Сегодня: 24 | 04 | 2024

Системи пожежної та охоронної сигналізації

Сповіщувач ДПС-038

Сповіщувач заснований на використанні ефекту Зеєбека: в електричному ланцюгу, що складається з послідовно сполучених електричних провідників, виникає термо-ЕДС, якщо в місцях контактів різна температура.

Термопара диференціального сповіщувача ДПС-038 має наступне схематичне зображення:

Якщо з'єднати послідовно дві термопари в батарею, то напруга на їх виході буде дорівнювати сумі або різниці напруг, в залежності від полярності з'єднання термопар:

Основним елементом диференціального пожежного сповіщувача ДПС-038 є батарея з 25 термопар, включених в одній полярності, і 25 термопар, включених в протилежній полярності, які забезпечені тонкими теплоприймачами. За умови, що характеристики термопар приблизно однакові, знаходяться при одній температурі, обидві батареї виробляють рівні термо-ЕДС і напруга на виході сповіщувача, з урахуванням (2.3), дорівнює нулю. Аналогічні умови виникають при повільному зростанні температури в приміщенні, що захищається (рис. 3.4, а). При швидкому збільшенні температури в місці установки сповіщувача термопари з теплоприймачами прогріваються швидше та на їх виході виникає більша термо-ЕДС, з якої і складається вихідна напруга сповіщувача (рис. 3.4, б).

У графічному вигляді це можна інтерпретувати таким чином:

Рис. 3.4 – Реакція чутливого елемента ДПС-038 на

Повільне (а) та швидке (б) підвищення температури середовища

У сповіщувачі відсутній пристрій, що виконує функції релейного елемента. Для цього використовується високочутливе поляризоване реле з підгоночними катушками опорів, які знаходяться в проміжному виконавчому органі ПИО-017. До одного ПИО-017 можуть підключатися до 10 сповіщувачів ДПС-038.

< >

Сповіщувач МДПИ-028

Тепловий максимально-диференціальний пожежний сповіщувач МДПИ-028 призначений для виявлення пожежі за зміною температури навколишнього середовища в приміщенні, що захищається двома способами:

- за досягненням температурою порогового значення;

- за швидкістю зміни температури.

Складається (рис. 3.5) з двох біметалічних спіралей (відкритої (2) і закритої (7)) і контактної системи (6, 8), розміщених в одному корпусі. Одна зі спіралей закрита перфорованим кожухом, через який вільно проникає нагріте повітря, а інша захищена дисками і закрита для доступу повітря (1).

Працює сповіщувач наступним чином.

Як диференціальний. При швидкій зміні температури навколишнього середовища відкрита спіраль (2) прогрівається швидше, ніж закрита (7), і обертає первинну вісь (3), а друга вісь (4) залишається нерухомою – контакти (6, 8) розмикаються через різницю швидкостей обертання осей.

Рис. 3.5 – Пристрій сповіщувача МДПИ-028

Як максимальний. При повільній зміні температури обидві спіралі (2, 7) прогріваються з однією швидкістю і обертають свої осі (3, 4) доти, поки друга вісь (4) не впреться виступом (9) впритул (10) і не перестане обертатися, а первинна (3) під дією відкритої спіралі (2) продовжить обертання і розімкне контакти (6, 8) – сповіщувач спрацює як максимальний.

Принцип роботи чутливого елемента з використанням лінійного розширення елементів та залежності модуля пружності від температури реалізується у таких сповіщувачах, як ТРВ-2, ИП-103, ИП-ТБ, ИП-103-4/1 «МАК-1».

< >

Сповіщувач ИП-101-2

Тепловий максимально-диференціальний сповіщувач ИП-101-2 складається з блока сповіщувача і розетки. Чутливим елементом є два терморезистори.

Один з терморезисторів термоізольований від навколишнього середовища, знаходячись в середині пластмасового корпуса, а другий відкритий і забезпечений теплоприймачем. Терморезистори включені в плечі електричного моста.

При повільній зміні температури обидва терморезистори змінюють трохи свій опір, баланс електричного моста не порушується і величина струму у вимірювальній диагоналі електричного моста не викликає спрацьовування електронної схеми.

При швидкій зміні температури відкритий терморезистор швидко змінює свій опір, а закритий – повільно; при цьому, поки не зрівняється температура терморезисторів, в ланцюгу електричного моста протікає струм, величина якого є достатнього для спрацювання електронної схеми, тобто сповіщувач спрацьовує як диференціальний.

Нагрів терморезисторів до порогової температури спричиняє спрацювання електронної схеми за рахунок сумарної зміни опору.

Така схема виявлення пожежі (з використанням залежності електричного опору елементів від температури) реалізовується у таких пожежних сповіщувачах, як WDM152, UTD521, ИТ-1.

< >