Сегодня: 20 | 04 | 2024

ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ При роботі з ручним інструментом

 

ІНСТРУКЦІЯ  З ОХОРОНИ ПРАЦІ При роботі з ручним інструментом

1. Загальні положення

1.1 Дана інструкція, розроблена на підставі ДНАОП 5.2.30-1.08.96  і ВДОП 5.2.00.-5.03.97 "Типова інструкція з охорони праці при роботі з ручним інструментом".

1.2. Інструкція з охорони праці при роботі з ручним інструментом установлює вимоги безпеки, яких необхідно дотримуватися при роботі з ручним інструментом.

1.3. Інструкція видається всім працюючим із ручним інструментом під розпис. Працівник повинен постійно мати інструкцію при собі при роботі з ручним інструментом.

1.4. За порушення вимог інструкції винні несуть відповідальність відповідно до законодавства.

1.5. Роботу необхідно виконувати тільки доручену безпосереднім керівником і проводити її справним інструментом, використовуючи його тільки по прямому призначенню.

2. Обов'язкові вимоги до персоналу, що працює з ручним інструментом

2.1. До роботи з ручним інструментом допускаються особи, що пройшли навчання безпечним методам роботи й перевірку знань із питань охорони праці, що одержали відповідне свідоцтво, що мають необхідну кваліфікацію і практичні навички роботи з ручним інструментом.

2.2. Працівники повинні знати:

·  прийоми надання першої допомоги потерпілим;

·  типову (або розроблену на підприємстві) інструкцію з охорони праці при роботі з ручним інструментом.

3. Загальні вимоги до ручного інструмента

3.1. До ручного інструменту відносяться молотки, зубила, гайкові й торцеві ключі, пробійники, кернери, терпуги, викрутки, кусачки, плоскогубці, лопати, пилки, термокліщі й інше.

3.2. Рукоятки молотків, кувалд, ковальських зубил і іншого інструменту ударної дії повинні виготовлятися із сухої деревини твердих і грузлих порід (кизилу, бука, берези й інших), без сучків і косошару, із гладкою поверхнею. Використання рукояток із м'яких і крупно шарових порід деревини (ялини, сосни й інших) не дозволяється. Рукоятки повинні бути прямими, а в поперечному перерізі мати овальну форму. До вільного кінця рукоятки повинні небагато товщати (крім рукояток кувалд) для того, щоб при замахах і ударах рукоятка не вислизала з рук. У кувалд рукоятка до вільного кінця повинна трохи звужуватися. Вісь рукоятки повинна бути перпендикулярна подовжньої осі інструменту. Закріплення інструменту на рукоятці необхідно робити  клинами із зазубленої м'якої сталі.

3.3. Рукоятки, насаджені на загострені хвостові кінці інструмента, повинні мати бандажні кільця.

3.4. Ударний інструмент (зубило, кернер, і т. д.) повинні мати гладку неробочу поверхню без тріщин, задирок, скосів, на його робочому кінці не повинно бути ушкоджень.

3.5. Довжина зубила повинна бути не менше 150 мм, довжина його відтягнутої частини повинна бути 60-70 мм. Лезо зубила заточують під кутом 65-70 градусів, ріжучий край повинен бути прямим або трохи опуклим, бічні грані зубила в місцях їхнього захоплення рукою не повинні мати гострих ребер.

3.6. Полотна лопат повинні мати крайку, що ріже. Кут заточення крайки, що ріже - не більш°20 , товщина крайки, що ріже - не більш 0,5 мм. На крайках лопат, що ріжуть, не допускається хвилястість, зазублини і викришені місця.

3.7. Держаки лопат повинні щільно, без просвіту входити в гнізда полотнин і закріплюватися  заклепками або шурупами діаметром не менш 4 мм. На держаках не допускаються тріщини, відколи і т. п.

3.8. Ломи повинні бути прямими з відтягнутими й загостреними кінцями.

Бойки кувалд і молотків повинні мати гладку, трохи опуклу поверхню без вибоїв, тріщин, задирок і інших ушкоджень.

Робочі поверхні ключів повинні бути рівнобіжними і не мати збитих скосів, а їхні рукоятки не повинні мати задирок.

3.9. Корпуси й інші литі деталі домкратів не повинні мати тріщин, обламаних частин і задирок.

