Інструкція з охорони праці lля кухаря
Інструкція з охорони праці Для кухаря
1. Загальні вимоги безпеки
1.1.До роботи поваром допускаються чоловіки та жінки фізично здорові, які пройшли медичний огляд (попередній) перед прийомом на роботу, періодичний в процесі роботи у їдальні, згідно установлених термінів, а також технічний мінімум і мають відповідне посвідчення на право експлуатації цього обладнання.
1.2. За роботу в неспритних умовах праці повару надаються таки пільги:
- додаткова відпустка на 6 робочих днів на рік за роботу у плити;
- безкоштовна видача санітарно - гігієнічного одягу і взуття.
2. Вимоги безпеки перед початком роботи
2.1. Надіти сан. спецодяг, волосся убрати під головний убір, рукава одягу підгорнути до ліктю. Не закалуй голками спец одяг, не тримай в карманах одягу в якому працюєш, булавок; голок, скляних та інших бьющихся і гострих предметів.
2.2. Привести до порядку робоче місце, не загроможджати прохід.
2.3. Оглянути інвентар, переконатися в його справності. Вимагай у адміністрації
Заміну неприродного інвентарю та посуду.
2.4. При огляді обладнання: перевір:
- справність обладнання;
- наявність та справність огорожі;
- наявність та справність заземлення.
2.5.При виявленні яких-небудь неполадок або несправностей в обладнанні заяви негайно завідуючому виробництвом або адміністрації підприємства і до усунення їх до роботи не приступай.
2.6.Без дозволу адміністрації не можливо самому проводити який-небудь ремонт об ладнання.
3.Вимоги безпеки під час роботи
3.1.Під час роботи повар повинен утримувати своє робоче місце в чистоті.
3.2.Знімати та встановлювати з’ємні частини машин обережно і тільки при виключеному та зупиненому електродвигуні.
3.3.Не оставляти без нагляду працююче обладнання.
3.4.Встановлювати котли з їжею на стійки підставки.
3.5.Не загружати робочі камери продуктами вище встановлених норм, не перевищу вати допустиму швидкість роботи машин.
3.6. Не працюй на машинах і апаратах, пристрої яких не знаєш і на яких тобі не до ручено працювати.
3.7. Для проштовхування м'яса на шнек машини користуйся дерев'яним пестиком. Не проштовхуй м'ясо руками.
3.8. При використанні машинами універсального приводу насадку к кріпленню їх виконувати при включеному моторі.
4. Вимоги безпеки по закінченню роботи
4.1. Робити чистку і помивку тільки при виключеному обладнанні, після його остиган ні, повісив на пускове обладнання плакат:”Не включати - працюють люди”
4.2. Не охолоджувати водою жарочну поверхню плити, сковороди, жаровні.
4.3. Оберігатись порізів ріжучими кромками ножів при розбори овочерізательних ма - шин
4.4.Закрити спільний кран, крани горілок, шибер гасових апаратів.
5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях
5.1.Негайно припинити роботу, не допускати в небезпечну зону сторонніх осіб.
5.2.Про те, що сталося повідомляти керівника.
5.3.Якщо стався нещасний випадок і є потерпілі, надати їм першу медичну допомогу, а
в разі потреби викликати швидку допомогу.
5.4. При виникненні пожежі, негайно приступити до ії ліквідації підручними засобами,
використовуючи вогнегасники, а в разі потреби викликати пожежну охорону.
5.5.У всіх випадках виконувати вказівку керівника.
5.6. За невиконання даної інструкції робітник несе дисциплінарну відповідальність згідно з внутрішнім трудовим розпорядком Центру, а також адміністративну, матеріальну відповідальність згідно з чинним законодавством України.