Сегодня: 27 | 04 | 2024

Збірник інструкції з охороні праці у війсково-морських силах збройних сил України (частина 4)

2.10. Двері, що з'єднують приміщення, де виконуються вогневі роботи з суміжними приміщеннями, повинні бути закриті.

2.11. Місце для проведення зварювальних робіт в будівлях і приміщеннях, в конструкціях яких використані горючі матеріали, має бути огороджене суцільною перегородкою з негорючого матеріалу. При цьому висота перегородки повинна бути не менше 1,8 м, а відстань між перегородкою та підлогою - не більше 50мм. Для запобігання розлітанню розпечених часток цей зазор повинен бути огороджений сіткою з негорючого матеріалу з розміром чарунок не більше 1,0х 1,0 мм.

2.12. Пересувні (переносні) ацетиленові генератори слід установлювати на відкритих майданчиках. Дозволяється їх тимчасова робота в добре провітрюваних приміщеннях.

2.13. Ацетиленові генератори необхідно огороджувати і розміщати на відстані не ближче 10м від місця проведення зварювальних робіт, а також від відкритого вогню, нагрітих предметів, місць забору повітря компресорами, вентиляторами та на відстані не менше 5 м від балонів з киснем і горючими газами.

2.13. У місцях установлення ацетиленових генераторів слід вивішувати таблички (плакати) з написами "Стороннім вхід заборонений: вогненебезпечно", "Не проходити з вогнем".

2.14. З'єднування зварювальних проводів слід робити за допомогою обтискання, зварювання, паяння або спеціальних затискачів. Підключення електропроводів до електродотримача, зварюваного виробу і зварювального апарата здійснювати за допомогою мідних кабельних наконечників, скріплених болтами і шайбами.

2.15. Заправляти паяльні лампи пальним та розжарювати їх слід у спеціально відведених для цього місцях.

2.16. Для запобігання викиду полум'я із паяльної лампи пальне, яким заправляють лампи, повинно бути очищене від сторонніх домішок і води.

2.17. Щоб уникнути вибуху паяльної лампи не слід:

- застосовувати як пальне для ламп, що працюють на гасі, бензин або суміш бензину з гасом;

- відкручувати повітряний гвинт і наливну пробку, коли лампа горить або ще не охолола;

- ремонтувати лампу, а також виливати з неї або заправляти її пальним поблизу відкритого вогню, під час цього палити.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ РОБОТИ

3.1  Під час проведення вогневих робіт необхідно здійснювати контроль за станом повітряного середовища в апаратах, комунікаціях, на яких проводяться дані роботи, і в небезпечній зоні.

3.2  Під час проведення вогневих робіт технологічному персоналу дільниці не

Обхідно вжити заходів щодо виключення можливості виділення в повітря вибухонебезпечних, вибухо-пожежонебезпечних і пожежонебезпечних речовин.

3.3  Не дозволяється:

3.3.1  допускати до зварювальних та інших вогневих робіт осіб, котрі не мають кваліфікаційних посвідчень та не пройшли у встановленому порядку навчання та щорічну перевірку знань;

3.3.2  приступати до роботи при несправності апаратури;

3.3.3  розміщати постійні місця для проведення вогневих робіт у пожежонебезпечних і вибухо-пожежонебезпечних приміщеннях;

3.3.4  проводити зварювання, різання або паяння свіжопофарбованих конструкцій і виробів до повного висихання фарби;

3.3.5  виконуючи вогневі роботи, користуватися одягом і рукавицями із слідами масел та жирів, бензину і інших ГР;

3.3.6  зберігати у зварювальних кабінах одяг, ГР та інші горючі предмети і матеріали;

3.3.7  допускати стикання електричного проводу з балонами із зрідженим, стисненим газами;

3.3.8  виконувати вогневі роботи на апаратах і комунікаціях, заповнених горючими і токсичними матеріалами, а також на тих, що перебувають під тиском негорючих рідин, газів, парів та повітря або під електричною напругою;

3.3.9  виконувати вогневі роботи на елементах будівель і споруд, виготовлених з легких металевих конструкцій з горючими і важкогорючими утеплювачами;

3.3.10  у місцях зберігання і розкриття барабанів з карбідом кальцію забороняти паління, використання відкритого вогню і застосування інструменту, що під час роботи утворює іскри.

