Сегодня: 19 | 04 | 2024

План-конспект - Тема 1 : Засоби колективного захисту

План-конспект - Тема 1 : Засоби колективного захисту

Для проведення заняття по захисту від зброї масового ураження

З особовим складом 1 взводу 2 навчальної роти.

Тема 1 : Засоби колективного захисту

Заняття 1 : Призначення, будова, технічні характеристики і принцип роботи засобів колективного захисту і приладу ВПХР.

Навчальні питання:

1. Призначення, будова, технічні характеристики і принцип роботи засобів колективного захисту.

2. Призначення, будова, технічні характеристики і принцип роботи приладу ВПХР.

Мета: Ознайомити особовий склад з призначенням, будовою, технічними характеристиками і принципами роботи засобів колективного захисту і приладом ВПХР.

Метод проведення: Розповідь.

Матеріальне забезпечення: Стенди, плакати, прилад ПРХР.

Час: 50 хвилин.

Місце проведення: Навчальний клас.

Література: 1. Захист від зброї масового ураження, стор. 76-85.

2. Прилади радіаційної і хімічної розвідки, стор. 34-45.

ВСТУПНА ЧАСТИНА

1. Приймаю рапорт ЗКВ.

2. Перевіряю наявність особового складу, готовність до заняття.

3. Доводжу тему, навчальні питання та мету заняття.

ОСНОВНА ЧАСТИНА

1. Призначення, будова, технічні характеристики і принцип роботи засобів колективного захисту.

Колективними засобами захисту називаються рухомі об'єкти і фортифікаційні споруди, що мають спеціальне устаткування, що дозволяє особовому складу знаходитися чи діяти в них без використання індивідуальних засобів захисту.

Рухомими об'єктами є танки, бойові машини піхоти, автомобілі з кузовами-фургонами й інші машини, що мають герметизовані відділення і фільтровентиляційне устаткування.

З польових фортифікаційних споруджень надійний захист від отруйних речовин, бактеріальних (біологічних) засобів і радіоактивного пилу забезпечують бліндажі. Спеціальне устаткування бліндажів складається з наступних основних елементів: засобів герметизації, фільтровентиляційної установки (агрегату) типу ФВА-100/50, ФВА-50/25 і ін., опалювального устаткування. Обладнаний в такий спосіб бліндаж складається з основного приміщення для розміщення людей, фільтровентиляційної установки для очищення і подачі повітря і тамбурів. Бліндаж обладнується освітленням і засобами зв'язку.

Фільтрвентиляційні агрегати

Для фортифікаційних споруджень

Фільтровентиляційний агрегат ФВА-100/50 призначений для устаткування командних і медичних пунктів, а також притулків для особового складу. Він складається з фільтра-поглинача ФП-100/50, вентилятора ВАП-1 з електричним і ручним приводом, електродвигуна до ВАП-1 і покажчика витрати повітря УРВ-2. Крім того, в агрегат входять вентиляційний захисний пристрій (ВЗУ-100), повітрозабірний пристрій, пристрій продувки тамбурів, набір монтажних деталей, розсувні герметичні двері, полотнища з прогумованої тканини, рулонний водонепроникний папір. Агрегат - ФВА-100/50 монтується на одній з пакувальних шухляд. Загальна вага агрегату з упакуванням складає 260 кг.

Фільтровентиляційнийагрегат ФВА-50/25 (мал. 17) призначений для устаткування бліндажів для особового складу. Він складається з фільтра-поглинача ФП-50/25 з підставкою, електровентилятора МГВ із ручним приводом і повітрозабірних шлангів. Крім того, в агрегат входять вентиляційний пристрій, набір монтажних деталей, розсувні герметичні двері, полотнища з прогумованої тканини і рулон водонепроникного папера. Вага агрегату з упакуванням 110 кг.

Пристрій бліндажів

Для особового складу

Бліндажі забезпечують більш надійний захист особового складу від засобів ураження, у тому числі і від ядерної зброї. Розташування особового складу в бліндажах - цілком знімає вражаючу дію світлового випромінювання, у 200 — 400 разів знижує дозу проникаючої радіації і різко зменшує вплив ударної хвилі. Радіус зони поразки особового складу в бліндажах у 2—3 рази менше в порівнянні з розташуванням на відкритій місцевості.

При застосуванні супротивником хімічної зброї особовий склад, розташовуючи в бліндажі, має можливість надягти протигази й інші індивідуальні засоби протихімічного захисту.

Місткість бліндажа не більш 4—8 чоловік, з них 4—6 чоловік розташовуються лежачи і 2 чоловік сидячи. Внутрішні розміри бліндажа призначаються відповідно до прийнятого внутрішнього устаткування і його розміщенням у бліндажі.

Звичайно бліндажі обладнаються знімними нарами для відпочинку лежачи, лавами для відпочинку сидячи, а узимку — табельною піччю ОПП. Нари розташовуються в один чи два яруси в протилежній стороні від входу. При двох'ярусному розміщенні нижні нари розташовують на чи підлоги піднімають над підлогою на 15—20 См. Нари другого ярусу встановлюються на висоті 115 См від підлоги чи поверхні нар першого ярусу і на відстані 65 См від стелі, що забезпечує зручне розміщення солдатів сидячи на нижніх нарах і лежачи на верхніх нарах. Відповідно до цим внутрішня висота призначається при одноярусному розташуванні нар 140 См, а при двох'ярусному розташуванні нар 180 См. Ширина усередині приймається 110—120 См.

Довжина бліндажа (відстань від торцевої стінки до захисних дверей) звичайно складає не менш 250 - 300 см, для того щоб, крім нар довжиною 180 См.

Бліндажі можуть бути котловинного і підземного типу.

Бліндаж має уніфіковані розміри кістяка, що дозволяють перетворювати його в сховище легкого типу шляхом установки фільтровентиляційної установки і пристрою герметичної перегородки.

Вхід можна влаштовувати з жердин, паперових землевмістких мішків і інших матеріалів.

2. Призначення, будова, технічні характеристики і принцип роботи приладу ПРХР.

ЗАКЛЮЧНА ЧАСТИНА

1.Підводжу підсумки заняття:

- вказую на досягнення навчальних цілей;

- визначаю якість роботи особового складу під час проведення занять;

- вказую на позитивні та негативні моменти, які виникли під час проведення заняття.

2. Відповідаю на поставлені запитання.

3. Проводжу вибіркове опитування особового складу з виставленням оцінок.

3. Ставлю завдання на самостійну підготовку.