|
|
Статистичний збірник «Споживання основних продуктів харчування населенням Криму» за 2001 рік
Страница 1 из 2 Статистичний збірник «Споживання основних продуктів харчування населенням Криму» (Головне управління статистики в Автономній Республіці Крим, під загальним керівництвом - О. Я. Щербакова. С.,2002г.- 30 стор.
Передмова
Статистичний збірник «Споживання основних продуктів харчування населенням Криму» підготовлений за підсумками балансових разрахунків фондів споживання основних сільськогосподарських продуктів в Криму за 2001 рік.
У збірнику вміщені дані про споживання продуктів харчування за рік та середньодобове споживання основних макро - та мікроелементів у розрахунку на одного жителя України, показники про обсяги фондів споживання продуктів у Криму та їх споживання у розрахунку на одну особу населення по регіонам України.
До складу видання увійшли баланси надходжень та витрат основних сільськогосподарських продуктів в сільськогосподарських підприємствах та господарствах населення по Криму за 2001 рік.
Більша частина інформації подана у динаміці, починаючи з 1990 року.
Збірник ілюстровано графіками та діаграмами.
|
Відділ статистики сільського господарства та навколишнього середовища
|
З М І С Т
Стор.
I. Фонди та середньодушове споживання основних продуктів харчування
|
9
|
Споживання основних продуктів харчування в областях України в 2000 році на одну особу за рік.
|
|
11
|
Місце регіонів за рівнем споживання основних продуктів харчування у разрахунку на одну особу за 2001 рік.
|
|
13
|
Середнюдобове споживання населенням основних мікро - та макроелементів у складі продуктів харчування у цілому по Україні
|
|
16
|
Виробництво основних продуктів харчування всіма категоріями господарств Криму
|
|
17
|
Фонди споживання основних продуктів харчування населенням Криму
|
|
18
|
Споживання основних продуктів харчування населенням Криму
|
|
19
|
Темпи росту (зниження) рівня споживання основних продуктів харчування
|
|
20
|
Динаміка споживання основних продуктів харчування
|
|
II. Баланси основних сільськогосподарських продуктів по категоріях господарств у 2000 році
|
|
25
|
Баланс продуктів тваринництва у сільськогосподарських підприємствах за 2001 рік
|
|
26
|
Баланс продуктів тваринництва у господарствах населення за 2001 рік
|
|
27
|
Баланс хлібних продуктів у сільськогосподарських підприємствах за 2001 рік
|
|
28
|
Баланс хлібних продуктів у господарствах населення за 2001 рік
|
|
29
|
Баланс продуктів рослинництва у сільськогосподарських підприємствах за 2001 рік
|
|
30
|
Баланс продуктів рослинництва у господарствах населення за 2001рік
|
|
У розділі наведені річні дані про фонди (загальні обсяги) споживання основних продуктів харчування, які включають кількість продуктів, використаних населенням Криму на особисте споживання у будь-якому вигляді. Вони складаються з продукції виробництва звітного року, імпортованої, а також виробництва попередніх років у вигляді спожитих запасів.
Фонди споживання визначаються балансовим методом. Джерелами даних для їх розрахунків є звіті сільськогосподарських підприємств, заготівельних і торгівельних организацій, матеріали обстежень домогосподарств.
Фонд споживання м’яса та м’ясних продуктів розраховується в забійній вазі і включає м’ясо і сало, субпродукти I і II категорій в натуральному виразі (без перерахунку на м’ясо) усіх сільськогосподарських тварин, а також м’ясопродукти в перерахунку на м’ясо.
Фонд споживання молока та молочних продуктів Розраховується в фізічній вазі і включає молоко всіх видів худоби та молочні продукти в перерахунку на молоко.
Фонд споживання яєць включає, крім яєць, яєчний порошок і меланж в перерахунку на яйця.
Фонд споживання хлібних продуктів включає борошно, крупи, зернобобові (горох, квасоля), а також хліб, макоронні та кондитерські вироби в перерахунку на борошно.
