Сегодня: 19 | 04 | 2024

Робоча програма курсу «Філософська антропологія»

Особистість постає більшою мірою пов'язаною з універсалізмом, з нескінченним, тому саме "перемога" духу і становить основний зміст її "духовного розвитку" (стверджує антропологія об'єктивно космічна). Ця "перемога" духу полягає не в одному визволенні людини з полону чуттєвості, а й у подоланні одвічної роздвоєності самого духу. Це одвічне роздвоєння, каже В. Зеньковський, зумовлене тим, що називається "першородним гріхом", яке можна перемогти лише поєднанням духу з Абсолютом; "...Особистість, не будучи Абсолютною, не будучи самосущою, прагне стати самосущою". Перемога духу - в неперервному русі людини до богоподібності. Ідея людини як образу і подоби Бога в християнській антропології спричинена якраз спроможністю особи наближатися до Творця неперервним процесом її спілкування з Богом та спрямуванням енергії своєї активності на зміну себе, на подолання власної обмеженості, зла і егоїзму в собі - отже, на "справжнє" самовдосконалення і самотворення і вже через себе - на вдосконалення світу "зсередини".

Чи саме не тому духовне, моральнісне життя позбавлене тієї "насолоди", приємності, яких чекає окрема особа, і сповнене прикростей, страждань, пройняте неспокоєм, аскезою (а то й нестерпними "переживаннями Авраама", змушеного своєю вірою відмовитись від улюбленого сина, виконувати богу вгодне жертвування), отже, суперечностями й парадоксами. Існування останніх пов'язане значною мірою з наскрізною пронизаністю цього життя релігійно-етичною зверхністю всезагального, у вигляді чи то універсальних вартостей етики, чи то релігійних догм, попри елімінацію часткового, індивідуального, спонтанного.


Тематика лекцій:

1.Людина як предмет філософського осмислення.

План.

1.Специфіка і актуальність проблеми людини в філософії.

2. Проблема походження і сутності людини в філософії: різноманітність теоретичних підвалин.

3.Соціокультурна сутність людини. Свобода, творчість, духовність як сутнісні характеристики людини, форми прояву її універсальності і унікальності.

2. Проблема життя і смерті в філософії.

План.

1.Кінечність індивідуального існування людини. Людина перед обличчям смерті.

2. Потреба у життєвій орієнтації і служінн: профанне і сакральне. Людина у пошуках смислу.

3. Жага безсмертя. Символічні молделі безсмертя.

3. Людина як багатомірна істота. Філософія особистості.

План.

1.Поняття людина – індивід – індивідуальність – особистість та їх взаємозв‘язок.

2.Вчинковий характер особистості. Соціальні ролі і соціальні позиції особистості.

3.Свобода – вибір – відповідальність як необхідні виміри особистості.