Сегодня: 19 | 04 | 2024

Лекція 2. Абіотичний потенціал агротехнологій та його раціональне використання

Для більшості сільськогосподарських культур найоптимальніший період від сівби до сходів буває при температурі ґрунту 21-25°С. Період від сходів до цвітіння, як правило, скорочується при вищій температурі. Проте, деякі культури, головним чином північного походження, при середньодобовій температурі понад 23-24оС за період сходи - цвітіння не реагують на підвищення температури, або знаходяться у пригніченому стані. В такому разі цей період подовжується. У період цвітіння - достигання температура має велике значення - чим вона вища, тим швидше проходить достигання.

Таблиця 11

Біологічні мінімуми

(температура, нижче якої припиняється активна вегетація рослин) за В. А. Смирновим

Культури

Температура (°С)

Сходи

Формування вегетативних

Органів

Формування

Генеративних

Органів

Плодоношенння

Зернові культури

Пшениця яра

4-5

4-5

10-12

12-10

Ячмінь

4-5

4-5

10-12

12-10

Овес

4-5

4-5

10-12

12-10

Просо

10-11

10-11

12-15

12-10

Кукурудза

10-11

10-11

12-15

12-10

Сорго

12-13

12-13

15-18

15-12

Рижій

14-15

14-15

18-20

15-12

Гречка

7-8

7-8

10-12

12-10

Зернобобові культури

Вика

4-5

4-5

10-12

12-10

Горох

4-5

4-5

8-Ю

12-10

Сочевиця

4-5

4-5

12-15

12-10

Чина

4-5

4-5

12-15

15-12

Нут

5-6

5-6

12-15

15-12

Люпин однорічний

5-6

5-6

8-Ю

12-10

Боби

5-6

5-6

8-Ю

12-10

Соя

10-11

10-11

15-18

12-10

Квасоля

12-13

12-13

15-18

15-12

Арахіс

14-15

14-15

18-20

15-12

Олійні і прядивні культури

Рижій

2-3

2-3

8-10

12-10

Гірчиця біла

2-3

2-3

8-10

12-10

Ріпак ярий

2-3

2-3

8-10Ю

12-10

Соняшник

7-8

7-8

12-15

12-10

Льон

5-6

5-6

10-12

12-10

Коноплі

2-3

2-3

10-12

12-10

Бавовник

14-15

14-15

15-20

15-12

Вода. Процеси життєдіяльності на рівні клітини, тканини, організму не можливі без достатнього водозабезпечення. Органи рослини містять 50 - 90% води, а інколи і більше. Вода - обов'язковий компонент живої клітини. Обезводнення організму уповільнює, а потім припиняє життєві процеси. Максимальне обезводнення при збереженні життя і зворотності життєвих процесів спостерігається у спор і насіння. Вміст води знижується до 8 - 12%. Холодостійкість і жаростійкість рослин залежать від кількості води, яка в ній знаходиться. З водою пов'язане ґрунтове живлення рослин, фотосинтез, ферментативні процеси. Продукти метаболізму розчиняються і транспортуються у рослині за допомогою води.

Вода - одна з необхідних умов формування фітомаси рослин. Встановлено, що 99,5% води у рослині підтримує тургор і тільки 0,5% її витрачається на синтез органічної речовини. Для отримання 1 г сухої рослинної маси потрібно 250 - 400 г води і більше. Співвідношення цих величин називають транспіраційним коефіцієнтом. У різних видів і навіть сортів рослин цей показник суттєво відрізняється. Існує закономірність: величина транспіраційного коефіцієнту прямо пропорційна сухості клімату. Тому різний транспіраційний коефіцієнт може мати один і той же сорт при вирощуванні у різних еколого-географічних умовах.

Водний баланс рослин визначається різницею між поглинанням і використанням води організмом. На водний баланс впливають умови зовнішнього середовища: вологість повітря, сума та розподіл опадів, висота стояння підземних вод, напрям та сила вітру.

Запаси вологи навесні оцінюють таким чином:

- добрі, Коли вони складають 90% і більше від найменшої польової вологоємкості (160-180 мм продуктивної вологи в шарі ґрунту 0-100 см);

- задовільні - 70-90% від найменшої польової вологоємкості (130-150 мм продуктивної вологи в шарі ґрунту 0-100 см);

- недостатні - 40-70% від найменшої польової вологоємкості (80-120 мм продуктивної вологи в шарі ґрунту 0-100 см);

- дуже незадовільні - менше 40% від найменшої польової вологоємкості (50-70 мм і менше продуктивної вологи в метровому шарі ґрунту).

2.3.2. Вплив глобального потепління на агротехнології

У зв'язку з тим, що антропогенні зміни клімату, які пов'язані з розвитком важкої й автомобільної промисловості, мають глобальний характер, їхні дослідження проводяться в міжнародному масштабі під егідою Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО) при Організації Об'єднаних Націй.

На підставі досліджень Кембріджського університету, Королівського метеорологічного товариства Департаменту фізіології і вивчення навколишнього середовища (Велика Британія), Департаменту енергетики СПІА, Міжнародного інституту системного аналізу (Австрія), Комісії з агрометеорології МВО вчені прогнозують три основні напрями, за якими відбуватиметься вплив глобального потепління на об'єкти сільськогосподарського виробництва:

- посилення концентрації вуглекислого газу в атмосфері відіб'ється на розвиткові й рості польових культур і супутніх бур'янів;