Фонд споживання картоплі, овочів та продовольчих баштанних (кавунів, динь), фруктів, ягід та винограду, включає свіжі, сушені, солені, мариновані та інші продукти переробки перелічених видів сільськогосподарської продукції. Сушені та перероблені картопля, овочі та баштанні, фрукти, ягоди, виноград включаються у фонд споживання в перерахунку на свіжі.
Фонд споживання риби включає рибу свіжу, солену, копчену, оселедці та інші види риби в товарній вазі та рибні консерви в перерахунку на рибу.
Фонд споживання цукру включає споживання цукру в чистому вигляді (цукор-пісок, цукор-рафінад) і цукор, що міститься у складі кондитерських і хлібобулочних виробів, маргарину, майонезу, безалкогольних напоїв та інших виробів, що виробляються промісловістю та підприємствами громадського харчування.
Фонд споживання олії включає споживання рослинної олії (соняшникова, оливкова, кукурудзяна, ін). Крім того, в фонд споживання включається олія, що витрачена на виробництво кондитерських і хлібобулочних виробів, маргарину, консервів та інших продуктів харчування.
Споживання основних продуктів харчування у кілограмах за рік подано як фонд споживання відповідних видів продуктів у розрахунку на одну особу наявного середньорічного населення України.
Середньодобове споживання однією особою основних мікро - та макроелементів у складів продуктів харчування розраховано на підставі норм вмісту калорій, протеїну, жирів, мікроелементів в кілограмі відповідних продуктів, визначених НДІ гігієни харчування Міністкрства охорони здоров’я України.
Дані по Автономній Республіці Крим включають дані по м. Севастополю.
Фонди та сЕРедньодушОве споживання
Основних продуктів харчування
Споживання основних продуктів харчування
В областях України у 2001 році
(на одну особу за рік, кілограмів)
|
М'ясо та м’ясні про-
Дукти
|
Молоко та молоч-
Ні про - дукти
|
Яйця,
Штук
|
Хлібні
Продук-
Ти
|
Картопля
|
Україна
|
31,1
|
205,2
|
180
|
129,5
|
139,5
|
Автономна Республіка Крим
|
27,3
|
146,8
|
185
|
118,4
|
82,4
|
Вінницька
|
36,5
|
205,0
|
190
|
130,0
|
167,6
|
Волинська
|
34,3
|
271,7
|
158
|
112,8
|
189,2
|
Дніпропетровська
|
26,5
|
168,9
|
157
|
135,2
|
121,8
|
Донецька
|
31,5
|
169,9
|
198
|
131,2
|
124,0
|
Житомирська
|
30,4
|
261,5
|
195
|
116,8
|
173,0
|
Закарпатська
|
34,5
|
249,1
|
204
|
150,6
|
165,5
|
Запорізька
|
33,5
|
162,8
|
149
|
130,1
|
118,4
|
Івано-Франківська
|
29,1
|
289,7
|
171
|
140,5
|
160,7
|
Київська (вкл. м. Київ)
|
31,1
|
203,0
|
191
|
