Сегодня: 29 | 07 | 2021

Статистичний збірник «Споживання основних продуктів харчування населенням Криму» за 2001 рік

Статистичний збірник «Споживання основних продуктів харчування населенням Криму» (Головне управління статистики в Автономній Республіці Крим, під загальним керівництвом - О. Я. Щербакова. С.,2002г.- 30 стор.

 

Передмова

Статистичний збірник «Споживання основних продуктів харчування населенням Криму» підготовлений за підсумками балансових разрахунків фондів споживання основних сільськогосподарських продуктів в Криму за 2001 рік.

У збірнику вміщені дані про споживання продуктів харчування за рік та середньодобове споживання основних макро - та мікроелементів у розрахунку на одного жителя України, показники про обсяги фондів споживання продуктів у Криму та їх споживання у розрахунку на одну особу населення по регіонам України.

До складу видання увійшли баланси надходжень та витрат основних сільськогосподарських продуктів в сільськогосподарських підприємствах та господарствах населення по Криму за 2001 рік.

Більша частина інформації подана у динаміці, починаючи з 1990 року.

Збірник ілюстровано графіками та діаграмами.

Відділ статистики сільського господарства та навколишнього середовища

З М І С Т

Стор.

I. Фонди та середньодушове споживання основних продуктів харчування

9

Споживання основних продуктів харчування в областях України в 2000 році на одну особу за рік.

 

11

Місце регіонів за рівнем споживання основних продуктів харчування у разрахунку на одну особу за 2001 рік.

 

13

Середнюдобове споживання населенням основних мікро - та макроелементів у складі продуктів харчування у цілому по Україні

 

16

Виробництво основних продуктів харчування всіма категоріями господарств Криму

 

17

Фонди споживання основних продуктів харчування населенням Криму

 

18

Споживання основних продуктів харчування населенням Криму

 

19

Темпи росту (зниження) рівня споживання основних продуктів харчування

 

20

Динаміка споживання основних продуктів харчування

 

II. Баланси основних сільськогосподарських продуктів по категоріях господарств у 2000 році

 

25

Баланс продуктів тваринництва у сільськогосподарських підприємствах за 2001 рік

 

26

Баланс продуктів тваринництва у господарствах населення за 2001 рік

 

27

Баланс хлібних продуктів у сільськогосподарських підприємствах за 2001 рік

 

28

Баланс хлібних продуктів у господарствах населення за 2001 рік

 

29

Баланс продуктів рослинництва у сільськогосподарських підприємствах за 2001 рік

 

30

Баланс продуктів рослинництва у господарствах населення за 2001рік

 

У розділі наведені річні дані про фонди (загальні обсяги) споживання основних продуктів харчування, які включають кількість продуктів, використаних населенням Криму на особисте споживання у будь-якому вигляді. Вони складаються з продукції виробництва звітного року, імпортованої, а також виробництва попередніх років у вигляді спожитих запасів.

Фонди споживання визначаються балансовим методом. Джерелами даних для їх розрахунків є звіті сільськогосподарських підприємств, заготівельних і торгівельних организацій, матеріали обстежень домогосподарств.

Фонд споживання м’яса та м’ясних продуктів розраховується в забійній вазі і включає м’ясо і сало, субпродукти I і II категорій в натуральному виразі (без перерахунку на м’ясо) усіх сільськогосподарських тварин, а також м’ясопродукти в перерахунку на м’ясо.

Фонд споживання молока та молочних продуктів Розраховується в фізічній вазі і включає молоко всіх видів худоби та молочні продукти в перерахунку на молоко.

Фонд споживання яєць включає, крім яєць, яєчний порошок і меланж в перерахунку на яйця.

Фонд споживання хлібних продуктів включає борошно, крупи, зернобобові (горох, квасоля), а також хліб, макоронні та кондитерські вироби в перерахунку на борошно.

Фонд споживання картоплі, овочів та продовольчих баштанних (кавунів, динь), фруктів, ягід та винограду, включає свіжі, сушені, солені, мариновані та інші продукти переробки перелічених видів сільськогосподарської продукції. Сушені та перероблені картопля, овочі та баштанні, фрукти, ягоди, виноград включаються у фонд споживання в перерахунку на свіжі.

Фонд споживання риби включає рибу свіжу, солену, копчену, оселедці та інші види риби в товарній вазі та рибні консерви в перерахунку на рибу.

Фонд споживання цукру включає споживання цукру в чистому вигляді (цукор-пісок, цукор-рафінад) і цукор, що міститься у складі кондитерських і хлібобулочних виробів, маргарину, майонезу, безалкогольних напоїв та інших виробів, що виробляються промісловістю та підприємствами громадського харчування.

