Сегодня: 20 | 04 | 2024

БЮЛЕТЕНЬ ОСНОВНІ Торговельно-економічні події (По країнах перебування торговельно-економічних місій При дипломатичних представництвах за кордоном) КИЇВ-2005

Однією з найважливіших подій 2004 року у напрямку європейської економічної інтеграції Хорватії стало підписання 21 грудня у Брюсселі міністром сільського господарства РХ П. Чобанковичем, Верховним комісаром ЄС з питань розширення О. Реном та міністром сільського господарства Нідерландів С. Веерманом рішення про поширення т. зв. Протоколу 7 на Угоду про стабілізацію та асоціацію (УСА) Хорватії з ЄС. Цей документ є першим з підписаних між Хорватією та ЄС після грудневого рішення Ради ЄС про початок переговорів з РХ. Даний протокол тимчасово застосовувався з 1 травня 2004 року, тобто від часу останнього розширення Євросоюзу, а вступить у силу для Хорватії з 1 лютого 2005 року разом з УСА. Він передбачає, що з цієї дати Хорватія може ввозити без мита та без будь-яких кількісних обмежень на ринки всіх 25 країн-членів ЄС товари сільськогосподарського сектора та продукцію переробної промисловості, за виключенням телятини та деяких видів вин і риби, на імпорт з Хорватії яких все ж залишаються квоти. Також покращені умови, тобто збільшено квоти на ввезення у Хорватію більше 60 найменувань товарів походженням з Євросоюзу, серед яких живі тварини, деякі види м’ясних та молочних товарів, певні сорти овочей та фруктів, кондитерські вироби, безалкогольні напої, соки, вина тощо. Разом з тим, незмінними залишаються квоти на імпорт до Хорватії 21 групи товарів, включаючи заморожену яловичину, ферментовані молочні продукти, маслинову та соняшникову олію, цукор, свіжу та розморожену рибу. Протокол створює для Хорватії певний торговий пріоритет, що надасть можливість хорватському сільському господарству легше інтегруватися у європейський господарський простір.

Рада виконавчих директорів Світового банку 22 грудня цього року затвердила нову чотирирічну стратегію допомоги Хорватії, передбачивши виділення протягом цього періоду кредитів у сумі 1,5 млрд. дол. Кошти спрямовуватимуться на фінансування проектів, спрямованих на посилення макроекономічної стабільності, зокрема через покращання ефективності державних видатків, а також проектів щодо інтеграції Хорватії в європейську інфраструктуру, підвищення освітнього рівня та ефективне управління природними ресурсами країни.

Одна з найбільших фінансових агенцій Standard&Poor’s вперше за останні 7 років підвищила довготерміновий кредитний рейтинг Хорватії з ВВВ– до ВВВ (стабільний).

Законодавство Хорватії

Положеннями нового Морського кодексу, який вступив у силу з 1 січня 2005 року, передбачені заходи боротьби з т. зв. “сірим туризмом” та “чорними чартерами”, адже, як відзначив державний секретар з питань моря Б, Бачич під час представлення документа у Спліті, минулого року прибуток від морського туризму в Хорватії склав лише 50 млн. кун (або біля 10 млн. дол.). Згідно з законом, відтепер лише судна з хорватським прапором можуть здійснювати перевезення пасажирів на Адріатиці. Для іноземних суден і яхт запроваджується наявність списків пасажирів-туристів та т. зв. “віньєти”, які видаватимуться терміном на один рік, але не будуть обов’язковими для суден довжиною менше 2,5 м, веслових плавучих засобів та суден, що прямують у порти для ремонту. Іноземці, що бажають здійснювати морські перевезення туристів, можуть надавати ці послуги до 30 вересня, за умови отримання відповідного тимчасового дозволу на цей вид діяльності, а також реєстрації у хорватському судновому реєстрі. Отримати “віньєту” і дозвіл на навігацію, а також представити список пасажирів власники іноземних яхт і суден зможуть у першому ж хорватському порту, який зустрінеться на маршруті їхнього плавання. Також запроваджується можливість вже з туристичного сезону 2006 року для власників суден своєчасно за допомогою електронної пошти повідомляти порти про зміни у складі команди.

Порушникам новоприйнятих правил погрожуватимуть покарання аж до конфіскації судна.

Законодавство БіГ

Наприкінці року були прийняті всі три бюджети держави. Бюджет Федерації БіГ склав 1,012 млрд. КМ, Республіки Сербської – 945,6 млн. КМ, а бюджет Боснії та Герцеговини, спрямований на фінансування адміністративних інституцій та зовнішнього боргу, склав відповідно 336,7 млн. КМ та 244,6 млн. КМ (1 КМ = 0,7 $).

Практично напередодні Нового року парламент БіГ прийняв два важливих законодавчих акти у економічній сфері. Перший – зміни до Закону про акцизний збір. Ним передбачається запровадження диференційована ставка для місцевих та імпортних безалкгольних напоїв, мінеральної води, соків, пива та вин, метою чого є захист виробників зазначеної продукції в БіГ. Для продукції, виробленої в БіГ, ставка акцизу становитиме від 0 до 0,25 КМ, для імпортної – від 0,1 до 0,35 КМ за одиницю продукції. Крім того, запроваджене обкладання акцизним збором предметів розкошу, до яких відненсені золото, діаманти, одяг і взуття з натурального хутра та зі шкіри рептилій, мобільні телефони вартістю більше 1000 КМ, зброя та парфуми. Ставка збору на ці товари становитиме 20% від суми їх митної вартості та мита.

