Сегодня: 25 | 04 | 2024

Конспект по пожежно - технічній підготовці

Колодязів з гідрантами

Гака, відігнутого під кутом 65о по відношенню до стрижня. Гак має заточення на дві грані, що утворять лезо довжиною 15 мм. Довжина гака 450 мм, маса 1,2 кг.

Сокири служать для розкриття і перерубування дерев'яних конструкцій.

Сокира Складається з полотнини і сокирища. Полотнина виготовляється з вуглецевої сталі, має лезо, всад, обух і борідку. Лезо наточується на дві грані і піддається термічній обробці. Топорище виготовляється з деревини твердих листяних порід, покривається світлим лаком і закріплюється у всад дерев'яним чи металевим клином. Ширина леза 150 мм, висота сокири 200 мм, довжина 500 мм, маса 4,0 кг.

Лопати (штикові і совкові) служать для проведення робіт із засипання осередків горіння, розчищенню місця пожежі, використовуються при утворенні канав, огороджувальних валів, насипів і т. п.

Лопата Складається з полотнини і черенка. Полотнина виготовляється з листової сталі, має лезо, лоток, наступ і тулейку. Черенок виконаний з деревини твердих листяних порід.

Пилки застосовуються двох типів - пилки поперечні дворучні і ножівки. Пилка складається з полотнини і двох ручок (ножівка — з однією ручкою). Полотнина виготовляється з високо вуглецевої сталі , має зуби і вушка для кріплення ручок.

Комплект інструмента для різання проводів служить для знеструмлення окремих ділянок електричних мереж, зняття навантаження з машин і апаратів, що знаходяться під напругою до 1000 В. Комплект складається з ножиць з діелектричними ручками і електрозахисних засобів.

подпись:  мал. 2.4. ножиці для різки  проводівНожиці для різання проводів (мал. 2.4) складаються з робочої частини і ручок захоплення. Робоча частина має крайки, що ріжуть, довжиною 100 мм, що шарнірно зчленовані з ручками захоплення. Гачки вільно засаджені на вісь і служать для захоплення й утримання проводу, що перерізується. Ножиці забезпечують різання проводів перетином до 16 мм2. Довжина ізолюючих ручок захоплення 450 мм, довжина ножиць 600 мм.

Електрозахисні засоби призначені для збереження особового складу, що працює по знеструмленню мереж і апаратів, від поразки електричним струмом. До електрозахисних засобів відносяться діелектричні рукавички, калоші чи боти, килими гумові.

Діелектричні рукавички виготовляються з високоякісної гуми довжиною не менш 350 мм. Розмір повинний дозволяти надягати під них бавовняні чи вовняні рукавички для запобігання рук від холоду.

Діелектричні боти і калоші виготовляються з гуми і відрізняються від ботів й калош, призначених для інших цілей, кольором, відсутністю лакування і мають спеціальні відмінні знаки.

Діелектричні килими - додатковий захисний засіб для роботи з електроустановками будь-якої напруги. Ізолюючим засобом вони є тільки в сухому стані, килими випускаються розміром 50х50 см. Верхня поверхня килима рифлена.

Експлуатація немеханізованого інструмента

Немеханізований інструмент входить у комплект устаткування пожежного автомобіля, зберігається в кабіні бойового розрахунку й у відсіках кузова. Інструмент, розміщений у підрозділах військових частин, майстерень, парках і ангарах, зберігається на пожежних щитах охороняємих об'єктів, на бойових і спеціальних машинах.

Пилки і лопати на пожежних автомобілях зберігаються і переносяться в чохлах. Ножиці для різання проводів зберігаються в спеціальній шухляді окремо від захисних засобів.

При зберіганні захисних засобів необхідно виключити можливість влучення на них нафтопродуктів (масел, пального) і інших речовин, що руйнують гумовотехнічні матеріали. Електрозахисні засоби повинні бути укриті від прямих сонячних променів і впливу високої температури.

Наявність і стан інструмента на пожежних автомобілях перевіряється зовнішнім оглядом щодня при зміні пожежного наряду. При перевірці стану встановлюють: справність інструмента і чохлів, заточення і чистоту робочих поверхонь, кріплення сокирищ, ручок, черепків і дерев'яних основ.

Після проведення практичних занять чи виконання робіт на пожежі інструмент очищається від бруду, іржі і змащується. Захисні засоби ретельно оглядаються, миються і просушуються.

Випробування на міцність немеханізованого інструмента проводиться підприємством-виготовлювачем. Випробування інструмента для різання проводів і електрозахисних засобів проводиться в лабораторних умовах фахівцями. Терміни іспиту діелектричних рукавичок — один раз у шістьох місяців, діелектричних ботів і калош — один раз у рік, ножиців і килимів — один раз у два роки.

З метою можливості постійного візуального контролю за справністю інструмента, що знаходиться в бойовому розрахунку, не допускається фарбування металевих і дерев'яних частин виробів. Неробочі металеві частини інструмента для захисту від корозії змащуються тонким шаром мінеральної олії, а дерев'яні частини покриваються тонким шаром безбарвного лаку.

Дрібний ремонт інструмента проводиться силами особового складу пожежних підрозділів.