Сегодня: 02 | 05 | 2024

Збірник інструкції з охороні праці у війсково-морських силах збройних сил України (частина 3)

1.10. Олівці необхідно застругувати лише з одного кінця, користуючись при цьому спеціальними пристроями.

1.11. Не слід користуватися настільним склом через блискучість його поверхні та велику теплоємність, що призво­дить до переохолоджування рук.

1.12. Озеленюючи приміщення, слід уникати квітів та рос­лин з різким чи пряним запахом. Не слід захаращувати квіта­ми вікна. Квіти слід розміщувати на стінах, стелажах, на по­верхні меблів.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

2.1. Прибрати робоче місце, звільнити його від усього зайвого. Засоби праці (ручки, олівець, фарби, рядкомір, лупу, довідкову літературу тощо) на робочому місці розташову­ють згідно з послідовністю робіт, що виконуються.

2.2. Верхню кришку столу, якщо вона має поворотний пристрій, слід установити в зручне положення та відрегулю­вати висоту стільця.

2.3. Перевірити справність застосовуваного обладнання, чи достатньо освітлене робоче місце (чи працюють всі лам­пи загального освітлення, справність світильника місцевого освітлення).

2.4. Про всі помічені несправності повідомити керівника робіт. У випадку потенційної небезпеки до роботи не при­ступати.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ РОБОТИ

3.1. Необхідно сидіти прямо, вільно, не спираючись груд­ною кліткою на край столу. Для зручності доцільно застосо­вувати опорні планки для ніг. Під час роботи над оригінала­ми великого формату слід вибирати зручну робочу позу, що не викликає швидкого стомлення.

3.2. Відстань від очей до робочої поверхні має бути та­кою ж, як при читанні; цю відстань необхідно витримувати постійною протягом всього робочого дня.

3.3. Оригінали та коректурні відбитки повинні знаходити­ся в положенні, перпендикулярному осі зору. Доцільно ко­ристуватися настільним пюпітром.

3.4. Коли стомлюються очі, необхідно зробити невелику паузу, перевести погляд на сторонній предмет, за кольо­ром контрастний оригіналу, з яким проводиться робота.

3.5. У вечірні години чи під час зниження природного ос­вітлення не слід користуватися одним місцевим освітленням при виключеному загальному.

3.6. В приміщенні повинна дотримуватися тиша. Розмо­ви з відвідувачами слід вести в окремій кімнаті.

3.7. Регулярно провітрювати приміщення, не допускати утворення протягів.

3.8. Дотримуватися режиму праці та відпочинку. Рекомен­дується через кожні 2 години роботи влаштовувати 5-10-хвилинні перерви, під час яких виконувати виробничу гімна­стику, а також у спеціально обладнаному при­міщенні проводити сеанси психофізіологічного розвантаження. При тривалому писанні рекомендується робити масаж правої руки, включаючи лікоть та м'язи плечового суг­лоба.

4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ

4.1. Вимкнути обладнання та побутові електроприлади.

4.2. Прибрати робоче місце.

4.3. Вимити руки теплою водою з милом.

4.4. Вимкнути спочатку місцеве, а потім загальне освіт­лення.

5. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ

5.1. У випадку виявлення ознак горіння (дим, запах гару) знайти джерело займання і вжити заходів для його ліквідації, повідомити керівника робіт.

5.2. В разі виникнення пожежі негайно повідомити по­жежну частину, вжити необхідних заходів для евакуації лю­дей і приступити до гасіння первинними засобами пожежо­гасіння.

5.3. Якщо є потерпілі, надати їм першу медичну допомогу; а в разі потреби викликати швидку медичну допомогу;

5.5. Виконувати всі вказівки керівник робіт по ліквідації небезпеки

ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ ДЛЯ РІЗАЛЬНИКА

НА ГІЛЬЙОТИННИХТА ПНЕВМАТИЧНИХ СТАНКАХ

1.ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Дія Інструкції поширюється на всі органи і підрозділи ВМС ЗС України (далі – підрозділи).

1.2. Інструкція розроблена на основі ДНАОП 8.7.10-1.01-96 “Правил охорони праці для видавництв і редакцій”, а також правил роботи на гільйотинних та пневматичних станках”.

1.3.До самостійного виконання робіт на ножицях допускати осіб, що пройшли медичний огляд, вступний інструктаж, інструктаж з охорони праці на робочому місці, які засвоїли безпечні прийоми та методи її виконання.

1.4. Небезпечні та шкідливі виробничі фактори:

Незахищені рухливі елементи виробничого устаткування, вироби, що пересуваються, заготовки, матеріали;

Небезпечний рівень напруги в електричному ланцюзі, замикання якого може відбутися через тіло людини;

Підвищений рівень вібрації;

Підвищена температура поверхонь устаткування, матеріалів;

Підвищена запиленість повітря.

1.5. Виконувати тільки ту роботу, що доручена інженером, начальником.

1.6. При переводі на іншу роботу або на інший верстат, раніше не вивчений, до роботи приступати тільки після одержання від начальника відповідного інструктажу про безпечні способи її виконання.

1.7. Працювати на справному устаткуванні, користаючись справними інструментами і пристосуваннями. Інструменти використовувати за їх призначенням.

1.8. У випадку виявлення несправності устаткування і небезпеці для навколишніх, яка виникла під час роботи негайно припинити роботу, вимкнути верстат, повідомити керівника.

1.9. Не піднімати вручну вагу масою понад припустиму норму: 15 кг - для жінок, 50 кг - для чоловіків.

1.10. Дотримуватися правил пересування в приміщеннях, користуватися встановленими проходами і переходами, не перелазити і не проходити через огородження, штабелі деталей, тару, відходи виробництва.

1.11. Помітивши порушення правил охорони праці ким-небудь, не залишатися до цього байдужим, а попередьте порушника про необхідність дотримування вимог охорони праці.

1.12. Особа, яка допускається до роботи, повинна вміти надати першу медичну допомогу.

1.13. Працюючий зобов'язаний виконувати правила внутрішнього розпорядку. Палити можна тільки в спеціально відведеному місці. Вживання спиртних напоїв на робочому місці категорично заборонено.

1.14. Під час роботи, працюючий повинен бути одягнений у робочий халат і рукавиці спеціальні.

1.15. За невиконання вимог даної Інструкції працівники несуть відповідальність згідно з чинним законодавством України.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

2.1.Одягнути робочий халат так, щоб не було кінців, що розвиваються і звисають, застебнути на всі ґудзики, підібрати волосся під головний убір, надягнути рукавиці.

2.2.Уважно оглянути робоче місце і привести його в порядок:

Забрати усі зайві предмети та такі, що заважають;

Розташувати інструменти і пристосування, які необхідні, в зручному порядку;

Перевірити справність інструментів і пристосувань;

Переконатися в справності захисного заземлення;

Перевірити наявність і справність огороджень приводу робочої зони верстата, педалі, освітлення;

Переконатися в тому, що підлога суха і підніжні ґрати справні;

2.3. Підготувати тару для укладання нарізаних заготовок.

2.4. Випробувати верстат на холостому ходу:

Переконатися у відсутності здвоєного ходу в гільйотинних ножицях;

Перевірити правильність регулювання противаги (ніж не повинен самовільно опускатися).