Курсова робота На тему: „Технологія приготування сінажа” 2005
Курсова робота На тему: „Технологія приготування сінажа” 2005
ЗМІСТ
1. Вступ............................................................................................................. 3 ст.
2. Розділ № 1 ..................................................................................................... 5 ст.
3. Розділ № 2 ..................................................................................................... 7 ст.
4. Розділ № 3 ..................................................................................................... 14ст.
5. Розділ № 4 ..................................................................................................... 20 ст.
6. Розділ № 5 ..................................................................................................... 23 ст.
7.Висновки та пропозиції................................................................................ 28 ст
8. Список використаної літератури ................................................................ 31 ст.
Вступ
Кормовиробнмцтво – це наука обгрунтованої системи організації господарських, біологічних, технологічних, економічних заходів виробництва кормів, з польвих земель, та природних кормових угідь, а також побічної продукції рослиництва.
Вирощуванням, заготівлею і зберіганням різних видів кормів для сільськогосподарських тварин займається спеціалізована галузь АПК країни - кормовиробництво.
Основне джерело кормовиробництва лугові і польові кормові культури. В корм також використовуються відходи культур ( солома, відходи переробки продовольчого зерна і технічних культур).
Кормовиробництво – галузь сільського господарства яка займається вирощуванням кормових культур на орних землях, сіяних сінокосів і пастбищ. Основна задача, яка стоїть перед цією галузю – інтенсифікація всіх видів кормів.
Найголовнішим завданням кормовиробництва, як науки полягає в тому, щоб розробити теоретичні підвалини по забезпечені, продуктивності кормових культур, як на орних землях так на природних сінажах і пасовищах. Найважливішим джерелом дешевих і поживних кормів – природні кормові угідя. Однак в загальном кормовом балансі корма природних сінокосів займають лише 30%. Це пояснюється крайне низькою продуктивністю природних кормових угідь.
Беззміне використання і відсутність догляду за пастбищами приводять до виснаженю грунту і випаданю із травостою найбільш ціних в кормових відношеннях трав.
Задачою кормовиробництва є також получення високих врожаїв кормових культур в різних грунтово – кліматичних зонах.
На теперішній час, коли твариництво в занепаді, площі кормових культур шорічно займають біля 10% всіх посівних площ.
Велике значення у сучасному кормовмробництві мають довгострокові агрометерологічні прогнози, що дають можливість приймати правильне рішення з добору видів і сортів культур, структури посівних площ, раціонально використовувати проміжні культури, планувати технології заготівлі кормів.
Кормовиробництво як наукова дисціпліна повязанна з науками загальноосвітніми (матиматика, фізика, ботаніка, хімія, агрометеорологія, біохімія, фізіологія, мікробіологія та ін.) і спеціальними (землеробство, грунтознавство, механізація, агрохімія, захист рослин, меліорація, твариництво, зокрема фізіологія тварин і годівля, рослиництво, організація, й економіка, технологія заготівлі і переробки продукції сільського господарства).
Розділ № 1
Коротка характеристика господарства
Середньо річна температура повітря складає 9.7 С середня температура червня + 23.2 С, січня - 3.5 С. Абсолютний мінімум – 23 С Абсолютний максимум + 39.0 С.
Тривалість вегетаційного періоду складає в регіоні 190 – 220 днів, а безморозного від останього заморозку до первогот восени, від 155 до 185 днів. Сума єфективних температур, вище 10 С по регіону становить 3200 – 3400 С.
Річна сума опадів лежить в межах від 370 до 390 мм. Найбільш дожливий місяць червень (58 мм), найбільш сухий лютий (21мм). В рік обично нараховується 100 – 120 дождливих днів з опадами 0.1 мм і дільше. Але опади, які перебільшують 5 мм і більше випадають на протязі 21 – 25 днів. Для регіона характерні довгі дождливі періоди 50 – 60 днів і більше.
Сніговий покрив не високий і нестійкий (3 – 5 см). Суховії в регіоні спостерігаються щорічно. Часто в березні – червні 5 – 6 днів. По регіону відносна вологість повітря 72 – 86 %. Гідротермічний коєфіцієнт складає 0.48 – 0.52. За рік буває 13 – 15 днів з сильним - поривистим вітром швидкість якого складає 12 – 14 м/с. Такі вітри наносять велику шкоду сільськогосподарському виробництву, і викликають вітрову ерозію – пилові бурі.
Весна – період обмежений стійкими переходами середньодобовлї температури повітря через 0 С і 15 С коротке і більш 2 – х місяців з різким наростаням температури.
Перехід через колб градусів відбувається на початку березння і в кінці березня, середньодобова температура повітря досягає + 5 С.
Літо – продовжується в межах середньодобової температури вище + 15 С. Наступає в кінці первої, середині другої дикади березня. Літо зазвичай жарке, посушливе, продовження його біля 5 місяців.