Зуби зубчастих коліс і рейки, різьблення гвинта, храповик, собачка, тріскачки гвинтових і рейкових домкратів не повинні мати механічних ушкоджень.

3.10. Гвинтові, рейкові домкрати повинні мати пристосування, що перешкоджає повному виходу  гвинта рейки.

Важільно-рейкові домкрати повинні мати пристрої, що перешкоджають мимовільному опусканню вантажу при знятті навантаження з  важеля рукоятки.

3.11. У з'єднаннях гідравлічних домкратів не допускається витікання рідини з робочого циліндра.

3.12. На корпусі домкрата повинні бути нанесені його номер, вантажопідйомність і термін чергового іспиту.

Домкрати підлягають технічному огляду й іспиту не рідше одного разу в рік.

3.13. Інструмент з ізолюючими рукоятками повинен мати інвентарний номер і зберігатися в закритих приміщеннях на полках або  стелажах, не торкатися опалювальних приладів і бути захищеним від сонячних променів і вологи. У навколишньому середовищі не повинно бути парів кислот, лугів і інших агресивних речовин.

3.14. Ізоляційне покриття рукояток повинне щільно прилягати до металевих частин, цілком ізолювати ту частину, що під час роботи знаходиться в руці працівника, і мати упори, що перешкоджають сковзанню руки працівника з ізольованої частини інструмента. Тріщини, залами, й інші механічні ушкодження ізоляційного покриття не допускаються. Довжина ізолюючих рукояток повинна бути не менш 100 мм.

3.15. Іспити інструменту з ізолюючими рукоятками повинні проводитися не рідше 1 рази в рік.

3.16. При перенесенні й перевезенні інструмент з ізолюючими рукоятками необхідно захистити від забруднення, зволоження і механічних ушкоджень.

При перенесенні й перевезенні інструменту його гострі частини необхідно захищати чохлом.

3.17. Термітні сірники необхідно зберігати в окремих коробках. Кожен сірник повинен бути обгорнений папером також усі сірники акуратно покладені в коробку.

3.18. Під час перевезення термопатрони необхідно щільно укласти в шухляду аналогічно заводському укладанню. При перекладанні й перенесенні шухляд із термопатронами не слід допускати сильного їхнього струшування, падіння.

4. Вимоги безпеки перед початком робіт

4.1. До початку робіт необхідно:

·  одягти робочий одяг;

·  підготувати захисні окуляри (окуляри із стеклами, які не б’ються), віброзахистні рукавиці, запобіжний пояс, наколінники і налікотники, проти шумні навушники;

·  оглянути робоче місце, забрати предмети, що заважають роботі, і звільнити проходи;

·  переконатися в справності інструмента і його відповідності вимогам, зазначеним у розділі 3. дійсної інструкції.

4.2. У залежності від характеру роботи необхідно:

·  одягти захисні окуляри, а також спеціальні віброзахистні рукавиці при роботі з ударним інструментом;

·  підготувати й одягти запобіжний пояс при роботі на висоті більше 1,3 м;

·  одягти наколінники і налікотники при роботі лежачи;

·  одягти проти шумні навушники при роботі всередині яких-небудь судин із проведенням технологічних операцій зі значним шумом;

·  при зварюванні проводів запасні термітні патрони в металевій коробці укласти в робочу сумку окремо від термітних сірників.

4.3. Переконатися в достатнім освітленні робочого місця і, при необхідності, застосувати переносний електричний світильник, який повинний бути оснащений запобіжною сіткою з рефлектором і гачком для підвішування, перевіривши справність його проводу. У приміщеннях із підвищеною небезпекою допускається застосовувати переносні електричні світильники напругою не більш 42 В, а в приміщеннях особливо небезпечних і поза приміщеннями - не більш 12 В.

5. Вимоги безпеки під час роботи

5.1. При роботі положення ручного інструмента на робочому місці не повинне допускати можливості його  скочування або падіння.

5.2. При роботі з клинами й зубилами з використанням кувалди необхідно застосовувати клинодержаки з довжиною рукоятки не менш 0,7 м.

5.3. Якщо при роботі можливий відліт твердих часток металу, бетону, цегли й ін., обов'язково користатися захисними окулярами.