3.4  Під час проведення газозварювальних і газорізальних робіт забороняється:

3.4.1  відігрівати замерзлі ацетиленові генератори, трубопроводи, вентилі, редуктори і інші деталі зварювальних установок відкритим вогнем;

3.4.2  допускати стикання кисневих балонів, редукторів та іншого зварювального устаткування з різними маслами, а також з промасленим одягом і шматтям;

3.4.3  переносити балони на плечах та руках;

3.4.4  зберігати і транспортувати балони з газами без нагвинчених на їхні горловини запобіжних ковпаків;

3.4.5  працювати від одного водяного затвору двом і більше зварювальникам;

3.4.6  завантажувати карбід кальцію завищеної грануляції або вштовхувати його в лійку апарата за допомогою залізних патиків, а також працювати на карбідному пилу;

3.4.7  завантажувати карбід кальцію в мокрі завантажувальні корзини або, за наявності води, в газозбірник, а також завантажувати корзини карбідом більш як наполовину їх об'єму під час роботи генератора "вода на карбід";

3.4.8  Продувати шланг для горючих газів киснем та кисневий шланг горючими газами, а також робити взаємозаміну шлангів під час роботи.

3.4.9  користуватися шлангами, довжина яких перевищує ЗО м, під час виконання монтажних робіт - 40 м (застосування шлангів довжиною понад 40 м дозволяється у виняткових випадках з письмового дозволу посадової особи, що видала наряд-допуск на виконання робіт);

3.4.10  перекручувати, заломлювати або затискати газопідвідні шланги;

3.4.11  переносити генератор за наявності в газозбірнику ацетилену;

3.4.12  форсувати роботу ацетиленових генераторів шляхом навмисного збільшення тиску газу в них або збільшення одноразового завантаження карбіду кальцію;

3.4.13  застосовувати мідний інструмент для розкриття барабанів з карбідом кальцію, а мідь - як припій для паяння ацетиленової апаратури і в тих місцях, де можливе стикання з ацетиленом.

3.5  Електрозварювальна установка на весь час роботи повинна бути заземлена і споряджена пристроєм автоматичного зниження напруги при розриві дуги.

3.6  Над переносними або пересувними електрозварювальними установками, що використовуються на відкритому повітрі, повинні бути споруджені навіси з негорючих матеріалів для захисту від атмосферних опадів.

3.7  Під час проведення електрозварювальних робіт повинні вживатись заходи щодо захисту оточуючих від дії світлового потоку електричної дуги.

3.8  Температура нагрівання окремих частин зварювального агрегату (трансформатора, підшипників, щіток і ін.) не повинна перевищувати 75°С.

3.9  При проведенні робіт з використанням паяльних ламп робоче місце повинно бути очищене від горючих матеріалів, а конструкції з горючих матеріалів, що містяться на відстані менше 5 м, повинні бути захищені екранами з негорючих матеріалів або политі водою.

4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ

4.1  Після закінчення вогневих робіт виконавець зобов'язаний ретельно оглянути місце їх проведення, за наявності горючих конструкцій полити їх водою, усунути основні причини виникнення пожежі.

4.2  Посадова особа, відповідальна за пожежну безпеку приміщення, де проводились вогневі роботи, повинна забезпечити перевірку місця проведення цих

Робіт протягом двох годин після їх закінчення. Про приведення місця проведення вогневих робіт у пожежобезпечний стан виконавець і відповідальна за

Пожежну безпеку посадова особа роблять відповідні відмітки в наряді-допуску.

4.3  Під час перерви у роботі, а також у кінці робочої зміни зварювальна апаратура повинна вимикатися, у тому числі від електромережі, шланги від'єднуватися і звільнятися від горючих рідин і газів, а в паяльних лампах тиск повинен бути повністю знижений.

Після закінчення робіт уся апаратура і устаткування мають бути прибрані в спеціально відведене приміщення (місце).

4.4  Після закінчення робіт карбід кальцію у переносному генераторі повинен бути використаний повністю. Вапняковий мул, який видаляється з генератора, слід вивантажувати в пристосовану для цього тару і зливати в мулову яму або спеціальний бункер.

4.5  Зняти спецодяг і індивідуальні засоби захисту, прибрати їх у спеціально відведені місця.

4.6  Вимити обличчя і руки теплою водою з милом або прийняти душ.