Осінь – період обмежений стійкими переходами середньодобової температури повітря через 15 С і 0 С. Тривалість осіні 2.5 місяців. В середині вересня починаються перві осіні заморозки, які як правило відмічаються 2 – 3 ночі підряд.
Зима – період з середньо добовою температурою повітря нище 0 С. протяжність зими біля 3-х місяців. Характерной особливістю зими являється сильно нестійкий температурний режим. Типові глибокі довготривалі відлиги, під час яких температура повітря може підвищуватися до 10-15 С і нище. Внезапні похолодання можуть бути –25 –31 С, що викликає пошкодження аба загибель озимих культур.
Наше господарство знаходиться в зоні неповного весняного промочування. Максимальні запаси продуктивної вологи в кореневому шарі грунту спостерігається весною, і зазвичай в метровому шарі складає 90- 110мм.
Таким чином, в кліматичному відношені територія господарства характеризується малим запасом атмосферних опадів, високою річною температурою повітря, значним випаровуванням, а також пошкодженням вітровою, водною, іррігаційною ерозіями грунту.
Це зона типгаково – ковилового степу. В травостої якого зустрічаються
Вузько листові ксерофітні злаки. Рослиність в господарстві бідна низькоросла і зріджена. В составе травостоя преобладают: ковыль, типчак, тонконог, с примесью разнотравия.
Естественная растительность на территории хозяйства сохранилась только в полезащитних лесних полосах, на склонах балок, оврагов. Среди растений встречаются: ромашка полевая, пастушья сумка, лобода белая, полинь черным: на почвах засоленного ряда.
Среди деревьев и кустарников преобладают: акация белая, глядичия, лох серебристый, абрикос, грецким орех, шелковица.
В хозяйстве пастбища малопродуктивные, поверхность вибита, овцами. Травостой очень изрежен и состоит преимущественно из сорного и малосьдобного разнотравия: кермек, полинь, молочай, осот, солянка, солероз и др.
Розділ № 2
Розрахунок потреби в кормах, площі посіву кормових
Культур та потребу в насінні
Потреба в кормах розраховується виходячи із потреби голів тварин і плана виробництва твариницької продукції.
Добовий раціон розраховузться на основі кормових норм, коториє виражают потребу в поживних речовинах, звязаних з житездатністю тварин. Він залежить від типу корму який характеризується певною струкрурою раціону, тобто відношенням в них грубих, зелених, і концентрованих кормів, виражених в відсотках по поживності.
Також в цому розділі потрібно привести приклад зеленого конвеєру.
Зелений корм найбільш повноціний і дешевший. На зелений кормах мають до 60% високоякісної тваринницької продукції. Досвід багатьох господарств свідчить, що там, де створено добрий зелений конвейєр, кормовиробництво є високоефективною галуззю.
У зарубіжних країнах, крім випасання худоби на пасовищах, широко застосовують згодовування їм зеленої маси кормових культур влітку. Це вважають більш вигідним порівняно із згодовуванням консервованих кормів і тим більше надмірної кількості концентратів. Так, відомі німецькі вчені у галузі кормовиробництва К. Неринг і Ф. Люддекке вважають, що влітку треба згодовувати тваринам кукурудзу у сумішці з іншими високобїлковими рослинами у свіжому вигляді, а не використовувати силос, який вже при виготовленні втрачає близько 25 % поживних речовин. Крім того, тваринам замість свіжої, повноцінної за поживністю зеленої маси дають кислий і часто недоброякісний корм.
Разом з тим годівля тварин свіжим зеленим кормом ефективна лише при рівномірному і безперервному надходженні його. Необхідний раціональний конвейєр, де з 1 га одержували б не менш як 60—70 ц/га корм, од., що можливо при 2—4 укосах зеленої маси трав, 2—3 урожаях кормових культур.
Зелені корми — основа літнього раціону худоби — бувають надмірно обводнені, у них може не вистачати перетравної енергії. Тому їх слід доповнювати кормами з високим вмістом сухої речовини — соломою, сіном, сінажем, силосом з кукурудзи у фазі воскової стиглості.
Зелений конвейєр — це сисстема організації використання і виробництва зелених кормів, яка дає змогу безперебійно і рівномірно забезпечувати ними тваринництво.
У більш широкому розумінні зелений конвейєр — це система організаційних і агротехнічних заходів, що забезпечує рівномірне надходження достатньої кількості повноцінних і високоякісних зелених кормів протягом всього можливого періоду вегетації кормових культур. Це визначення включа поняття якості повноцінності кормів. Якість кормів передбачає застосування відповідних способів вирощування їх і оптимальні строки згодовування.
При організації зеленого конвейєра створюють спеціалізовані загони, бригади, ланки, планують випасання тварин, агротехнічні заходи (добір культур, сортів, строки сівби, обробіток грунту, удобрення, догляд за посівами).
Зелений конвейєр може бути створений для одного виду тварин або для всього поголів'я на поліпшених природних угіддях, польових землях або при поєднанні їх.
