Сегодня: 23 | 04 | 2024

Лекція ОблІк, контроль і стимулювання економії енергоресурсів

До форм індивідуального заохочення можна віднести накази з оголошенням подяці, вручення Почесних грамот, занесення на Дошку пошани, статті в газеті, привласнення звань кращого раціоналізатора і т. п. Для застосування цих методів велике "значення має знання закономірностей соціальної психології і індивідуальної психіки людини.

Матеріальні методи дії. З матеріальних методів дії в сільському господарстві набули поширення системи матеріального заохочення за економію енергоресурсів. Для цього розроблені спеціальні системи економічного стимулювання. Ними вирішується частина вартості заощаджених в порівнянні з нормованою кількістю паливно-енергетичних ресурсів перевести до преміального фонду на заохочення працівників, що заощадили паливо і енергію. При цьому преміальний фонд формується незалежно від інших господарських показників.

Розмір винагород, що виплачуються працівникам автомобільного транспорту за економію бензину і дизельного палива, досягає 95 % їх оптовій вартості. За перевитрату палива понад затверджені норми з вини працівників транспорту з них утримується 200 % вартості перевитраченого бензину або дизельного палива. Виплату премій за економію або утримання за перевитрату проводять щокварталу. Якщо в подальшому кварталі допущена раніше перевитрата заповнена, то потрібно зробити перерахунок з поверненням утриманих раніше сум. Остаточний розрахунок премій проводять в кінці календарного року.

При виконанні тракторних робіт за економію палива і змащувальних матеріалів проти встановлених норм витрати при дотриманні агротехнічних вимог трактористові-машиністові виплачується 70 % вартості заощаджених паливозмазочних матеріалів, бригадирові тракторний-рільничої тракторної або комплексної бригади - 7 %, помічникові бригадира - 3, майстрові-наладчик - 5 і заправнику палива - 3 % вартості нафтопродуктів, заощаджених по бригаді. У механіка відділення радгоспу премія складає 3 % вартості заощаджених паливозмазочних матеріалів по відділенню, у завідувача нафтогосподарством - також 3%. Робочим ремонтних майстерень, зайнятим на роботі по регулюванню паливної апаратури, виплачується 5 % вартості матеріалів, заощаджених в цілому по господарству.

Така премія виплачується незалежно від інших видів премій, понад встановлених їх максимальних розмірів. Засоби для преміювання за економію паливозмазочних матеріалів направляють до фонду матеріального заохочення господарства, підприємства і використовують за цільовим призначенням - на виплату премій працівникам, для яких вони встановлені. Ці премії враховують при численні середнього заробітку працівників.

За економію котельно-пічного палива, електричної і теплової енергії на винагороду можна витрачати:

−  до 30 % вартості заощадженого палива; до 45 % вартості заощадженої теплової енергії;

−  до 45 % преміальної суми, отриманої підприємством від енергозабезпечуючої організації;.

−  до 55 % вартості заощаджених електричної енергії, стислого повітря і води.

Залежно від організації обліку і звітності за наслідками роботи преміюються бригадири, відділення, зміни, ферми і інші виробничі одиниці за квартал.

Конкретні розміри засобів для преміювання працівників встановлюють керівники господарств за узгодженням з комітетом профспілки. При цьому із загальної суми на преміювання інженерно-технічних працівників повинно витрачатися не більше 30 % преміальних засобів. Керівництву господарств надається право не виплачувати премію повністю або частково працівникам, що допустили аварії або брак в роботі, порушення технологічного процесу і виробничих інструкцій. Невиплата премії повинна бути оголошена наказом з вказівкою причини невиплати. Загальна сума премії, що виплачується одному працівникові за квартал, не може перевищувати 0,75 величини місячної тарифної ставки (посадового окладу). Підставою для нарахування премії є дані бухгалтерської або затвердженої статистичної звітності.

Норми переглядаються не частіше за один раз у квартал. При цьому для працівників, за ініціативою і за участю яких були здійснені заходи щодо економії паливно-енергетичних ресурсів, відповідні норми переглядаються тільки після закінчення шести місяців після їх впровадження.