Також цим законом з метою захисту національного виробництва тютюнових виробів запроваджено три ставки збору з цієї продукції. Так, за ставкою 30% вартості оподатковуватимуться тютюнові вироби групи А, до яких віднесено сигарети з фільтром або без фільтра у м’якій упаковці, які містять не менше 50% вітчизняної тютюнової сировини, в якій міститься не менше 25% наповнювачів або сумішей на їх основі вітчизняного походження; за ставкою 40% – вироби групи В (сигарети з фільтром у твердій упаковці, які містять не менше 50% вітчизняної тютюнової сировини, в якій міститься не менше 15% наповнювачів або сумішей на їх основі вітчизняного походження; і, нарешті, за ставкою 70% оподатковуватимуться тютюнові вироби групи С, до яких відносяться сигарети, які не відповідають критеріям груп А і В.

Крім того, прийнято рішення запровадити сплату акизу з продажу легкових автомобілів вартістю 300 тис. КМ і більше, а також літаків і суден, які вперше реєєструються у країні. Суми акцизного збору з продажу нафтопродуктів відшкодовуватимуться на вимогу юридичних осіб, що працюють в галузі охорони здоров’я, освіти, культури та соціальної роботи, відповідно до порядку, який має розробити Рада міністрів БіГ.

Другий документ – Закон про податок з обігу товарів і послуг – розглядається як перехідний на час до повного запровадження Закону про ПДВ. Згідно з цим законом оподаткуванню за ставкою 20% підлягатимуть товари та послуги, призначені для кінцевого споживання. За ставкою 10% оподатковуватиметься обіг деяких продуктів харчування (природна негазована вода, соки натуральні без консервантів і т. д., крім кави, продуктів сільського господарства та рибальства, тощо), а також комп’ютерів, комплектуючих до них та інформаційних матералів. Податок не стягуватиметься з експорту всіх видів хліба, молока та молокопродуктів, рослинної олії, жирів, товарів для немовлят, засобів захисту рослин, всіх видів насіння і садівного матеріалу і т. ін.

< >Б Л И З Ь К И Й С Х І Д

< >Єгипет

Al-Asharq Al-Awsat (27.11): Al-Ahram (30.11) Al-Akhbar (30.11): 28-29.11.04 з дводенним візитом в АРЄ перебував прем‘єр-міністр РФ М. Фрадков. За результатами візиту підписано три угоди у сферах організації торгівлі, захисту підприємств, карантину та ветеринарної служби. У ході переговорів обговорювалися питання активізації економічного, торговельного та інвестиційного співробітництва, розглядалися проекти у сферах туризму, сільського господарства, нафтовій, газовій та енергетичній сферах. У сфері торгівлі сторони очікують доведення товарообігу у цьому році до 550 млн. дол. США. Фрадков переконував Єгипет у необхідності визнання російської економіки як ринкової, що дозволить російським товарам уникати митних зборів. Російський прем‘єр порушував питання про скасування демпінгових нарахувань на російську металопродукцію (40%), термін дії яких було подовжено єгипетською стороною до лютого 2005 року, намагався розблокувати 50-ти млн. дол. США тендер по модернізації домни на Хелуанському металургійному комбінаті, підписаний два року тому (тендер було виграно з французькою компанією, але згодом РФ змінила партнера, і це зупинило реалізацію контракту). Сторонами домовлено заохочувати спільне інвестування у нафтогазову та енергетичну сфери. Російські компанії разом з компаніями з ФРН вже виграли 72 млн. дол. США контракт на модернізацію генераторів на Асуанській електростанції.

У ході переговорів Росія висловила побажання координувати з Єгиптом політику постачання природного газу до Європи та прагне розвивати спільну науково-дослідну діяльність та співробітництво у сфері високих технологій. Мали місце і переговори про спільні туристичні проекти на Синайському півострові та узбережжі Червоного моря з огляду на постійне збільшення кількості російських туристів у Єгипті. Обговорювалося співробітництво у галузі важкої промисловості, виготовлення російських автомобілів, запчастин до них, тракторів та мотоциклів на єгипетських автомобільних заводах, спільні проекти по будівництву сучасних доріг, будівництву складів у єгипетських портах для російських товарів, призначених для третіх країн.

Торговий обіг між РФ та Єгиптом у 2003 році складав 416 млн. дол. США, з яких 377 млн. дол. США становив російський експорт до АРЄ.

Al-Wafd (01.12): Голова єгипетського офісу Агентства США з міжнародного розвитку у ході міжнародної конференції з інвестицій, яка відбулася 24 листопада, розкритикував інвестиційний клімат в Єгипті. Зокрема він відзначив, що єгипетський уряд не робить жодних практичних кроків щоб знизити вартість інвестицій, високими залишаються ризики, економічні закони заплутаними, робоча сила некваліфікованою, інвестори стикаються з значними перешкодами на шляху реалізації своїх проектів. Світовий Банк відносить АРЄ до країн з високою вартістю інвестування, високими ризиками, інвестор може втратити все до моменту за закінчення проекту.

Al-Ahrar (01.12): Центральне ревізійне агентство Єгипту заявило про значне скорочення іноземних інвестицій у Єгипет, при одночасному зростанні єгипетських закордонних інвестицій. У 2002-2003 р. р. іноземні інвестиції скоротилися до найнижчого рівня за останні п‘ять років - 513 млн. дол. США. Іноземні інвестиції йшли переважно на придбання державних компаній у ході їх приватизації (350 млн. дол. США). В останні три роки щорічні прямі інвестиції з арабських країн не перевищували 10 млн. дол. США. Водночас єгипетські інвестиції закордоном сягнули 46 млн. дол. США (2001-2002 р. р. – 18 млн. дол. США). Незначним залишався єгипетський товарообіг з арабськими країнами (7,8% від загального торгового обігу) та 42 неарабськими африканськими країнами (1%). Єгипет не використав свої квоти на постачання сільськогосподарської та промислової продукції у США, ЄС та Туреччину, він залишається залежним від імпорту цементу, добрив, алюмінію, металу та сталі. Збільшився імпорт пшениці до Єгипту з 489 млн. дол. США (2002) до 564 млн. дол. США (2003).