Розрахунки річної потреби в кормах
Всього:
Молоко - 1,2 * 512 = 614,4
Яловичина – 8,1 * 130 = 105,3
Свинина - 7,5 * 90 = 675
Баранина – 9,5 * 6 = 57
Потреба вкормових одиницях, т
Молоко:
Концентровані – 614,4 * 20/100 = 122,9
Силос – 614,4 * 21/100 = 129,1
Коренеплоди – 614,4 * 5/100 = 30,7
Сіно – 614,4 * 8/100 = 49,2
Сінаж – 614,4 * 3/100 =18,4
Солома – 614,4 * 3/100 = 18,4
Зелені – 614,4 *40/100 = 245,7
Яловичина:
Концентровані – 105,3 * 21/100 = 22,2
Силос –105,3 * 17/100 = 17,9
Коренеплоди –105,3* 9/100 = 9,5
Сіно –105,3 * 16/100 = 5,3
Сінаж –105,3 * 4/100 =4,2
Солома –105,3* 7/100 =7,4
Зелені –105,3*37/100 = 38,8
Потрібно перетравного протеїну(ц)
Молоко – 105 * 614,4 = 64512
Яловичинна – 105 * 105,3 = 11056,5
Свинина – 105 * 675 = 70875
Баранина – 100 * 57 = 5700
Птиця – 130 * 11,44 = 1487,2
Яйця (на 10 шт) – 95 * 39,6 =3762
Схема - розрахунок зеленого конвейєру в умовах багариТаблиця № 2.4
Розрахунок площі посіву кормових культур
і потреба в насінні
Корма
|
Потрібно корму, т
|
Збір з 1га
|
Площа посіву, га
|
Потрібно насіння
|
На 1 га посіву, кг
|
На всю площу, ц
|
Концентровані:
|
855,9
|
|
|
|
|
1.зерно ячменю 60%
|
512,5
|
3
|
171,8
|
170
|
292,0
|
2 зерно пшениці 10%
|
85,6
|
3
|
28,5
|
200
|
57
|
3 зерно овса 2%
|
17,2
|
3
|
5,7
|
100
|
5,7
|
4 зерно кукурудзи 20%
|
171,2
|
3
|
57,0
|
60
|
34,2
|
5 зерно гороху8%
|
68,5
|
3
|
22,8
|
50
|
11,4
|
Соковиті:
|
|
|
|
|
|
1 силос зкукурудзи
|
1320,5
|
20
|
66,0
|
35
|
23,1
|
2 коренеплоди
|
80,7
|
20
|
4,0
|
20
|
0,8
|
Зелені:
|
|
|
|
|
|
1 оз. ріпак
|
97,6
|
2
|
48,8
|
20
|
0,9
|
2 оз. жито + оз. ріпак
|
195,2
|
20
|
9,7
|
150
|
14,5
|
3 оз. пшениця + оз. вика39
|
292,8
|
20
|
14,6
|
250
|
36,5
|
4 люцерна (1 укіс)
|
117,1
|
20
|
5,8
|
10
|
0,5
|
5 ячмінь + горох
|
195,2
|
20
|
9,7
|
120
|
11,6
|
6 овес + горох
|
292,8
|
20
|
14,6
|
200
|
29,2
|
7 люцерна (2 укіс)
|
78,4
|
18
|
4,3
|
10
|
0,5
|
8 кукурудза + сорго + соняшник
|
312,0
|
22
|
14,2
|
300
|
42,6
|
9. Кукурудза 1 строку
|
312,3
|
20
|
15,6
|
60
|
9,3
|
10. Кукурудза 2 строку
|
195,2
|
20
|
9,7
|
60
|
5,8
|
11. Кукурудза 3 строку
|
366,0
|
20
|
18,3
|
60
|
10,9
|
12. Кукурудза 4 строку
|
243,0
|
20
|
12,2
|
60
|
7,3
|
13. Кукурудза 5 строку
|
292,8
|
20
|
14,6
|
60
|
8,7
|
14 овес + ріпак
|
281,8
|
20
|
14,0
|
100
|
14
|
15 гарбузи
|
210
|
20
|
10,5
|
15
|
1,5
|
16 буряки
|
210
|
80
|
2,6
|
25
|
0,7
|
Грубі:
|
|
|
|
|
|
1 сінаж з люцерни
|
78,7
|
10
|
7,9
|
12
|
0,9
|
2 сіно з люцерни
|
131
|
10
|
13,1
|
10
|
1,3
|
3 солома з ячменю
|
210
|
2
|
105
|
170
|
178,5
|
Розділ 3
Приготування сінажа
Сінаж приготовлчють із провялених багаторічних і однорічних трав. Для оримання його використовують посіви бобових і злакових трав в чистом виді, а також їх суміші і трави отримані з покращених природних кормових угідь. В отлічії від обичного силоса, зберігання якого обумовлюється пакопиченням органічних кислот, які виникають в процесі бродіння. А консервування сінпжа достигаеться за рахунокт фізіологігної сухості середовижа, при якому водоутримуюча сила тканин рослин перевищує сосущу силубільшенства бактерій. Придотваріть розвиток плісеневих грибів в кормі можно ізоляцією його від доступу повітря. В сінажній массі накопичується вуглекислий газ і азот. Той кислород, який попадаєт в сенажную масу, при закладке її в траншею швидко використовуеться мікроорганізмами. Тому пліснявілі гриби, які є аєробними організмами, не можуть розвиватися.
