Сегодня: 19 | 04 | 2024

ДИПЛОМНА РОБОТА Тема: «Сказ в м. Севастополю »

Взаємозв'язок служби ветеринарної медицини і санепідемстанції.Служба ветеринарної медицини і санепідемстанція мають тісний зв’язок. Після укусу тваринами людей, останні звертаються до травматологічного пункту, звідти інформацію про людину та тварину (власник тварини, адреса, телефон) передається до санепідемстанції.

Санепідемстанція звертається до ветеринарних лікарень державної служби ветеринарної медицини, обов’язком яких є перевірки стану тварини на протязі 10 днів. Тварин з ознаками хвороби ізолюють і знешкоджують.

Після перевірки стану тварини ветеринарні спеціалісти передають дані в санітарноепидеміологічну службу.

Санітарноепидеміологічне обстеження території виробничо-житлового ремонтно-експлуатаційного управління. Проводиться один раз на рік санітарно-епідеміологічне обстеження території виробничо-житлового ремонтно-експлуатаційного управління. Обстеження проводять: помічник епідеміолога Севастопольської міської санепідемстанції і ветеринарний фахівець Севастопольської міської лікарні ветеринарної медицини з відома головного інженера виробничо-житлового ремонтно-експлуатаційного управління.

Комісія повинна отримати дані: скільки в зоні обслуговування виробничо-житлового ремонтно-експлуатаційного управління будинків, чи є випадки наявності бродячих собак і котів, скільки площадок виділено для вигулу собак, схема ділянки на якій визначені місця вигулу собак, а також „Пам’ятка про правила утримання собак, котів і хижих тварин в м. Севастополі”.

Виробничо-житлове ремонтно-експлуатаційне управління видає дані про наявність собак у квартирах будинків: кількість квартир з собаками, кількість людей, які живуть в цій квартирі, нарахування за утримання собак і оплата.

Роз’яснювальна робота з власниками домашніх тварин. Адміністративна відповідальність громадян. Ветеринарні спеціалісти постійно проводять роз’яснювальну роботу з власниками домашніх тварин, щодо утримання тварин і проведення щеплень проти сказу. Люди повинні зрозуміти, що сказ – це дуже небезпечне захворювання і як його можна уникнути.

Щеплення тварин проти сказу проводяться безкоштовно після того власникам собак видається свідоцтво на собаку. При виявленні у власника не вакцинованої собаки, з нього стягується ветеринарною службою штраф у розмірі 17 гривень.

Власники домашніх тварин не повинні сприяти збільшенню армії бродячих собак. Згідно розроблених правил дозволяється утримувати:

А) собак і котів у квартирах, в яких проживає одна сім’я, а також у будинках, що належать громадянам на правах особистої власності;

Б) собак, котів і хижих тварин – в „зоокутках” живих кутках шкіл, дитячих закладах та інших установах з дозволу ветеринарно-епідеміологичної і ветеринарних служб.

В) собак на підприємствах, в установах та організаціях для: охорони на блоках, в обладнаних приміщеннях, або на прив’язі; дослідної мети – у вольєрах або розплідниках.

Власники собак, котів і хижих тварин зобов’язані:

А) щороку реєструвати (перереєструвати) собак, котів віком від двох місяців і старше.

Б) здавати старих і зайвих собак і котів в пункти відлову;

В) негайно повідомляти заклади охорони здоров’я і ветеринарні служби при випадки укусу або травмування собакою, котом людини або свійської тварини, а також доставляти у ветеринарну установу собак і котів, які покусали людей чи тварин або заподіяли їм травми, для огляду і карантинування протягом 10-ти днів.

Придбання, продаж, показ на виставках і виводках, використання собак на полюванні, а також перевезення собак в інші населенні пункти дозволяються при наявності у власника реєстраційного свідоцтва з поміткою у ньому про те, що собаку імунізовано проти сказу не більше 12 місяців і не менше 15 днів до вивозу.

Вилученню підлягають собаки і коти, які вдруге покусали людей внаслідок порушення власниками правил утримання, а також у випадках, якщо на це є відповідне рішення органів (установ) у встановленому законом порядку.

Відлов бродячих собак і котів та вилучення їх проводиться орендним комунальним авто підприємством управління міського господарства.

За порушення цих Правил громадяни і службові особи (керівники підприємств, установ і організацій) які є власниками собак, котів або особи, що здійснюють організацію роботи по забезпеченню дотримання цих Правил, несуть відповідальність згідно з ст. 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Контроль за дотриманням цих Правил громадянами, підприємствами та організаціями, а також складання протоколу про їх порушення покласти на дільничних інспекторів міліції; підрозділ санітарно-екологічної міліції МУВС, інженерно-технічних працівників житлово-експлуатаційних організацій, працівників міського підприємства державної ветеринарної медицини та фахівців міської санітарно-епідеміологічної станції.

3.4. Економічна ефективність

1) Попереджені економічні збитки в результаті проведення щеплень собак проти сказу в м. Севастополі:

Пз = (Мсп * Кз - Мз) * Кзб, де

Мсп – кількість тварин підданих щепленню;

Кз - коефіцієнт захворюваності;

Кз – кількість захворівши тварин;

Кзб – коефіцієнт збитків

Пз = (6441*0,07 - 1) *10 = 4498,7 (грн.)

2) Витрати на ветеринарні заходи:

Ціна вакцини Щолково – 51К

6441 доз * 0,2 грн = 1288,2 (грн.)

Ціна спирту

3000 гр * 0,017 грн = 51 (грн)

Вв = 1288,2 + 51 = 1351 (грн.)

3) Економічна ефективність ветеринарних заходів:

Ев = Пз – Вв