Сегодня: 20 | 04 | 2024

ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ ДЛЯ АРМАТУРНИКІВ

ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ ДЛЯ АРМАТУРНИКІВ

Арматурники при провадженні робіт відповідно до наявної кваліфікації зобов'язані виконувати вимоги безпеки, викладені в «Типовій інструкції з охорони праці для працівників будівництва, промисловості будівельних матеріалів і житлово-комунального господарства», даної інструкції, розробленої з урахуванням будівельних норм і правил, а також вимоги інструкцій заводів-виготовлювачів по експлуатації застосовуваного устаткування і технологічного оснащення.

Вимоги безпеки перед початком роботи

1. Перед початком роботи арматурники зобов'язані:

А) пред'явити керівнику посвідчення про перевірку знань безпечних методів робіт, одержати завдання в бригадира або керівника і пройти інструктаж на робочому місці по специфіці виконуваних робіт;

Б) надягти спецодяг, спецвзуття і каску встановленого зразка.

2. Після одержання завдання в бригадира або керівника робіт арматурники зобов'язані:

А) підготувати необхідні засоби індивідуального захисту і перевірити їхню справність;

Б) перевірити робоче місце і підходи до нього на відповідність вимогам безпеки;

В) підібрати інструмент, устаткування і технологічне оснащення, необхідні при виконанні роботи, перевірити їхню справність і відповідність вимогам безпеки;

Г) переконатися у відсутності дефектів у застосовуваних матеріалів;

Д) перевірити стійкість і цілісність опалубки і підтримуючих лісів.

3. Арматурники не повинні приступати до виконання роботи при наступних порушеннях вимог безпеки:

А) відсутності огороджень робочого місця або обладнаних систем доступу при роботі на висоті 1,3 м і більш;

Б) несправностях застосовуваного устаткування і технологічного оснащення, зазначених в інструкціях заводів-виготовлювачів, при яких не допускається їхнє застосування;

А) несвоєчасному проведенні чергових іспитів (технічного огляду) технологічного оснащення, інструменту і пристосувань;

Г) недостатній освітленості або захаращеності робочого місця;

Д) перебуванні в хиткому положенні вертикальних конструкцій армокаркаса, опалубки або наявності дефектів кріплення лісів;

Е) невідповідності параметрів арматури вимогам інструкцій заводів-виготовлювачів по експлуатації застосовуваного устаткування.

Виявлені порушення вимог безпеки повинні бути усунуті власними силами, а при неможливості зробити це арматурники зобов'язані повідомити чи бригадиру керівнику робіт.

Вимоги безпеки під час роботи

4. Складувати арматуру на спеціально відведених для цього місцях. Не допускається займати проходи і робоче місце у верстата арматурними заготівками.

5. Для виготовлення армоконструкцій варто використовувати арматурні стрижні, очищені від іржі і бруду. При виконанні цієї роботи арматурники повинні застосовувати металеві щітки. Для захисту очей від улучення твердих часток варто надягати захисні окуляри.

6. При виправленні і різанні арматурної сталі на правильно-обрізних верстатах арматурники зобов'язані:

А) заправляти кінці дроту або катанки з бухти в правильний барабан, а також у ролики верстата при відключеному електродвигуні;

Б) закривати перед пуском електродвигуна правильний барабан захисним кожухом.

7. При різанні арматурних стрижнів на верстатах з механічним приводом арматурники зобов'язані:

А) починати різання арматури тільки після розгону махового колеса;

Б) при відсутності на верстаті спеціальних пристосувань відрізати стрижні довжиною не менш 30 см;

В) здійснювати різання арматури, що по діаметру і марці сталі відповідає паспортним даним застосовуваного верстата.

8. При згинанні арматурних стрижнів на верстатах з механічним приводом арматурники зобов'язані:

А) зупинити згинальний диск перед закладкою арматурних стрижнів;

Б) робити згинання стрижнів діаметром не більш допустимого по паспортним даним для застосовуваного верстата;

В) заміняти упори і згинальны пальці тільки після зупинки верстата.

9. При згинанні арматури на ручному верстаті необхідно використовувати призначені для цього рукоятки, які варто переміщати від себе вперед. Не допускається подовжувати рукоятки верстата трубами або іншими предметами, а також використовувати при цьому вагу тіла.

