Сегодня: 19 | 04 | 2024

Правила пожежної безпеки у збройних силах України 2004 р. (частина 3)

 

9.9.8. Для збереження кислот виділяються неопалювані і цілком ізольовані від приміщень з іншими видами майна вентильовані приміщення. Збереження кислот у підвалах житлових і службових будинків забороняється.

У сховищах для кислот підлоги вистилають кислототривкими матеріалами.

9.9.9. Для збереження всі кислоти групуються по найменуваннях.

Для кислот різного найменування в сховищі виділяються окремі ділянки. На цих ділянках сулії з кислотами встановлюються групами не більш 100 сулій у кожній із залишенням проходів між ними шириною не менше ніж 1 м.

Навколо ділянок, виділених для збереження групи сулій з кислотами, робляться канавки для відводу кислот, які випадково розлилися.

9.9.10. При збереженні кислот забороняється:

Залишати сулії з кислотами без кошиків, решетувань і з незакупореними пробками, горловинами;

Застосовувати горючі матеріали (тирсу, торф, папір, ганчір’я, солому) для видалення азотної кислоти у випадку витікання її з тари чи з посуду. Для цієї мети застосовуються розчини аміаку і соди, рідкий каустик, вапняне молоко і вапно;

Нейтралізувати сірчану кислоту водою. У випадку її витікання для цієї мети застосовуються пісок чи зола, потім їдкі луги.

9.9.11. Під час збереження кислоти захищаються від безпосереднього впливу на них сонячних променів.

9.9.12. Карбід кальцію зберігається в герметично закритих металевих барабанах в окремих неопалюваних сухих вентильованих приміщеннях I і II ступеня вогнестійкості.

Підлога приміщень повинна бути піднята вище рівня землі, а дверні прорізи, обладнані порогами.

9.9.13. Сховища, виділені для зберігання карбіду кальцію, повинні бути віддалені від інших сховищ і будинків на відстань не менше ніж 25 м.

Збереження карбіду кальцію разом з іншим майном і матеріалами забороняється.

9.9.14. Збереження хромового ангідриду допускається в герметично закритих залізних барабанах. Видача хромового ангідриду здійснюється цілими барабанами. При необхідності видачі меншими кількостями розкриття барабана і зважування здійснюється поза сховищами.

Забороняється перетарування хромового ангідриду в бідони з-під нітрофарб, нітроклея.

9.9.15. Фото - і кіноплівка зберігається в одноповерхових, не нижче II ступеня вогнестійкості будинках, розташованих не ближче ніж 25 м від інших будинків і споруд.

Кабіни в сховищах ізолюються одна від другої глухими стінами, виконаними з негорючих матеріалів. Торцеві двері будинку (кабін) повинні відкриватися убік виходу і відповідати вимогам, які пред’являються до протипожежних дверей. Ємність кабін не повинна перевищувати 500 кг фото - і кіноплівки.

Освітлення будинків (приміщень), де зберігається плівка, допускається тільки електричне з застосуванням захищених видів електропроводки з установкою світильників, з’єднувальних і розгалужувальних коробок в пилонепроникному виконанні.

Окремі і зблоковані сховища за блискавкозахисними заходами відносяться до другої категорії і підлягають захисту від прямих ударів блискавки.

Все електричне і технологічне устаткування сховищ і пунктів робіт із плівкою підлягає заземленню.

Опалення приміщень, пов'язаних зі збереженням і обробкою плівки на нітрооснові, як правило, повинне бути центральним водяним з температурою теплоносія від +75°С до +95°С.

Відстань від радіаторів і труб центрального опалення до шаф і стелажів із плівками на нітрооснові повинна складати не менше ніж 1 м.

Вентиляція приміщення для збереження плівки повинна бути витяжною через шахти на природній тязі з дефлекторами.

Вентиляція приміщень, пов'язаних із проявкою і сушінням плівки, монтажем фільмів і інших спеціальних робіт із плівкою, повинна бути припливно-витяжною і забезпечувати трьохкратний обмін повітря в годину.

9.9.16. Плівка на нітрооснові в службових і виробничих будинках зберігається у відособлених, відповідно обладнаних приміщеннях, у металевих шафах заводського виготовлення, фільмостатах чи в сейфах. Кількість не повинна перевищувати 50 кг у кожнім приміщенні (кімнаті), але не більш ніж 100 кг у будинку.

9.9.17. Дозволяється збереження плівки в кількості до 20 кг у багатоповерхових будинках не нижче ІІІ ступеня вогнестійкості. Кімнати, у яких зберігається плівка, повинні розташовуватися у верхніх поверхах і мати безпосередній вихід на сходову клітку чи в коридор, що веде на сходову клітку.

9.9.18. У приміщеннях, пов'язаних зі збереженням і обробкою плівки, забороняється:

Курити, користуватися відкритим вогнем і електронагрівними приладами;

Розкидати обрізки плівки;

Тримати плівку поблизу електричних ламп, вікон і приладів опалення;

Залишати включеними електричні установки при виході з приміщень;

Зберігати ЛЗР, горючі матеріали й інше майно.