Лекція 2. Абіотичний потенціал агротехнологій та його раціональне використання
Страница 10 из 12
Для більшості сільськогосподарських культур найоптимальніший період від сівби до сходів буває при температурі ґрунту 21-25°С. Період від сходів до цвітіння, як правило, скорочується при вищій температурі. Проте, деякі культури, головним чином північного походження, при середньодобовій температурі понад 23-24оС за період сходи - цвітіння не реагують на підвищення температури, або знаходяться у пригніченому стані. В такому разі цей період подовжується. У період цвітіння - достигання температура має велике значення - чим вона вища, тим швидше проходить достигання.
Таблиця 11
Біологічні мінімуми
(температура, нижче якої припиняється активна вегетація рослин) за В. А. Смирновим
Культури
|
Температура (°С)
|
Сходи
|
Формування вегетативних
Органів
|
Формування
Генеративних
Органів
|
Плодоношенння
|
Зернові культури
|
Пшениця яра
|
4-5
|
4-5
|
10-12
|
12-10
|
Ячмінь
|
4-5
|
4-5
|
10-12
|
12-10
|
Овес
|
4-5
|
4-5
|
10-12
|
12-10
|
Просо
|
10-11
|
10-11
|
12-15
|
12-10
|
Кукурудза
|
10-11
|
10-11
|
12-15
|
12-10
|
Сорго
|
12-13
|
12-13
|
15-18
|
15-12
|
Рижій
|
14-15
|
14-15
|
18-20
|
15-12
|
Гречка
|
7-8
|
7-8
|
10-12
|
12-10
|
Зернобобові культури
|
Вика
|
4-5
|
4-5
|
10-12
|
12-10
|
Горох
|
4-5
|
4-5
|
8-Ю
|
12-10
|
Сочевиця
|
4-5
|
4-5
|
12-15
|
12-10
|
Чина
|
4-5
|
4-5
|
12-15
|
15-12
|
Нут
|
5-6
|
5-6
|
12-15
|
15-12
|
Люпин однорічний
|
5-6
|
5-6
|
8-Ю
|
12-10
|
Боби
|
5-6
|
5-6
|
8-Ю
|
12-10
|
Соя
|
10-11
|
10-11
|
15-18
|
12-10
|
Квасоля
|
12-13
|
12-13
|
15-18
|
15-12
|
Арахіс
|
14-15
|
14-15
|
18-20
|
15-12
|
Олійні і прядивні культури
|
Рижій
|
2-3
|
2-3
|
8-10
|
12-10
|
Гірчиця біла
|
2-3
|
2-3
|
8-10
|
12-10
|
Ріпак ярий
|
2-3
|
2-3
|
8-10Ю
|
12-10
|
Соняшник
|
7-8
|
7-8
|
12-15
|
12-10
|
Льон
|
5-6
|
5-6
|
10-12
|
12-10
|
Коноплі
|
2-3
|
2-3
|
10-12
|
12-10
|
Бавовник
|
14-15
|
14-15
|
15-20
|
15-12
|
Вода. Процеси життєдіяльності на рівні клітини, тканини, організму не можливі без достатнього водозабезпечення. Органи рослини містять 50 - 90% води, а інколи і більше. Вода - обов'язковий компонент живої клітини. Обезводнення організму уповільнює, а потім припиняє життєві процеси. Максимальне обезводнення при збереженні життя і зворотності життєвих процесів спостерігається у спор і насіння. Вміст води знижується до 8 - 12%. Холодостійкість і жаростійкість рослин залежать від кількості води, яка в ній знаходиться. З водою пов'язане ґрунтове живлення рослин, фотосинтез, ферментативні процеси. Продукти метаболізму розчиняються і транспортуються у рослині за допомогою води.
Вода - одна з необхідних умов формування фітомаси рослин. Встановлено, що 99,5% води у рослині підтримує тургор і тільки 0,5% її витрачається на синтез органічної речовини. Для отримання 1 г сухої рослинної маси потрібно 250 - 400 г води і більше. Співвідношення цих величин називають транспіраційним коефіцієнтом. У різних видів і навіть сортів рослин цей показник суттєво відрізняється. Існує закономірність: величина транспіраційного коефіцієнту прямо пропорційна сухості клімату. Тому різний транспіраційний коефіцієнт може мати один і той же сорт при вирощуванні у різних еколого-географічних умовах.
Водний баланс рослин визначається різницею між поглинанням і використанням води організмом. На водний баланс впливають умови зовнішнього середовища: вологість повітря, сума та розподіл опадів, висота стояння підземних вод, напрям та сила вітру.
Запаси вологи навесні оцінюють таким чином:
- добрі, Коли вони складають 90% і більше від найменшої польової вологоємкості (160-180 мм продуктивної вологи в шарі ґрунту 0-100 см);
- задовільні - 70-90% від найменшої польової вологоємкості (130-150 мм продуктивної вологи в шарі ґрунту 0-100 см);
- недостатні - 40-70% від найменшої польової вологоємкості (80-120 мм продуктивної вологи в шарі ґрунту 0-100 см);
- дуже незадовільні - менше 40% від найменшої польової вологоємкості (50-70 мм і менше продуктивної вологи в метровому шарі ґрунту).
2.3.2. Вплив глобального потепління на агротехнології
У зв'язку з тим, що антропогенні зміни клімату, які пов'язані з розвитком важкої й автомобільної промисловості, мають глобальний характер, їхні дослідження проводяться в міжнародному масштабі під егідою Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО) при Організації Об'єднаних Націй.
На підставі досліджень Кембріджського університету, Королівського метеорологічного товариства Департаменту фізіології і вивчення навколишнього середовища (Велика Британія), Департаменту енергетики СПІА, Міжнародного інституту системного аналізу (Австрія), Комісії з агрометеорології МВО вчені прогнозують три основні напрями, за якими відбуватиметься вплив глобального потепління на об'єкти сільськогосподарського виробництва:
- посилення концентрації вуглекислого газу в атмосфері відіб'ється на розвиткові й рості польових культур і супутніх бур'янів;