Akhbar Al-Youm (01.12): Єгипет відхилив пропозицію консультативного офісу ЄС щодо підвищення тарифів на електроенергію з метою їх наближення до тарифів у країнах ЄС та Близького Сходу, що потрібно для завершення угоди по запропонованому об‘єднанню електромереж між Єгиптом, Сирією, Палестиною та ЄС. Єгипет, Міністр електроенергетики вибачився від імені АРЄ і зазначив, що уряд не може ставити під загрозу щоденні потреби єгиптян.

Al-Asharq Al-Awsat (01.12): За даними Європейського інвестиційного банку, у цьому році на реалізацію проектів у сфері транспорту та енергетики Єгипет отримав від нього допомоги на суму 910 млн. дол. США. За повідомленням представників інформаційного офісу, країни-члени договору про Євро-середземноморське партнерство обіцяли досягати щорічно не менш ніж 7% економічного зростання за рахунок економічної лібералізації та розширення європейських інвестицій (до кінця року в АРЄ зростання очікується на рівні 4,8%). Збільшити інвестиційні надходження з країн-членів ЄС до Єгипту покликана програма “Fimp”, яка організує конференції, спрямовані на презентацію інвестиційного клімату у Єгипті та інших країнах–членах договору про євросередземноморське співробітництво. 16 та 17 грудня п. р. відповідні конференції пройдуть у Мадриді та Валенсії (Іспанія).

Al-Ahram Al-Iktissadi (02.12): Минулого року товарообіг Єгипту з ЄС сягнув 9 млрд. дол. США. На торгівлю з ЄС припадало 35% єгипетського експорту та 40% його імпорту. 72% усього торговельного обігу з ЄС припадало на чотири європейські країни – Італію, Німеччину, Францію та Великобританію. 40% єгипетського експорту до ЄС становили нафта та газ, текстиль – 17%, промислові продукти –12%, мінерали – 7,9%, сільськогосподарська продукція – 7%. 34% європейського імпорту становить машинобудівельна продукція та обладнання, 29,2% - промислові продукти, 15,8% - хімічна продукція. Двосторонній товарообіг між Єгиптом та ЄС у 2000 р. становив 11,3 млрд. євро, у 2001 році - 10 млрд. євро, у 2002 р. – 9,534 млрд. євро.

Al-Wafd (04.12): Єгипет не укладатиме економічних угод, які можуть спричинити будь-який тиск на політику та безпеку країни, заявив 03.12 п. р. міністр промисловості та зовнішньої торгівлі Єгипту на зустрічі промисловців у м. Александрія. Звертаючись до аудиторії він наголосив, що Єгипет відкриє ринок для імпортного одягу, але встановить 40% податок на нього, щоб захистити національного виробника.

Al-Majala (04.12): Безробіття в Єгипті досягло найбільших показників за всі останні роки і офіційно дорівнює 2 млн. осіб або 9,7% від робочої сили. Однак за даними Вищого Комітету з питань безробіття ця цифра становить 3,5 млн. осіб. Щорічно армія безробітних Єгипту збільшується на 500 тис. чоловік (приріст 800 тис., робочих місць створюється 300 тис.). Проблему, яку уряд намагається пом‘якшити, оголошуючи набір 150 тис. працівників у державний сектор, кардинально вирішити не вдається. Державні органи не спроможні щорічно асимілювати й таку кількість робітників. Крім того, низька зарплатня держслужбовців змушує їх шукати додатковий заробіток на ринку праці, що створює на нього додатковий тиск. З метою подолання цього феномену єгипетський уряд спрямував зусилля на заохочення інвестицій у малий та середній бізнес та сприяє підвищенню кваліфікації робітників. Нині у державному секторі АРЄ працює 5,2 млн. осіб, у приватному – 1 млн. Населення Єгипту становить 67 млн.313 тис. осіб, з яких працюючих – 17 млн. осіб. Їхня продуктивність праці становить 4040 дол/рік (у розвинутих країнах - 60 тис. дол./рік). Найбільш страждають від безробіття у Єгипті жінки та молодь.

Al-Ahrar (05.12): 4 вересня п. р. керівництво Каїрського аеропорту та турецька компанія TAV підписали контракт на будівництво третього терміналу аеропорту. Вартість контракту 345 млн. дол. США. Новий аеропорт, який розміститься на площі 164 тис м. кв., буде збудовано за два з половиною роки. Він буде з‘єднаний критим мостом з терміналом №2 і одночасно прийматиме 15 літаків, що працюють на місцевих та міжнародних авіалініях. Під час будівництва планується використати найсучасніші технології та оздобити будинок новими міжнародними системами безпеки. В аеропорту працюватимуть телевізійні табло, система електронного контролю, повітряно-авіаційна система інформування, інформаційко-комунікаційна мережа, транспортери багажу та трирівнева система перевірки пасажирів.

Al-Asharq Al-Awsat (05.12): 4 грудня п. р. у м. Порт Саїд (Північний Схід Єгипту) відбулася інавгурація двох текстильних підприємств, збудованих єгипетсько-корейськими інвесторами (40 млн. дол. США). Перше підприємство по випуску поліестерового текстилю (24 млн. дол. США) було збудоване у промисловій зоні на південь від м. Аль Расва, інше - розташувалося у промисловій зоні по випуску готового одягу (16 млн. дол. США). Нині у м. Порт Саїд реалізується 96 проектів на суму 83 млн. дол. США.

