Сегодня: 19 | 04 | 2024

Збірник інструкції з охороні праці у війсково-морських силах збройних сил України (частина 4)

1.21 Налагодження малогабаритного устаткування допускається виконувати одному працівнику, що має достатню виробничу кваліфікацію і групу по електробезпечності не нижче IV (при напрузі до 1000 В - не нижче III), у присутності поблизу налагодження устаткування другої особи, що має кваліфікаційну групу не нижче III.

1.22 Роботи з технічного обслуговування, ремонту і налагодження РЕУ повинні виконуватися на постійному, спеціально обладнаному робочому місці, що представляє собою стіл (верстат), виготовлений з ізоляційного матеріалу, що має полиці для розміщення контрольно-вимірювальної апаратури і джерело живлення, і обладнаний окремим електрощитом із загальним вимикачем, охоронними або автоматичними вимикачами, сигнальною лампою (чи вольтметром), утопленими штепсельними гніздами і шинами захисного заземлення (занулення) із гвинтовими затисками.

Допускається виконувати ці роботи на непостійних робочих місцях у приміщеннях, де встановлене РЕУ. При цьому на робочих місцях можуть використовуватися будь-які столи або спеціальні підставки, виготовлені з ізоляційного матеріалу. Робочі місця повинні бути огороджені тимчасовим переносним огородженням, на які вивішуються попереджувальні плакати "ОБЕРЕЖНО ПІД НАПРУГОЮ” і “ Небезпечно для життя".

На робочих місцях не повинно бути сторонніх осіб, не допущених до роботи з РЕУ.

1.23 Приміщення, призначені для виконання робіт з технічного обслуговування, ремонту і налагодження РЕУ, повинні мати загально обмінну вентиляцію. Робочі місця, на яких виконується пайка, повинні бути обладнані місцевою витяжною вентиляцією.

1.24 При виконанні робіт з технічного обслуговування, ремонту і налагодженню РЕУ на працівників можуть впливати наступні небезпечні і шкідливі виробничі фактори:

- підвищене значення напруги в електричному ланцюзі, замикання якої може відбутися через тіло людини;

- підвищена концентрація свинцю і спирто-бензинових сумішей;

- підвищене значення температури нагрітих електрорадіодеталей і паяльників;

- частини устаткування, що рухаються, і вироби, що пересуваються;

- запалення легкозаймистих рідин.

Ці фактори можуть призвести до ураження працюючих електричним струмом, термічним опікам, отруєнню хімічними речовинами і нанесенню механічних травм.

Електротравма може бути отримана працюючим при роботі з незахищеними струмоведучими частинами РЕУ при ушкодженні ізоляції і несправності заземлення устаткування. Опік виникає при попаданні розплавленого флюсу і припою на тіло працюючого, а також при дотику до нагрітих частин РЕУ і паяльника. Джерелами отруєння хімічними речовинами є олов’яно-свинцеві

Припої, флюси, спирто-бензинові суміші, використовувані для промивання місць пайки, рознімань, контактів і т. д.

1.25 Характеристика хімічних речовин, що застосовується при виконанні робіт:

1.25.1 токсичність олов'яно-свинцевих припоїв визначається токсичністю вхідного в їхній склад свинцю.

Свинець - надзвичайно небезпечна речовина, відноситься до шкідливих речовин 1 класу небезпеки, ПДК - 0,01 мг/м3.

При тривалому впливі на організм людини викликає захворювання центральної нервової і серцево-судинної систем, состава крові, атрофічні зміни в порожнині носоглотки і гортані, а також ураження кишково-шлункового тракту;

1.25.2 спирт етиловий - безкольорова легкозаймиста рідина, відноситься до шкідливих речовин 4-го класу небезпеки, ПДК - 1000 мг/м3. Є наркотиком, що викликає спочатку збудження, а потім параліч нервової системи. Отруєння відбувається при тривалому вдиханні парів;

1.25.3 бензин БР-1 "Калоша" (Нефрас З3-80/120- безбарвна легкозаймиста рідина, відноситься до шкідливих речовин 4-го класу небезпеки, ПДК - 100 мг/м3.

При тривалому вдиханні викликає гостре отруєння, при попаданні на шкіру приводить до дерматиту й екземи.

1.26.Працівник, що виконує роботи з технічного обслуговування, ремонту і налагодженню РЕУ, повинен забезпечуватися: халатом із бавовни типу А жіночим ДСТ 12.4.131-83 або чоловічим ДСТ 12.4.132-83 і окулярами захисного типу ПРО ДСТ 12.4.013-85.

На робочому місці повинні бути захисні засоби: рукавички резинові діелектричні ТУ 38-10659-79 або ТУ 38-105977-76 і килим гумовий діелектричний ДСТ 4997-75.

Ділянки проведення робіт з технічного обслуговування, ремонту і налагодженню РЕУ повинні бути укомплектовані вуглекислотним або порошковим вогнегасником і медичною аптечкою.

1.27 Працівники повинні дотримуватися правил особистої гігієни:

- мити руки з милом перед прийомом їжі, палінням, до і після відвідування туалету, а також після закінчення роботи. При роботі з олов'яно-свинцевими припоями попередньо омивайте руки 1%-м розчином оцтової кислоти;

- приймати їжу, палити, зберігати особистий і спеціальний одяг у відведених для цих цілей місцях.

