Сегодня: 20 | 04 | 2024

План-конспект Тема 2. Укладка та надягання бойового одягу і спорядження. Збір і виїзд за сигналом пожежної тривоги

План-конспект Тема 2. Укладка та надягання бойового одягу і спорядження. Збір і виїзд за сигналом пожежної тривоги

Для проведення заняття по пожежно-стройовій підготовці

З особовим складом 3 навчальної роти.

Тема 2. Укладка та надягання бойового одягу і спорядження. Збір і виїзд за сигналом пожежної тривоги

Заняття 1. Укладка бойового одягу і спорядження. Надягання бойового одягу і спорядження. Тренування в надяганні бойового одягу і спорядження.

Заняття 2. Розташування бойової обслуги, посадка її в автомобіль, та виїзд з гаражу. Збір і виїзд за сигналом пожежної тривоги з посадкою в гаражі (за воротами гаража). Тренування в виконанні нормативу збір і виїзд за сигналом пожежної тривоги.

Навчальні питання:

1. Укладка бойового одягу і спорядження. Надягання бойового одягу і спорядження.

2. Розташування бойової обслуги, посадка її в автомобіль, та виїзд з гаражу. Збір і виїзд за сигналом пожежної тривоги з посадкою в гаражі (за воротами гаража).

Мета заняття: Навчити особовий склад укладці, надяганню бойового одягу і спорядження, злагодженості дій при зборі посадці в автомобіль та виїзду за сигналом пожежної тривоги.

Метод проведення: Лекція, практичне.

Матеріальне забезпечення: Стенди, плакати, пожежно - технічне обладнання, пожежна техніка.

Час: 50 хвилин.

Місце проведення: Навчально-тренувальний центр

Література: 1. Пожежно-стройова підготовка / В. А.Бушмин, В. И. Плеханов,

А. В. Сафронов М.: Сройиздат, 1985р., настанова по ПСП

2. Спеціальна підготовка пожежників та пожежно – прикладний спорт. – Черкаси: ЧІПБ, Стоянович О. Є., Шкарабура М. Г., 2002.

3. Нормативи з пожежно-стройової підготовки

П/п

Зміст

Час

(хв)

Організаційно-методичні вказівки

1

2

3

4

1

ВСТУПНА ЧАСТИНА

1. Приймаю рапорт.

2. Перевіряю наявність особового складу, готовність до заняття.

3. Доводжу тему, навчальні питання та мету заняття.

5

2

Основна частина

1. Укладка бойового одягу і спорядження. Надягання бойового одягу і спорядження.

Пояс із закріпленими на ньому карабіном і сокирою в кобурі, складений удвічі або втроє, укладається на стіл (ослін); пряжкою зверху, сокирищем у ліву сторону уздовж столу (ослона).

Брезентова куртка, складена першим чи другим способом, укладається на пояс, брезентові штани — на куртку. Каска кладеться на штани захисним козирком до пожежного. Підкасник може знаходитися поруч з покладеним бойовим одягом чи спорядженням усередині каски. Брезентові рукавиці при наявності в курток бічних кишень кладуться в кишені, при відсутності кишень — під пояс. Брезентова куртка і штани можуть укладатися одним із двох способів.

Перший спосіб. Куртка складається уздовж утроє, навиворіт і вдвічі по талії спиною догори з підігнутими під неї підлогами й укладається коміром до краю чи столу ослона.

Брезентові штани спочатку складаються по подовжніх швах колош,, потім утроє «гармошкою» так, щоб нагорі знаходився передній розріз штанів з відігнутими назовні краями, лямки, убираються в складки штанів. Штани кладуться на куртку поясом до краю столу (ослона), на штани захисним козирком до крайки столу -(ослона) (мал., 1,6).

Другий спосіб. Брезентова куртка складається лицьовою стороною нагору по швах у боках (правий борт зверху), рукави убираються назад, потім згинається навпіл по талії. Комір звернений до далекого від бійця краю столу (ослона), правий та лівий борти відгинаються. Брезентові штани складаються уздовж по довжині і втроє «гармошкою», лямки заправляються між складками штанів. Штани кладуться поясом до краю столу (ослона), каска і на штани (мал. 1,6).

Комбінезон водія укладається в кабіні пожежного автомобіля. Плащ і спорядження начальника варти вішаються на вішалку, що знаходиться в головної машини. Каска кладеться на вішалку захисним козирком уперед.

Надягання брезентових штанів.