108,2
|
122,9
|
Кіровоградська
|
35,9
|
211,3
|
153
|
135,0
|
154,6
|
Луганська
|
23,7
|
122,0
|
164
|
120,3
|
113,8
|
Львівська
|
31,0
|
261,8
|
179
|
130,7
|
139,4
|
Миколаївська
|
26,1
|
196,8
|
153
|
127,1
|
101,1
|
Одеська
|
26,0
|
175,8
|
228
|
116,4
|
90,0
|
Полтавська
|
34,5
|
223,7
|
197
|
146,9
|
144,4
|
Рівненьска
|
35,7
|
241,6
|
163
|
118,0
|
173,7
|
Сумська
|
36,4
|
217,2
|
188
|
156,4
|
183,2
|
Тернопільська
|
32,7
|
288,5
|
202
|
138,7
|
178,6
|
Харківська
|
32,2
|
177,9
|
157
|
145,7
|
153,9
|
Херсонська
|
33,5
|
199,2
|
163
|
140,2
|
139,8
|
Хмельницька
|
33,9
|
269,1
|
121
|
119,9
|
175,4
|
Черкаська
|
36,9
|
221,7
|
200
|
144,5
|
166,7
|
Чернівецька
|
26,0
|
256,1
|
191
|
116,9
|
183,0
|
Чернігівська
|
35,4
|
278,5
|
224
|
145,2
|
200,7
|
Продовження
|
Овочі та баштанні продо-
Вольчі культури
|
Плоди,
Ягоди та виноград
*)
|
Риба та
Рибні
Продукти
|
Цукор
|
Олія
|
Україна
|
104,8
|
26,4
|
11,0
|
39,4
|
10,0
|
Автономна Республіка Крим
|
76,6
|
27,0
|
13,9
|
38,0
|
11,0
|
Вінницька
|
83,9
|
19,4
|
10,9
|
34,8
|
9,7
|
Волинська
|
82,1
|
30,4
|
7,5
|
33,5
|
8,1
|
Дніпропетровська
|
108,7
|
33,9
|
12,7
|
42,2
|
11,7
|
Донецька
|
121,0
|
31,6
|
14,3
|
42,2
|
11,3
|
Житомирська
|
101,8
|
20,0
|
11,2
|
41,1
|
8,6
|
Закарпатська
|
84,2
|
40,3
|
5,5
|
39,1
|
8,4
|
Запорізька
|
103,3
|
19,3
|
10,5
|
37,8
|
12,0
|
Івано-Франківська
|
76,9
|
25,1
|
5,2
|
34,1
|
8,3
|
Київська (вкл. м. Київ)
|
99,4
|
28,3
|
13,8
|
36,5
|
10,0
|
Кіровоградська
|
171,2
|
20,6
|
9,5
|
43,2
|
10,5
|
Луганська
|
82,0
|
23,4
|
10,1
|
43,2
|
11,4
|
Львівська
|
92,8
|
29,9
|
7,4
|
37,2
|
9,2
|
Миколаївська
|
104,6
|
21,1
|
10,9
|
38,4
|
11,6
|
Одеська
|
93,0
|
35,9
|
15,2
|
40,8
|
11,6
|
Полтавська
|
164,5
|
20,3
|
9,7
|
42,3
|
8,5
|
Рівненська
|
85,9
|
23,5
|
10,0
|
42,3
|
7,5
|
Сумська
|
98,3
|
14,5
|
7,9
|
39,6
|
7,8
|
Тернопільська
|
83,4
|
20,5
|
6,8
|
33,1
|
8,9
|
Харківська
|
87,0
|
15,8
|
10,0
|
43,2
|
9,9
|
Херсонська
|
174,1
|
37,7
|
10,3
|
43,2
|
10,2
|
Хмельницька
|
98,5
|
27,3
|
8,2
|
35,5
|
8,4
|
Черкаська
|
149,5
|
18,6
|
12,9
|
37,5
|
9,0
|
Чернівецька
|
107,5
|
37,8
|
8,9
|
34,5
|
9,5
|
Чернігівська
|
142,4
|
22,1
|
9,3
|
42,2
|
8,3
|
|
|
|
|
|
|
*) без переробки на вино
Місце регіонів за рівнем споживання
Основних продуктів харчування у разрахунку на одну особу
За 2001 рік
|
М'ясо та м’ясні
Про-
Дукти
|
Молоко та молочні про- дукти
|
Яйця
|
Хлібні
Продукти
|
Картопля
|
Автономна Республіка Крим
|
20
|
24
|
13