1.28 За невиконання вимог даної Інструкції працівник несе відповідальність згідно з чинним законодавством України.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

2.1 Одягнути халат так, щоб він не стискував рухів і не розвівався, а кінцівки не звисали.

2.2 Уважно оглянути робоче місце і привести його в порядок, забрати усі зайві предмети, що заважають роботі.

2.3 Розташувати в зручному і безпечному порядку прилади, інструменти і пристосування, які використовуються у роботі.

2.4 Перевірити наявність і справність засобів захисту: діелектричних килимів і рукавичок, розрядника, інструмента з ізолюючими ручками і захисними екранами.

2.5 Перевірити стан і переконатися в справності вентиляції, освітлення, захисного заземлення, оснащення, засобів виміру і контролю, штепсельних розеток, вилок, сполучних колодок, ізоляції проводів, шнурів і кабелів, належному положенні вимикачів і регуляторів устаткування.

2.6 Підставку з електропаяльником установити так, щоб виключити можливість опіку тіла, спрожога ізоляції проводів, шнурів, кабелів.

2.7 При застосуванні місцевого освітлення світильник розташувати так, щоб світло не сліпило очі.

2.8 Про всі виявлені несправності доповідати начальнику. До роботи приступати тільки після усунення несправностей.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ РОБОТИ

3.1 Уважно відноситись до виконання роботи, виконувати свої обов'язки, не відволікатися самі і не відволікати інших від роботи.

3.2 Підтримувати на робочому місці чистоту і порядок.

3.3 Під час роботи зберігати порядок виконання операцій, установлений документацією на проведення робіт.

3.4 Виконувати вимикання і вмикання РЕУ в порядку, вказаному в інструкції з його експлуатації.

3.5 Забороняється торкатися руками до затисків, що знаходяться під напругою.

3.6 Виконувати прозвонку, що перевіряється РЕУ і контролює якість збірки і монтажу устаткування, тільки за умови зняття напруги і залишкового ємнісного заряду ручним розрядником, який заземлюється.

3.7 Не залишати без спостереження РЕУ засіб виміру і контролю, який підключений до джерел живлення.

3.8 Стежити за справністю засобів виміру і контролю, заземлення, проводів електроживлення, качан, запобіжників і ламп сигналізації.

3.9 Дотримуватися при огляді РЕУ наступних заходів безпеки:

3.9.1 забороняється проникати при відкритих дверях всередину РЕУ (крупно габаритного);

3.9.2 забороняється торкатися струмопровідних частин відкритої апаратури;

3.9.3 забороняється знімати огородження з устаткування, не замикати блоки-контакти на дверях устаткування робочої камери (при роботі з великогабаритним РЕУ).

3.10 Всі зміни в схемі, а також усунення несправностей і заміну ламп, окремих деталей, вузлів робіть тільки після вимикання РЕУ від мережі живлення і

Перевірки браку відсутніх зарядів за допомогою ручного заземленого розрядника.

3.11 Робити заміну запобіжників після зняття навантаження і напруги. При неможливості зняти напругу в виняткових випадках допускається заміняти запобіжники під напругою, при знятому навантаженні. Працювати тільки у діелектричних рукавичках і окулярах.

3.12 Не спиратися рукою на заземлені частини РЕУ і засоби вимірів.

3.13 Зробити налагодження вставних блоків великогабаритного устаткування, що не можуть бути налагоджені окремо, на місці розміщення устаткування при дотриманні наступних умов:

3.13.1 якщо на місці розміщення великогабаритного устаткування неможливо поставити стіл (верстат), допускається використовувати будь-який механічно міцний стіл або спеціальну підставку, виготовлену з ізоляційного матеріалу;

3.13.2 вмикання налагоджуваного блоку до основного устаткування зробіть проводами, зібраними в джгут, за допомогою або рознімань пайкою. Корпус налагоджуваного блоку з'єднати з корпусом устаткування гнучким мідним дротом діаметром не менше 4 мм. Всі приєднання виконати при знятій напрузі, після перевірки відсутності залишкових зарядів за допомогою ручного заземлення розрядника;

3.13.3 використовувати для підключення засобів виміру і контролю електрощит або переносну штепсельну колодку, виконану з механічно-міцного ізоляційного матеріалу з утопленими гніздами, вбудованими запобіжниками і клемами для заземлення.

3.14 Вмикати в переносний електрощит або штепсельну колодку в електричну мережу за допомогою гнучкого шлангового проводу з окремою заземленою жилою в загальній оболонці і штепсельній вилці з контактом, що заземлює.

3.15 До подачі напруги на РЕУ заземліть (зануліть) металеві корпуса контрольно-вимірювальної апаратури і налагоджувального устаткування. Якщо заземлення вносить перекручування в точність вимірів (наведення і т. д.) допускається не заземлювати контрольну вимірювальну апаратуру й устаткування, але обов'язково огороджувати їхніми тимчасовими огородженнями з попереджуючими плакатами і застосувати засоби захисту.