Сегодня: 26 | 04 | 2024

Збірник інструкції з охороні праці у війсково-морських силах збройних сил України (частина 3)

Перевірити наявність дерев'яних трапів і діелектричного килимка біля контактно-зварювального апарата і рухомого загороджувального щита з прозорого негорючого матеріалу;

Переконатися в наявності води для охолодження.

2.4 Стежити, щоб будь-який ремонт, виправлення ушкоджень і налагодження механічної частини виконувалося при увімкненому мережному рубильнику, при цьому необхідно вивішувати табличку “Апарат не вмикати”.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС РОБОТИ

3.1 . Не протирати деталі перед зварюванням легкозаймистими рідинами.

3.2 . Робити зварювання в захисних окулярах, або масці.

3.3 . Надійно закріплювати деталі, що зварюються, і вузли.

3.4 . Перемикати ступені регулювання зварювального струму, виконувати заміну чи зачищення електродів на точковому апараті тільки при вимкненому мережному рубильнику.

3.5 . При перервах у роботі вимикати машину від електромережі і закривати водяний вентиль.

3.6 . Якщо при дотику до корпуса апарата відчувається електричний струм, роботу припинити і сповістити про це начальника підрозділу.

3.7 . Для зняття зі стикових апаратів виробів користуватися рукавицями й кліщами.

3.8 . Стежити за охолодженням електродів.

3.9 . Стежити, щоб електропроводи не попадали у воду і не піддавалися дії високої температури.

3.10 . Не допускати витоку води, мастила або стиснутого повітря, стежити за справністю механізму стиску й регулятора часу.

3.11 . Не захаращувати проходи і робоче місце готовою продукцією й іншими матеріалами.

3.12 . Не залишайте апарат, який увімкнено, без догляду.

4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ

4.1 . Вимкнути машину від електромережі.

4.2 . Перекрити вентилі.

4.3 . Вимкнути водяне охолодження, але не раніше чим через 30 хвилин після вимкнення апарату від мережі.

4.4 . Інструменти й пристосування протерти і забрати у відведене для них місце.

4.5 . Прибрати робоче місце, не залишати на ньому забрудненого матеріалу.

4.6 . Вимити руки теплою водою з милом або прийняти душ.

5. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ

5.1 . При виникненні аварійної ситуації негайно вимкнути устаткування і повідомити начальника підрозділу.

5.2 . Повторне увімкнення устаткування без дозволу інженера заборонено.

5.3 . При одержанні травми необхідно надати постраждалому першу (медичну) допомогу, повідомити керівника робіт, викликати швидку медичну допомогу.

5.4. .Якщо сталася пожежа викликати пожежну охорону, доповісти керівнику робіт та приступити до гасіння пожежі наявними засобами пожежогасіння.

5.5. Якщо сталася пожежа викликати пожежну охорону, доповісти керівнику робіт та приступити до гасіння пожежі первинними засобами пожежогасіння.

ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ ДЛЯ ОФІЦІАНТА

1. Загальні положення

1.1.Дія Інструкції поширюється на всі органи і підрозділи ВМС ЗС України (далі підрозділи).

1.2. Інструкція з охорони праці (далі – Інструкція) розроблена згідно з вимогами Закону України “Про охорону праці” і встановлює правила виконання робіт і поведінки працівника на території підприємства, у виробничих приміщеннях та на робочому місті відповідно до державних, міжгалузевих і галузевих нормативних актів про охорону праці.

1.3. Відповідно до статті 18 Закону України “Про охорону праці” працівник зобов’язаний “знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці, правила поводження з машинами, механізмами, устаткуванням та іншими засобами виробництва, користуватися засобами колективного та індивідуального захисту, проходити у встановленому порядку попередні та періодичні медичні огляди”.

1.4. В залежності від конкретних умов організації виробничого процесу, а також у зв’язку з допущеними аваріями і нещасними випадками, до Інструкції додатком можуть вноситися зміни і доповнення, які викладаються на окремому аркуші за підписом керівника відповідного структурного підрозділу.

1.5. Інструкція є обов’язковим для виконання нормативним документом для робітників, які працюють в сфері громадського харчування за професією офіціант.

