Сегодня: 06 | 05 | 2024

ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ Для теслі


ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ Для теслі

Теслі при провадженні робіт відповідно до наявної кваліфікації зобов'язані виконувати вимоги безпеки, викладені в "Типовій інструкції з охорони праці для працівників будівництва, промисловості будівельних матеріалів і житлово-комунального господарства", дійсної інструкції, розробленої з урахуванням будівельних норм і правил, а також вимоги інструкцій заводів-виготовлювачів по експлуатації застосовуваного устаткування, інструмента, технологічної оснащення.

Вимоги безпеки перед початком роботи

Перед початком роботи теслі зобов'язані:

    надягти каску, спецодяг, спецвзуття встановленого зразка; пред'явити керівнику посвідчення про перевірку знань безпечних методів роботи; одержати завдання на виконання роботи в чи бригадира керівника і пройти інструктаж на робочому місці з урахуванням специфіки виконуваних робіт.

Після одержання завдання в бригадира або керівника теслі зобов'язані:

    підготувати необхідні засоби індивідуального захисту (шланговий протигаз або респіратор, захисні окуляри, захисну пасту - у випадку виконання робіт з антисептування матеріалів); перевірити робоче місце і підходи до нього на відповідність вимогам безпеки; підібрати устаткування, інструмент і технологічне оснащення, необхідні при виконанні робіт, перевірити їхню справність і відповідність вимогам безпеки; перевірити стійкість раніше встановлених конструкцій; при одержанні завдання по антисептуванню пиломатеріалів - змазати обличчя і руки спеціальною захисною пастою.

Теслі не повинні приступати до роботи при наступних порушеннях вимог безпеки:

    відсутності огородження робочого місця на висоті 1,3 м і більш, а також спеціальних трапів у випадку виконання завдання на даху з ухилом більш 20° і з покриттям, не розрахованим на навантаження від ваги працівників; несправності технологічного оснащення, пристосувань і інструменту, зазначених в інструкціях заводів-виготовлювачів, при яких не допускається їхнє застосування; несвоєчасному проведенні чергових іспитів засобів захисту працюючих чи закінченні терміну їхньої експлуатації, установленого заводом-виготовлювачем; несвоєчасному проведенні чергових іспитів технологічного оснащення, інструмента і пристосувань; недостатньої освітленості робочих місць і підходів до них; утраті стійкості раніше встановлених конструкцій.

Виявлені порушення вимог безпеки повинні бути усунуті власними силами, а при неможливості зробити це самостійно теслі зобов'язані повідомити про них бригадиру або керівнику робіт.

Вимоги безпеки під час роботи

Для підходу на робочі місця теслі повинні використовувати обладнані системи доступу (маршові сходи, трапи, драбини, перехідні містки).

Підмости, з яких провадяться монтаж і установка дерев'яних конструкцій, не допускається з'єднувати або спирати на ці конструкції до їхнього остаточного закріплення.

При виконанні робіт на лісах або риштованні, а також перекриттях, покриттях не слід розташовувати інструмент і матеріали поблизу границі перепаду по висоті. У випадку перерви в роботі теслі повинні вжити заходів для попередження їхнього падіння. Роботи з виготовлення відсутніх деталей (рубання, розпилювання, теска і т. п.) у зазначених місцях не допускаються.

При устрої настилів, драбин, огороджень із поручч не можна залишати відколи і цвяхи, що стирчать. Головки цвяхів необхідно заглиблювати у деревину.

Розбирати штабель лісоматеріалів потрібно уступами, зверху вниз, забезпечуючи стійкість матеріалів, що залишаються в штабелі.

Переносити колоди теслі повинні за допомогою спеціальних кліщів. Кантувати колоди, бруси і важкі деталі необхідно за допомогою спеціальних гаків і ломів.

Піднімати з землі колоди і важких предметів необхідно присідаючи, а не нагинаючись. Довгомірні пиломатеріали (колоди, бруси і т. п.) необхідно переносити вдвох.

Установлювати віконні блоки необхідно вдвох з використанням монтажних столиків, не допускається виконувати зазначену роботу, стоячи на підвіконні. Після вивірки блок необхідно закріпити по проекту.

Обшивання перегородок, установку столярних виробів, столярну обробку внутрішніх поверхонь стін, сходових кліток, тамбурів варто виконувати з монтажних столиків. Використовувати для цих цілей приставні сходи не допускаються.