Такі умови благоприятні для молочнокислих бактерій. Молочнокіслоє броженіє в сінажі проходить однако слабше, чим при сілосувані, тому значне накопичення молочної кислоти не відбувається. Отриманий корм по поживності значно не відрізняється від свіжих трав і гарно поїдаєтьсятваринами.
В 1 кг сінажа приготованих із молодих багаторічних трав, міститься 0,35-0,4 кормових одиниць 50-65% перетравного протеїну, більше 40 мг каротина. Кислотність його складає РН 4.5 – 5.5. Крім молочної кислоти, в сінажі накопичуються уксусна і молочна кислоти, але в меншій кількості.
В сінажі в следствії відносно слабого но порівняно з сілосом розвитку мікроорганізмів міститься більше цікру ( біля 7% ).
В ньому міститься більше і сухих речовин, так як в процесі приготування сінажа не проходить втрат сока з розчиними в ньому поживними речовинами і меньш активно проходять процеси бродіння.
Найбільш целесообразно готувати сінаж із багаторічних високобілкових бобових трав, клевера і люцерни, експарцету, конюшини лучної, грястиця збірна, сумішки їх збобовими, з однорічних культур – вико житні посіви, виковівсяні і гороховівсяні сумішки, райграс однорічний, конюшина однорічна, а також мезоксерофітні трави – мишій італійський і суданська трава, вміст сухої речоіини в якій міститься 24 – 26%. Осматичний тиск клітиного соку мишію італійського і суданки становмть 44 – 46 атм (інколи більше), тому витрати вихідної маси в них незначні, приготовлений корм мпало відрізняється від свіжої зеленої маси. Інколи закладають і так званий зерно – сінаж з ячміню, вівса, сумішок гороха з вівсом і ячменем у молочно – восковій стиглості і навіть з провяленої, а потім добре подрібненої кукурудзи на зелений корм, яку вирощували в загущених посівах – по 600 – 700 тис. Рослин на 1 га. Слід зазначити, що для привялювання такої маси до потрібної вологості треба більше часу, ніж трав. Проти закладання зерно – сінажу без плющення є серйозні запарачення у звязку з поганою засвоюваністю зерна тваринами (М. В. Кулик, В. В. Химич, В. Ф. Сіроштан, А. І. Овсієнко, 1987).
Не слід заготовляти сінаж з малоціного різнотравя, якемістить багато молооблиствених трав, що перестояли.
Оптимальними показниками вмісту сухої речовини при збирані багато – і однорічних злакових і бобових трав на сінаж слід вважати 22 – 24%, що свідчить про те, що вміст води у рослинах становить 76 – 78% . при знижені вологості на 14 – 16% рісля скошування маса трави зменшуеться майже в 1,5- 2 рази, в ній залишається 62 – 64% вологи. В цей період її треба підбирати і подріблювати. У процесі підбирання, подрібнення і подавання в транспортну місткість, розрівнювання в траншеїїтрава втрачає ще 6 – 8% вологи. В результаті цього на зберегання закладається трава вологістю 55 – 60%.
Вміст вологи в траві значною мірою залежить від умов зволоження і живлення протягом останніх 10 – 12 днів, які передували збиранню. При достатньому азотному живленні злакові і бобові рослини більш обводнені. При зниженні відносної вологості повітря і грунту знижується і обводженість тканин рослин. Так, люцерна при недостатнему зволожені уже в фазі бутонізації міститься 20 – 22% сухої речовини, а за оптимальних умов зволоження і живлення - 16 – 18%. Тому потрібний оперативний контроль вмісту сухої речовини в травах, його треба визначити щоденно.
Якісний сінаж з бобових трав або злаково – бобових сумішок містить 48 – 58% сухої речовини, 6 – 6,8 мДж ОЕ, 1 кг його відповідає 0,3 – 0,34 кормових одиниць і містить 50 – 60 г перетравного протеїну і 18 – 20 г каротину. Сінаж із злакових трав при зазначеному вмісту сухої речовини і кормових одиниць звичайно містить 35 – 40 г перетравного протеїну.
Кращий сінаж одержують у баштах, але завантаження сінажної маси в башті — більш трудомістка операція, ніж у траншеї. Дуже трудомістке і вивантаження з них ущільненого корму, під час вивантаження сінажу внаслідок надходження повітря зовнішній шар сінажу псується. В траншеї більше можливостей ізолювати корм від безпосереднього контакту з повітрям поліетиленовою плівкою. Оскільки цьому не приділяють уваги, частина корму як у баштах, так і в траншеях у процесі згодовування втрачає якість.
