Сегодня: 19 | 04 | 2024

ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ Для склярів


ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ Для склярів

Склярі при провадженні робіт відповідно до наявної кваліфікації зобов'язані виконувати вимоги безпеки, викладені в "Типовій інструкції з охорони праці для працівників будівництва, промисловості будівельних матеріалів і житлово-комунального господарства", даної інструкції, розробленої з урахуванням будівельних норм і правил, а також вимоги інструкцій заводів-виготовлювачів по експлуатації механізованого інструменту й устаткування, застосовуваних у процесі роботи.

Вимоги безпеки перед початком роботи

Перед початком роботи склярі зобов'язані:

    а) пред'явити керівнику посвідчення про перевірку знань безпечних методів робіт, одержати завдання і пройти інструктаж на робочому місці по специфіці виконуваних робіт; б) надягти спецодяг, спецвзуття і каску встановленого зразка; в) підготувати необхідні засоби індивідуального захисту (рукавиці, захисні окуляри і рукавички при розкрої й обробці скла, запобіжний пояс при роботі на висоті).

Після одержання завдання в чи бригадира керівника склярі зобов'язані:

    а) перевірити робоче місце і підходи до нього на відповідність вимогам безпеки праці; б) підібрати інструмент, устаткування і технологічне оснащення, необхідні при виконанні робіт, а також перевірити їхню справність і відповідність вимогам безпеки; в) перед вставкою стекол перевірити справність плетінь, а при роботі на висоті, крім того, переконатися, що внизу під місцем роботи є огородження, що перешкоджає проходу людей у небезпечну зону.

Склярі не повинні приступати до виконання робіт при наступних порушеннях вимог безпеки:

    а) наявності в риштовання, сход або інших несучих елементів зламів, тріщин, деформацій; б) порушенню цілісності плетінь; в) наявності несправностей інструменту або устаткування, зазначених в інструкціях заводів-виготовлювачів по їхній експлуатації, при яких не допускається їхня експлуатація; г) при недостатній освітленості робочих місць і підходів до них; д) відсутності огороджень місця, над яким будуть відбуватися роботи; е) при сильному або рвучкому вітрі.

Виявлені порушення вимог безпеки повинні бути усунуті власними силами до початку робіт, а при неможливості зробити це склярі зобов'язані повідомити бригадиру або керівнику робіт.

Вимоги безпеки під час роботи

При навантаженні, розвантаженні і транспортуванні скла склярі зобов'язані:

    а) транспортування і збереження скла здійснювати в спеціально призначеній для цього тарі у вертикальному положенні; б) при установці скла в шухляду і при його витягу користатися рукавицями; в) для переміщення важких стекол застосовувати спеціальні візки, носильні ремені і вакуумні захоплення; г) при транспортуванні вітринних стекол великих розмірів застосовувати спеціальні візки, а їхній підйом до місця роботи здійснювати за допомогою засобів механізації.

При різанні й обробці скла склярі зобов'язані:

    а) робити розкрій скла на столах-верстатах, поверхня яких обшита повстю або лінолеумом; б) очищати стіл у процесі роботи від скляної крихти сухою щіткою; в) виконувати роботу в нарукавниках (закриваючих руку до плеча) і крагах (закриваючі ноги до коліна); г) протирати перед різанням брудне і мокре скло, а скло, принесені ыз морозу, попередньо відігрівати.

При використанні кислоти для матовки скла, а також готування замазки, що містить шкідливі речовини, для захисту шкіри рук потрібно використовувати захисні пасти і креми.

При виконанні робіт на висоті склярі зобов'язані:

    а) застосовувати запобіжний пояс із закріпленням його за елементи конструкцій або страховочний канат при виконанні робіт із приставних сход на висоті більш 1,3 м, а також на поверхнях з ухилом 20° і більш (наприклад, остекление ліхтарів двосхилих дахів); б) при необхідності різання або виїмки битого скла на висоті відходи збирати в одне місце і складувати у тару, а потім зносити їх униз; в) при установці або виїмці вітринних стекол попередньо підготувати ліси або підмости з настилом нижче фальца на товщину підкладки; г) скло й інші матеріали тримати в спеціальних шухлядах, не допускаючи їхнього падіння.

Забороняється при виконанні робіт із приставних сход спирати сходи на стекла (у вітринах) і бруски плетінь, а також переміщатися по приставних сходах зі склом.

При вставці стекол великих розмірів склярі зобов'язані:

    а) вставку стекол вести зверху вниз; б) при установці вітринних стекол використовувати м'які підкладки: в) скло, що вставляється, рухати до прорізу по настилі разом з підкладками, покладеними в одному рівні із нижнім фальцом: г) установлювати скла із застосуванням спеціальних засобів механізації (траверси і вантажопідйомний кран).

Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

Проведення скляних робіт із зовнішніх лісів варто призупинити у випадку ожеледі, дощу або сильного вітру (10 м/с і більш).

У випадку поломки під час роботи інструмента або оснащення (засобів механізації або підкладання) роботи необхідно призупинити і повідомити про те, що трапилося, бригадиру або керівнику робіт.

Вимоги безпеки по закінченні роботи

По закінченні роботи склярі зобов'язані:

    а) відключити електрифікований інструмент і устаткування; б) упорядкувати робоче місце, відходи скла забрати в спеціально призначене місце; в) вимити і забрати в спеціальне приміщення інструмент і устаткування, використовувані при готуванні замазки; г) повідомити про всі порушення, що мали місце в процесі роботи бригадиру

Розробив __________________________

УЗГОДЖЕНО:

 Начальник 
 служби охорони праці _______________ 

 Начальник
 юридичного відділу __________________