Сегодня: 19 | 04 | 2024

Збірник інструкції з охороні праці у війсково-морських силах збройних сил України (частина 4)

3.12 Доповісти керівнику робіт про всі нещасні випадки, раптові захворювання працівників, факти порушення технологічного процесу, виявлені несправності устаткування, пристосувань, інструмента, засобів захисту і виникнення небезпечних виробничих факторів, що загрожують життю працівників.

4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ

4.1 Вимкнути прес, вентиляцію і місцеве освітлення від електромережі.

4.2 Упорядкувати робоче місце: скласти інструмент і пристосування у відведені місця, відходи матеріалу забрати у призначені для цього ємності.

4.3 Зняти спецодяг, засоби захисту і забрати їх у спеціально відведені місця.

4.1 Вимити руки з милом або прийняти душ.

5. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ

5.1 Аварійними ситуаціями вважаються: раптове вимкнення електроенергії при проведенні роботи, виникнення пожежі, нещасні випадки з працюючими.

5.2 При раптовому вимкненні електроенергії, відключити прес від електричної мережі і доповісти керівнику робіт.

5.3. Якщо є потерпілі, надати їм першу медичну допомогу; а в разі потреби викликати швидку медичну допомогу;

5.4. При виникненні пожежі викликати пожежну частину та приступити до гасіння підручними засобами пожежогасіння.

5.5. Виконувати всі вказівки керівника робіт по ліквідації небезпеки

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

ПРИ ВИКОНАННІ ВОГНЕВИХ РОБІТ

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Дія Інструкції поширюється на всі органи і підрозділи ВМС ЗС України (далі – підрозділи).

1.2. Інструкція діє протягом 3-х років з дня затвердження.

Дана Інструкція розроблена на основі Розпорядження №50 від 16.09.09 "Про розробку інструкцій з охорони праці в Службі безпеки України", наказів №14 від 31.01.98, №310 від 30.11.2001, "Правил пожежної охорони на Україні", ГОСТ 12.3.003-86 "Работы електросварочные", ГОСТ 12 3.036-84 "Газопламенная обработка металлов "

1.3. До виконання вогневих робіт (електрозварювальних, газозварювальних, бензо-газорізальних, паяльних) допускати осіб, які мають кваліфікаційне посвідчення на право виконання вогневих робіт і талон по техніці пожежної безпеки, а також пройшли інструктаж по охороні праці.

1.4.За невиконання вимог даної Інструкції винні несуть відповідальність згідно з чинним законодавством України.

1.5. Місця проведення зварювальних та інших вогневих робіт, пов'язаних із нагріванням деталей до температур, спроможних викликати займання матеріалів та конструкцій можуть бути:

1.5.1 постійними організовувати у спеціально обладнаних для цього цехах, майстернях чи на відкритих майданчиках;

1.5.2 тимчасовими, коли вогневі роботи проводяться безпосередньо в будівлях, які зводяться або експлуатуються, спорудах на території об'єктів з метою монтажу будівельних конструкцій, ремонту устаткування тощо.

1.6. При виконанні газозварювальних і газорізальних робіт газозварник повинен бути забезпечений спецодягом, спецвзуттям і засобами індивідуального захисту, зокрема, костюмом бавовняним з вогнезахисним просоченням або костюмом для зварника, черевиками шкіряними з жорстким підноском, рукавицями брезентовими, окулярами захисними.

1.7. Якщо організовуються постійні місця проведення вогневих робіт більше ніж на 10 постах (зварювальні, різальні майстерні), має бути передбачене централізоване електро - та газопостачання.

1.8. У зварювальній майстерні з наявності не більше 10 зварювальних постів для кожного з них дозволяється мати по одному запасному балону з киснем та

Горючим газом. Запасні балони повинні або бути обгороджені щитами з негорючих матеріалів або зберігатися у спеціальних прибудовах до майстерні.

1.9. Установка для електрозварювальних робіт повинна бути обладнана вимикачем або контактором, покажчиком величини зварювального струму і запобіжником у первинному колі.

1.10. Однопостові зварювальні двигуни - генератори і трансформатори захищаються запобіжниками тільки з боку мережі живлення.

1.11. Кабелі (електропроводи) електрозварювальних машин повинні розміщатися від трубопроводів кисню на відстані не менше 0,5 м, а від трубопроводу ацетилену і інших горючих газів - не менше 1 м.

1.12. Конструкція електродотримача для ручного зварювання повинна забезпечувати надійне затискання і швидку заміну електродів, а також виключати можливість короткого замикання його корпусу на зварювану деталь під час тимчасових перерв у роботі або в разі його випадкового падіння на металеві предмети. Держак електродотримача має бути виготовлений з негорючого діелек­тричного і теплоізолюючого матеріалу.

1.13. Електроди, застосовувані під час зварювання, повинні бути заводського виготовлення і відповідати номінальній величині зварювального струму.