Al-Akhbar (06.12): Під час зустрічі міністра сільського господарства Єгипту з представниками Національної компанії з питань пшениці, він заявив про намір країни збільшити посівні площі під пшеницю у цей сезон, довівши їх до 1,22 млн. га, щоб збільшити її виробництво та зменшити імпорт. Зараз посівні площі становлять 1,03 млн. га. Міністерство також підвищило закупівельні ціни на пшеницю до 150 дол. за тону та вивело нові сорти пшениці, довівши продуктивність 1 га до 8,69 т. Для досягнення цих цілей міністерство витратило 8 млн. єг. фунтів.

Al-Alam Al-Youm (07, 08.12), Al-Ahram (07.12), Al-Asharq Al-Awsat (07.12): 14 грудня п. р. у м. Каїр планується підписання заключної тристоронньої американсько-єгипетсько-ізраїльської угоди про кваліфіковані промислові зони [Qualified industrial zones - QIZ], яка дозволить Єгипту закріпитися на американському ринку та збільшити експорт текстилю та готового одягу до США (нинішній експорт - 470 млн. дол. США). Угода вступить в силу після її ратифікації обидвома палатами парламенту Єгипту. Згідно з нею в АРЄ планується створити дві промислові зони - Великого Каїру та Великої Александрії, до яких увійдуть зокрема підприємства міст 10th of Ramadan та 6th October. З політичних міркувань в АРЄ з пересторогою дивляться на цю подію. 12 незалежних опозиційних єгипетських депутатів вже звернулися до прем‘єра та міністра зовнішньої торгівлі АРЄ за роз’ясненнями. На їхню думку угода більшою мірою відповідає інтересам Ізраїлю, бо передбачає безмитне проникнення єгипетських товарів на американський ринок, за умови наявності в них 11,7% ізраїльських складових. Вона також відкриє Ізраїлю шлях до єгипетського ринку - найбільшого на Близькому Сході. МЗТ АРЄ вважає створення QIZ дуже вчасною, оскільки з січня 2005 року відміняється система квот на постачання згаданої продукції з АРЄ на ринок США, що призведе до виникнення значної конкуренції Єгипту з китайськими та індійськими виробниками аналогічної продукції та може негативно вплинути на цю галузь АРЄ (30% всієї єгипетської робочої сили, 17% від єгипетського експорту, 70% підприємств сектору – державні; водночас 30% - приватні, які контролюють 85% всього ринку цієї продукції, створюють 3% ВВП). Зараз ринок США споживає 40% єгипетського експорту готового одягу та текстилю. Ізраїльці вважають, що угода стане найбільшим історичним проривом з моменту підписання між Ізраїлем та Єгиптом у 1979 році мирної угоди. Вона, за словами ізраїльського міністра торгівлі та промисловості, відкриє двері для майбутніх змін на Близькому Сході. Укладення такої угоди є обов’язковою передумовою підписання угоди США-Єгипет про зону вільної торгівлі, в якій більше зацікавлений останній.

Al-Alam Al-Youm (09.12): На першій конференції Торговельних палат африканських країн, яка відбулася 8 грудня у Каїрі, прийнято 12 практичних кроків по активізації їхніх спільних дій. Керівники торговельних палат погодилися з визначенням Каїру штаб-квартирою Африканської Федерації торговельних, сільськогосподарських та промислових палат. Домовлено сформувати робочі групи за географічним принципом у Марокко для Північної Африки, у ПАР для Південної Африки, у Нігерії для Західної Африки, Чаді на додаток до єгипетської для Центральної Африки. До кінця квітня 2005 року вони мають розробити статут федерації, адміністративну структуру та фінансово-адміністративну систему. Звертаючись до учасників конференції, міністр транспорту Єгипту запропонував створити Африканську федерацію навігаційних ліній, покращити транспортні закони та розвивати транспортну інфраструктуру. Міністр електроенергетики АРЄ закликав створити єдиний Африканський енергетичний ринок та вжити заходів для диверсифікації джерел енергії; міністр будівництва Єгипту закликав розробити єдиний Африканський збірник законів для активізації Африканської федерації у сфері інжинірингових консультацій та будівництва; міністр зв‘язку АРЄ запропонував прискорити створення єдиної Африканської інформаційної мережі, Голови африканських палат підписали угоди про обмін інформацією та встановлення електронного зв‘язку між палатами та розробку веб-сайту, на якому публікуватимуться економічні показники африканських країн, плани проведення торговельних виставок, економічних форумів, карти інвестиційних можливостей африканських країн, проведення тренувальних курсів підвищення кваліфікації працівників. Домовлено співробітничати у сфері арбітражу так, щоб федерації могли ефективніше вирішувати виникаючі суперечки, використовуючи підписані угоди між федераціями. Федерації також допомагатимуть національним урядам ліквідувати існуючі перешкоди у сфері транспортування товарів.

