Сегодня: 19 | 04 | 2024

Лекция введение в философию (украинский язык)

Світогляд як цілісна система має певну структуру, яка утворються взаємозв’язком трьох підсистем:

ПІЗНАВАЛЬНОЮ ЦІННІСНОЮ

Погляди, уявлення, інтереси, переконання, ціннісні

Знання-буденні, професійні, орієнтації, уявлення про

Наукові. смисл життя, ідеали.

ДІЯЛЬНІСНОЮ

уявлення про мету, программи, засоби

принципи діяльності, певні навички.

У межах с. можна виділити два основні боки: емоційно-психологічний (формується першим і залишається дуже впливовим на протязі усього життя) та інтелектуально-пізнавальний. Перший бік має такі рівні:

Світовідчування - відображення світу у формі настроів, почуттів, емоцій.

Світосприймання- це чуттєве сприйняття світу з використанням наочних уявлень.

Світоспоглядання - Система уявлень про світ, що складається у повсякленному житті. Перехідна форма.

2 рівень репрезентован світорозумінням - теоретичною формою осягнення дійсності у формі понять, систем, теорій. Має наукове підгрунтя та систему логічних доказів.

Знання, які має людина перетворюються на елементи світогляду, коли стають переконаннями, впливають на вибір цілей та ідеалів, регулюють діяльність. Таким чином с. має велике життєве значення:1.Допомагає л. орієнтуватися у навколишньому світі. 2. Впливає на норми поведінки л.,її відношення до інших. до праці, до себе.3.Визначає загальний життєвий план л., її прагнення. смаки, інтереси.

Це духовні призма, крізь яку л. сприймає й переживає наволишню дійсність. Це стрижень особи.

Оскільки світогляд формується у процесі пізнання, діяльності, спілкування, то він має суспільно-історичний характер. У суспільстві завжди існують загальні переконання, ідеали, принципи та норми пізнання і діяльності, тобто загальні риси інтелектуального, емоційного, духовного настрою. Вони втілюються у певних історичних типах світогляду. Найбільш загальними такими типами є міфологія, релігія, філософія.

Загальні характеристики


Міфологічний світогляд


Релегійний світогляд


Філософський

Зміст


Синкретичний, тобто нерозчленований образ світу, що формується на підставі чуттєвого сприйняття та наочних уявлень, має емоційну забарвленість, не відокремлюється суб’єкт та об’єкт, предмет та знак, річ і слово, причина і наслідок одушевляється природа та фрагменти всесвіту


Системний образ світу, де загальні поняття відокремлюються від предмета, що воно позначає і втілюється у особливу істоту - бога. Включає не тільки певні уявлення про світ, але й відповідну поведінку й специфічні дії - культ.


Теоретичний образ світу, що включає його наукову картину

Підстава


Віра у надприродні сили природи - політеізм.


Віра у надприродну істоту - бога - монотеізм.


Знання та переконання

Соціокультурні функції


Міф як зразок для відтворення, засіб передачі соціальних норм, традицій, звичаїв, виступає засобом освоєння світу, соціальної спадкоємності, регуляції життєдіяльності.


Релегійні заповіді, канони, обряди як засіб соціальної регламентації, регулювання, упорядкування та збереження нравів, традицій, звичаїв. Релігія формує усвідомлення цивілізаційної єдності, уявлення про абсолютну значущість моральних норм та цінностей.


Дивіться світоглядницьку функцію

ОСНОВНІ ФУНКЦІЇ ФІЛОСОФІЇ.

СВІТОГЛЯДНИЦЬКА- 1.Філософія виявляє найбільш загальні ідеї, уявлення, форми досвіду, на яких грунтується конкретна культура та суспільно-історичне життя. Вони мають назву універсалій к. Отже філософія виконує функцію виробництва універсалій к. Значне місце серед них посідають філософські категорії, сукупність яких складає основу людського розуму.