Сінаж за якістю більш близький до свіжої трави, ніж силос, сіно і корми штучного сушіння. Крім того, заготівля сінажу дає змогу значно збільшити вихід корму з одиниці площі порівняно з заготівлею сіна (на 30—40 %). Сінаж може замінити і силос, і сіно, тому в кормовиробництві багатьох країн останнім часом значно збільшилось його виробництво при зменшенні заготівлі силосу і сіна.
Технологія приготування сінажу включає такі операції:
1) скошування з плющенням (у разі потреби);
2) пров'ялювання;
3) згрібання;
4) підбирання трав з подрібненням на відрізки 10—15 до ЗО мм і вантаженням у транспортні засоби;
5) перевезення до місця заготівлі;
6) завантаження в сховища, розрівнювання, ущільнення;
7) укриття.
Основним типом сінажних споруд є наземні траншеї з бетонованою основою.
Сінаж приготовлений в траншеях при дотримані всіх технологічних вимог, не уступає по якості сінажу приготовленого в башнях.
В ньому накопичуеться меньше кислот, міститься трохи більша кількість цукрів. Сінажні траншеї можуть бути типів:
1. надземні;
2. полузаглублені;
3. заглублені;
Для обваловки стін надземних траншей потрібно багато грунту. Стени полузаглублених і заглублених траншей повині бути облицьовані зилізобетоними плитами, без тріщин. Пол заливають бетоном.
Розмір траншеї визначають виходячи з кількості рогатої худоби і тривалості стійлового періоду. При постройкі сінажних траншей можна використовувати и типові проекти для сінажних траншей.
Ширина траншеї для закладки сінажа, повина бути в межах 8 – 12 м, а глубина в межах 2,5 – 4 м, в залежності від рельєфа місцевості і глубини залягання грунтових вод. При визначені довжини траншей виходять із потреб, що вона повина бути заповнена кормом в срок. Сінах повинен дути заложений в хранилище щільно і швидко, щоб при процесі самозігрівання температура не перевишувала 35 – 37 С. При підвишені температури хочаб до 40 – 42 С. значно зменшується кількість перетравлюваного протеїну, руйнується протеїн, і проходять другі непотрібні процеси. Для того щоб верхній слой сінажу в дашнях не портився зверху накладають слой із свіжо скошеної маси товщиною 30 – 40 см. Як тільки хранилище заповнене, масу в ноьму необхідно негайно укрити для изоляції від повітря.
Закладка сінажа в траншеї повина продовжуватися не більше 3 – 4 днів. Єжедневно нужно укладивать слой мінажгої маси товщиною 60 – 70 см. Поверх провяленої маси цілесообразно закладать слой свіжескошеної трави слоєм 30 – 50 см. Хорошо утрамбовану масу сінажа зверху утривають політиленовой або злорівнілованой плівкою.
Зверху ложать шар соломи щоб предотвритить промерзання покриття і верхнього шару корма.
Соблюдання правил виямки сінажа дуже важливі длч припинення процесу самозігрівання и погіршення якості корма.
При приникнені повітря в корм починають протікати різні мікробіологічні процеси, які знижують поживність корма. Чим хуже утрамбована маса, тим бистріше улітучивається вуглекислий газ і більше повітря проникає в хранилище і в масу. При проявлені признаків зігрівання корма надо бистріше використати його для їжі скоту, ато може запліснявіти і може прийти в повнц негодність.
При виямкі сінажа заложеного в герметичних башнях с верхнюю розгрузкоюю, а також в обикновених башнях нада кожен день знімати корм по всій поверхності шаром не більше 20 – 25 см.
С траншей же укритів надо знімати послідовно і різати вертикальними шарами по всій ширині і висоті хранилища товщиною не менше 0,5 м. Щоб зменшити обвітрюваність товщі корма, верх необхідно накривати плівкою.
Сінажну масу нада використовувати в межах 1 – 2 днів, так як при більш довгому зберіганні, особливо в теплих приміщеннях, зявляється пліснява, и сінаж перестає бути пригодним для сроживання тваринами.
Розділ 4
Розрахунок виходу кормових одиниць, перетравного протеїну та кормопротеїнових одиниць з гектару основних кормових культур заготовлених кормів
Таблиця № 4.1
Вихід кормових одиниць, перетравного протеїну і кормопротеїнових одиниць з 1 га посіву.
