Сегодня: 25 | 04 | 2024

ДИПЛОМНА РОБОТА Тема: «Сказ в м. Севастополю »

Згідно Правил утримання собак, котів і хижих тварин у місті Севастополі облік собак і котів, яких утримують громадяни, проводиться виробничими житловими ремонтно-експлуатаційними управліннями з наступною передачею цих даних в міську ветеринарну службу для реєстрації та видачі необхідних документів.

Реєстрація собак, котів, хижих тварин, яких утримують власники будинків, проводиться міською станцією по боротьбі з хворобами тварин.

Реєстраційні свідоцтва (паспорти) на собак, котів, хижих тварин, номерні знаки на собак виготовляє ветеринарна служба.

У реєстраційному свідоцтві вказується кличка, порода, стать тварини, дата народження, окрас, прикмети, прізвище власника тварини, його адреса, дата видачі, дані про перереєстрацію тварини і щеплення проти сказу та інших інфекційних хвороб.

Власники собак, котів несуть витрати по їх реєстрації, оплаті вартості реєстраційного свідоцтва та номерному знаку у розмірах:

А) за реєстрацію собак – 10 % неоподатковуваного мінімуму, за виключенням собак, зареєстрованих в обласному центрі собаківництва;

Б) за реєстрацію котів – 5 % неоподатковуваного мінімуму.

3.4 Систематичний відстріл бродячих собак і котів

Собаки незалежно від породи, належності і призначення, в тому числі і ті, що мають ошийники з номерними знаками і намордники, які знаходяться без власника на вулицях, площах, ринках, у скверах, парках, пляжах, у громадському транспорті, дворах та інших громадських місцях, а також бездоглядні коти, вважаються бродячими і підлягають відлову.

У місці Севастополі на базі РЕП № 23 є бригада по відлову бродячих собак і котів. Бродячих тварин відстрілюють з пістолета ампулами із снодійним розчином.

По узгодженню з міністерством внутрішніх справ санітарні служби йдуть на непопулярні методи, проти яких виступають захисники тварин.

На міському полігоні твердих побутових відходів є спеціально установлене місце захоронення цих тварин (біотермічна яма).

Кожного дня на протязі 2007 і 2008 років відстрілюються по 10-15 собак і котів. За 2007 рік відстріляно 2389 собак.

Лікарі і ветеринари впевнені, що коли мова їде про захист людини, можна виправдати любі методи.

Вакцинація собак і котів, інших тварин в ареалах скупчення. У 2007 році проти сказу щеплено 6441 гол. собак і 230 гол. котів.

З метою створення надійного епізоотичного стану по сказу в м. Севастополі для щеплення собак використовуються різні вакцини (табл. 5).

Вакцинацію проводять весною і восени після попередньої дегельмінтизації. Застосовують антигельмінтики: азінокс 1 таблетка на 10 кг; атазол 1 таблетка на 10 кг; вермітан 1 таблетка на 1 кг; дронтол 1 таблетка на 10 кг.

Вакцинацію диких тварин в ареалах скупчення проводять розкладаючи в лісах брикети з вакциною: „Вірус вакцина для оральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу” (Сінраб) 1 брикет вагою 25-30 гр.

З метою визначення найефективнішої вакцини були створені три групи собак по 8 голів (табл.. 6).

Перша група собак щеплювалась проти сказу вакциною „Дефенсор” (США), друга „Дівак” (Росія), третя „ Щолково 51К ”.

Таблиця 6.

Схема застосування вакцин проти сказу собак

Назва вакцини; фірма; країна-виробник

Кількість собак

Доза, мл

Метод введення

Вік первинної вакцинації, тижнів

Імунітет

Ціна 1 дози, грн

Перша ін'єкція

Друга ін'єкція

Створення, днів

Тривалість, міс

Дефенсор "Пфайзер" США

8

1

В/М

12-13

-

21

12

27

Дівак Росія

8

1

П/Ш

12

15

14

12

10,5

Щолково 51К

8

2

П/Ш

12

-

14-30

12

1,6

Після проведення щеплення враховувались слідуючи показники: кількість захворілих, загиблих собак та ускладнення після щеплення. За результатами застосування вакцин проти сказу (табл. 7) найефективнішою є вакцина Щолково 51К також і економічно вигідно.

Для профілактичної вакцинації собак і котів вакцину Щолково 51К у неблагополучних по сказу місцевостях вводять собакам у дозі 2 см3, котам 1 см3 підшкірно. Цуценятам 3-х місячного віку і дорослим собакам вакцину вводять 1 см3 з інтервалом 7 днів.

Таблиця 7.

Результат застосування вакцин проти сказу собак

Назва вакцини; фірма; країна-виробник

Кількість щеплених собак

За період вакцинації

Ускладнення

Захворіло

Загинуло

Кількість

%

Кількість

%

Кількість

%

Дефенсор "Пфайзер" США

8

3

37,5

-

-

1

12,5

Дівак Росія

8

2

25

-

-

1

12,5

Щолково 51К

8

1

12,5

-

-

-

-

Для вилученої імунізації вакцину застосовують тільки високоцінним сільськогосподарським тваринам на пізніше 8 днів після укусу їх тваринами, які хворі на сказ.

Попередження зараження сказом людей. Антирабічні щеплення здійснюються концентрованою очищеною культуральною антирабічною вакциною (КоКАВ), яку випускає Московський інститут поліомієліту і вірусних енцефалітів. Цю вакцину затверджено до використання на території України Головним державним санітарним лікарем України.

На відміну від культуральної вакцини (КАВ), яка раніше використовувалася в Україні, КоКАВ більш концентрована за об’ємом (до 30 разів) й очищена (в 6 разів), має імуногенну активність не менше як 2,5 МЕ/мл (КАВ 0,5 МЕ/мл). Повний курс лікувально-профілактичних щеплень включає 6 ін’єкцій.

Надання антирабічної допомоги населенню покладене на лікарів-травматологів, або лікарів-хірургів. Вони проводять спеціальну підготовку на базі обласних санепідемстанцій та обласних лікарень. Контроль за наданням антирабічної допомоги проводять лікарі-епідеміологи санепідемстанції.

Небезпечність розвитку сказу знаходиться в прямій залежності від локалізації укуса. Так, при укусах в лице ризик складає 60 %, при укусах рук – від 15 до 40 %, ніг – біля 10 %. Після інфікування рану як можна скоріше обробляють і призначають щеплення антирабічною вакциною. Всі місця укусів і подряпин необхідно ретельно промити водою з милом. Можливо буде необхідним введення дифтерійно - правцевої сироватки.

Приймають міри по недопущенню розвитку бактеріальної інфекції. Якщо на рану необхідно накласти шви, рана обробляється і зашивається таким чином. Щоб був добрий дренаж. Після інфікування людини, яка не пройшла профілактичної вакцинації, вводять антирабічний імуноглобулін і вакцину. Якщо інфікований був щеплений, йому вводять тільки вакцину.