Сегодня: 25 | 04 | 2024

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ З ВИКОНАННЯ МАГІСТЕРСЬКОЇ РОБОТИ по ФІНАНСИ

 

Пояснення значень символів і числових коефіцієнтів, що входять до формули чи рівняння, слід наводити безпосередньо під формулою у тій послідовності, у якій вони наведені у формулі. Пояснення значення кожного символу слід давати з нового рядка. Перший рядок починають з абзацу словом "де" без двокрапки.

Приклад: "Відомо, що

де М1, М2 - математичне очікування;

d1, d2 - середнє квадратичне відхилення міцності та навантаження [23]".

Цитування та посилання на використані літературні джерела. Для підтвердження власних аргументів посиланням на авторитетне джерело або для критичного аналізу того чи іншого друкованого твору слід наводити цитати. Науковий етикет вимагає точно відтворювати цитований текст, бо найменше скорочення наведеного витягу може спотворити зміст, закладений автором.

Загальні вимоги цитування такі:

а) текст цитати починається і закінчується лапками та наводиться в тій граматичній формі, в якій він поданий у джерелі, зі збереженням особливостей авторського написання;

б) цитування повинно бути повним, без довільного скорочення авторського тексту;

в) кожна цитата обов'язково супроводжується посиланням на джерело.

Посилання в тексті магістерської роботи на джерела слід зазначати згідно з їхнім переліком у квадратних дужках, наприклад: [1-7]. Допускається наводити посилання на джерела у виносках, при цьому його оформлення має відповідати бібліографічному опису за переліком посилань із зазначенням номера.

Приклад

Цитата в тексті: "до найбільш важливих принципів побудови та призначення системи оподаткування слід віднести: принцип одноразовості оподаткування, соціальної справедливості, обов'язковості, економічної доцільності [6]".

Відповідний опис у переліку посилань:

6. Гега П.Т. Правовий режим оподаткування в Україні. — К.: Юрінком, 1997. -144с.

Відповідне подання виноски знизу сторінки:

______________________

1 ) [6] Гега П.Т. Правовий режим оподаткування в Україні. - К.: Юрінком. 1997. -144с.

Посилання на ілюстрації та формули магістерської роботи вказують порядковим номером ілюстрації чи формули - останній беруть у дужки, наприклад, "мал. 1 .2", "... у формулі (2.1)". На всі таблиці магістерської роботи повинні бути посилання в тексті, при цьому слово "таблиця" пишуть скорочено, наприклад: "... в табл. 1.3".

До списку використаних джерел спочатку виносяться: Конституція України, закони України (за хронологією), укази Президента України, постанови та розпорядження Кабінету Міністрів України. Усе це - джерела, а інша література, включаючи виступи та доповіді державних діячів України, подається в алфавітному порядку.

Бібліографічний опис джерел складають відповідно до чинних стандартів з бібліотечної та видавничої справ. Зокрема потрібну інформацію можна одержати з таких стандартів: ГОСТ 7.1-84 "Библиографическое описание документа. Общие требования и правила составления", ДСТУ 3582-97 "Інформація та документація. Скорочення слів в українській мові в бібліографічному описі. Загальні вимоги та правила", ГОСТ 7.12-93 ''Библиографическая запись. Сокращение слов на русском языке. Общие требования и правила".

Додатки оформлюють як продовження магістерської роботи на наступних її сторінках або у вигляді окремої частини (книги), розміщуючи їх у порядку появи та посилань у тексті магістерської роботи.

Якщо додатки оформлюються як продовження магістерської роботи, кожен з них починають з нової сторінки, їм дають заголовки, надруковані угорі малими, літерами з першої великої симетрично стосовно тексту сторінки. Посередині рядка над заголовком малими літерами з першої великої друкується слово "Додаток __" і велика літера, що позначає додаток.

Додатки слід позначати послідовно великими літерами української абетки, за винятком літер Ґ, Є. І, Ї, Й, О, Ч, Ь. Єдиний додаток позначається як додаток А. При оформленні додатків, окремою частиною (книгою) на титульному аркуші під назвою магістерської роботи друкують великими літерами слово "ДОДАТКИ".

Якщо у магістерській роботі як додаток використовують документ, що має самостійне значення і оформлюється згідно з вимогами до документів даного виду, його копію вміщують в магістерській роботі без змін в оригіналі. Перед копією вміщують аркуш, на якому посередині друкують слово "Додаток__ " і його назву, праворуч у верхньому куті проставляють порядковий номер сторінки. Сторінка копії документа нумерують, продовжуючи наскрізну нумерацію.

5. ПІДГОТОВКА ВІДГУКУ, РЕЦЕНЗІЇ ТА ДОПУСК ДО ЗАХИСТУ МАГІСТЕРСЬКОЇ РОБОТИ

Завершену магістерську роботу студент магістратури подає науковому керівникові для перевірки та підготовки відгуку на неї (додаток Г). Якщо магістерська робота, з погляду наукового керівника, готова до захисту перед ДЕК, відповідна рекомендація дається ним у кінці відгуку.

Письмовий відгук наукового керівника на магістерську роботу висвітлює рівень використання студентом (слухачем) магістратури теоретичних знань для розв'язання завдань дослідження, аналіз методики дослідження, оцінку якості вирішення завдань дослідження, аналіз та оцінку запропонованих дослідником заходів, інформацію про недоліки магістерської роботи, загальні висновки та оцінку магістерської роботи.

Науковий керівник оцінює магістерську роботу записом: - "Допускається до захисту", а в разі негативної оцінки — "До захисту не допускається". У випадку негативного висновку щодо допуску студента (слухача) магістратури до захисту магістерської роботи, це питання виноситься на розгляд засідання кафедри за участю наукового керівника. За місяць до захисту робота повинна пройти попередній захист на випускаючій кафедрі. До попереднього захисту допускаються роботи з позитивним письмовим відгуком керівника. Захист здійснюється в присутності наукового керівника.

Кожна магістерська робота повинна мати зовнішню рецензію. До рецензування залучаються відповідальні працівники виробництва, фахівці науково-дослідних установ та вищих навчальних закладів. Для магістрантів, які навчаються без відриву від виробництва, рецензентом повинен виступати спеціаліст підприємства, установи, організації, де вони працюють. Коло наукових та фахових інтересів рецензентів має відповідати тематиці магістерської роботи.