Сегодня: 19 | 04 | 2024

Системи пожежної та охоронної сигналізації

Сповіщувач HL871-20

Диференціальний тепловий пожежний сповіщувач НL871-20 (рис. 3.6) з базою призначений для застосування в безадресних системах пожежної сигналізації.

Рис. 3.6 - Устрій сповіщувача HL871-20

У якості чутливого елемента використовується пневмоелемент, який реагує на зміну температури навколишнього середовища.

Пневмоелемент реагує на швидке та повільне зростання температури, які характерні для різних випадків пожежі, шляхом розширення повітря в герметичній камері швидше, ніж повітря може вийти через спеціальний отвір. Внаслідок зростання тиску в камері, рухома мембрана закорочує електроконтакт. Компенсаційний отвір призначений для виключення помилкових спрацьовувань сповіщувача від нормальних добових змін температури середовища, що контролюється.

База сповіщувача виготовлена з пластмаси, що витримує температуру до 100°С. Встановлений на базі світлодіод відображує спрацьовування сповіщувача (стан "Пожежа").

На тому ж фізичному принципі побудовано сповіщувач AHR-871.

Сповіщувач ИП-105

Сповіщувач максимального типу з принципом дії, що полягає у використанні залежності магнітної індукції від температури [Шаровар Ф. И., 1985, С. 74-76]. Крім у ИП-105, такий принцип роботи використовується в сповіщувачах СПТ-70, СПТМ-70, СПТМ-62, СПТМ-62-2, ИП-105-2/1 (ИТМ).

< >< >4. ПОЖЕЖНІ СПОВІЩУВАЧІ ПОЛУМ'Я

Відомо, що нагріті тіла випромінюють світові хвилі не тільки у діапазоні, який ми бачимо, але ще й в ультрафіолетовому та інфрачервоному діапазоні. Довжина хвилі випромінювання, що виникає при пожежі, включає в себе весь спектр від короткохвильового ультрафіолетового до довгохвильового інфрачервоного, включаючи видимий діапазон.

Найбільш поширені типи пожежних сповіщувачів полум'я технічно реалізовані таким чином, що вони реагують на ультрафіолетове та інфрачервоне випромінювання від полум'я, що виникає при пожежі. ПС полум'я спрацьовують при виявленні вихідного від пожежі випромінювання. Сповіщувачі полум'я, що застосовуються на об'єктах України, чутливі до інфрачервоного (ІЧ) або ультрафіолетового (УФ) випромінювання, яке виникає при пожежі. Сповіщувачі, які спрацьовують при виникненні випромінювання у видимому спектрі (0,35–0,8 мкм), застосовуються дуже рідко.

Пожежний сповіщувач полум’я – автоматичний пожежний сповіщувач, який реагує на електромагнітне випромінювання полум’я (СИ-1, ДПИД, ИП-329-2 “Аметист”, ИП-П, ИОП409-1 “Фотон-1”, HF-24E та інш.).

Фізичні принципи, які використовуються у сповіщувачах полум'я дозволяють значно швидше, ніж за допомогою сповіщувачів інших типів, виявляти пожежі, які відразу при виникненні утворюють відкрите полум'я, наприклад, при горінні рідин або газів. Відстань до пожежі не впливає істотно на час виявлення пожежі у приміщенні.

Однак сповіщувачі полум'я не підходять для виявлення тліючих пожеж. Це обумовлено тим, що при сильному димоутворенні світлове випромінювання осередку пожежі дуже сильно розсіюється та вбирається частками диму.

Сповіщувачі полум'я застосовуються для охорони стаціонарних об'єктів, наприклад, дозуючих і розливних машин, об'єктів типу ангарів для літаків, бурових веж і т. інш., або в комбінації з іншими типами сповіщувачів.

Пожежні сповіщувачі, які реагують на інфрачервоне випромінювання полум'я, працюють в діапазоні хвиль 4,15¸4,55 мкм. Ультрафіолетові сповіщувачі використовують діапазон між 0,185 і 0,245 мікрон (рис. 4.1). Цей діапазон спектральної чутливості пожежних сповіщувачів полум'я розташований за межами звичайного сонячного світла. Тому ультрафіолетові сповіщувачі нечутливі до денного світла. З метою підвищення перешкодозахищеності, додатково інфрачервоні сповіщувачі аналізують частоту мерехтіння вогню.

Рис. 4.1 – Спектральна чутливість сповіщувачів полум'я

У якості чутливого елемента у сповіщувачах полум’я використовуються лічильники фотонів, газорозрядні індікатори, напівпровідникові фоторезистори, чутливі до випромінювання полум’я у згаданих вище спектральних діапазонах:

- лічильник фотонів СИ-4Ф зі світлозахищеністю до 10000 лк;

- фоторезистор ФСД-Г2;

- перетворювач випромінювання ФМ-611, який представляє собою комбінацію кремнієвого фотодіода на основі PbSe і інфрачервоного світлодіода, що дозволяє працювати у діапазоні спектральної чутливості у межах від 2 до 4 мкм;

- індикатор фотонів ИФ-1;

- фототранзистор ФТГ-4 з довгохвильовою межею l=1,8 мкм.

Основними перевагами сповіщувачів полум'я є швидкодія, незалежність часу спрацьовування від спрямованості повітряних потоків у приміщенні, що захищається, перепадів температури, висоти стелі та перекриття, об’єму та конфігурації приміщення. Але разом з цим для них існує проблема забезпечення потрібної перешкодозахищеності від прямого та відбитого випромінювання різних джерел освітлення, випромінювання нагрітих частин обладнання, грозових розрядів, технологічного та ремонтного устаткування.

< >

< >4.1. Інфрачервоні сповіщувачі полум'я

Принцип функціонування: ІЧ-сповіщувач полум'я реагує на інфрачервону частину світлового спектра, яка найбільш характерна для відкритого полум'я. Це випромінювання після фільтрації за допомогою оптоелектричного перетворювача перетворюється на електричні сигнали.

У зв'язку з тим, що в даному діапазоні частот є також інші джерела випромінювання (сонце, обігрівальні прилади), сповіщувач виконує аналіз частоти мерехтіння вогню, як другого критерія наявності пожежі. Активний частотний фільтр виконує фільтрацію характерної частоти мерехтіння, а лічильник визначає частоту імпульсів за одиницю часу. При збігу обох умов (типової довжини хвилі і частоти мерехтіння) сповіщувач видає сигнал пожежі.

Рис. 4.2 - Структурна схема сповіщувача полум'я ІЧ типу

Наявність модуляції випромінювання полум'я є його важливою характеристикою, яка викликана фізико-хімічними особливостями процесів горіння. Максимальна частота мерехтіння полум'я знаходиться в залежності від площі поверхні матеріалу або речовини, що горить. Із зростанням цієї площі частота пульсацій, як правило, збільшується. Практично частота мерехтіння полум'я знаходиться в діапазоні 25-115 Гц. Амплітуда пульсацій залежить від умов горіння і виду речовини, що горить. Глибина модуляції складає біля 30-40 %.