Той, якого навчають, знімає каску з бойового одягу і кладе її на стіл (ослін) у праву (ліву) сторону від бойового одягу. Береться обома руками за відігнуті назовні краї пояса штанів, знімає їх з місця укладання, опускає їхній униз — уперед. Піднімає праву (ліву) ногу, зігнуту в коліні, з витягнутим униз носком, просмикує її в колошу штанів до виходу ступні ноги з колоші. Тим же способом просмикує ліву (праву) ногу і ліву (праву) колошу штанів і рухом обох рук, зігнутих у ліктях, нагору через сторони до пліч, не випускаючи лямок з кистей рук, надягає їх на плечі і защібає ґудзик передньої частини штанів.

Надягання брезентової куртки.

Той, якого навчають, просмикує в рукава куртки кисті витягнутих уперед рук, потім піднімає їхній нагору над головою (одночасно піднімається і куртка) так, щоб підлоги її опустилися за спину; просмикує руки в рукава, опускає руки, защібає всі ґудзики.

Якщо куртка покладена другим способом, вона надівається шляхом почергового просмикування рук у рукава. При цьому способі каска надівається перед надяганням брезентових штанів.

Надягання пояса. Пожежний лівою ногою робить крок уперед, лівою рукою береться за пояс зверху в пряжки, великий палець підхоплює його знизу. Лівою рукою на себе вниз заносить з поясом ліву руку, зігнуту в лікті, назад до попереку й одночасно праву руку, зігнутий у лікті, також заносить назад. Кистю правої руки (долонею) захоплює пояс у кінця великим пальцем зверху.

Рухом обох рук вперед обводить пояс навколо себе, кисть у пряжки, кисть у кінця пояса, ліву ногу приставляє до правого. Пальцями рук просмикує кінець пояса в пряжку, защібає його, розправляє складки на куртці.

Укладання і надягання спецодягу для захисту від води і розчинів поверхнево-активних речовин. Спецодяг призначений для захисту пожежних від води і розчинів на пожежах.

Одяг складається з куртки і штанів. Куртка з выдкыдним коміром, однобортна, що застібається на чотири металеві застібки, має водозахисний нагрудний клапан, відлітну кокетку. Штани з бретелями мають знімну підкладку, що утеплює, до лінії колін. Штани унизу мають шліци, що застібаються, довжиною 24 см. Під курткою проходить плечовий ремінь для носіння кобури з пожежною сокирою.

Укладання бойового одягу і спорядження.

Куртка укладається на стіл (ослін)-першим чи другим способом; на куртку укладається рятувальний пояс, складений чи удвічі втроє; на пояс — штани. Каска кладеться на штани захисним козирком (емблемою), уперед.

Надягання бойового одягу і спорядження, По команді чи сигналу «Тривога» пожежний знімає каску і кладе її поруч на чи стіл надягає на голову, якщо куртка покладена другим способом; потім надягає штани, рятувальний пояс з карабіном і сокирою; надягає куртку, защібає її на чотири металеві застібки, надягає каску.

Примітка. Пояс пожежний рятувальний і каску по сигналі «Тривога» дозволяється надягати в кабіні пожежного автомобіля.

Укладання тепловідбивного костюма. Тепловідбивний костюм укладається на стіл. Спочатку кладуться рукавиці, куртка з металізованої тканини, потім рятувальний пояс з карабіном. Зверху кладеться напівкомбінезон. Поруч з костюмом кладеться каска і маска.

Надягання тепло відбивного костюма. Пожежний у ватяній куртці і штанях, заправлених у шкіряні (кирзові) або валянки (з галошами) чоботи стоять на відстані 1 м від місця укладання тепловідбивного костюма,

По команді «Тепловідвідний, костюм-надягти» пожежний надягає на ноги напівкомбінезон з бахилами і закріплює його за допомогою плечових лямок. На напівкомбінезон надягає пожежний пояс з карабіном. Потім на ватяну куртку надягає куртку з металізованої тканини і защібає її на всі ґудзики. На голову надягає

Каску і поверх її маску з пелериною, яку кріпить до куртки за допомогою ґудзиків попереду і позаду. На руки натягає рукавиці і кріпить їх застежными ремінцями за допомогою металевих півкілець.

2. Розташування бойової обслуги, посадка її в автомобіль, та виїзд з гаражу. Збір і виїзд за сигналом пожежної тривоги з посадкою в гаражі (за воротами гаража).

Навчання збору та виїзду за тривогою бажано проводити у два етапи.

Перший етап: призначення бойового розрахунку, його шикування біля пожежного автомобіля і посадка у кабіну пожежного автомобіля, спішування.

