Сегодня: 20 | 04 | 2024

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ З ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ ТА ДИПЛОМНОЇ РОБІТ

Гістограми та варіаційні криві відображають розподіл об'єктів за певною ознакою. Тому варіаційні криві звичайно називають Кривими розподілу.

У більшості розподілів, з якими доводиться працювати біологу та екологу, виявляється певна закономірність: крайні значення - найменші та найбільші —зустрічаються рідко, чим ближче значення ознаки до середини, тим частіше воно зустрічається; у центрі розподілу є такі значення, які зустрічаються найчастіше і утворюють у варіаційному ряді модальний клас.

Такий розподіл значень ознаки так часто виявляється в різних галузях, що спочатку вважався нормою будь-якого масового явища і одержав назву Нормальний Розподіл. Згодом з'ясувалось, що це не зовсім так, але назва залишилась. Більшість статистичних параметрів і закономірностей встановлюються саме для такого типу розподілів, і це треба Дуже Добре весь Час вам'ятати! Крива нормального розподілу представлена нижче (рис. 4); згодом ми будемо повсякчас повертатись до неї.

Рис. 4. Крива нормального розподілу

Деякі позначки (зокрема, що таке ) на цьому графіку поки що не зовсім зрозумілі, але вже в наступному розділі все з'ясується. Зверніть увагу, що крива має дзвоноподібну форму, симетрична відносно вертикальної осі. Для нормального розподілу характерно, що 68,28 % усіх варіант міститься в межах ± від середньої арифметичної, 95,45 % - в межах ±2 і 99,73 % - в межах ±3 від середньої арифметичної.

1.4.3. ВИЗНАЧЕННЯ ПАРАМЕТРІВ ВИБІРКИ

1.4.3.1. Середні значення, мода, медіана

Основні показники в біометрії - середні значення - широко використовуються як у науці, так і в практиці. При вивченні будь-яких об'єктів розрахунок середніх показників є основою обробки первинних матеріалів. Середня величина ознаки визначається для того, щоб одержати характеристику цієї ознаки для всієї вибірки в цілому.

Для біологів найбільше значення мають чотири середніх (хоча й сфери застосування у них досить різні): середня арифметична, середня геометрична, середня квадратична та середня гармонічна. Крім того, для характеристики біологічних сукупностей інколи використовують моду та медіану. Оскільки в подальшому ми не будемо повертатись до цих показників, охарактеризуємо їх зараз.

Мода це така дата, чи клас розподілу дат, які серед особин дослідженої вибірки зустрічаються найчастіше. Для прикладу розглянемо такий розподіл:

Класи

51-55

56-60

61-65

66-70

71-75

76-80

81-85

Частоти

2

20

60

110

70

15

3

Накопичені частоти

2

22

82

192

У цьому розподілі найчисленнішим є четвертий клас (66-70) з частотою 110. Це - модальний клас. У першому наближенні можна прийняти за моду середину цього класу, тобто 68. Для точного розрахунку моди існує спеціальна формула.

Серед розподілів зустрічаються й такі, де буває по дві або й по три моди. Інколи це буває наслідком того, що до досліджуваної групи потрапив різнорідний матеріал, який за ознакою, що вивчається, належить до різних категорій.

Медіана — таке значення ознаки, яке розділяє вибірку на дві рівні частини: одній частині властиві значення ознаки менші, ніж медіана, а другій – більші. Загальна чисельність вибірки, наведеної в таблиці становить 280 особин. Отже, половина з них (140) повинна мати значення менші від медіани, а друга частина – більші. Як видно з таблиці, медіана знаходиться також десь у четвертому класі. Для точного обчислення медіани існує спеціальна формула.

Середня геометрична обчислюється в усіх тих випадках, коли треба визначити або спланувати середні прирости за певний період. Для того, щоб встановити середню геометричну для вибірки з n особин, треба перемножити всі дати, а з одержаного добутку взяти корінь n-го степеня.

Середня квадратична використовується в усіх тих випадках, коли доводиться встановлювати середнє значення величин, вплив яких змінюється за квадратичним законом, наприклад, радіус кола. Для обчислення цього показника треба встановити суму квадратів усіх дат, а з одержаної суми добути корінь квадратний.

Середня гармонічна застосовується при осередненні змінних швидкостей; визначається за спеціальною формулою.

1.4.3.2. Середня арифметична

Середня арифметична - основний показник середньої якості досліджуваних об'єктів, обчислюється за формулою:

,

Де - середня арифметична, П - число вивчених об'єктів, - знак підсумовування (зазначено, що підсумовуються всі варіанси від і = 1 (позначка знизу) до і = n (позначка зверху)); аi - окремий вимір.

1.4.3.3. Середнє квадратичне відхилення (сигма)