|
19
|
25
|
Вінницька
|
2
|
15
|
11
|
15
|
9
|
Волинська
|
9
|
4
|
19
|
24
|
2
|
Дніпропетровська
|
21
|
22
|
20
|
10
|
20
|
Донецька
|
15
|
21
|
6
|
12
|
18
|
Житомирська
|
18
|
7
|
8
|
22
|
8
|
Закарпатська
|
8
|
9
|
3
|
2
|
11
|
Запорізька
|
12
|
23
|
24
|
14
|
21
|
Івано-Франківська
|
19
|
1
|
15
|
7
|
12
|
Київська
|
16
|
16
|
9
|
25
|
19
|
Кіровоградська
|
4
|
14
|
23
|
11
|
13
|
Луганська
|
25
|
25
|
16
|
17
|
22
|
Львівська
|
17
|
6
|
14
|
13
|
17
|
Миколаївська
|
22
|
18
|
22
|
16
|
23
|
Одеська
|
24
|
20
|
1
|
23
|
24
|
Полтавська
|
7
|
11
|
7
|
3
|
15
|
Рівненьска
|
5
|
10
|
17
|
20
|
7
|
Сумська
|
3
|
13
|
12
|
1
|
3
|
Тернопільська
|
13
|
2
|
4
|
9
|
5
|
Харківська
|
14
|
19
|
21
|
4
|
14
|
Херсонська
|
11
|
17
|
18
|
8
|
16
|
Хмельницька
|
10
|
5
|
25
|
18
|
6
|
Черкаська
|
1
|
12
|
5
|
6
|
10
|
Чернівецька
|
23
|
8
|
10
|
21
|
4
|
Чернігівська
|
6
|
3
|
2
|
5
|
1
|
Продовження
|
Овочі та баштанні продо-
Вольчі культури
|
Плоди,
Ягоди та виноград
|
Риба та
Рибні
Продукти
|
Цукор
|
Олія
|
Автономна Республіка Крим
|
25
|
11
|
3
|
15
|
7
|
Вінницька
|
20
|
21
|
9
|
21
|
12
|
Волинська
|
22
|
7
|
21
|
24
|
23
|
Дніпропетровська
|
7
|
5
|
6
|
8
|
2
|
Донецька
|
6
|
6
|
2
|
7
|
6
|
Житомирська
|
11
|
20
|
7
|
10
|
17
|
Закарпатська
|
19
|
1
|
24
|
13
|
19
|
Запорізька
|
10
|
22
|
10
|
16
|
1
|
Івано-Франківська
|
24
|
12
|
25
|
23
|
21
|
Київська
|
12
|
9
|
4
|
19
|
10
|
Кіровоградська
|
2
|
17
|
16
|
1
|
8
|
Луганська
|
23
|
14
|
12
|
4
|
5
|
Львівська
|
16
|
8
|
22
|
18
|
14
|
Миколаївська
|
9
|
16
|
8
|
14
|
4
|
Одеська
|
15
|
4
|
1
|
11
|
3
|
Полтавська
|
3
|
19
|
15
|
6
|
18
|
Рівненьска
|
18
|
13
|
13
|
5
|
25
|
Сумська
|
14
|
25
|
20
|
12
|
24
|
Тернопільська
|
21
|
18
|
23
|
25
|
16
|
Харківська
|
17
|
24
|
14
|
3
|
11
|
Херсонська
|
1
|
3
|
11
|
2
|
9
|
Хмельницька
|
13
|
10
|
19
|
20
|
20
|
Черкаська
|
4
|
23
|
5
|
17
|
15
|
Чернівецька
|
8
|
2
|
18
|
22
|
13
|
Чернігівська
|
5
|
15
|
17
|
9
|
22
|
|
|
|
|
|
|
Середньодобове споживання населенням
Основних мікро - та макроелементів
У складі продуктів харчування
У цілому по Україні
(у разрахунку на одну особу )
|
1990
|
1995
|
1998
|
1999
|
2000
|
2001
|
|
Всього / включаючи алкоголь і тонізуючі речовини/
|
Калорійність, Ккал
|
3597
|
2640
|
2537
|
2505
|
2599
|
2711
|
|
Протеін, гр
|
105,3
|
79,1
|
75,0
|
73,4
|
74,1
|
77,2
|
|
Жири, Гр
|
124
|
76,5
|
69,9
|
71,1
|
70,9
|
73,2
|
|
Кальцій, МГР
|
1362
|
959
|
864
|
848
|
828
|
859
|
|
Залізо,МгР