Al-Alam Al-Youm (11.12): Вартість арматури на єгипетському ринку впала до найнижчої позначки за останні 6 місяців через зниження вартості на прокат на міжнародних ринках, зменшення попиту на арматуру на місцевому ринку. Це посилило конкуренцію між єгипетськими виробниками цієї продукції. Нинішній ціновий коридор арматури на єгипетському ринку становить від 430 до 450 дол. США, у той час як раніше її вартість сягала 506 дол. США за тону. На 15-20 дол. США впала вартість (FOB – у місці відвантаження) тони заготовки, яка зараз становить 355 дол. США. Події в Україні, за словами керівника єгипетської металургійної компанії “Port Said National Company for Steel” Халеда Аль Борані, “внесли надзвичайне замішання на міжнародному ринку”. Зараз українська продукція потрапляє на ринок Єгипту не за нинішніми цінами, а за цінами контрактів, укладених місяць тому, тому вона дорога. А. Борані вважає, що після президентських виборів в Україні в січні настане стабільність і, у разі приходу до влади В. Ющенка, ціни на металургійну продукцію з України, яка є одним з основних постачальників цієї продукції до Єгипту, значно зростуть, тому що цей кандидат орієнтований на Захід. В зв‘язку з цим ціни можуть стати неприйнятними для єгипетського ринку.

Al Wafd (13.12): 13.12 п. р. прем’єр-міністр Єгипту відмінив рішення попереднього кабінету №506, згідно з яким фізичні та юридичні особи, включно з міністерствами, відомствами та місцевим керівництвом, приватними компаніями, зобов‘язувалися переказувати 75% своїх прибутків у твердій валюті у єгипетські банки. Адміністративно-господарський суд визнав рішення як таке, що протирічить конституції та законам, які регулюють питання, пов‘язані з валютою (закон №38 від 1994 року), та порушує права приватних власників.

Al-Hayat (13.12): 12 грудня п. р. міністр нафти Єгипту та міністр енергетики та природних ресурсів Туреччини домовилися спільними зусиллями продовжити будівництво гілки газопроводу від м. Аль Аріш до турецького порту Джейхан. Газопровід пролягатиме по морському дну. Згідно з угодою кожна сторона фінансуватиме будівництво частини газопроводу на своїй території. Турецький міністр наголосив, що постачання єгипетського газу для його країни є пріоритетом і Туреччина хотіла б стати центром його експорту до Європи. Угодою також передбачено активізація співробітництва у галузях проведення геологорозвідувальних робіт та експлуатації родовищ. Згодом переговори проходили у тристоронньому форматі за участю сирійського міністра нафти та мінеральних ресурсів. В результаті було домовлено створити СП по виробництву та експорту фосфатів з родовищ на турецько-сирійському кордоні. Створено робочу групу, яка опрацьовуватиме питання добудови арабського газопроводу від Сирії до Туреччини та його з‘єднання з європейськими мережами.

Al Wafd (13.12): Єгипетський та саудівський уряди почали вживати практичні кроки по реалізації двосторонньої домовленості щодо будівництва мосту, що з‘єднає обидві країни. Вартість такого проекту становить 3 млрд. дол. США. Як оптимальний розглядається варіант будівництва мосту від протоки Ваді Тіран на вході у затоку Акаба до найближчої точки на саудівському узбережжі. Міст має створити пряме сухопутне з‘єднання між східної та західною частиною арабського світу.

“Al-Alam Al-Youm” від 14,15 грудня

Угода Єгипет-Ізраїль-США про кваліфіковану промислову зону

Зі скандалу розпочалася церемонія підписання тристоронньої американсько-єгипетсько-ізраїльської угоди про кваліфіковані промислові зони [Qualified industrial zones - QIZ], яка відбулася у кабінеті міністрів Єгипту 14 грудня п. р. Єгипетські журналісти, запрошені на церемонію підписання, висловили протест проти появи ізраїльського прапору у приміщенні кабінету міністрів та присутності ізраїльських журналістів. Охорона змушена була виставити одного з єгипетських журналістів та посилила охорону приміщення під час підписання угоди.

Угоду підписали міністр зовнішньої торгівлі та промисловості АРЄ Рашід Махамед Рашід, торговельний представник США Роберт Зелік, заступник прем‘єр-міністра Ізраїлю, міністр торгівлі та промисловості Ехуд Олмерт.

Однак дискусії в Єгипті щодо доцільності підписання такої угоди не вщухають. Противники її підписання зазначають, що вона більше слугуватиме інтересам Ізраїлю, який отримав конкурентні переваги, а позитивні наслідки для єгипетської економіки будуть мінімальними. Зокрема єгипетські критики-експерти зазначають, що угода передбачає безмитне проникнення єгипетських товарів на американський ринок, за умови наявності в них не менше 11,7% ізраїльських складових (раніше Ізраїль вимагав 15-17%, у той час як Єгипет пропонував - 8%). При цьому обумовлена єгипетська частка повинна бути не менше 35%. Ізраїль, який імпортує значно дешевшу за єгипетську сировину з країн Південно-Східної Азії, легко може довести свою частку у кінцевих товарах до 65%. Крім того вони вважають неправильним прагнення єгипетського уряду орієнтуватися лише на американський ринок, ігноруючи такі ринки, як COMESA чи ЄС. Якщо ж угода, як наполягає міністр зовнішньої торгівлі, така важлива для Єгипту, то, на їх переконання, необхідно було домагатися її укладення безпосередньо з США.

Зазначається, що угода має політичний підтекст. Для зменшення американського тиску щодо впровадження політичних реформ у Єгипті та з метою продовження гарантованого отримання американської допомоги, послаблення наслідків внутрішньоекономічної рецесії та політичної кризи режиму, яка могла виникнути через прагнення президента отримати новий мандат на виборах 2005 року, Єгипту пішов на покращення відносин з Ізраїлем.

