Сегодня: 25 | 04 | 2024

ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ Для прибиральників виробничих і службових приміщень

 

ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ Для прибиральників виробничих і службових приміщень

1. Загальні вимоги безпеки.

1.1 До роботи прибиральників допускаються чоловіки і жінки. Особи віком до 21 року не допускаються до роботи на висоті, прибиранні приміщень електроустановок і суспільних туалетів.

1.2 На робочому місці працівник одержує первинний інструктаж по безпеці праці і проходить: стажування; навчання устрою і правилам експлуатації використовуваного устаткування; гігієнічну підготовку; перевірку знань по електробезпечності, теоретичних знань і придбаних навичок безпечних способів роботи.

1.3 Під час роботи працівник проходить:

·  навчання безпеки праці по діючому устаткуванню кожні 2 роки, а по новому обладнанню – у міру його надходження на підприємство, але до моменту пуску цього устаткування в експлуатацію;

·  перевірку знань по електробезпечності (при експлуатації устаткування, що працює від електричної мережі) – щорічно;

·  періодичний медичний огляд.

Повторний інструктаж із безпеки праці на робочому місці одержує один раз у 6 місяців.

1.4 На працівника можуть впливати небезпечні і шкідливі виробничі фактори (рухомі частини механічного устаткування, переміщувані товари і тара; підвищений рівень шуму на робочому місці; підвищений рівень електромагнітних випромінювань; підвищена рухливість повітря; підвищене значення напруги в електричному ланцюзі; недостатня освітленість робочої зони; знижена контрастність; шкідливі речовини в повітрі робочої зони; запиленість; підвищена температура устаткування і води; хімічні фактори; гострі крайки, задери і шорсткість на поверхнях інструменту, устаткування, тари, товарів; фізичні перевантаження).

1.5 Працівник повинний бути забезпечений санітарним одягом і засобами індивідуального захисту.  Норми безкоштовної видачі, що рекомендуються, санітарного одягу й взуття:

·  халат бавовняний – на 4 місяці;

·  головний убір – на 12 місяців;

·    туфлі або черевики – на 6 місяців;

·  рукавички гумові – на 3 місяці.

1.6 Для забезпечення пожежної і вибухової безпечності необхідно:

·  негайно вжити заходів до прибирання пролитих лаків, фарб і інших небезпечних речовин;

·  при виявленій несправності електроприладів відразу їх знеструмити;

·  дотримувати правила пожежної безпеки.

2. Вимоги безпеки перед початком роботи.

2.1 Переконатися в справній роботі освітлення й електричних розеток, при їхній несправності повідомити безпосередньому керівнику.

2.2 Перевірити зовнішнім оглядом відповідність робочої зони вимогам безпечної роботи:

·  достатність освітлення місць прибирання;

·  стан підлог і інших поверхонь, що забираються, відсутність на них не обгороджених прорізів, відкритих люків, трапів і т. п. При наявності на поверхнях небезпечних і, що забираються, шкідливих речовин (проток кислот, лакофарбових матеріалів, осколків скла і т. п.) негайно забрати їх, дотримуючи міри безпеки;

·  стабільність штабелів товарів і тари;

·  наявність огороджень що рухаються (обертових) частин і нагрітих поверхонь устаткування;

·  справність вентилів, кранів гарячої і холодної води.

2.3 Перевірити наявність збирального інвентарю, що миють і дезінфікують засобів, відсутність в обтиральному матеріалі і ганчірках для миття підлог колючих і предметів, що ріжуть.

2.4 Перед включенням збиральних машин перевірити:

·  відсутність зовнішніх ушкоджень шнура, качани і розетки;

·  затягування гвинтів, вузлів і справність знімних деталей;

·  відсутність оголеного кабелю.

2.5 Перед виконанням робіт на висоті перевірити:

·  наявність на нижніх кінцях сход гумових наконечників (при роботі на шорсткуватих і бетонних підлогах) або шипів (при роботі на дерев'яних і земляних підлогах);

·  у розсувних сход – наявність і міцність кріплень, що не допускають їхнє довільне розсування під час роботи;

·  у сход, що мають верхню площадку, - наявність огородження з 3-х сторін.

2.6 Працівник повинний знати і дотримувати наступні правила виробничої санітарії:

·  збиральний інвентар торгових, складських, виробничих і інших приміщень (тази, цебра, щітки і т. п.) повинний бути маркірований, закріплений за окремими приміщеннями, зберігатися роздільно в закритих, спеціально виділених для цього шафах, стінних;

·  для прибирання охолоджуваних камер, холодильних шаф, охолоджуваних і торгових вітрин, прилавків, полиць повинний бути спеціально призначений для цього маркірований інвентар;

·  збиральний інвентар (тази, ганчірки) для прибирання робочих місць, прилавків, шаф для продуктів і ін. не повинний змішуватися з інвентарем для прибирання приміщень. Цебра, тази для миття підлог і ін. повинні бути пофарбовані в особливий колір, мати напис або бирку з написом «для підлог» і т. д.

