні умови у виробничих приміщеннях;

Забруднення повітря газами та пилом;

Недостатнє освітлення;

Високий рівень шуму та вібрації;

Ураження електрострумом;

Захаращеність робочого місця.

1.9. Згідно з діючими нормами продавцю видається безкоштовно спецодяг і спецвзуття: куртка біла бавовняна, туфлі; продавцям хліба та хлібобулочних виробів видаються – халат білий бавовняний, берет або шапочка біла бавовняна, туфлі.

Продавцям по продажу продовольчих товарів при постійній роботі в неопалюваних місцях, приміщеннях, палатках, кіосках, ларьках або при розносній (розвізній) торгівлі повинен додатково видаватися безкоштовно теплий спецодяг, спецвзуття: куртка бавовняна на утепленій підкладці, валянки, калоші на валянки.

1.10. Працівники, зайняті роботою з продовольчими товарами, повинні бути: чоловіки - ретельно виголені, жінки - охайно причесані.

1.11. Після відлучання з робочого місця та після взаємодії з забрудненими предметами необхідно ретельно мити руки. Особливо ретельно їх необхідно мити після відвідування вбиральні, упорядкування одягу, взуття. В цих випадках руки необхідно вимити теплою водою з милом, 0,2% розчином хлорного вапна, а потім знову помити теплою водою.

Працівники, які працюють в одязі з короткими рукавами, повинні мити руки до ліктів.

1.12. Нігті повинні бути коротко підстриженими, за ними необхідно систематично слідкувати, на них не слід наносити лак, тому що він може попасти до продовольчих товарів.

1.13. На цементну, бетонну підлогу необхідно встановлювати дерев’яну підставку висотою 50–60 мм від підлоги для запобігання переохолодження ніг.

1.14. Під час продажу муки, крохмалю, круп та інших товарів, які виділяють пил, необхідно користуватися респіратором.

1.15. Через кожні 2 - 3 години роботи, стоячи на ногах, необхідно робити невеликі перерви (5 - 10 хвилин), для цього на робочому місці повинен бути стілець.

1.16. Робоче місце повинно бути влаштовано таким чином, щоб на ньому не було протягів.

1.17. Жінкам піднімати і переміщати вантажі при чергуванні з іншою роботою (до 2 разів на годину) допускається не більше 10 кг.

Підіймання і переміщення вантажів постійно протягом робочої зміни допускається не більше 7 кг.

Сумарна вага вантажу, який переміщується протягом кожної години робочої зміни не повинна перевищувати:

З робочої поверхні – 350 кг;

З підлоги – 175 кг.

У вагу вантажу, що переміщується, включається вага тари і упаковки. Рівнем робочої поверхні вважається робочий рівень стола, прилавка тощо.

1.18. Робоче місце продавця повинно оснащатися необхідним обладнанням і інвентарем у відповідності з нормами технічного оснащення торгових об’єктів.

1.19. Робоче місце повинно утримуватись в чистоті, захаращення робочих місць і проходів не допускається.

1.20. Робоче місце продавця необхідно розміщувати з урахуванням найбільш зручного зв’язку з підсобними приміщеннями.

1.21. Робочий запас товару повинен розміщуватися на прилавку і за продавцем в середній частині пристінного обладнання в радіусі зони максимальної досяжності (на рівні від 0,5 до 0,8 м від підлоги і від 1,5 до 1,65 м по ширині).

1.22. Установка настільних ваг повинна виконуватися так, щоб станина міцно упиралася на всі чотири опори і під час роботи не сталося мимовільного переміщування чи падіння ваг.

1.23. Товарні ваги повинні установлюватися на рівній підлозі.

1.24. Продавці, допущені до роботи на обладнанні, повинні бути забезпечені і ознайомлені під розпис з інструкцією по експлуатації даного виду обладнання.

Не допускати до експлуатації обладнання сторонніх осіб.

1.25. Обладнання для механічної нарізки гастрономічних продуктів установлюється на робочій поверхні так, щоб рухомі частини його не виступали за межі цієї поверхні і в положенні, що виключало б його переміщення.

На непрацюючому обладнанні регулятор товщини нарізки повинен знаходитися в нульовому положенні.

1.26. Заточувальний пристрій для ножа машини для нарізання гастрономічних товарів повинен знаходитись в неробочому положенні.

1.27. При застосуванні ножів (при ручному нарізанні) вони повинні мати гладкі, без задирок, зручно і міцно насаджені дерев’яні ручки. Ріжучі частини ножів повинні своєчасно наточуватись. Ножі повинні мати на ручках захисні виступи.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

2.1. Перед початком роботи необхідно:

Звільнити робоче місце від тари та непотрібних під час роботи речей;

Упорядкувати робоче місце, спецодяг, спецвзуття;

Перевірити наявність та справність інструменту, інвентарю та устаткування;

Тара та інвентар повинні мати постійні закріплені за ними місця;

Інвентар, який береться правою рукою, розміщується справа від продавця, який знаходиться в центрі робочого місця, а той, який береться лівою рукою, розміщується зліва;

Товари та інвентар, які використовуються частіше, розташовуються ближче до продавця, а ті, що використовуються рідше, - подалі від нього;

Товари підвищеного та постійного попиту та інвентар, який використовується для них, розташовується в оптимальних зонах їх досягнення при роботі стоячи;