Корма
|
Урожайність ц/га
|
Вміст в 1кг корма
|
Міститься в урожаї, ц
|
Перетравного протеїну в 1 к. о., (г.)
|
К. о.
|
П. п., (г.)
|
К. о.
|
П. п.
|
К. п.о.
|
Концентровані:
|
|
|
|
|
|
|
|
1.зерно ячменю
|
25
|
1,13
|
80
|
28,3
|
2,0
|
24,1
|
70,7
|
2 зерно пшениці
|
35
|
1,20
|
117
|
42,0
|
4,1
|
41,5
|
97,6
|
3 зерно овса
|
20
|
1,0
|
85
|
20,0
|
1,7
|
18,5
|
85,0
|
4 зерно кукурудзи
|
35
|
1,34
|
78
|
46,9
|
2,7
|
37,1
|
57,6
|
5 зерно гороху
|
25
|
1,17
|
195
|
29,3
|
4,9
|
39,0
|
167,2
|
Соковиті:
|
|
|
|
|
|
|
|
1 силос зкукурудзи
|
83
|
0,20
|
14
|
16,6
|
1,2
|
14,1
|
72,3
|
2 коренеплоди
|
500
|
0,12
|
10
|
60,0
|
5,0
|
55,0
|
83,3
|
Зелені:
|
|
|
|
|
|
|
|
1 оз. ріпак
|
150
|
0,16
|
30
|
24,0
|
4,5
|
34,5
|
187,5
|
2 оз. жито + оз. ріпак
|
150
|
0,18
|
22
|
27,0
|
3,3
|
30,0
|
122,2
|
3 оз. пшениця + оз. вика39
|
120
|
0,18
|
15
|
21,6
|
1,8
|
19,8
|
83,3
|
4 люцерна (1 укіс)
|
120
|
0,18
|
39
|
21,6
|
4,7
|
34,2
|
217,6
|
5 ячмінь + горох
|
120
|
0,18
|
25
|
21,6
|
3,0
|
25,8
|
138,9
|
6 овес + горох
|
120
|
0,19
|
26
|
22,8
|
3,1
|
27,0
|
135,9
|
7 люцерна (2 укіс)
|
80
|
0,18
|
39
|
14,4
|
3,1
|
22,8
|
215,3
|
8 кукурудза + сорго + соняшник
|
150
|
0,19
|
11
|
28,5
|
1,7
|
22,5
|
59,6
|
9 кукурудза на з/к
|
120
|
0,14
|
14
|
16,8
|
1,7
|
16,8
|
101,2
|
10 овес + ріпак
|
80
|
0,18
|
22
|
14,4
|
1,8
|
16,0
|
125,0
|
11 гарбузи
|
150
|
0,12
|
7
|
18,0
|
1,1
|
14,3
|
16,1
|
12 буряки
|
200
|
0,12
|
10
|
24,0
|
2,0
|
22,0
|
83,3
|
Грубі:
|
|
|
|
|
|
|
|
1 сінаж з люцерни
|
36
|
0,38
|
45
|
13,7
|
1,6
|
14,9
|
116,8
|
2 сіно з люцерни
|
24
|
0,52
|
136
|
12,5
|
3,3
|
22,6
|
264,0
|
3 солома з ячменю
|
20
|
0,36
|
12
|
7,2
|
0,2
|
4,8
|
27,8
|
Міститься в урожаї, ц
А) кормові одиниці = урожайність * к. о. в 1 кг
1. по концентрованим кормам:
- зерно ячменю к. о. = 25 * 1,13 = 28,3
2. по соковитим кормам:
- силос з курурудзи к. о. = 83 * 0,20 = 16,6
3. по зеленим:
- оз. ріпак к. о. = 150 * 0,16 = 24,0
4. по грубим кормам:
- сінаж з люцерни к. о. = 36 * 0,38 = 13,7
Б) перетравний протеїн = П. П(г) в 1 кг/1000 * Урожайність(кг)
1. по концентрованим кормам:
- зерно ячменю п. п. = 80/1000 * 2500 = 2000кг=2ц
2. по соковитим кормам:
- силос з курурудзи п. п. = 14/1000 * 8300 = 120кг = 1,2ц
3. по зеленим:
- оз. ріпак п. п. = 30/1000 * 15000 = 450 кг = 4,5ц
4. по грубим кормам:
- сінаж з люцерни п. п.= 45/1000 * 3600 = 1600кг = 1,6ц
В) кормо протеїнова одиниця (С)
С =У *(К +10n)
У - урожай з 1 га, ц
К – вміст кормових одиниць в 1ц маси;
N – вміст перетравного протеїну в 1ц маси;
1. по концентрованим кормам:
- зерно ячменю С = 25 *(1013 +10 * 0,08)/2
2. по соковитим кормам:
- силос з курурудзи С = 83 * (0,20 + 10 * 0,014)/2
3. по зеленим:
- оз. ріпак С =150 * (0,16 + 10 * 0,03)/2
4. по грубим кормам:
- сінаж з люцерни С = 36 * (0,38 + 10 * 0,045)/2
Г) перетравний протеїн в 1 к. о. (г) = п. п (в ц урожаю)/к. о. (в ц урожаю) *1000
1. по концентрованим кормам:
- зерно ячменю п. п в 1 к. о. = 2/28,3 *1000 =70,7г
2. по соковитим кормам: п. п в 1 к. о. = 1,2/16,6 * 1000 = 72,3
- силос з курурудзи
3. по зеленим:
- оз. ріпак п. п в 1 к. о. = 4,5/24,0 * 1000 = 187,5
4. по грубим кормам:
- сінаж з люцерни п. п в 1 к. о. =1,6/13,7 * 1000 = 116,8
Таким чином у цьому розділі були проведені розрахунки виходу кормових одиниць, перетравного протеїну та кормопротеїнових одиниць з 1 га посіву. Розрахунок цих показників є дуже важливим, так як це дає нам змогу правильно збалансувати по поживності добовий раціон тварин, що призведе до підвиження виходу продукції твариництва.
