Сегодня: 26 | 04 | 2024

Курсовий проект «Облік реалізації продукції, робіт і послуг в НДППЗ ім. Фрунзе НАУ Сакського району Кримської області»

Заготівельна організація на кожну культуру, прийняту за день від сільськогосподарського підприємства, становить реєстр товарно-транспортних накладних, у якому відзначають кількість зерна у фізичній масі, прийнятого по кожній накладній, результати лабораторного аналізу, залікову масу й грошовий розрахунок. На підставі реєстру товарно-транспортних накладних виписують приймальну квитанцію (ПК-10) на кожну культуру, прийняту протягом дня. У ній указують номера всіх складених реєстрів тираж їх, фізичну й залікову масу зерна, суму до виплати з урахуванням якості зерна.

Перший екземпляр реєстру передають господарству разом із квитанцією, другий - залишається на хлібоприймальному підприємстві. При доставці на хлібоприймальний пункт (підприємство) одиничних партій зерна й масляних культур реєстр накладних не становлять, а на кожну партію виписують приймальну квитанцію (ф. ПК-9), аналогічну приймальної квитанції за формою ПК-10.

Таким чином, основним документом, що є підставою для бухгалтерського обліку й статистичної звітності про заготівлю зерна й насіння масляних культур служить приймальна квитанція.

Заготівлю тварин і птаха враховують на момент прийому підприємствами м'ясної промисловості й заготівельних організацій по живій масі тварин, отриманої в результаті зважування, за вирахуванням установлених знижок на кишки, а також шляхом перерахунку м'яса після вибою в масу живих тварин по встановлених коефіцієнтах.

Супровідним документом при продажі тварин, птаха й кролів є товарно-транспортна накладна спеціалізованої форми № 1 - ц. р. тварин. У ній заповнюють такі реквізити: вид тварин і птаха, вік, вікова група, інвентарні номери, група за вгодованістю, кількість голів, живаючи маса, відправник вантажу й вантажоодержувач.

Дані по великій рогатій худобі записують на підставі зважування кожної глави в додаток до товарно-транспортній накладній № 1-з. г. тварин, у якому відзначають угодованість кожної голови, дату й час припинення годівлі.

На приймальних пунктах у Товарно-транспортних накладних роблять запису про вгодованість і масу тварин і інші показники, передбачені формою й отримані за результатами зважування й огляду.

На прийняті від господарства тварин, птаха й кролів виписують приймальну квитанцію ПК-1 окремо на кожний вид тварин і на тварин підвищеної маси. На м'ясо, прийняте від господарства, також виписують приймальну квитанцію ПК-1. Однак у цьому випадку необхідно вказувати як забійну масу, так і в перерахунку її в живу (при вищій угодованості коефіцієнт переведення становить 2,05, середній - 2,7).

Кожна партія молока й молокопродуктів, що відправляється з господарства в рахунок виконання держзамовлення, повинна супроводжуватися ТТН спеціалізованої форми № 1-з. г. молоко, сировина. Характерними реквізитами цієї форми є маса молока в перерахунку на базисний уміст жиру, кислотність і температура молока, ступінь чистоти, питома вага й сорт молока, маса (нетто, тара, брутто). Підприємства молочної промисловості на підставі товарно-транспортних накладних ведуть журнал прийому молока й молокопродуктів або збираються відомості окремо по кожному господарству, за яких виписують приймальні квитанції ПК-3 молоко, масло й сметану приймають по масі й фактичному змісті жиру. Уміст жиру в молоці обчислюють як відношення маси жиру до маси молока.

При реалізації продукції окремим працівникам господарства й різних осіб зі складів за готівку використають Накладні внутрішньогосподарського призначення, ф. № 87, і Прибутковий касовий ордер, тип. форма № ДО-1 .

Відпуск продукції робітником у рахунок оплати їхні роботи оформляються відомостями, у яких одержуючи натуральну оплату розписуються в її одержанні. Відомості підписують керівник підприємства й головний бухгалтер.

На виконані на сторону роботи й послуги виписують рахунок-фактуру й платіжні вимоги.

Всі заготівельні й переробні організації на прийняту продукцію виписують прийомні квитанції. У них указують, яка продукція була прийнята й у якій кількості, і належну за неї плату. При прийманні продукції до рахунок виконання державного плану проставляють натуральну й залікову масу.

Якщо документи по відправленню продукції (товарно-транспортні накладні й ін.) є підставою для списання продукції із залишків і віднесення на реалізацію, то прийомні квитанції є підставою для нарахування виторгу за реалізовану продукцію.

Покупці при безготівкових розрахунках з господарством використають платіжні доручення, які являють собою бланки встановленої форми.

На виконання на сторону робіт і послуг виписується рахунок-фактура. Рахунок-фактура є основним документом по розрахунковим взаєминам з покупцями. Рахунок-фактура на відвантажену продукцію, надані роботи й послуги направляються покупцям, а їхні копії залишаються в бухгалтерії підприємства постачальника.

Згідно Закону України “Про податок на додану вартість” від 03.04.97р №168/97 - ВР при реалізації продукції всі підприємства, що зареєстровані як платники ПДВ у податковому органі і яким привласнений індивідуальний податковий номер платника ПДВ, зобов'язані виписати податкову накладну.

НДППЗ ім. Фрунзе НАУ є платником податку на додану вартість. При відвантажені сільськогосподарській продукції бухгалтер заповнює податкову накладну. Податкова накладна являє собою документ, що надає право на податковий кредит і який визначає момент податкового зобов'язання. Податкова накладна може виготовити типографським способом, або друкуватися за допомогою комп'ютера.

Всі первинні документи, які надійшли в бухгалтерію, надалі, після перевірки, групують і реєструють у відповідних облікових регістрах.

2.3. Організація синтетичного й аналітичного обліку реалізації продукції, робіт і послуг в НДППЗ ім. Фрунзе НАУ.

В НДППЗ ім. Фрунзе НАУ облік повністю автоматизований. «Конфігурація АБТ 3.5 Проф» призначена для ведення бухгалтерського обліку, оперативного торговельного й складського обліку, обліку виробництва, кадрового обліку, розрахунку заробітної плати. На основі конфігурації «АБТ 3 Проф» фірмою «Метроном» розроблене типове рішення для сільськогосподарських організацій, у якому збережені всі можливості вищезгаданої конфігурації й дороблені ділянки обліку пов'язана із тваринництвом і птахівництвом, а також суміжних з ними допоміжних виробництв.

У даній конфігурації можна виділити чотири блоки специфічних для підприємств тваринництва : «Облік поголів'я худоби», «Облік основного виробництва», «Промислове й допоміжне виробництво»і «Внутрішньогосподарські взаєморозрахунки» . Ці блоки тісно зв'язані між собою й функціонують як єдине ціле.

Синтетичний і аналітичний облік органічно взаємозалежні між собою, тому що вони базуються на тих самих документах і відображають ті самі якісно однорідні господарські операції, але тільки різного ступеня деталізації.

Кожний вид обліку має свої завдання. Синтетичний облік забезпечує контроль за виконанням планів на найважливіших ділянках господарської діяльності й дає узагальнюючі показники, необхідні для складання звітності й аналізу роботи підприємства. Аналітичний облік забезпечує дані, необхідні для оперативного керівництва кожною ділянкою господарської діяльності.