Сегодня: 26 | 04 | 2024

Лекція: ЗАміна дефіцитних видів палива. Застосування вторинних енергоресурсів. Застосування електротехнології.

Зерна, що зайняли вертикальне положення, легше просіваються через решето. Таким чином, накладення електричного поля дозволяє підвищити продуктивність решітної зерноочисній машини і тим самим понизити питому витрату електроенергії. На решітній електрозерноочисній машині можна також сортувати насіння з різною діелектричною проникністю і різною довжиною.

I, II, III – фракції зерна; 1,3 – Електроди; 2 – Зерно.

Рис. 10 Схема камерній еЛектрозерноочисної машини

У камерній електрозерноочисній машині (Рис. 10) зерно 2 Поступає в камеру сепарації між коронирующим 1 і садильним 3 Електродами, площини яких паралельні. Садильним електродом 3 служить металева вертикальна пластина, яка заземлена. Коронирующий електрод виконаний у вигляді сітки, виготовленої з тонкого дроту. При подачі високої напруги на коронирующий електрод в результаті коронного розряду утворюються заряджені частинки - іони. Вони заряджають зерно, що подається в камеру. Заряджене зерно падає в камеру під дією сили земного тяжіння і одночасно переміщається під впливом електростатичного поля електродів. Чим більший заряд має зерно, тим більша сила діє на нього в електричному полі, тим ближче до садильного електроду воно падає. З огляду на те, що заряд зерна залежить від його геометричних розмірів, камерна машина забезпечує розділення насіння за цими ознаками, тобто на фракції I, II, III.

У барабанній електрозерноочисній машині (Рис. 11) зерно 2 Поступає на металевий барабан, що обертається 1, що грає роль садильного електроду. Над барабаном укріплений коронирующий електрод 3. Зерна набуває заряд під дією іонів, рухомих від коронирующего електроду до барабана. Під дією заряду зерна прилипають до барабана на деякий час, а після виходу з електричного поля заряд нейтралізується унаслідок провідності барабана і зерна потрапляють в ту або іншу фракцію.

 

На машинах барабанного типу можна сортувати зерно, що відрізняється масою, електропровідністю і діелектричною проникністю. Для нормальної роботи електрозерноочисних машин необхідно створити напруженість електричного поля 200 кВ/м в міжелектродному просторі. Це досягається застосуванням трансформаторів, що підвищують, і випрямних схем з напругою 30...70кВ.

1 – Барабан; 2 – Зерно; 3 – Електрод.

Рис. 11 Схема барабанної еЛектрозерноочисної машини

 

1 - електромагніт; 2 - барабан; 3 - зерно; 4, 5 - бункери.

Рис. 12 Схема електромагнітної Насінньоочисної машини

Обробка магнітним полем. Для очищення зерна від бур'янів представляє інтерес магнітна обробка. Магнітне поле служить для очищення насіння культурних рослин від насіння бур'янів, що мають шорстку поверхню. Перед очищенням зернову суміш обробляють магнітним порошком. Завдяки шорсткій поверхні насіння бур'янів легко їм покриваються, а гладка поверхня насіння культурних рослин не утримує порошок. Потім оброблена магнітним порошком зернова суміш 3 (мал. 16) подається на поверхню барабана, що обертається, 2, виготовленого з немагнітного матеріалу. Усередині барабана розташований могутній електромагніт /, зовнішня поверхня полюсів якого займає приблизно половину внутрішньої поверхні барабана. Покриті магнітним порошком насіння бур'янів утримується магнітним полем електромагніту на поверхні барабана і падає в бункер 5, розташований під барабаном. Насіння культурних рослин зісковзує з барабана набагато раніше і потрапляють в бункер 4. Описаний принцип дії використовується в електромагнітної насінньоочисної машини