Розділ № 5
Прийоми підвищення вмісту рослиного білку в кормах
Гній — основне органічне добриво. Особливо цінний гній, який зазнав термічної обробки самозігріванням, що сприяє очищенню його від насіння бур'янів, гельмінтів, хвороботворних бактерій. Вміст поживних речовин у ньому порівняно з іншими видами гною і органічних добрив найвищий.
Цінне органічне добриво можна виготовляти безпосередньо у полі, використовуючи для цього рештки соломи минулих років, змішуючи її з рідким гноєм і гноївкою.
Для кормової площі характерне більше винесення поживних речовин — азоту, калію, фосфору. Тому і норми внесення тут органічних добрив можуть бути значно більшими, ніж у рослинництві. Наприклад, підстилковий гній можна вносити на кормовому полі не один раз за 3—4 роки, як у польових сівозмінах, а щороку від 10—12 до 18—20 т/га.
Цінним органічним добривом є заорана зелена маса хрестоцвітих (редьки олійної, гірчиці білої), люпину, буркуну та ін. Найчастіше для цього використовують післяжнивну сівбу хрестоцвітих. Вони добре мінералізуються, містять азоту до 3,5— 4 % сухої маси, поліпшують санітарний стан грунту. Сидерацію використовують насамперед у кормопольових сівозмінах у районах задовільного і достатнього зволоження. Звичайно заорюють від 120 до 300 ц/га зеленої маси. Буркун для сидерації добре використовувати у зайнятих парах.
Цінним органічним джерелом живлення рослин є рослинні рештки (корені + стерня) багаторічних трав — бобових і бобово-злакових сумішок (від 70 до 120 ц/га сухої маси).
Органічні добрива на відміну від мінеральних навіть при великих нормах внесення насамперед засвоюються грунтом і перетворюються на малорухомі форми. При цьому збільшується вміст органічної речовини в грунті, органічна маса поступово мінералізується і забезпечує рослини азотом, фосфором і калієм, а також іншими елементами живлення. Цінне добриво — рідкий безпідстилковий гній. Він навіть перевищує дію мінеральних добрив, значно підвищує продуктивність кормових культур — кукурудзи на силос на 80—120 ц/га, кормових буряків — на 250—400, зеленої маси однорічних трав — на 100—160, редьки олійної — на 150—250 ц/га. Проте при внесенні великої кількості органічних добрив необхідно контролювати фітосанітарну обстановку на полях, щоб запобігти збільшенню засміченості посівів бур'янами. Слід проводити аналізи грунту і рослин на вміст не тільки нітратів, а й важких металів, миш'яку, селену, які надходять з надмірною кількістю органічних добрив, стічними водами і промисловими відходами мінерального й органічного походження. Вміст їх у грунтах може перевищувати гранично допустимі концентрації у десятки і сотні разів.
Перевагу слід віддавати рідким, а також комплексним добривам. У комплексних мінеральних добривах вміст азоту повинен значно переважати над вмістом фосфору і калію.
У кормовиробництві особливо необхідні азотовмісні добрива як важливий фактор підвищення врожайності кукурудзи, коренеплодів, зернокормових культур, багаторічних і однорічних кормових трав.
Норми внесення азоту (N60) на фоні фосфору і калію збільшують продуктивність кормової площі у середньому на 22— 25 %. При цьому врожайність бобових і бобово-злакових сумішок багаторічних трав без зрошення збільшується на 16—20, а при зрошенні люцерни — на 44— 52 %. За даними досліджень автора, проведених у Лісостепу, врожайність зеленої маси кукурудзи при внесенні повного мінерального добрива N60Р60К60 підвищується в середньому на 46,1 %, на фоні N90Р90К90 — на 64,2, при внесенні N105Р80К110 (розрахунок на одержання 500 ц/га зеленої маси) —на 66,4 %. Внесення лише, фосфорних і калійних добрив різко знижує урожай кормових культур.
У роки з достатньою кількістю опадів (за тими самими даними) урожайність сумішок кукурудзи з суданською травою і соєю за два укоси досягає 1140, кукурудзи з горохом — 940 ц/га. Таке підвищення урожайності завдяки взаємодії двох факторів — достатнього живлення рослин і зволоження — свідчить про великі, невикористані резерви збільшення продуктивності кормової площі.