·  збиральний інвентар для туалетів повинний зберігатися в спеціально виділеному місці, ізольовано від притирального інвентарю інших приміщень, мати чітке маркірування і сигнальне фарбування;

·  не перевищувати концентрацію дезинфікуючих засобів.

3. Вимоги безпеки під час роботи.

3.1 Піднімати вантажі тільки з вагою, що дозволяється.

3.2 Дотримувати всі правила електробезпечності.

3.3 Робити прибирання в приміщеннях і місцях, де провадиться навантаження і вивантаження вантажів, після закінчення цих робіт. Дотримувати особливої обережності при прибиранню біля люків, спусків, сход і дверей.

3.4 Для зменшення виділення пилу при підмітанні підлог, робити обприскування їх водою або робити прибирання вологим віником або щіткою; перед миттям підлог підмести їхній і видалити випадкові предмети, використовуючи щітку і совок.

3.5 Робити дезінфекцію тільки в гумових рукавичках.

3.6 Наповняючи цебро спочатку потрібно заливати холодну, а потім гарячу воду.

3.7 Мийку підлог робити дрантям із застосуванням швабри; вичавлювати дозволяється тільки промите дрантя. Вимиті підлоги варто витирати на сухо.

3.8 При застосуванні води для видалення пилу зі стін, вікон і конструкцій електричні пристрої під час прибирання повинні бути відключені від мережі.

3.9 При прибиранні вікон перевірити міцність кріплення рам і стекол; роботи вести стоячи на міцних широких підвіконнях із застосуванням запобіжного пояса або каната, що своїм вільним кінцем повинний закріплюватися за міцні конструкції будинку. При вузьких або неміцних підвіконнях варто працювати з пересувного  риштовання або сходів-драбин, що мають площадку з огородженням.

3.10 Прибиральні роботи на висоті робити зі стаціонарних лісів, механізованих піднімальних площадок, приставних сход, розсувних сходів-драбин при одягненому запобіжному поясі зі запобіжним канатом, вільний кінець якого повинен бути закріплений за міцну конструкцію усередині приміщення. Користатися на висоті інструментом і інвентарем таким чином, що б виключити їхнє падіння.

3.11 При неможливості закріплення сходів (і на гладких підлогах) працювати зі сходів тільки тоді, коли біля її основи знаходиться інший працівник для страховки.

3.12 Прибирання місць, розташованих у безпосередній близькості від устаткування, робити після повної зупинки частин, що рухаються.

3.13 Перш ніж пересувати столи й інші меблі, забрати з їхньої поверхні предмети, що можуть упасти.

3.14 При прибиранні приміщень не допускається:

·  змітати сміття і відходи виробництва в люки, прорізи, колодязі і т. п.

·  робити прибирання сміття й ущільнювати його в урні безпосередньо руками;

·  класти ганчірки і які-небудь інші предмети на устаткування;

·  доторкатися  ганчіркою або руками до відкритого і не обгородженим струмоведучим частинам устаткування, рухливим контактам рубильників, а також до оголених і з ушкодженою ізоляцією проводам;

·  робити вологе прибирання електродвигунів, електропроводки, електропускової апаратури;

·  користатися несправними вентилями, кранами і змішувачами;

·  застосовувати для прибирання температуру вище 50 С, а також сильнодіючі отрутні і горючі речовини;

·  мити руки в олії, бензині, емульсіях, гасі;

·  мити і протирати вікна при наявності битого скла, неміцних і несправних плетінь або  стоячи на відливі підвіконня.

4. Вимоги безпеки по закінченні роботи.

4.1 Очистити від бруду використане устаткування й інвентар, зібрати і винести у встановлене місце сміття.

4.2 Забруднене дрантя після прибирання їдких (хімічних) речовин і мастил видалити з приміщення в спеціально відведене місце. Промаслене дрантя, повинне знаходитися в закритій металевій тарі.

4.3 Вимити руки в гумових рукавичках із милом, витерти насухо і зняти рукавички. Потім вимити й протерти руки.

4.4 Змазати руки живильним кремом.

5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

При виникненні загоряння в робочій зоні, електроустановці або небезпеці поразки навколишніх електричним струмом у результаті обриву кабелю (проводу) чи замикання необхідно знеструмити установку, взяти участь у гасінні пожежі і сповістити про це бригадиру або керівнику робіт. Полум'я варто гасити вуглекислотними вогнегасниками, азбестовими покривалами й піском.

Розробив __________________________

УЗГОДЖЕНО:

 Начальник 
 служби охорони праці _______________ 

 Начальник
 юридичного відділу __________________