Другий етап: збір за тривогою, надягання бойового одягу і спорядження, посадка в кабіну пожежного автомобіля та виїзд із гаража.

Перший етап.

Командир відділення вишиковує відділення в одну шеренгу фронтом до автонасоса (ПА). Повідомляє тему, мету заняття і правила безпеки роботи, звертаючи особливу увагу на те, що посадка в кабіну автонасоса (ПА) здійснюється тільки під час його (її)стоянки.

Потім призначає бойовий розрахунок, називаючи прізвище пожежника (наприклад: "Пожежник Ткаченко"). Почувши відповідь "Я!", присвоює йому номер бойового розрахунку: "Перший номер!" Після того, як пожежник відповідає "Саме так!", командир відділення вказує йому місце при шикуванні за командою: "Відділення - ДО МАШИНИ!" чи "Відділення - СТАВАЙ!".

Пожежник Ткаченко стає на своє місце біля автонасоса (ПА) і командир називає прізвище наступного пожежника. Вишикувавши відділення з правої (лівої) сторони, спиною до автонасоса (ПА) у напрямі від осі заднього колеса до кабіни автомобіля, командир відділення пояснює, що пожежники, котрим присвоєні номери 1, З, 5, 7, стають у першу шеренгу, а номери 2, 4, 6 і водій - у другу

(рис. 3); біля автоцистерни в першу шеренгу стають пожежники №1, 3 і водій, а в другу - пожежники № 2, 4.

Рис. 3. Шикування відділення біля автонасоса.

Бойові розрахунки менше п'яти осіб шикуються біля пожежного автомобіля в одну шеренгу з правої (лівої) сторони, від осі заднього колеса до кабіни, спиною до автомобіля, водій на лівому флангу.

Пожежники не повинні стояти на проїзній частині дороги.

За командою: "Відставити!" бойовий розрахунок повертається у вихідне положення. Командир відділення повідомляє, що шикування потрібно виконати у швидкому темпі, і подає команду: "Відділення - ДО МАШИНИ!", після чого перевіряє правильність шикування бойового розрахунку. Наприклад, оголошує: "Другий номер". Другий номер називає своє прізвище ("Пожежник Петренко!"). Так називаютьЗ-4 пожежників. Командир відділення командує: "РОЗІЙДИСЯ!", і шикування пожежників біля автонасоса (ПА) виконується з різних положень, місць, приміщень.

Переконавшись, що пожежники засвоїли порядок шикування бойового розрахунку біля автонасоса (ПА), командир відділення повідомляє, що за командою: "По місцях!" чи "Тривога!" здійснюється посадка бойового розрахунку в кабіну автонасоса (ПА), і кожен пожежник займає своє місце, починаючи з тих пожежників, котрі повинні розміститися посередині сидіння. Пожежники № 1 і 2 сідають останніми: зачиняють ворота (якщо вони не зачиняються автоматично) відповідно з лівої таз правої сторони. Командир відділення сідає поруч із водієм. У кабіні бойового розрахунку автонасоса на першому сидінні сідають пожежники № 1, 3, і 5, на Другому - пожежники № 7, 4, 6 і 2.

Бойовий розрахунок у кабіні автонасоса сідає в такій послідовності: з пра-вого боку на перше сидіння - пожежники № 3 і 5, на друге - пожежники № 4, 6, 2, з лівого брку на перше сидіння пожежник № 1, на друге - пожежник № 7.

При шикуванні бойового розрахунку з лівої сторони автонасоса, пожежники № 2 і 5 сідають з правого боку, а інші - з лівого: на перше сидіння сідають пожежники № 3 і 1, на друге - пожежники № 6, 4 і 7.

Пожежники виходять з кабіни ПА у зворотній послідовності і шикуються з правої (лівої) сторони. Пожежники № 1 і 2 відчиняють ворота, якщо вони не відчиняються автоматично.

Посадка вважається закінченою, коли пожежники зайняли свої місця в автомобілі й закрили двері кабіни.

Порядок посадки особового складу відділення в пожежні автомобілі в гаражі або поза ним установлює начальник пожежної частини.

Потім посадка бойового розрахунку виконується кілька разів у швидкому темпі. Командир відділення перевіряє правильність посадки пожежників у кабіні й шикування бойового розрахунку біля автонасоса (автоцистерни).

Другий етап.

Командир відділення повідомляє, що відділення буде виконувати вправу «Збір і виїзд за тривогою», і пояснює правильний порядок її виконання (укласти бойовий одяг і спорядження першим (другим) способом, за сигналом "Тривога!" надягти його і зайняти своє місце в кабіні бойового розрахунку).