Фонд споживання олії включає споживання рослинної олії (соняшникова, оливкова, кукурудзяна, ін). Крім того, в фонд споживання включається олія, що витрачена на виробництво кондитерських і хлібобулочних виробів, маргарину, консервів та інших продуктів харчування.

Споживання основних продуктів харчування у кілограмах за рік подано як фонд споживання відповідних видів продуктів у розрахунку на одну особу наявного середньорічного населення України.

Середньодобове споживання однією особою основних мікро - та макроелементів у складів продуктів харчування розраховано на підставі норм вмісту калорій, протеїну, жирів, мікроелементів в кілограмі відповідних продуктів, визначених НДІ гігієни харчування Міністкрства охорони здоров’я України.

Дані по Автономній Республіці Крим включають дані по м. Севастополю.

 

Фонди та сЕРедньодушОве споживання

Основних продуктів харчування

Споживання основних продуктів харчування

В областях України у 2001 році

(на одну особу за рік, кілограмів)

М'ясо та м’ясні про-

Дукти

Молоко та молоч-

Ні про - дукти

Яйця,

Штук

Хлібні

Продук-

Ти

Картопля

Україна

31,1

205,2

180

129,5

139,5

Автономна Республіка Крим

27,3

146,8

185

118,4

82,4

Вінницька

36,5

205,0

190

130,0

167,6

Волинська

34,3

271,7

158

112,8

189,2

Дніпропетровська

26,5

168,9

157

135,2

121,8

Донецька

31,5

169,9

198

131,2

124,0

Житомирська

30,4

261,5

195

116,8

173,0

Закарпатська

34,5

249,1

204

150,6

165,5

Запорізька

33,5

162,8

149

130,1

118,4

Івано-Франківська

29,1

289,7

171

140,5

160,7

Київська (вкл. м. Київ)

31,1

203,0

191

108,2

122,9

Кіровоградська

35,9

211,3

153

135,0

154,6

Луганська

23,7

122,0

164

120,3

113,8

Львівська

31,0

261,8

179

130,7

139,4

Миколаївська

26,1

196,8

153

127,1

101,1

Одеська

26,0

175,8

228

116,4

90,0

Полтавська

34,5

223,7

197

146,9

144,4

Рівненьска

35,7

241,6

163

118,0

173,7

Сумська

36,4

217,2

188

156,4

183,2

Тернопільська

32,7

288,5

202

138,7

178,6

Харківська

32,2

177,9

157

145,7

153,9

Херсонська

33,5

199,2

163

140,2

139,8

Хмельницька

33,9

269,1

121

119,9

175,4

Черкаська

36,9

221,7

200

144,5

166,7

Чернівецька

26,0

256,1

191

116,9

183,0

Чернігівська

35,4

278,5

224

145,2

200,7

Продовження

Овочі та баштанні продо-

Вольчі культури

Плоди,

Ягоди та виноград

*)

Риба та

Рибні

Продукти

Цукор

Олія

Україна

104,8

26,4

11,0

39,4

10,0

Автономна Республіка Крим

76,6

27,0

13,9

38,0

11,0

Вінницька

83,9

19,4

10,9

34,8

9,7

Волинська

82,1

30,4

7,5

33,5

8,1

Дніпропетровська

108,7

33,9

12,7

42,2

11,7

Донецька

121,0

31,6

14,3

42,2

11,3

Житомирська

101,8

20,0

11,2

41,1

8,6

Закарпатська

84,2

40,3

5,5

39,1

8,4

Запорізька

103,3

19,3

10,5

37,8

12,0

Івано-Франківська

76,9

25,1

5,2

34,1

8,3

Київська (вкл. м. Київ)