Колгоспам рекомендовано преміювати працівників за економію паливозмазочних матеріалів і паливно-енергетичних ресурсів, а також утримувати суми із заробітку за їх перевитрату в порядку і розмірах, встановлених для працівників державних підприємств сільського господарства.

Примусові методи дії. За перевитрату матеріалів з вини працівників адміністрація має право проводити утримання:")

З тракториста-машиніста - 50% вартості перевитрачених нафтопродуктів, з бригадира тракторно-рільничої (тракторною, комплексною) бригади 10, з помічника бригадира і заправника пального - 5% вартості перевитрачених матеріалів по бригаді, а з механіка відділення господарства 5% вартості паливозмазочних матеріалів, перевитрачених по відділенню.

Якщо перевитрата паливозмазочних матеріалів допущена не по провині працівників, то до 30 % їх списує керівник господарства. Якщо перевитрата, допущена не по провині працівників, а із-за складних умов виконання сільськогосподарських робіт, перевищує 30%, то його списує керівник вищестоящої організації, яка зобов'язана контролювати витрату нафтопродуктів. Обґрунтуванням для такого списання є акти комісії, що складається з керівника господарства (голова комісії), головного фахівця (агронома або інженера) і бригадира тракторний-рільничої (тракторною, комплексною) бригади.

Терміни і перерахунки виплати премій такі ж, як працівникам автомобільного транспорту.

При виконанні тракторних робіт з порушенням встановлених агротехнічних вимог адміністрація зобов'язана утримати з тракториста-машиніста 50%, а з бригадира тракторний-рільничої (тракторною, комплексною) бригади - 10% вартості паливозмазочних матеріалів, витрачених на роботу, виконану недоброякісно.

За перевитрату паливно-енергетичних ресурсів стягується в дохід держави вартість цієї перевитрати в 1,5-кратному розмірі. Вказана сума перераховується господарствам в місячний термін в дохід бюджету за підсумками роботи за рік.

Примусові методи дії, направлені на економію енергоресурсів, найчастіше виступають як потенційна можливість у вигляді законів, інструкцій, нормативних положень і рекомендацій. Їх виконання перевіряють при контрольно-ревізійних обстеженнях з оформленням відповідних розпоряджень.

Якщо при повторному обстеженні раніше встановлене розпорядження не було виконане, то застосовують наступні заходи:

−  надсилають лист у вищестоящу організацію з проханням про вживання дисциплінарних заходів дії до порушника;

−  на особливо недбайливих осіб направляють матеріали в комітети народного контролю і адміністративні комісії місцевих Рад для розгляду і накладення персональних штрафів.

У випадках, коли заподіюється значний матеріальний збиток або істотна шкода державним або суспільним інтересам, посадовці можуть притягати до кримінальної відповідальності.

Підводячи підсумки методам стимулювання економії палива і електроенергії, слід мати на увазі, що технологічні і енергетичні режими у багатьох випадках взаємозв'язані. Оптимальним енергетичним режимам відповідає максимальна продуктивність технологічного устаткування з мінімальними питомими витратами енергії. Тому інтенсифікація виробничих процесів і поліпшення їх організації майже завжди приводять до економії енергії. Це дозволяє органічно пов'язати боротьбу за економію енергоресурсів з раціоналізацією тієї, що існує і впровадженням нової технології, з поліпшенням організації виробництва.

Контрольні запитання:

1.  Назвіть об'єкти енергетичного обліку?

2.  Для чого служить внутрішньовиробничий технічний облік?

3.  Як поділяється облік палива?

4.  Які знаєте основні завдання контролю за використанням паливно-енергетичних ресурсів?

5.  Дайте характеристику оперативного контролю?

6.  Дайте характеристику поточного контролю?

7.  Дайте характеристику соціального методу стимулювання економії енергоресурсів?

8.  Дайте характеристику матеріального методу стимулювання економії енергоресурсів?

9.  Дайте характеристику примусового методу стимулювання економії енергоресурсів?