Сегодня: 20 | 04 | 2024

РЕФЕРАТ Основные теории о местных финансов

3)цільова підпорядкованість цієї системи відносин — забезпечення органів місцевого самоврядування фінансовими ресурсами, необхідни­ми для виконання покладених на них функцій і завдань.

Місцеві фінанси — це система фінансових відносин з приво­ду формування, розподілу і використання фінансових ресурсів, необхідних органам місцевого самоврядування для виконання по­кладених на них завдань.

Для того, щоб підтвердити справедливість цього визначення, потріб­но з'ясувати такі питання: чи не залежать органи місцевого самовряду­вання від центральної влади, чи володіють вони достатніми фінансови­ми ресурсами для виконання своїх завдань, чи можуть вони самостійно ними розпоряджатися? Ці питання розглянемо у наступних темах.

Отже, у сучасній науковій літературі України та країн пострадянсь­кого простору місцеві фінанси досліджуються в контексті функцій, за-

Вдань і ролі органів місцевого самоврядування. Важливими у зв'язку з цим є питання про розмежування повноважень органів державної вла­ди і місцевого самоврядування; обґрунтування доцільності надання окре­мих державних повноважень органам місцевого самоврядування і га­рантування відповідного фінансового забезпечення їх виконання; окре­слення складу і визначення обсягів фінансових ресурсів, які надходять у розпорядження органів місцевого самоврядування; забезпечення само­стійності й ефективності у їх використанні; державна фінансова підтрим­ка місцевої влади.

[Сьогодні питання місцевих фінансів розглядають багато дослідників, зокрема такі вітчизняні автори як С. Буковинський, О. Василик, В. Крав­ченко, С. Криниця, В. Лагутін, І. Луніна, П. Мельник, М. Пабат, К. Пав-люк, В. Рибак та ін. Окремі аспекти функціонування місцевих фінансів в економіці трасформаційного періоду розглядаються у працях Б. Дани-лишина, В. Гейця, П. Германчука, М. Долішного, А. Єпіфанова, В. Опарі-на, Г. П'ятаченко, М. Савлука, І. Сало, В. Симоненка, В. Федосова, Н. Чу-маченка, А. Чухно, С. ЮріяТ}

Активно досліджується проблематика місцевих фінансів, місцевих бюджетів, міжбюджетних відносин в російській економічній літературі, зокрема в працях таких вчених і практиків, як Н. Альвіанська, А. Бабич, О. Богачова, Л. Гринкевич, А. Ігудін, В. Лексін, Л. Павлова, В. Пансков, Л. Проніна, В. Садков, С. Соляннікова, А. Улюкаєв, М. Ходорович, С. Хур-севич, А. Швецов та ін.

Особливості місцевих бюджетів і місцевого оподаткування в країнах з ринковою економікою вивчаються й узагальнюються такими вченими пострадянського простору, як В. Андрущенко, Б. Болдирєв, В. Кравченко, Л. Окунева, Л. Павлова, Г. Семеко, Д. Суворов, В. Суторміна, А. Толку-шин, В. Федосов, Д. Черник та ін.

Список использованных источников

1.  Кириленко В. Б. «Местные финансы»

2.  Сумцова О. О. «Местные финансы»

3.  Петленко Ю. В. «Местные финансы»