Сегодня: 19 | 04 | 2024

Лекция Установки по Використанню Сонячної Енергії

 

Простота конструкції установки, відсутність механізмів і пристроїв, що прив'язують її до одного місця, невелика маса і простота експлуатації дозволяють рекомендувати її для серійного виробництва.

1 - дека; 2 – перегородка.

Рис. 8. Душова з лотковим водонагрівачем.

 

1 - бак холодної воли; 2 - геліонагрівач; 3 - бак-акумулятор.

Рис. 7 Лотковий водонагрівач

На Рисунках 7 і 8 представлені сонячні водонагрівачі лоткового типу.

Сам геліонагрівач 2 (Див. рис. 7) є залізним деком 1 (Див. рис. 8) з перегородками 2, Що направляють зигзагоподібний потік води. Деко поміщене в дерев'яний ящик, покритий зверху заскленою рамою. Вся установка складається з напірного живильного бака 1, холодна вода з якого подається у верхню частину злегка нахиленого геліонагрівача 2 І самоплив доходить до його нижньої частини, звідки по зливній трубці поступає в бачок гарячої води, встановлений нижче за нагревателя. Геліонагрівач може складатися з декількох секцій, розташованих сходинками, по яких вода проходить послідовно.

Сонячні водонагрівачі вимагають незначної витрати матеріалів, що дозволяє їх виготовляти власними силами господарств (Таблиця 3).

Таблиця 3. Витрата основних матеріалів для виготовлення стаціонарного сонячного водонагрівача трубчастого типу площею 1 м2

Матеріал

Кількість

Примітка

Пиломатеріали, М3

0,03

Потрібний сухий ліс

Листовий алюміній або листова сталь завтовшки 0,5 ... 1,0 мм, Кг

2 … 9

Потрібний, коли не

Вдається в листовому

Металі видавити канали

Скло, М2

1,6

Фанера, М2

1,1

Ізоляція, М3

0,08

З малою об'ємною вагою

2. Геліонагрівачі.

Окрім використання у водонагрівачах, сонячна енергія застосовується також для сушки сільгосппродуктів, опріснення води, холодильних установок і теплиць.

Безперечний інтерес для сільського господарства представляють сонячні сушарки для фруктів, овочів, зерна, шовковичних коконів, тютюну, бавовни і т. п.

Ще в 1932 р. в Самарканді працювала сонячна сушарка для фруктів, що прискорювала процес сушки у декілька разів проти сушки на повітрі і що видавала виняткової чистоти і якості продукти, оскільки висушувані фрукти не піддавалися забрудненню пилом, дії роси і комах, як це має місце при сушці на відкритому повітрі. Крім того, у фруктах повністю зберігалися вітаміни, що неможливе при сушці йод безпосередньою дією сонячних променів. Це пояснюється прискоренням процесу сушки в 2 - 3 рази, внаслідок чого вітаміни не встигають руйнуватися.