Лекція 1. Наукові основи сучасних агротехнологій
Страница 10 из 10
Що ж гальмує розвиток екологічного виробництва в Україні. Основна помилка - уявлення, що через різке скорочення застосування у сільському господарстві мінеральних добрив і пестицидів переважна більшість рослинницької продукції, буде екологічно чистою. Слід мати на увазі, що відсутність в урожаї шкідливих речовин - одна з десятків вимог стандартів ІРОАМ до екологічно чистої продукції. Як приклад, наводимо фрагменти системи вимог на ековиробництво, розробленої в ННЦ ІГА на основі стандартів ІРОАМ (табл. 4).
Таблиця З
Система вимог до технологій вирощування екологічно чистої рослинницької продукції
1.
|
Вибір культурних видів і сортів
|
1.1.
|
Все насіння і садивний матеріал повинні бути екологічно сертифіковані. Види і сорти, що мають вирощуватися, повинні бути адаптовані до ґрунтово-кліматичних умов, стійкими проти шкідників і хвороб.
|
1.2.
|
Використання генетично зміненого насіння, трансгенних рослин або садивного матеріалу не дозволяється
|
2.
|
Тривалість періоду конверсії
|
2.1.
|
Рослинництво може бути екологічно сертифіковане, якщо вимоги цих стандартів виконувалися протягом 24 місяців до початку виробничого періоду.
|
3.
|
Внесення добрив
|
3.1.
|
У господарствах з екологічно чистим виробництвом основними видами використовуваних добрив повинні бути матеріали мікробіологічного, рослинного чи тваринного походження, що розщеплюються біологічно.
|
3.2.
|
Система внесення добрив повинна запобігати втратам поживних речовин, надходженню в ґрунт важких металів й інших речовин, Що Негативно впливають на ґрунтову біоту.
|
3.3.
|
Мінеральні добрива не можуть бути заміною біогенних добрив і повинні використовуватися тільки як доповнення до матеріалів на вуглецевій основі.
|
3.4.
|
Мінеральні добрива варто застосовувати тільки в натуральному вигляді (як сировина), використання синтетичних добрив, що містять азот (аміачна селітра, карбамід і т. п.), заборонено.
|
3.5.
|
Добрива з людськими екскрементами (кал і сеча) не можна використовувати для вирощування рослин, які споживатимуться людьми, якщо не дотримано всіх санітарних вимог.
|
4.
|
Боротьба зі шкідниками, хворобами і бур'янами; регулятори росту
|
4.1.
|
Для боротьби зі шкідниками, хворобами і бур'янами повинні застосовуватися засоби, отримані в господарстві на основі місцевих рослин чи тварин, а також популяцій мікроорганізмів.
|
4.2.
|
Природних ворогів збудників хвороб слід зберігати і підтримувати за рахунок створення необхідного життєвого простору для виведення потомства, гніздування тощо.
|
4.3.
|
Для усунення шкідників, захворювань і бур'янів повинні застосовуватися термічні і фізичні методи.
|
4.4.
|
Термічну стерилізацію ґрунту з метою боротьби з бур'янами і хворобами можна обмежувати, якщо це знижує продуктивність сільськогосподарських культур і погіршує якість рослинницької продукції.
|
4.5.
|
Усі сільськогосподарські знаряддя, що застосовувалися в традиційному землеробстві, перед використанням в екологічному землеробстві повинні належним чином бути очищені й не містити залишків мінеральних добрив і пестицидів.
|
4.6.
|
Застосування синтетичних пестицидів в екологічному землеробстві заборонено.
|
4.7.
|
Застосування синтетичних регуляторів росту і синтетичних барвників для косметичних змін заборонено.
|
4.8.
|
Застосування генетично змінених організмів або їхніх продуцентів заборонено.
|
5.
|
Контроль забруднення
|
5.1.
|
Технології вирощування екологічно чистої рослинницької продукції не повинні призводити до нагромадження в ґрунтах важких металів та інших шкідливих речовин техногенного чи біологічного походження.
|
6.
|
Охорона земель
|
6.1.
|
Спалювання соломи й інших рослинних залишків заборонено.
|
6.2.
|
Технологія вирощування екологічно чистої продукції не повинна призводити до виникнення ерозійних чи інших деградаційних процесів.
|
Таблиця 4
Структурна схема системи стимулювання виробників екологічно чистої продукції
Стимулювання
Природо-охоронної
Діяльності
|
|
Стимулювання
Збереження
І підвищення
Родючості ґрунтів
|
|
Стимулювання
Одержання
Високоякісної
Продукції
|
|
|
Стимулювання
Поліпшення стану
Здоров'я
Населення
|
|
Система
Державного
Стимулювання
Ековиробників
|
|
Стимулювання
Відновлення біорізноманіття
|
|
|
Стимулювання
Використання
Місцевих видів
Добрив
|
|
Стимулювання використання біогербіцидів
|
|
Стимулювання підтримання культурно-технічного стану земель
|
|
|
З урахуванням складності дотримання цих вимог у практиці сільськогосподарського виробництва марно сподіватися на вихід на міжнародні ринки екопродукції, вважаючи, що більша частка нашої продукції є екологічно чистою.
Поява ж багатьох вітчизняних продуктів, маркірованих як "екологічно чисті", пояснюється тим, що у державі немає спеціалізованої сертифікаційної мережі щодо екопродукції. Тому кожен виробник на свій розсуд може вважати продукцію яку виробляє, екологічно чистою і ставити на неї відповідну маркіровку, не сплативши ліцензійного збору. У разі ж створення такої мережі вдалося б призупинити хаос, який існує нині у цій сфері й істотно збільшити надходження коштів у держбюджет від виробників екопродукції.
Окремо постає питання щодо державного стимулювання виробників екологічно чистої продукції. В Україні налагодження виробництва екологічно чистої продукції перебуває на самому початку. Саме тому розробка системи стимулювання ековиробників – питання актуальне.