При установці ферм, крокв, стійок і інших дерев'яних конструкцій не слід переривати роботу доти, поки вони збираються і встановлювані конструкції не будуть міцно закріплені.

Елементи і деталі покрівель варто подавати на дах у заготовленому виді. Заготівлю деталей, а також обрізку кутів склопластикових хвилястих аркушів, різання по розмірах азбестоцементних і склопластикових аркушів у великих кількостях слід робити в спеціально призначених для цього і відповідно обладнаних місцях. Робити заготівлю безпосередньо на даху не допускається.

Подавати матеріали, елементи і деталі покрівель на дах слід в контейнерах вантажопідйомним краном. Прийом зазначених вантажів повинен провадитися на спеціальні прийомні площадки з огородженнями. Не допускається захоплювати вантаж руками, перегинаючись через огородження; направляти вантаж при опусканні його на прийомну площадку слід за допомогою спеціальних гаків. Розміщати матеріали, елементи і деталі покрівель на даху теслі зобов'язані в місцях, зазначених керівником робіт, із уживанням заходів проти їхнього падіння, скочування або впливу поривів вітру.

При устрої опалубки для зведення залізобетонних куполів, зводів і арок настили варто розташовувати на горизонтальних ригелях підтримуючих лісів на відстані від опалубки по вертикалі не менш 1,5 м. При установці елементів опалубки в кілька ярусів кожен наступний ярус потрібно встановлювати тільки після закріплення попереднього ярусу.

При установці похилої опалубки робочі настили слід влаштовувати уступами висотою не менш 40 см.

Розбирання опалубки, елементів дахів і інших конструкцій потрібно робити тільки з дозволу керівника робіт. Елементи розібраних чи конструкцій опалубки слід опускати на землю за допомогою вантажопідйомних кранів або мотузок, сортувати й укладати в штабелі, попередньо видаливши виступаючі цвяхи, скоби, штирі.

Виконуючи роботи з демонтажу опалубки або інших конструкцій, теслі зобов'язані постійно спостерігати за стійкістю елементів, що залишаються. Розбирати конструкції одночасно в двох і більш ярусах по одній вертикалі не допускається.

Під час роботи з застосуванням машин з електричним приводом теслям забороняється:

    натягати і перегинати шланги і кабелі; допускати перетинання шлангів і кабелів електричних машин з електрокабелями й електрозварювальними проводами, що знаходяться під напругою, а також зі шлангами для подачі горючих газів; передавати електричну машину іншій особі; робити роботи з приставних сход; робити обробку електроінструментом обмерзлих і мокрих дерев'яних виробів; залишати без нагляду працюючий електроінструмент.

Теслям, зайнятим на антисептуванні матеріалів, слід використовувати для захисту органів дихання шланговий протигаз або респіратор, для захисту очей - захисні окуляри, для захисту шкіри рук і обличчя - захисні пасти.

У приміщеннях, де провадиться антисептування, не допускається виконання інших робіт, а також паління і прийом їжі.

При готуванні і завантаженні антисептичних сполук необхідно приймати міри проти їхнього розпилення і розбризкування.

Транспортування і зберігання антисептичних матеріалів варто здійснювати в щільно закритій тарі, що після використання слід обробити спеціальними засобами або спалити. Ванни для готування антисептичних сполук повинні бути закриті кришками.

Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

При виявленні несправності засобів підкладання, технологічного оснащення, електроінструмента, а також виникненні іншої аварійної ситуації на місці робіт (утраті стійкості об'єктащо розбирається або будується, загорянні антисептичних складів або їх складових) роботу необхідно призупинити і вжити заходів до її усунення. У випадку неможливості усунути аварійну ситуацію власними силами теслі зобов'язані сповістити про це бригадиру або керівнику робіт.

Вимоги безпеки по закінченні роботи

По закінченні роботи теслі зобов'язані:

    застосовуваний електроінструмент відключити від мережі і забрати у відведене для цього місце; упорядкувати робоче місце; по закінченні антисептичних робіт ванни слід звільнити від розчину, що залишився, місця готування і збереження сполук - очистити і знешкодити. Використовуване при антисептуванні устаткування, засоби індивідуального захисту й інструмент - обмити; про всі неполадки, що мали місце під час роботи, необхідно повідомити бригадиру або керівнику

УЗГОДЖЕНО:

 Начальник 
 служби охорони праці _______________ 

 Начальник
 юридичного відділу __________________