Відділення виконує команди: "Бойовий одяг і спорядження першим (другим) способом - УКЛАСТИ!" і "Тривога!". Посадка вважається закінченою, коли бойовий розрахунок займає свої місця в автомобілі і закриває двері.

Відпрацьовування цього етапу повторюють 2-3 рази. Потім збір за тривогою виконується з виїздом із гаража на час (виконання нормативу), при перебуванні особового складу на фасаді, у класі та в інших приміщеннях частини. За сигналом або командою "Тривога!" пожежники, незалежно від місця перебування, бігом направляються в гараж. Виконуючи команду, заборонено кидати одяг і спорядження, зупинятися в проходах. При використанні спускового стовпа кожен пожежник зобов'язаний витримувати інтервал, стежити за пожежником, що спускається перед ним, і не торкатися його ногами. Торкнувшись ногами мата, треба відштовхнутися від стовпа і швидко відійти.

Пожежники надягають бойовий одяг і спорядження, сідають у кабіну, водій заводить двигун, командир відділення одержує путівку, повідомляє адресу пожежі, пожежники № 1 і № 2 відчиняють ворота (якщо вони не відчиняються автоматично), сідають у кабіну і зачиняють двері. Командир відділення подає команду водієві "РУШ!" Після виїзду з гаража командир відділення командує "СТІЙ!", водій зупиняє автомобіль. Командир відділення командує: "Відділення - СТАВАЙ!", і особовий склад шикується біля пожежного автомобіля. Командир відділення перевіряє заправлення бойового одягу і спорядження і командує: "Автомобіль у гараж - СТАВ!", "Бойовий одяг і спорядження першим способом - УКЛАСТИ!". Вправа повторюється кілька разів, оскільки цей норматив повинен виконуватися як мінімум на «добре» у літніх і зимових умовах. Командир відділення підбиває підсумок заняття.

При виїзді на пожежу дозволяється застібати куртку і надягати пожежний пояс у кабіні автомобіля. Начальник караулу (командир відділення) одержує путівки, повідомляє адресу пожежі й подає водієві команду "РУШ!".

Під час руху автомобіля забороняється курити, висуватися у вікна, відчиняти двері, стояти на підніжках, виходити з автомобіля до повної його зупинки.

40

20

20

Слідкую за тим, щоб слухачі уважно слухали та при необхідності конспектували. Даю відповіді на поставлені питання.

Командир будує відділення, повідомляє вправу, і ціль, розповідає і показує правила укладання бойового одягу і спорядження першим способом, ставить пожежних до місця укладання бойового одягу і спорядження. Потім подає команду для укладання бойового одягу і спорядження першим способом і, переходячи від одного пожежного до іншого, стежить за їх діями. Переконавши, що всі пожежні правильно уклали бойовий одяг і спорядження, побудувавши відділення в одну шеренгу, командир розповідає і показує правила їхнього надягання, подає команду на надягання бойового одягу і спорядження. При цьому звертає особливу увагу на те, щоб пожежні всі прийоми виконували без суєти. Помилки, що допускаються, виправляє відразу в міру їхнього виявлення, потім, коротко роз'яснивши помилку, вимагає повторити прийом.

Командир закріплює їхнього знання шляхом повторного виконання цієї частини вправи в тій же послідовності.

Укладання бойового одягу і спорядження другим способом і надягання її відпрацьовуються в тій же послідовності, що і першим способом.

На тренувальних заняттях після оголошення вправи командир відділення, викликавши з ладу одного-двох пожежних, наказує укласти бойовий одяг і спорядження першим чи другому способом, перевіряє правильність укладання, указує на допущені помилки. Потім подає команду для надягання бойового одягу і спорядження і перевіряє правильність виконання.

Задача командира, що проводить тренувальні заняття з відділенням, полягає не тільки в тім, щоб подавати команду, але і стежити за діями кожного пожежного, зауважувати й усувати помилки. Для підведення підсумків по вправі командир проводить залік відповідно до вимог нормативів по пожежно-стройовій підготовці.

Команди для виконання вправи для укладання бойового одягу і спорядження: «Бойовий одяг і спорядження першим, (другим) способом —укласти»; для надягання бойового одягу і спорядження: «Бойовий одяг і спорядження — надягти».

3

Заключна частина

- Підводжу підсумки заняття.

- Відповідаю на поставлені запитання.

- Проводжу вибіркове опитування особового складу.

- Виставляю оцінки.

- Ставлю завдання на самостійну підготовку:

5

Переліковую підручники на самопідготовку, вказую сторінки