99,4

28,3

13,8

36,5

10,0

Кіровоградська

171,2

20,6

9,5

43,2

10,5

Луганська

82,0

23,4

10,1

43,2

11,4

Львівська

92,8

29,9

7,4

37,2

9,2

Миколаївська

104,6

21,1

10,9

38,4

11,6

Одеська

93,0

35,9

15,2

40,8

11,6

Полтавська

164,5

20,3

9,7

42,3

8,5

Рівненська

85,9

23,5

10,0

42,3

7,5

Сумська

98,3

14,5

7,9

39,6

7,8

Тернопільська

83,4

20,5

6,8

33,1

8,9

Харківська

87,0

15,8

10,0

43,2

9,9

Херсонська

174,1

37,7

10,3

43,2

10,2

Хмельницька

98,5

27,3

8,2

35,5

8,4

Черкаська

149,5

18,6

12,9

37,5

9,0

Чернівецька

107,5

37,8

8,9

34,5

9,5

Чернігівська

142,4

22,1

9,3

42,2

8,3

*) без переробки на вино

Місце регіонів за рівнем споживання

Основних продуктів харчування у разрахунку на одну особу

За 2001 рік

М'ясо та м’ясні

Про-

Дукти

Молоко та молочні про- дукти

Яйця

Хлібні

Продукти

Картопля

Автономна Республіка Крим

20

24

13

19

25

Вінницька

2

15

11

15

9

Волинська

9

4

19

24

2

Дніпропетровська

21

22

20

10

20

Донецька

15

21

6

12

18

Житомирська

18

7

8

22

8

Закарпатська

8

9

3

2

11

Запорізька

12

23

24

14

21

Івано-Франківська

19

1

15

7

12

Київська

16

16

9

25

19

Кіровоградська

4

14

23

11

13

Луганська

25

25

16

17

22

Львівська

17

6

14

13

17

Миколаївська

22

18

22

16

23

Одеська

24

20

1

23

24

Полтавська

7

11

7

3

15

Рівненьска

5

10

17

20

7

Сумська

3

13

12

1

3

Тернопільська

13

2

4

9

5

Харківська

14

19

21

4

14

Херсонська

11

17

18

8

16

Хмельницька

10

5

25

18

6

Черкаська

1

12

5

6

10

Чернівецька

23

8

10

21

4

Чернігівська

6

3

2

5

1

Продовження

Овочі та баштанні продо-

Вольчі культури

Плоди,

Ягоди та виноград

Риба та

Рибні

Продукти

Цукор

Олія

Автономна Республіка Крим

25

11

3

15

7

Вінницька

20

21

9

21

12

Волинська

22

7

21

24

23

Дніпропетровська

7

5

6

8

2

Донецька

6

6

2

7

6

Житомирська

11

20

7

10

17

Закарпатська

19

1

24

13

19

Запорізька

10

22

10

16

1

Івано-Франківська

24

12

25

23

21

Київська

12

9

4

19

10

Кіровоградська

2

17

16

1

8

Луганська

23

14

12

4

5

Львівська

16

8

22

18

14

Миколаївська

9

16

8

14

4

Одеська

15

4

1

11

3

Полтавська

3

19

15

6

18

Рівненьска

18

13

13

5

25

Сумська

14

25

20

12

24

Тернопільська

21

18

23

25

16

Харківська

17

24

14

3

11

Херсонська

1

3

11

2

9

Хмельницька

13

10

19

20

20

Черкаська

4

23

5

17

15

Чернівецька

8

2

18

22

13

Чернігівська

5

15

17

9

22

Середньодобове споживання населенням

Основних мікро - та макроелементів

У складі продуктів харчування

У цілому по Україні

(у разрахунку на одну особу )

1990

1995

1998

1999

2000

2001

 

Всього / включаючи алкоголь і тонізуючі речовини/

Калорійність, Ккал

3597

2640

2537

2505

2599

2711

 

Протеін, гр

105,3

79,1

75,0

73,4

74,1

77,2

 

Жири, Гр

124

76,5

69,9

71,1

70,9

73,2

 

Кальцій, МГР

1362

959

864

848

828

859

 

Залізо,МгР

25,0

20,1

19,5

18,9

19,4

20,2

 

Ретинол, МкгР

1863

1223

1070

1058

1001

1042

 

Еквівалент бета - кароти - ну, МкгР

1528

1458

1406

1425

1490

1478

 

Еквівалент ретинолу і бета-каротину

(RET+ 1/6 B - CARQ), МкгР

2115

1466

1305

1295

1249

1300

 

Тіамін, МгР

2,3

1,86

1,79

1,73

1,78

1,84

 

Рибо-флавін, МгР

3,46

2,57

2,30

2,26

2,23

2,28

 

Ніацин, МгР

22,4

17,3

16,5

16,0

16,4

16,9

 

Аскорбінова кислота, МгР

123

100

99

94

103

96

 

 

продовження

1990

1995

1998

1999

2000

2001

 

Продукти рослинного походження

Калорійність, Ккал

2572

2032

2004

1973

2083

2186

 

Протеін, Гр

53,2

48,6

47,8

46,1

47,6

49,6

 

Жири, Гр

41,4

27,2

27,1

28,5

29,7

31,8

 

Кальцій, МгР

264

241

235

227

241

248

 

Залізо,МгР

18,9

16,6

16,4

15,8

16,4

17,1

 

Ретинол, мкгР

-

-

-

-

-

-

 

Еквівалент бета - кароти- ну, МкгР

1325

1324

1289

1310

1382

1358

 

