Сегодня: 19 | 04 | 2024

Лекція Технічні вимоги до установок.

Лекція Технічні вимоги до установок.

План:

1.  Схеми перетворення енергії.

2.  Основні параметри установок.

3.  Умови експлуатації установок.

Л. 1 ст. 149 – 156.

УСТАНОВКИ ПО ВИКОРИСТАННЮ МІСЦЕВИХ ЕНЕРГОРЕСУРСІВ

З енергоустановок по використанню енергоресурсів в сільському господарстві застосовують мікроГес, вітродвигуни, біогазові і сонячні нагрівальні пристрої.

Маючи на увазі, що конструкції таких пристроїв порівняно прості і вони можуть бути виготовлені в майстрових колгоспів і радгоспів, в розділі приведені методи їх проектування, монтажу і експлуатації.

ТЕХНІЧНІ ВИМОГИ ДО ЕНЕРГОУСТАНОВОК

Технічні вимоги до енергоустановок по використанню місцевих енергоресурсів формуються з метою забезпечення заданих функцій енергоприймачів при економічній доцільності застосування установок. Основні показники, які повинні забезпечувати установки, - вид перетворення енергії, номінальна енергетична потужність, напруга, рід і частота струму, режим і надійність роботи, умови експлуатації і економічність.

Енергоустановки по використанню місцевих енергоресурсів можуть працювати автономно або спільно з енергосистемою. Стосовно цих показників сформовані доцільні для сільського господарства основні схеми перетворення енергії, потужність енергоустановок, параметри електричного струму, умови експлуатації і економічні вимоги.

1. Схеми перетворення енергії

Під схемою перетворення енергії розуміється сукупність елементів і цілей зв'язку для передачі енергії від енергоресурсу до споживача енергії, а стосовно сільського господарства - від місцевих енергоресурсів до технологічних процесів.

Сільське господарство має такі місцеві енергоресурси, як гідроенергію, сонячну радіацію, біомасу і енергію вітру. Для виконання технологічних процесів сільського господарства енергію цих ресурсів слід перетворити в електричну, світлову, кінетичну і теплову. При цьому можуть бути використані відповідні проміжні енергоносії ( таблиця 1).

Таблиця 1. Способи передачі енергії від місцевих енергоресурсів до споживачів

Енергоресурси

Проміжні енергоносії

Можливі енергоспоживаючі процеси

Силові

Теплові

Електро-технологічні

Освітлення

Гідроенергія

- Електроенергія

- Вода з запасом потенціальної енергії

+

+

+

+

+

Сонячна радіація

- Електроенергія

- Пара

- Гаряча вода

+

+

+

+

+

+

+

Біомаса

Паливо:

- газоподібне

- рідке

- тверде

+

+

+

+

+

+

+

+

Вітер

- Електроенергія

- Повітря з запасом кінетичної енергії

+

+

+

+

+

Зокрема, для використання гідроенергії малих річок доцільно застосовувати малі і мікроГес, а також силові водопідіймальні установки. До малих електростанцій віднесені ГЕС потужністю від 50 до 30000 КВт, а до мікроГес - до 50 КВт. Отримувану на ГЕС електроенергію (як універсальний вид енергії) можна застосовувати у всіх технологічних процесах сільського господарства. Силовими установками, що використовують гідроенергію, є гідротарани, насосні станції, млини і інші пристрої по перетворенню гідравлічної енергії в механічну.

У використанні сонячної радіації визначилися два напрями перетворення енергії. Перший напрям пов'язаний з перетворенням сонячного випромінювання в теплову енергію з метою її застосування для опалювання будівель, кондиціонування повітря, гарячого водопостачання, сушки сільськогосподарських продуктів, опріснення мінералізованої води і т. п. Другий напрям - це перетворення сонячної енергії в електричну.

Біомаса - це продукти рослинного, мікробіологічного і тваринного походження. Переробляючи біомасу за допомогою спеціальних технологічних процесів, отримують важливі види рідкого і газоподібного палива. Їх можна ефективно використовувати в двигунах внутрішнього згорання, теплових установках і приладах освітлення.

Всі вітроенергетичні установки діляться на два класи: вітромеханічні і вітроелектричні. Вітромеханічні двигуни знаходять широке застосування в пристроях по підйому води в посушливих районах, на пасовищах, в осушенні заболочених місць. Вітроелектричні установки використовують для виробництва електроенергії, зарядки акумуляторних батарей, розсолення ґрунту і інших технологічних процесів.

Отже, для практичного використання місцевих енергоресурсів слід встановити наявні їх види в господарстві, способи передачі енергії до споживача і конкретні економічні енергоприймачі.

На доцільність використання енергії місцевих ресурсів основний вплив роблять вибрані параметри конструкцій енергоустановок. Тому в першу чергу слід визначити їх оптимальну величину.