Сегодня: 19 | 04 | 2024

ДИПЛОМНА РОБОТА Тема: «Сказ в м. Севастополю »

Лікування. Симптоматичне; ефективне лікування відсутнє. Прогноз при розвитку захворювання завжди несприятливий.

Профілактика. Профілактичні заходи щодо боротьби зі сказом спрямовані на виявлення, ізоляцію або знищення тварин - можливих джерел інфекції: бродячих собак, кішок й ін. Важливе дотримання правил утримання свійських тварин. Проводяться карантинні заходи при імпорті тварин. Велике значення має імунізація антирабічною вакциною службових і домашніх собак. Тварину, що покусала людей або тварин, необхідно спостерігати протягом 10 днів. Потерпілому промивають рану водою з милом, обробляють спиртом або препаратами йоду. Краї рани висікають й у перші 3 дні не зашивають. Специфічну профілактику проводять антирабічною вакциною й антирабічною сироваткою або імуноглобуліном.

Першу вакцину проти сказу приготував Л. Пастер з фіксованого вірусу сказу (3). Послідовно, проводячи пасажі, вуличного вірусу сказу через мозок кролика, йому вдалося (на 133 пасажі - зараження від кролика до кролика) первісний інкубаційний період з 15-20 днів знизити до 7 днів. Надалі інкубаційний період не змінювався. Отриманий вірус із постійним інкубаційним періодом Л. Пастер назвав фіксованим на відміну від вуличного. Фіксований вірус втратив вірулентність для інших видів тварин. Для більшого зниження вірулентності фіксованого вірусу Л. Пастер висушував інфікований мозок над їдким калієм. Перша вакцинація була проведена в 1885 р. хлопчикові, що був укушений скаженим собакою.

У теперішній час для специфічної профілактики застосовують інактивовану УФ - або гамма-променями культуральну вакцину. Розробляється генно-інженерна вакцина, що містить глікопротеїн у збудника(22).

Імунізації вакциною підлягають люди, пов'язані з ризиком зараження (собаколови, ветеринари й ін.). З лікувально-профілактичною метою імунізують людей, укушених підозрілими на сказ тваринами. При цьому активний імунітет формується вже під час інкубаційного періоду.

При множинних укусах для прискореного захисту створюють пасивний імунітет введенням антирабічного імуноглобуліну.

2.1. Висновки з огляду літератури.

На основі проведеного огляду літератури були зроблені наступні висновки:

1. Сказ – це небезпечне інфекційне захворювання, яке завдає значних економічних збитків, в основному це затрати на діагностику, заходи профілактики у диких і сільськогосподарських тварин, собак і котів, зменшення кількості бродячих тварин.

2. Сказ представляє загрозу для людей і особливо дітей, тому що назване захворювання є антропозоонозним і передається людині.

3. В теперішній час розроблені ефективні вакцини для профілактики сказу.

Крім того при огляді літератури було з'ясовано що основним фактором, який сприяє виникненню і розвитку хвороби у тварин

3. ВЛАСНІ ДОСЛІДЖЕННЯ

3.1 Матеріали і методи

Робота виконувалася протягом 2005 – 2008 рр на кафедрі ветсанекспертизи, мікробіології, зоогігієни та безпеки і якості продуктів тваринництва, в умовах в ветеринарній клініці «ПП Аксьонов»

Проводячи власні дослідження користувалися наступними методами:

1) Епізоотологічний;

2) Клінічний;

3) Лабораторні дослідження;

4) Статистичний.

Епізоотологічний метод: в природних умовах до вірусу сказу сприйнятливі всі домашні і дикі теплокровні тварини, а також людина. Основним джерелом і поширювачем рабічної інфекції у Севастополі є червона лисиця, а з домашніх – собаки і коти. Характерно, що вірус сказу виділяється з організму хворих тварин з слиною за 5-10 днів до появи клінічних ознак захворювання. Зараження відбувається при укусах, але і можливо у випадку обслинення хворими шкіряних подряпин і травм. Сказ характеризується сезонністю і періодичністю епізоотій. Захворювання виникає переважно в осінньо-зимовий і зимово-весняний періоди.

Клінічний метод. Критерії, за якими встановлюється захворювання: підвищена збудливість, яка змінюється депресією, підвищена слинотеча і розвиваючи паралічі з відвисанням нижньої щелепи, косоокість, порушення акту ковтання. Собаки часто тікають з дому, переміщуються на великій відстані, нападають на інших собак і тварин. У термінальній фазі у собак проявляються конвульсії і паралічі, перебіг хвороби значно коротший, чим при буйній формі. Ати пічна форма характеризується підгострим перебігом і стадія збудження відсутня.

Лабораторний метод. Лабораторна діагностика включає:

1. Експрес-методи:

Виявлення тілець Бабеша-Негрі, виявлення вірусного антигену в Р/Ф.

2. Вірусологічні методи (ізоляція та ідентифікація вірусу), біопроба на білих мишах.

3.2.Характеристика клініки ПП «Аксьонов»

Ветеринарна клініка знаходиться за адресою м. Севастополь, вул. Карантинна, 29.

Клініка розміщена в двоповерховому будинку, має 4 кімнати загальною площею 75 квадратних метрів. Перша кімната – приймальна, друга – хірургічне відділення, третя – стаціонар, четверта – кімната відпочинку.

Хірургічне відділення має: хірургічний стіл, дві стерилізаційні шафи, два сейфи: перший для лікарських препаратів, другий для лікарських препаратів групи А. Два рази на день в операційній проводять знезараження приміщення.

Приймальна кімната обладнана: столом для первинного огляду тварин, столом для адміністратора, холодильні камери для зберігання вакцин і препаратів, які потребують зберігання при низьких температурах.

Стаціонар обладнаний клітками для утримання хворих та після операційних тварин. Стаціонар обладнаний примусовою вентиляцією.

В кімнаті відпочинку стоїть стіл для приймання їжі, холодильник, телевізор, диван.

3.3. Результати власних досліджень

Поширення сказу в м. Севастополі. За останні два десятиріччя на території м. Севастополя і прилеглих районах поширюється епізоотія сказу серед диких тварин, головним чином серед лисиць. Це значною мірою визначило епідемічну характеристику рабічної інфекції (таб.1).

В місті щороку звертаються за медичною допомогою з приводу укусів їх тваринами, в тому числі близько 100 осіб укушені бродячими тваринами. На щастя, не виявлено жодного випадку укусу тваринами, хворими на сказ.