Після підписання угоди міністр зовнішньої торгівлі Єгипту спростував чутки про формування лише однієї промислової зони у Єгипті, як на тому наполягали США, та про прагнення Єгипту підписати угоду про зону вільної торгівлі з Ізраїлем. За словами міністра, переговори про підписання угоди про зону вільної торгівлі проводилися лише із США, а у підписаній угоді про QIZ передбачено створення семи кваліфікованих промислових зон у містах: 10th of Ramadan, 15th of May, Shubra AlKhemia, Al-Badrashin, Borg Al-Arab, Amereya, Port Said. При цьому міністр зазначив, що головним результатом дії угоди стане не різке збільшення єгипетського експорту, а, перш за все, підвищення якості єгипетської продукції, її конкурентоспроможності на міжнародних ринках, залучення іноземних інвестицій. Єгипет продовжить працювати над збільшенням кількості зон на території Єгипту та над проникненням єгипетської продукції на нові ринки. Зокрема такі переговори ведуться з Китаєм та Росією, наступного місяця заплановане “підписання угоди про зону вільної торгівлі Єгипту з арабськими країнами”. З метою збереження принципу рівних можливостей уряд пропонуватиме компенсації національним підприємствам, які експортують продукцію на ринок США і не були охоплені угодою про QIZ.

Єгипетські інвестори критикують також принцип визначення зон, які увійшли до угоди, стверджуючи, що їх вибір показує схильність єгипетського керівництва “до задоволення інтересів великих експортерів та відомих бізнесменів”. Зокрема до угоди увійшли зони у містах Al-Badrashin та 15th of May, де розташовані лише по одному підприємству по виготовленню готового одягу. Ці підприємства належать основному єгипетському експортеру цієї продукції, бізнесмену Галал Аль Зобра, який є головою єгипетської частини єгипетсько-американської Бізнес Ради. Водночас неохопленими угодою залишилися такі міста, як 6th October та Al-Mehala Al-Kobra, в яких налічується близько 200 таких підприємств.

Єгипет став другою після Йорданії арабською країною, що підписала угоду про QIZ з Ізраїлем та США.

Al-Wafd (16.12): Президент Єгипту Х. Мубарак підписав указ, згідно з яким митні тарифи на 359 товарів будуть знижені. За словами міністра фінансів, указ націлений на врегулювання перекосів, що виникли в результаті рішення про поліпшення структури категорій митних тарифів, та спрямований на їх зменшення з 27 до 6. Найбільш розбалансованими були тарифи на готову продукцію, напівфабрикати та сировину. Митні тарифи було знижено у тому числі й на металопродукцію, щоб зменшити вартість арматури. Стальна заготовка, заготовка та залізна руда були виключені з митного податку. Митний податок на ванадій було зменшено з 5% до 2%.

Al-Khbar (16.12): За одинадцять місяців п. р. Єгипет відвідало 7,52 млн. туристів, що на 37,5% більше, ніж за відповідний період минулого року. Потік європейських туристів збільшився на 44%. Перше місце серед європейських країн посіла Італія (967 тис. туристів), друге - Німеччина (927 тис. туристів). Відзначається значна кількість туристів з СНД – 1млн 240 тис., з яких 635 тис. – це росіяни. Кількість арабських туристів, що відвідали АРЄ у п. р., збільшилася на 15% і становить 1 млн.402 тис. осіб. Перше місце посіла Лівія – 320 тис., за нею Саудівська Аравія з 295 тис. туристів. Значно зросла кількість туристів з Йорданії -122 тис.

Al-Asharq Al-Awsat (16.12): Єгипет у співробітництві з урядом Німеччини започаткував програму підготовки іракських експертів у сферах роботи з металоконструкціями, електроінженерії, обробки інформації, інжинірингу та управлінню електростанціями, допомагаючи відновленню Іраку. Представники німецького Агентства з технічного співробітництва заявили, що програма включає в себе більше 70 тренувальних курсів для представників державного і приватного секторів Іраку.

Al-Asharq Al-Awsat (20.12): Високі податки, земельні ренти, повільні судові розгляди та вирішення суперечок, забюрократизованість процесу отримання ліцензій, а також проблеми з інфраструктурою та комунальними послугами є ключовими перешкодами для розвитку бізнес-середовища у Єгипті. Про це йшлося на конференції за участі представників економічного блоку уряду Єгипту та заступника голови Світового банку, який очолює блок економічних експертів банку. Учасники конференції погодилися з необхідністю розробити механізми для втілення у короткостроковій перспективі запропонованих дослідженням рекомендацій.

Al-Hayat (20.12): 18 грудня президент Єгипту несподівано особисто прибув на засідання парламентської фракції Народно-демократичної партії на правах голови партії, де переконував депутатів, що угода про кваліфіковані промислові зони [Qualified industrial zones - QIZ], укладена нещодавно із США та Ізраїлем, відкриває для єгипетської промисловості та експорту нові горизонти. Він наголосив, що угода більше економічна, ніж політична. Зустріч президента з депутатами відбулася через декілька годин після завершення парламентської сесії, на якій на вимогу парламентарів-опонентів угоди тривали дискусії щодо зрадницького характеру QIZ. Раніше уряд обіцяв, що міністр зовнішньої торгівлі Єгипту, особисто поясне парламентарям аспекти цієї угоди. Президент пояснив свою несподівану появу бажанням особисто брати участь у наступних слуханнях, щоб пояснити депутатам офіційну позицію та мотиви керівництва держави щодо цієї угоди.

Al-Ahram (20.12): Міністр цивільної авіації Єгипту повідомив, що німецьку компанію “German Fly Port Company” було обрано для управління Каїрським аеропортом, а французьку “Paris Airports Management Company” аеропортами Луксору, Асуану, Шарм ель Шейху, Хургади та Абу Сімбела. Зараз сторони опрацьовують лист про взаєморозуміння, у якому будуть передбачені терміни дії контрактів. Компанії планують приступити до роботи з початку наступного року. Ідея єгипетської сторони полягає у використанні глобальної системи управління, а не іноземної робочої сили. Крім того, така практика вже застосовується у багатьох аеропортах. Ця система також має сприяти підвищенню кваліфікації єгипетських співробітників аеропортів.