Еквівалент ретинолу і бета-каротину

(RET+.1/6 B - CARQ), МкгР

221

221

215

218

230

239

 

Тіамін, МгР

1,68

1,51

1,50

1,44

1,50

1,56

 

Рибо-флавін, МгР

0,65

0,63

0,62

0,59

0,64

0,65

 

Ніацин, МгР

13,2

12,1

12,1

11,6

12,2

12,7

 

Аскорбінова кислота, мгР

113

93

93

88

98

90

 

 

продовження

1990

1995

1998

1999

2000

2001

 

Продукти тваринного походження

Калорійність, Ккал

1025

608

533

532

516

525

 

Протеін, Гр

52,1

30,5

27,2

27,3

26,5

27,6

 

Жири, Гр

82,6

49,3

42,8

42,6

41,2

41,4

 

Кальцій, МгР

1098

718

629

621

587

611

 

Залізо,МгР

6,1

3,5

3,1

3,1

3,0

3,1

 

Ретинол, МкгР

1863

1223

1070

1058

1001

1042

 

Еквівалент бета - кароти- ну, МкгР

203

134

117

115

108

120

 

Еквівалент ретинолу і бета-каротину

(RET+ 1/6 B - CARQ), МкгР

1894

1245

1090

1077

1019

1061

 

Тіамін, МгР

0,62

0,35

0,29

0,29

0,28

0,28

 

Рибо-флавін, МгР

2,81

1,94

1,68

1,67

1,59

1,63

 

Ніацин, МгР

9,2

5,2

4,4

4,4

4,2

4,2

 

Аскорбінова кислота, МгР

10

7

6

6

5

6

 

 

Виробництво основних продуктів харчування

Усіма категоріями господарств Криму

(на одну особу за рік; кг)

1990

1995

1998

1999

2000

2001

М'ясо та сало

79,8

35,4

25,9

25,6

27,4

26,8

Молоко

352,6

197,4

172,1

168,4

161,2

170,9

Яйця (штук)

442

210

133

174

179

199

Картопля

100

126

121

91

100

94

Овочі та баштанні продовольчі

культури

185,9

90,5

75,5

91,1

77,1

74,6

Хлібні продукти

787

574

395

389

426

584

Динаміка виробництва основних

Продуктів харчування тваринного походження

усіма категоріями господарств Криму

У разрахунку на одну особу

(у відсотках, 1990=100)

ФондИ споживання основних продуктів харчування

Населенням Криму

(за рік; тис. тонн)

1990

1995

1998

1999

2000

2001

М'ясо та м'ясопродукти, вкл. субпродук-

Ти і жир сирець

161,0

95,3

71,5

69,6

70,8

66,0

Молоко та молочні продукти

834,0

451,4

385,3

367,7

346,9

355,4

Яйця

(млн. штук)

705,3

430,3

318,1

403,2

410,2

447,1

Картопля

233,2

215,2

212,4

186,4

193,5

199,5

Овочі та баштанні

Продовольчі

Культури

280,9

202,4

185,2

197,0

185,7

185,4

Хлібні продукти (крупи, бобові, борошно; хліб та макаронні вироби у перерахунку на борошно)

321,8

298,4

303,9

282,9

284,6

286,6

Плоди, ягоди та виноград (без переробки на вино)

218,7

102,6

137,1

67,8

99,7

65,3

Цукор

131,9

69,6

70,1

82,6

91,7

92,0

Олія

29,5

21,4

21,9

24,7

25,2

26,9

Риба та рибні продукти

65,8

10,8

17,4

21,1

26,4

33,7

Споживання основних продуктів харчування

Населенням Криму

(на одну особу за рік; кг)

1990

1995

1998

1999

2000

2001

М'ясо та м'ясопродукти вкл. субпродук-

Ти і жир - сирець

63,8

36,3

28,1

27,7

28,3

27,3

Молоко та молочні продукти

330,3

172,1

151,7

146,1

138,9

146,8

Яйця (штук)

279

164

125

160

164

185

Картопля

92,4

82,1

83,6

74,1

77,5

82,4

Овочі та баштанні

Продовольчі

Культури

111,2

77,2

72,9

78,3

74,3

76,6

Хлібні продукти (крупи, бобові, борошно; хліб та макаронні вироби у перерахунку на борошно)

127,4

113,8

119,6

112,4

113,9

118,4

Плоди, ягоди та виноград (без переробки на вино)

86,6

39,1

54,0

26,9

39,9

27,0

Цукор

52,2

26,5

27,6

32,8

36,7

38,0

Олія

11,7

8,1

8,6

9,8

10,1

11,1

Риба та рибні продукти

26,1

4,1

6,8

8,4

10,6

13,9