10. При згинанні декількох стрижнів арматури одночасно арматурники зобов'язані стежити за тим, щоб усі стрижні знаходилися в одній вертикальній площині. Для цього необхідно застосовувати спеціальні тримачі.

11. Ремонт, чищення й обтирання устаткування слід робити після його відключення і повної зупинки. Металевий пил і окалину, що утворяться при обробці арматури, потрібно видаляти металевою щіткою.

12. Виконуючи роботи разом з електрозварювачем, арматурники для захисту очей повинні використовувати спеціальні окуляри із світлофільтрами, а робоче місце зварника повинне бути обгороджене переносними щитами або ширмами.

13. При виготовленні в’язаних арматурних каркасів арматурники зобов'язані використовувати відпалений дріт. Заготівля арматурних каркасів повинна виконуватися в спеціально відведених місцях. Не допускається робити роботи з заготівлі арматурних каркасів, їх укрупнювальному складанню поблизу від необгороджених чи невідключених струмоведучих частин устаткування.

14. Стропування арматурних стрижнів або каркасів при переміщенні їхніми вантажопідйомними кранами повинні здійснювати арматурники, що мають посвідчення стропальника і виконуючі вимоги «Типової інструкції з охорони праці для стропальників». Не допускається скидати арматурні стрижні або каркаси з висоти (з лісів, із краю котловану і т. п.).

15. Складання арматурних каркасів колон, стін і інших вертикальних конструкцій слід здійснювати із обладнаних робочих настилів шириною не менш 0,8 м із поручч. Відстань між настилами по висоті повинне складати не більш 2 м.

16. Для переходу через ділянки покладеної арматури арматурники повинні використовувати трапи шириною не менш 0,6 м на підставках, установлених на опалубку. Випуски арматури повинні бути загнуті на 180 град., а при неможливості виконання цього — позначені червоними прапорцями. У місцях масового проходу людей випуски арматури повинні бути обгороджені.

17. Для попереднього натягу арматури необхідно застосовувати стрижні, що не мають підрізів, загинів, скруток і інших дефектів.

18. Не допускаються перебування і прохід людей у зонах, розташованих по торцях стендів або силових ферм, для попереднього натягу арматури. Ці місця повинні бути обгороджені сітками або щитами висотою не менш 1,8 м. Робоче місце машиніста натяжної установки також повинне бути обгороджено сіткою.

19. Прихватку стрижнів арматури з використанням електроконтактного або електродугового зварювання повинні здійснювати арматурники, що мають посвідчення електрозварювача 1-го розряду і виконуючі вимоги «Типової інструкції з охорони праці для електрозварювачів».

Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

20. У випадку втрати стабільності вертикальних конструкцій армокаркаса, робочих настилів або опалубки арматурники зобов'язані припинити роботу і вжити заходів до приведення їх у стійке положення. При неможливості зробити це власними силами арматурники зобов'язані повідомити про те, що трапилося, бригадиру або керівнику робіт.

21. При обриві окремих дротів або стрижнів арматури під час її натягу або виявленні несправності натяжної установки арматурники зобов'язані негайно зняти тиск у системі і повідомити про те, що трапилося, бригадиру або керівнику робіт.

22. Під час заготівлі арматури на верстатах арматурникам варто стежити за тим, щоб підшипники і тертьові деталі не перегрівалися. При виявленні перегріву верстата, а також стукоту, дрібних поломок і т. п. верстат необхідно відключити і вжити заходів до усунення несправності.

Вимоги безпеки по закінченні роботи

23. По закінченні роботи арматурники зобов'язані:

А) при роботі на верстаті відключити його;

Б) упорядкувати робоче місце, спецодяг і засоби індивідуальної захисту;

В) забрати інструмент і технологічне оснащення в приміщення для їхнього збереження;

Г) про всі порушення, що мають місце в процесі роботи, повідомити бригадиру або керівнику робіт.

Розробив __________________________

УЗГОДЖЕНО:

 Начальник 
 служби охорони праці _______________ 

 Начальник
 юридичного відділу __________________