|
25,0
|
20,1
|
19,5
|
18,9
|
19,4
|
20,2
|
|
Ретинол, МкгР
|
1863
|
1223
|
1070
|
1058
|
1001
|
1042
|
|
Еквівалент бета - кароти - ну, МкгР
|
1528
|
1458
|
1406
|
1425
|
1490
|
1478
|
|
Еквівалент ретинолу і бета-каротину
(RET+ 1/6 B - CARQ), МкгР
|
2115
|
1466
|
1305
|
1295
|
1249
|
1300
|
|
Тіамін, МгР
|
2,3
|
1,86
|
1,79
|
1,73
|
1,78
|
1,84
|
|
Рибо-флавін, МгР
|
3,46
|
2,57
|
2,30
|
2,26
|
2,23
|
2,28
|
|
Ніацин, МгР
|
22,4
|
17,3
|
16,5
|
16,0
|
16,4
|
16,9
|
|
Аскорбінова кислота, МгР
|
123
|
100
|
99
|
94
|
103
|
96
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
продовження
|
1990
|
1995
|
1998
|
1999
|
2000
|
2001
|
|
Продукти рослинного походження
|
Калорійність, Ккал
|
2572
|
2032
|
2004
|
1973
|
2083
|
2186
|
|
Протеін, Гр
|
53,2
|
48,6
|
47,8
|
46,1
|
47,6
|
49,6
|
|
Жири, Гр
|
41,4
|
27,2
|
27,1
|
28,5
|
29,7
|
31,8
|
|
Кальцій, МгР
|
264
|
241
|
235
|
227
|
241
|
248
|
|
Залізо,МгР
|
18,9
|
16,6
|
16,4
|
15,8
|
16,4
|
17,1
|
|
Ретинол, мкгР
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
|
Еквівалент бета - кароти- ну, МкгР
|
1325
|
1324
|
1289
|
1310
|
1382
|
1358
|
|
Еквівалент ретинолу і бета-каротину
(RET+.1/6 B - CARQ), МкгР
|
221
|
221
|
215
|
218
|
230
|
239
|
|
Тіамін, МгР
|
1,68
|
1,51
|
1,50
|
1,44
|
1,50
|
1,56
|
|
Рибо-флавін, МгР
|
0,65
|
0,63
|
0,62
|
0,59
|
0,64
|
0,65
|
|
Ніацин, МгР
|
13,2
|
12,1
|
12,1
|
11,6
|
12,2
|
12,7
|
|
Аскорбінова кислота, мгР
|
113
|
93
|
93
|
88
|
98
|
90
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
продовження
|
1990
|
1995
|
1998
|
1999
|
2000
|
2001
|
|
Продукти тваринного походження
|
Калорійність, Ккал
|
1025
|
608
|
533
|
532
|
516
|
525
|
|
Протеін, Гр
|
52,1
|
30,5
|
27,2
|
27,3
|
26,5
|
27,6
|
|
Жири, Гр
|
82,6
|
49,3
|
42,8
|
42,6
|
41,2
|
41,4
|
|
Кальцій, МгР
|
1098
|
718
|
629
|
621
|
587
|
611
|
|
Залізо,МгР
|
6,1
|
3,5
|
3,1
|
3,1
|
3,0
|
3,1
|
|
Ретинол, МкгР
|
1863
|
1223
|
1070
|
1058
|
1001
|
1042
|
|
Еквівалент бета - кароти- ну, МкгР
|
203
|
134
|
117
|
115
|
108
|
120
|
|
Еквівалент ретинолу і бета-каротину
(RET+ 1/6 B - CARQ), МкгР
|
1894
|
1245
|
1090
|
1077
|
1019
|
1061
|
|
Тіамін, МгР
|
0,62
|
0,35
|
0,29
|
0,29
|
0,28
|
0,28
|
|
Рибо-флавін, МгР
|
2,81
|
1,94
|
1,68
|
1,67
|
1,59
|
1,63
|
|
Ніацин, МгР
|
9,2
|
5,2
|
4,4
|
4,4
|
4,2
|
4,2
|
|
Аскорбінова кислота, МгР
|
10
|
7
|
6
|
6
|
5
|
6
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Виробництво основних продуктів харчування