У разі заміни електродів їх залишки слід класти у спеціальний металевий ящик, установлений біля місця зварювальних робіт.

1.14. Технічне обслуговування і планово-попереджувальний ремонт зварювального устаткування повинні проводитись згідно з графіком. Після закінчення роботи треба проводити очищення установки і пускової арматури.

1.15. Опір ізоляції струмопровідних частин зварювального кола повинен бути не нижче 0,5МОм. Ізоляцію необхідно перевіряти не рідше одного разу в три місяці.

1.16. Паяльні лампи необхідно утримувати справними та не рідше одного разу в місяць перевіряти на міцність і герметичність із занесенням результатів і дати перевірки до спеціального журналу. Крім того, не рідше одного разу на рік повинні проводитись контрольні гідравлічні випробування паяльних ламп тиском.

1.17. Кожна паяльна лампа повинна мати паспорт із зазначенням результатів заводського гідравлічного випробування і допустимого робочого тиску. Запобіжні клапани мають бути відрегульовані на заданий тиск.

1.18. Постійні місця проведення вогневих робіт визначаються наказами, розпорядженнями, інструкціями начальника підрозділу. Загороджувальні конструкції в цих місцях (перегородки, перекриття, підлоги) повинні бути з негорючих матеріалів.

1.19. Проведення вогневих робіт повинні відповідати вимогам Правил пожежної безпеки в Україні.

1.20. Керівник підрозділу де проводяться вогневі роботи на тимчасових місцях, крім будівельних майданчиків, повинен оформити наряд-допуск. Наряд-допуск повинен бути погоджений з пожежною охороною.

1.21. Вогневі роботи на діючих вибухонебезпечних і вибухопожежонебезпечних об'єктах з урахуванням місцевих умов допускаються в крайніх випадках,

Коли ці роботи неможливо виконувати в спеціально відведених для цього постійних місцях.

Вогневі роботи на вибухонебезпечних і вибухопожежонебезпечних об'єктах необхідно проводити тільки в денний час (за винятком аварійних випадків).

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

2.1. Одягнути спецодяг так, щоб він не стискував рухів, не мав кінців, що розвіваються і звисають. Волосся забрати під головний убір.

2.2. Апарати, машини, ємності, трубопроводи і інше устаткування, на яких необхідно проводити вогневі роботи, повинні бути зупинені, звільнені від вибухонебезпечних і вибухопожежонебезпечних, пожежонебезпечних і токсичних речовин, вимкненні заглушками від діючих апаратів і трубопроводів (про що необхідно зробити запис у журналі встановлення і зняття заглушок) і підготовлені до проведення вогневих робіт. Пускова арматура, що призначена для увімкнення машин і механізмів, повинна бути вимкнена і повинні бути вжиті заходи, що викликають раптовий пуск машин і механізмів.

2.3. Майданчики, металоконструкції, конструктивні елементи будівель, що знаходяться в зоні проведення вогневих робіт, повинні бути очищені від вибухонебезпечних, вибухопожежонебезпечних і пожежонебезпечних матеріалів.

2.4. Місце проведення вогневих робіт має бути очищене від горючих речовин та матеріалів у радіусі, вказаному у таблиці:

Висота точки зварювання над рівнем підлоги чи прилеглої території, м

00

22

33

44

66

88

10

Понад 10

Мінімальний радіус зони, м.

55

88

99

110

111

112

13

14

2.5. Розміщення в межах вказаних радіусів будівельні конструкції, настили підлог, оздоблення, а також ізоляція та частини обладнання, виконані з горючих матеріалів, мають бути захищені від потрапляння на них іскор металевими екранами, покривалом з негорючого теплоізоляційного матеріалу чи іншими способами і в разі необхідності политі водою.

2.6. Місце проведення вогневих робіт повинне бути обладнано необхідними первинними засобами пожежогасіння, які вказуються в наряді-допуску.

2.7. Для проведення вогневих робіт необхідно призначати відповідальну особу із числа інженерно-технічного складу, яка не зайнята в цей час проведенням технологічного процесу і знає правила, атестована на право проведення вогневих робіт на вибухонебезпечних і вибухопожежонебезпечних об'єктах.

2.8. Вогневі роботи дозволяється починати за відсутності вибухонебезпечних і вибухопожежонебезпечних речовин в повітряному середовищі або наявності їх не вище гранично допустимих концентрацій згідно з діючими санітарними нормами.

Допуск на проведення вогневих робіт здійснює особа, відповідальна за проведення вогневих робіт, після прийняття устаткування від особи, що відповідає за підготовку до вогневих робіт, і при задовільному стані повітряного середовища.

2.9. З метою виключення потрапляння розпечених часток металу в суміжні приміщення, на сусідні поверхи, близько розташоване устаткування, технологічні і вентиляційні люки, монтажні і інші отвори в перекриттях, стінах і перегородках приміщень, де здійснюються вогневі роботи, вони повинні бути закриті негорючими матеріалами.