Сегодня: 26 | 04 | 2024

Лекція : Експлуатація мережного господарства. Заходи в Житлово-комунальному Господарстві

Один із способів зниження втрат електроенергії в мережах - підвищення коефіцієнта потужності, яке сприяє підвищенню нормального рівня напруги у споживачів, зменшенню втрат активної потужності завдяки зниженню струму навантаження.

Заходи щодо підвищення коефіцієнта потужності в основному зводяться до заміни малозавантажених трансформаторів і застосування компенсуючи пристроїв.

Перший вид заходів обумовлений тим, що приблизно 30 % реактивній потужності, споживаній в енергосистемі, падає на долю трансформаторів. З цієї потужності до 80 % доводиться на їх холостий хід. Тому доцільно замінювати трансформатори на ті, які мають меншу потужність, якщо навантаження не досягає 30 % номінальною. При більшому навантаженні заміна обґрунтовується техніко-економічним розрахунком.

В якості компенсуючих пристроїв застосовують статичні конденсатори. Їх переваги перед іншими компенсуючими пристроями полягають в малих питомих втратах енергії, простоті експлуатації, відсутність частин, які обертаються і труться, можливості отримання на практиці будь-якої потрібної потужності.

Найбільш поширено три способи компенсації - індивідуальний, груповий і централізований.

При індивідуальному способі конденсатори встановлюють безпосередньо у двигунів. При цьому всі елементи системи електропостачання розвантажують від реактивних струмів. Він застосовний до двигунів з великим числом годин роботи, оскільки при відключенні двигунів відключається і компенсуюча установка.

При груповому способі конденсатори знаходяться у розподільного пристрою об'єкту. Цей спосіб найпоширеніший, оскільки збільшує тривалість використання конденсаторних батарей, додаткові ж втрати енергії в розподільній мережі незначні, оскільки її протяжність від розподільного щита до електроприймача невелика.

При централізованій - компенсації конденсатори розміщують на трансформаторній підстанції. При цьому збільшується коефіцієнт використання конденсаторних батарей, але розподільна мережа (а при установці конденсаторів на стороні вищої напруги - і трансформатори) не розвантажується від реактивних струмів. Цей спосіб рекомендується застосовувати тільки при техніко-економічному обґрунтуванні доцільності централізованої компенсації.

Найбільш поширені способи економії енергоресурсів зведені

В таблиці 1.

Конкретно економію електроенергії (кВт∙год) в мережевому господарстві розраховують таким чином: для насосних установок теплової або водопрозодной мережі по формулі:

ΔW = 0,00272∙ ((ΔΗ ∙ Δq∙ (η2н ∙ η2д – η1н ∙ η1д) ⁄ (η1д ∙ η1н ∙ η2д ∙ η2н )), ( 5 )

Таблиця 1. Основні експлуатаційні заходи щодо економії енергоресурсів в мережевому господарстві

Міроприємства (заходи)

Результат, що досягається

Економія енергоресурсів, що получаються, %

Зниження опору повітропроводів вентиляційних установок

Економія електроенергії вентиляційними установками

2,0 ... 10,0

Зменшення зайвої висоти підйому або натиску води

Економія електроенергії насосною станцією

0,1 ... 2,0

Скорочення витоків води

Економія електроенергії насосною станцією

0,1 ... 1,0

Очищення трубопроводів від сміття

Економія електроенергії насосною станцією

0,1 ... 1,0

Зниження зайвого тиску і втрат теплоти в тепломережах

Економія палива

1,0 ... 5,0

Повернення конденсату

Економія палива

До 10,0

Поліпшення теплоізоляції теплових мереж

Економія палива

0,4 … 2,0

Усунення витоків пари і горячої води через нещільність

Економія палива

0,1 … 0,4

Підвищення рівномірності на вантаження по фазах мережі електропостачання

Зниження втрат електроенергії

1,0 ... 5,0

Перевід навантаження з періодів максимума в періоди мінімуму електроенергії

Зниження втрат електроенергії

1,0 ... 5,0

Відключення трансформаторів в години їх малого завантаження з переключенням їх навантаження на інші трансформатори (перегруповування трансформаторів)

Зниження втрат електроенергії

1,0 ... 2,0

Збільшення опору ізоляції електромереж

Зниження втрат електроенергії

1,0 ... 20,0

Перевід опалювання приміщень з парового на водяне

Зниження втрат теплоти

3,0 ... 5,0

Введення інтегральних автоматичних систем регулювання теплопостачання

Зниження втрат теплоти

3,0...15,0

Заміна вентиляторів і насосів на нові, такі, що мають більш високий ККД

Економія електроенергії

2,0 ... 5,0

Установка конденсаторних батарей на об'єктах, де низький коефіцієнт потужності

Економія електроенергії

2,0 ... 5,0

Збільшення діаметрів трубопроводів подачі води, повітря і т. п.

Економія електроенергії

2,0 ... 5,0

 

 

2. Заходи в житлово-комунальному господарстві

Побутові об'єкти (житловий і суспільний сектори) є основними споживачами енергії в сільському господарстві. Споживання електроенергії і палива на потреби побуту і сфери обслуговування на душу сільського населення в даний час досягло 1600 кВт∙год. в рік. Це приблизно в 3 рази більше, ніж в середньому на одну людину в світі. Така витрата пояснюється холоднішим кліматом нашої країни, а також вищою комфортністю помешкань. На житлово-комунальне господарство витрачається 17 % всіх видів енергоресурсів. Тому економія енергії в цій частині сільського енергетичного балансу має велике значення.

Всі сучасні енергетичні процеси побуту і сфери обслуговування можна розбити на дві групи. У першій застосування електроенергії обумовлене особливостями технології (освітлення, побутові прилади і силові процеси) - ця група досягла рівня 500 кВт∙год. на душу населення. У другій можливе використання різних енергоносіїв (приготування їжі, опалювання і гаряче водопостачання) - ця група досягла рівня 1100 кВт∙год. на душу населення. В даний час в цій групі переважно використовується паливо (96 %). Питома вага другої групи споживачів складає 76 % загальної побутової потреби сільського населення в енергії.