Усіма категоріями господарств Криму
(на одну особу за рік; кг)
|
1990
|
1995
|
1998
|
1999
|
2000
|
2001
|
М'ясо та сало
|
79,8
|
35,4
|
25,9
|
25,6
|
27,4
|
26,8
|
Молоко
|
352,6
|
197,4
|
172,1
|
168,4
|
161,2
|
170,9
|
Яйця (штук)
|
442
|
210
|
133
|
174
|
179
|
199
|
Картопля
|
100
|
126
|
121
|
91
|
100
|
94
|
Овочі та баштанні продовольчі
культури
|
185,9
|
90,5
|
75,5
|
91,1
|
77,1
|
74,6
|
Хлібні продукти
|
787
|
574
|
395
|
389
|
426
|
584
|
|
|
|
|
|
|
|
Динаміка виробництва основних
Продуктів харчування тваринного походження
усіма категоріями господарств Криму
У разрахунку на одну особу
(у відсотках, 1990=100)
ФондИ споживання основних продуктів харчування
Населенням Криму
(за рік; тис. тонн)
|
1990
|
1995
|
1998
|
1999
|
2000
|
2001
|
М'ясо та м'ясопродукти, вкл. субпродук-
Ти і жир сирець
|
161,0
|
95,3
|
71,5
|
69,6
|
70,8
|
66,0
|
Молоко та молочні продукти
|
834,0
|
451,4
|
385,3
|
367,7
|
346,9
|
355,4
|
Яйця
(млн. штук)
|
705,3
|
430,3
|
318,1
|
403,2
|
410,2
|
447,1
|
Картопля
|
233,2
|
215,2
|
212,4
|
186,4
|
193,5
|
199,5
|
Овочі та баштанні
Продовольчі
Культури
|
280,9
|
202,4
|
185,2
|
197,0
|
185,7
|
185,4
|
Хлібні продукти (крупи, бобові, борошно; хліб та макаронні вироби у перерахунку на борошно)
|
321,8
|
298,4
|
303,9
|
282,9
|
284,6
|
286,6
|
Плоди, ягоди та виноград (без переробки на вино)
|
218,7
|
102,6
|
137,1
|
67,8
|
99,7
|
65,3
|
Цукор
|
131,9
|
69,6
|
70,1
|
82,6
|
91,7
|
92,0
|
Олія
|
29,5
|
21,4
|
21,9
|
24,7
|
25,2
|
26,9
|
Риба та рибні продукти
|
65,8
|
10,8
|
17,4
|
21,1
|
26,4
|
33,7
|
|
|
|
|
|
|
|
Споживання основних продуктів харчування
Населенням Криму
(на одну особу за рік; кг)
|
1990
|
1995
|
1998
|
1999
|
2000
|
2001
|
М'ясо та м'ясопродукти вкл. субпродук-
Ти і жир - сирець
|
63,8
|
36,3
|
28,1
|
27,7
|
28,3
|
27,3
|
Молоко та молочні продукти
|
330,3
|
172,1
|
151,7
|
146,1
|
138,9
|
146,8
|
Яйця (штук)
|
279
|
164
|
125
|
160
|
164
|
185
|
Картопля
|
92,4
|
82,1
|
83,6
|
74,1
|
77,5
|
82,4
|
Овочі та баштанні
Продовольчі
Культури
|
111,2
|
77,2
|
72,9
|
78,3
|
74,3
|
76,6
|
Хлібні продукти (крупи, бобові, борошно; хліб та макаронні вироби у перерахунку на борошно)
|
127,4
|
113,8
|
119,6
|
112,4
|
113,9
|
118,4
|
Плоди, ягоди та виноград (без переробки на вино)
|
86,6
|
39,1
|
54,0
|
26,9
|
39,9
|
27,0
|
Цукор
|
52,2
|
26,5
|
27,6
|
32,8
|
36,7
|
38,0
|
Олія
|
11,7
|
8,1
|
8,6
|
9,8
|
10,1
|
11,1
|
Риба та рибні продукти
|
26,1
|
4,1
|
6,8
|
8,4
|
10,6
|
13,9
|
|
|
|