5.4. Лезо викрутки повинне входити без проміжку в проріз головки гвинта.

5.5. Гайкові ключі повинні строго відповідати розмірам гайок і головок болтів.

5.6. Домкрати під вантажем установлювати вертикально. Звільнення домкратів і їхня перестановка дозволяються тільки після установки вантажу на надійну опору.

5.7. При підйомі вантажу защіпку рейкового домкрата накинути на храповик.

При утриманні вантажу в піднятому положенні на гідравлічному домкраті під головку поршня між вантажем і циліндром домкрата установити спеціальні сталеві півкільця.

5.8. Зварювання проводів проводити в рукавицях і спеціальних захисних окулярах, при цьому знаходитися від проводу, що зварюється, на відстані не менш 0,5 м.

5.9. Незгорілий термітний сірник покласти в спеціальне коритце, яке підвішувати до одного з проводів, що не зварюється, або прикріпити до термозварювальних кліщів.

Згорілий термітний патрон збивати з проводу в коритце в напрямку від себе тільки після його охолодження (потемніння).

6. Вимоги безпеки після закінчення роботи

6.1. Перевірити наявність використовуваного при роботах інструменту.

6.2. Упорядкувати робоче місце.

6.3. Забрати ручний інструмент у відведене для цього місце.

7. При роботі з ручним інструментом ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

·  застосовувати інструмент із минулим терміном чергового іспиту;

·  класти інструмент на поручні або на необгороджені краї площадок, лісів і підмостків;

·  застосовувати прокладки при наявності просвіту між робочими поверхнями ключів і головками  болтів або гайок;

·  відкручувати гайки й болти шляхом продовження гайкових ключів іншими ключами або трубами;

·  користатися інструментами з ізольованими рукоятками, у яких діелектричні  чохли або покриття нещільно прилягають до рукояток, мають відшарування, тріщини й інші ушкодження;

·  при користуванні інструментом з ізолюючими рукоятками тримати його поза упорами, що охороняє пальці від сковзання  в напрямку до металевих частин;

·  навантажувати домкрат більше його паспортної вантажопідйомності;

·  проводити роботу, якщо домкрат при піднятті вантажу здає вниз;

·  стояти проти запобіжної пробки гідравлічного домкрата;

·  торкатися й поправляти рукою не остиглий термітний патрон.

8. Дії в аварійних ситуаціях.

8.1. При роботі з ручним інструментом можливі такі аварійні ситуації:

·  ушкодження схованої електропроводки з можливими коротким замиканням і поразкою працівника електричним струмом;

·  інші аварійні ситуації, не зв'язані безпосередньо з роботою ручним інструментом.

8.2. Кожен працівник, який першим виявив загрозу виникнення аварійної ситуації, повинен негайно припинити роботу і подати команду "СТІЙ!".

8.3. Команду "СТІЙ!", подану будь-яким працівником, повинні негайно виконати всі працівники, що почули її.

8.4. Про погрозу  виникнення або про виникнення аварійної ситуації працівник зобов'язаний негайно повідомити керівника робіт (безпосереднього керівника).

8.5. При ушкодженні схованої електропроводки негайно припинити роботу і відключити електромережу, у випадку загоряння електропроводки приступити до гасіння пожежі вуглекислотним вогнегасником. Застосовувати для гасіння електропроводки пінні вогнегасники забороняється.

8.6. При поразці працівника електричним струмом звільнити потерпілого від дії електричного струму: відключити електромережу; відокремити потерпілого від токоведучих частин, використовуючи діелектричні захисні  засоби або інші ізолюючі речі й предмети (сухий одяг, сухий ціпок, прогумований матеріал і ін.);  перерізати або перерубати провід яким-небудь інструментом з ізолюючою рукояткою.

8.7. У всіх випадках до потерпілого викликати лікаря, а до його прибуття надати потерпілому першу допомогу.

8.8. При погрозі  виникнення або виникненні інших аварійних ситуацій, не зв'язаних безпосередньо з роботою ручним інструментом, діяти у відповідності зі своїми обов'язками відповідно до Плану ліквідації аварій.

Розробив __________________________

УЗГОДЖЕНО:

 Начальник 
 служби охорони праці _______________ 

 Начальник
 юридичного відділу __________________