Al-Asharq Al-Awsat (21.12): У першому кварталі наступного року у Єгипті розпочнеться реалізація першої фази по випуску першого арабського персонального комп‘ютера, у відповідності до домовленостей, досягнутих у жовтні п. р. між єгипетською “Arab Company for Computer Industry”, тайванською “Taiwanese A-Open company” та південно-корейською компанією “South Korean Company Hansol”. Наступним етапом єгипетсько-тайванського співробітництва стане випуск першого арабського ноутбуку. Рішення реалізується в рамках національного проекту “Арабський комп’ютер”. Єгипетську компанію “Arab Company for Computer Industry” було засновано у січні п. р. п‘ятьма партнерами групи “Al-Kharadh Group” (49% акцій): “Telecom Egypt”, єгипетське міністерство освіти, Національна адміністрація військового виробництва, “Arab Industrialization Organization” та “Akhbar Al-Youm Company” зі статутним капіталом у 21 млн. дол. США. Мета компанії – сприяння передачі технологій і створення у Єгипті підприємства по виробництву, розробці та розвитку комп‘ютерних систем та компонентів до них. Зокрема корейські партнери допомагатимуть єгипетській стороні у створенні моніторів, а тайванські - у виробництві системних плат.

Al-Alam Al-Youm (21.12): У рамках програми по забезпеченню Єгипту власною пшеницею, фермерам на нових землях, з метою їх заохочення до вирощування пшениці, державою через єгипетський “Principal Bank for Development and Agricultural Credit” в бюджетному 2004-2005 р. буде надано близько одного млрд. єг фунтів позичок. Про це повідомив міністр сільського господарства Єгипту.

The Egyptian gazette (21.12), Le Progres Egyptien (21.12): Президент Єгипту відкрив 21.12.04 після реконструкції порт Дамієтта, розташований у 8,5 км на захід від одного з гирл р. Ніл на Середземноморському узбережжі країни. Порт було розширено та оснащено найсучаснішим інформаційно-комунікаційним обладнанням та системами безпеки, що дає можливість обмінюватися інформацією про кораблі з іншими портами. Порт спроможний обслуговувати нові контейнеровози осадкою до 14,5 м. Зараз його загальна площа становить 11,8 км. кв, з них водна поверхня - 3,9 км. кв, а суходолу – 7,9 км. кв. Порт поділений на субпорти та має окремі пристані для розвантаження нафтохімічної продукції, контейнерів, загальних вантажів, цементу, пшениці та багатоцільового призначення. Він з‘єднаний 4,5 км каналом з річкою Ніл. Проект коштував 190 млн. єг. фунтів.

Al-Wafd (22.12): За даними Центрального агентства з державної мобілізації та статистики АРЄ, ціни на споживчі товари у Єгипті на жовтень п. р., у порівнянні з відповідним періодом минулого року, зросли на 12,7%. Зростання відбулося по всіх товарних групах. Так на харчові продукти та напої ціни збільшилися на 12,5%; на м‘ясо на 26%; рибу на 19,7%; молоко, сир та яйця на 19%; олію та жири на 11,4%; каву, чай, напої на 12,9%; тютюн на 30,4%; на помідори на 91,5%, огірки на 33,2%, боби на 14,3%. Зросли витрати на воду, електроенергію, квартирні послуги на 3,4%; меблі, побутову техніку на 9,4%; охорону здоров‘я на 8,3%; транспорт та зв‘язок на 8,7%; освіту на 8,7%; обслуговування у ресторанах та готелях на 3,5%.

Al-Ittihad (22.12): Згідно з офіційною статистикою єгипетського міністерства зовнішньої торгівлі єгипетський імпорт товарів, продуктів та матеріалів з Ізраїлю в 2003-04 фін. році становить 62,5 млн. дол. США, експорт - 22,1 млн. дол. США. Єгипетський імпорт включає переважно неорганічні хімічні вироби, органічні та неорганічні компоненти, картон, целюлозу, промислові пластики, бойлери, машини та запчастини до них. Експорт - хімічні вироби органічного походження, дорогоцінні метали, мінеральні олії та пальне, нафтопродукти, окремі види цементу та гіпсу, заморожені та свіжі овочі, рослини та сіль. За товарообігом Єгипет посідає друге місце після Йорданії (131,2 млн. дол. США) серед арабських торговельних партнерів Ізраїлю, за ним йде Марокко (7,48 млн. дол. США).

Al-Akhbar (23.12): У рамках курсу нового уряду на забезпечення продовольчої безпеки Єгипту, зокрема підвищення самозабезпеченості його пшеницею, уряд вдається до різноманітних схем заохочення фермерів до вирощування цієї культури. За інформацією банків “Principal Bank for Development” та “Agricultural Credit Eweida Fouad”, які є одними з ключових сільськогосподарських інвесторів, фермерам було надано під майбутній врожай близько 31 млн. єг. фунтів. Фактично, кожний фермер отримав кредитів у розмірі майже половини вартості його майбутнього врожаю, решта коштів надійде їм після збору врожаю, при цьому фермери не сплачуватимуть банкам жодних відсотків. Такі підходи покликані збільшити виробництво пшениці в АРЄ.