1.6. До роботи офіціантом допускати осіб, не молодші 18 років, які можуть працювати в закладах громадського харчування за станом здоров’я згідно з медичним висновком лікувально-профілактичного закладу. Під час роботи офіціант повинен проходити періодичні медичні огляди – один раз на півроку з відміткою про це в особистій медичній книжці.

Керівник має право притягнути офіціанта, який ухиляється від проходження обов’язкового медичного огляду, до дисциплінарної відповідальності і зобов’язаний відсторонити його від роботи без збереження заробітної плати.

1.7. Офіціант, який приймається на роботу, повинен пройти підготовку за програмою санмінімуму і здати залік з відміткою про це у відповідному журналі і в особистій медичній книжці. В подальшому офіціант повинен щороку проходити перевірку знань з санмінімуму з відміткою в особистій медичній книжці. Осіб, які не здали заліків з санмінімуму, до роботи не допускати.

1.8. При прийомі на роботу, а також в процесі роботи офіціант повинен проходити вступний, первинний, повторний, а в разі необхідності – позаплановий та цільовий інструктажі з охорони праці, виробничої санітарії, пожежної безпеки, а також з питань надання першої допомоги потерпілим від нещасних випадків.

Після первинного інструктажу на робочому місці офіціант повинен протягом 2–15 змін, в залежності від стажу роботи, пройти стажування під керівництвом досвідченого кваліфікованого працівника, який призначається наказом або розпорядженням по структурному підрозділу.

Повторний інструктаж проводиться через 6-ть місяців.

1.9. Офіціант, який працює на електричному обладнанні, повинен додатково пройти навчання з правил їх безпечної експлуатації та мати відповідне посвідчення.

1.10. Офіціант зобов’язаний виконувати Правила внутрішнього трудового розпорядку, дотримуватися трудової і технологічної дисципліни, вимог нормативних актів про охорону праці.

Забороняється з’являтися на робочому місці в стані алкогольного, наркотичного або токсичного сп’яніння, вживати спиртні напої на роботі, палити в місцях, де відповідно до вимог пожежної безпеки та виробничої санітарії встановлена така заборона.

Офіціант повинен дотримуватися встановленого розпорядку роботи: до початку роботи відмітити своє прибуття на роботу, а після закінчення робочого дня – вибуття з роботи у журналі (або у табельника, як встановлено у структурному підрозділі).

1.11. Офіціант повинен виконувати тільки ту роботу, яка доручена, якій навчений і з якої проінструктований. При отриманні нової роботи – необхідно одержати від безпосереднього керівника робіт цільовий інструктаж з охорони праці.

1.12. Основні небезпечні і шкідливі фактори виробничого середовища:

Протяги, підвищена температура і вологість робочої зони;

Підвищена температура страв;

Електричний струм при пошкодженні ізоляції струмопровідних частин;

Слизька підлога при попаданні на неї рідин і продуктів.

Вказані фактори виробничого середовища можуть призвести до травмування, отруєння, захворювання.

1.13. Відповідно до встановлених норм гранично допустима вага при підійманні та перенесенні вантажів постійно протягом робочої зміни для жінок не повинна перевищувати 7 кг. Сумарна вага вантажу, який переміщується протягом кожної години робочої зміни, не повинна перевищувати 350 кг при переміщенні його з робочої поверхні (рівень стола, роздавальна тощо).

1.14. Відповідно до норм видачі санітарного одягу, санітарного взуття для робітників підприємств громадського харчування (затверджені Міністерством охорони здоров’я України 18.09.1991р.) офіціанту видається безкоштовно такий одяг:

Куртка біла бавовняна – на 4-и місяці;

Шапочка біла бавовняна – на 4-и місяці;

Фартух білий бавовняний – на 4-и місяці;

Рушник – на 4-и місяці;

Кітель білий полотняний – на 4-и місяці;

Блузка біла бавовняна – на 4-и місяці;

Наколка біла – на 4-и місяці.

1.15. Офіціант повинен використовувати за призначенням та дбайливо відноситися до виданого одягу та інших засобів індивідуального захисту, а також виконувати правила користування ними.

1.16. Під час роботи офіціант повинен дотримуватися санітарних норм і правил особистої гігієни, зокрема:

Приходити на роботу у чистому одязі та взутті;