Сегодня: 26 | 04 | 2024

Курсовий проект «Облік реалізації продукції, робіт і послуг в НДППЗ ім. Фрунзе НАУ Сакського району Кримської області»

1.2.Організаційно-виробнича структура.

НДППЗ ім. Фрунзе НАУ багатогалузеве господарство із двоступінчастою цеховою структурою керування. Начальники цехів - головні фахівці.

Поточне керівництво діяльністю підприємства здійснює директор, що самостійно вирішує всі питання діяльності підприємства, разом з головними фахівцями розробляє й здійснює стратегію функціонування й розвитку племзавода. Безпосередньо керує виробництвом заступник директори по виробництву. Він координує діяльність виробничих служб племзавода.

Відділ маркетингу поєднує працівників, зайнятих обслуговуванням виробничо-наукової системи. Він установлює й підтримує зв'язку з підприємствами партнерами, зовнішніми споживачами, проводить маркетингові дослідження, формує «портфель замовлень» і реалізує за графіком племінну продукцію.

Диспетчер здійснює збір, обробку заявок від підрозділів господарства на механізми, автотранспорт і матеріали, вживає заходів по ефективності використання техніки, трудових і матеріальних ресурсів, а також фінансових результатів. Робить збір і обробку інформації про хід виконаних завдань по виробництву й реалізації продукції, технологічних графіків виробництва, виробничо – фінансового плану, госпрозрахункових завдань, наказів, рішень, розпоряджень. Підкоряється директорові господарства. Призначається й звільняється від займаної посади наказом директори господарства. Виконує оперативні функції по забезпеченню всіх учасників виробництва необхідними матеріалами, всіма видами технічних засобів, вживає оперативних заходів по забезпеченню безперебійної роботи підприємства. Веде необхідний облік і поточний про фактичний хід робіт. Оперативне керування виробництвом здійснюють: зам. директори по виробництву, начальники цехів, завідувач фермою й бригадири – становлять і проводять убрання, віддають оперативні розпорядження й розставляють працівників, роблять виробничий інструктаж, приймають і розглядають заявки з підрозділів на транспорт, матеріали та інше. Раціональна організація керування в птахівницькому господарстві – найважливіший фактор його ефективної діяльності. Її значення особливо зростає в умовах переходу товаровиробників на ринкові відносини, коли міняються стратегія виробництва й збуту племінної продукції, принципи планування й ціноутворення, постачання й ін. У зв'язку із цим виникає необхідність у перегляді обсягу й характеру функцій фахівців господарства. З метою забезпечення єдності підходів до керування виробництвом в НДППЗ ім. Фрунзе НАУ розроблені посадові інструкції для головних фахівців і фахівців середньої ланки. Дані інструкції максимально охоплюють повний обсяг управлінських робіт із всіх напрямків діяльності.

На підприємстві працюють наступні цехи: галузеві - тваринництво й рослинництво; обслуговуючі - цех механізації, кормоцех, дезблок, ветвідділ, зооветлабараторія, будцех, автогараж, центральні ремонтні майстерні, центральна котельня, банно-прачечний комбінат, житлово-комунальне господарство.

У цех тваринництва входять ферма великої рогатої худоби, свинарська ферма, інкубатор, до складу якого входять 3 бригади, бригада вирощування птаха, бригада дорослої череди курей.

Структура галузей НДППЗ ім. Фрунзе НАУ представлена на мал.1.2.

Птахівницькі ферми, молочно-товарна ферма, свинотоварна ферма й автогараж, тракторний стан, ремонтна майстерня й інші об'єкти племзавода розташовані на відстані 1-2 км від житлового фонду села, що відповідає необхідним санітарно - ветеринарним розривам.

1.3. Аналіз реалізації сільськогосподарської продукції в НДППЗ ім. Фрунзе НАУ

НДППЗ ім. Фрунзе характеризує високий ступінь спеціалізації в області виробництва продукції птахівництва (таблиця 1.1.), тому при аналізі реалізації враховуються надходження саме від цієї продукції. Аналіз застосовуваних у сільському господарстві систем показників свідчить про те, що вони орієнтовані переважно на оцінку виробничої діяльності підприємства. Це показники продуктивності, витрат корму й праці на одиницю продукції, її собівартості, обсягу виробленої продукції й прибутку (збитку), розглянуті в розрізі галузей і виробничих підрозділів. Як правило, цей аналіз має характер констатації факту виконання (невиконання) планових завдань. Основні завдання даного аналізу:

- оцінка ступеня виконання заданого (планового) рівня показників, що характеризують досягнення поставлених цілей;

- виявлення причин невиконання заданих параметрів шляхом поглибленого вивчання факторів, що формують їхній рівень;

- розробка заходів щодо усунення негативних явищ.

Організація реалізації продукції птахівництва є основною в НДППЗ ім. Фрунзе НАУ, тому що основна частка прибутку доводиться саме на неї. Більшу роль у реалізації птахівницької продукції грає організація збутової діяльності. Характеристика грошових надходжень, прибутку залежно від асортиментів випускає продукции, що, в НДППЗ ім. Фрунзе НАУ представлена в таблиці 1.3.