Al-Alam Al-Youm (25, 27.12), Al-Ittihad (26.12), Wafd (25, 26, 28.12): Колишній президент британської “Marks and Spencer Group” п. Стоун проголосив про заснування нового інвестиційного фонду з статутним капіталом 100 млн. дол. США, який інвестуватиме у проекти, що реалізовуватимуться у кваліфікованих промислових зонах [Qualified industrial zones - QIZ]. Внески до фонду зробили єгипетські, ізраїльські, британські та американські бізнесмени. Колишній президент групи є одним з провідних лідерів єврейської спільноти у Британії, в минулому керував “Wiseman Institute” у “Hebrew University“ та є членом ради Союзу равинів за єврейські реформи у Британії.

За інформацією Генеральної адміністрації з контролю за експортом та імпортом в Єгипті буде створено спеціалізований підрозділ, який допомагатиме впроваджувати у життя протокол про QIZ, зокрема сприятиме укладанню контрактів, координуватиме дії єгипетських виробників між собою та з іноземними партнерами, гарантуючи 11,7% вміст ізраїльських складових у кінцевій єгипетській продукції. У склад підрозділу увійдуть представники торговельного сектору, Генеральної адміністрації з контролю за експортом та імпортом та з Адміністрації інвестицій Єгипту.

У цілому єгипетський бізнес сприймає угоду QIZ як корисну. 28.12 п. р у Палаті харчових промисловостей Єгипту розпочалися дискусії щодо використання договору про QIZ для проникнення на американський ринок 35 підприємств харчової промисловості Єгипту (виробники молочної продукції, шоколаду, сиру та соків).

Водночас, внутрішньополітичні дебати про угоду QIZ тривають. Уряд та Парламент Єгипту втягнуті у протистояння через підписання першим угоди про QIZ з США та Ізраїлем без дотримання належних внутрішньодержавних процедур.

У Раді Шури на запит парламентського комітету з промисловості та енергетики 3 січня 2005 року планується провести обговорення питань, пов‘язаних з підписанням угоди про QIZ. Зокрема з‘ясовуватиметься чи не має підписаний протокол таємних статей, і якщо ні, чому не було проведено його відкрите обговорення? Міністр зовнішньої торгівлі Єгипту заявив, що в зазначеному протоколі, який містить 6 статей, нема жодної таємної. Єгипет не брав на себе ніяких додаткових зобов‘язань, а угода не потребує від країни будь-яких нових бюджетних витрат.

Міністр у стосунках Ради Шури заявив 27.12.04, що угода про QIZ, є частиною програм, в рамках підписаної між Єгиптом та США угоди 1991 року, спрямованої на зміцнення двосторонніх торговельних та інвестиційних стосунків.

Голова Ради директорів саудівського Центру з розвитку експорту заявив про необхідність внести до т. зв. “чорного списку” Офісу з бойкоту ізраїльських товарів, єгипетські компанії, задіяні у експорті ізраїльської продукції в рамках угоди про QIZ.

Угода про QIZ вступить в силу наприкінці січня 2005 року після її ратифікації у США та Ізраїлі.

Al-Ittihad (27.12): Уряд Єгипту прийняв рішення доповнити новою статтею закон про інвестиції, якою передбачено звільнення від оподаткування інвесторів протягом 3-х років після запровадження інвестиційного проекту. Таке рішення, за словами міністра інвестицій АРЄ, було прийнято з метою покращення інвестиційного клімату в країні. Він заперечив, що перевага надаватиметься іноземним інвесторам, наголошуючи, що “двері відкриті для всіх інвесторів”, які діятимуть у рамках запропонованих правил і повідомив про отримані міністерством пропозиції від європейських інвесторів та з Перської Затоки про бажання придбати компанії “National Cement” та “Suez for Cement Company”. Ціни на продукцію компаній, придбаних інвесторами з Єгипту чи приватного сектору іноземних країн, не зростатимуть, заспокоїв споживачів міністр. Адміністрація з інвестицій буде співробітничатиме з діючими холдінговими компаніями у операціях по продажу державних та спільних підприємств на всіх етапах приватизаційного процесу.

Wafd (27.12): Міністр нафти Єгипту та міністр гірничої промисловості Ефіопії обговорили питання двостороннього співробітництва, у тому числі, можливість створення спільного підприємства по видобутку танталу, вивчення проекту спільного видобутку фосфатів в Ефіопії та їх експорту до Європи, залучення єгипетських фахівців до геологорозвідувальних робіт на території Ефіопії (де вивчено лише 30% території) та вивчення ефіопськими фахівцями єгипетського досвіду співробітництва з Австралією в рамках проекту по видобутку танталу у Єгипті. Тантал є важливим мінералом, що використовується при виробництві комп‘ютерів, літаків, та ракет.

< >< >< >Об′єднані Арабські Емірати

< >< >Одним із головних чинників, що суттєво вплинув на формування та здійснення зовнішньоекономічної політики керівництвом Об'єднаних Арабських Еміратів, Катару, Бахрейну та інших країн Перської затоки в грудні поточного року, стала підготовка та проведення щорічного 25-го самміту країн Ради співробітництва арабських держав Перської затоки (РСАДПЗ), який відбувся 20-21 грудня 2004 року в Бахрейні.

У ході саміту було обговорено широкий комплекс економічних питань, головними з яких були:

- питання подальшої інтеграції в рамках РСАДПЗ, зокрема створення парламенту Ради, створення Валютного фонду та введення до 2010 року єдиної валюти, створення до 2007 року єдиного ринку країн Затоки, а також єдиної ідентифікаційної картки (електронного паспорту) для громадян РСАДПЗ;

- проблема зниження чисельності експатріантів (найманої іноземної робочої сили) в країнах Затоки;

- розгляд проекту будівництва залізниці в країнах Затоки, проектна довжина якої становить 1970 км.