Після підготовки і первинного обробітку грунту, вапнування кислих грунтів або гіпсування солонців, внесення основного добрива, вирощування попередників проводять залужування ділянки сумішкою багаторічних трав.
Травосумішки на пасовищах і сіножатях мають переваги перед одновидовими посівами лучних трав: краще використовують вологу і поживні речовини; більш стійкі проти несприятливих умов, створюють щільну дернину, оструктурюючи грунт; бобово-злакові і злаково-бобові сумішки краще використовують родючість грунту, ніж окремі види бобових і злакових; забезпечують одержання збалансованого за поживними одиницями корму; більшість травосумішок продуктивніші, ніж одновидові посіви трав.
М. Г. Андреєв показав, що врожайність сіна травосумішок на 14,4—25 % вища, ніж одновидових посівів. Це підтверджують і результати досліджень автора по травосумішках, висіяних на схилах Лісостепу. Період високопродуктивного їх використання збільшувався на 2—3 роки, урожайність — на 14 — 30 % порівняно з посівами тільки бобових трав.
Злакові трави в сумішці з бобовими за поживністю перевищують аналогічні види злаків у одновидовому посіві. За даними автора, злакові трави (костриця лучна, стоколос безостий, грястиця збірна) протеїну містять на 2—3 % більше, ніж при вирощуванні їх у чистому вигляді.
Достатнє азотне живлення на фоні фосфорно-калійного підвищує якість корму і вміст у ньому протеїну і незамінних амінокислот.
Залежно від грунтово-кліматичних умов бобово-злакова травосумішка може включать бобові — конюшину, люцерну, лядве-нець рогатий, еспарцет посівний, піщаний, закавказький; злакові — тимофіївку лучну, кострицю лучну і тростинну, стоколос безостий, канаркову траву тростинну, райграс пасовищний, багатоукісний і високий, грястицю збірну та ін. На сіножатях використовують в основному верхові трави, на пасовищах — верхові і низові (тонконіг лучний, мітлицю білу, або пагононосну) і напівверхові (житняк, райграс пасовищний, кострицю червону та ін.).
Травосумішки можуть бути простими (2—3-компонентні) і складними (4—7-компонентні і більше); короткостроковими (2—3 роки), середньостроковими (5—7 років) і тривалого (більш як 7 років) періодів використання. Чим складніша травосумішка, тим більша сумарна норма висівання насіння. Так, при сівбі люцерни чи конюшини на сіножатному угідді висівають 8—10 млн схожого насіння на 1 га, у травосумішці з двох компонентів (наприклад, люцерни і костриці) — 12—14, з трьох— 14—16 млн.
При корінному поліпшенні лук і пасовищ використовують переважно 2—4-компонентні травосумішки. За продуктивністю вони не поступаються перед складними, а інколи й перевищують їх.
Вибір компонентів і норма висіву насіння при корінному поліпшенні так само, як і при поверхневому, залежить від типу і розташування угіддя, родючості грунту, вмісту вологи, світлового режиму. Наприклад, на лиманах Лісостепу і Степу, де тривалість затоплення невелика (7—12 днів), висівають сумішки, в які входять люцерна синьо - або жовтогібридна (6— 10 кг/га), стоколос безостий (8—12 кг/га) або костриця лучна (6—8 кг/га). Якщо тривалість затоплення більша, люцерну не висівають, а сіють переважно злакові трави.
Достатність азотного живлення сприяє кущінню і росту злаків. Тому навіть значні відмінності в нормах висіву компонентів, велику кількість яких пропонують різні науково-дослідні заклади, не мають принципового значення, якщо забезпечується достатнє живлення рослин.
Висновки та пропозиції
На посівах кормових культур, сіножатях і пасовищах слід здійснювати як загальні, так і окремі заходи щодо забезпечення сприятливої екологічної обстановки. Перша група заходів залежить від системи природоохоронної організації території, яка передбачає припинення ерозії, очищення промислових стоків від біологічного і мінерального забруднення, у тому числі важких металів, які можуть нагромаджуватися у грунті у надмірній кількості, а потім переходити у продукцію тваринництва. Зарегулювання стоку при використанні води на технічні потреби промислових виробництв, переведення водопостачання на замкнений цикл мають одне з вирішальних значень у комплексі природоохоронних заходів.
Друга група заходів залежить насамперед від рівня агротехнічної служби у господарстві, від технологій вирощування кормових культур. Так, вміст нітратів у кормах, як і в іншій продукції рослинництва прямо залежить від високих азотних фонів живлення. Органічні добрива мають переваги щодо цього у зв'язку з повільною, поступовою мінералізацією органічної речовини. Разом з тим внесення безпосередньо свіжих органічних добрив також пов'язане з ризиком забруднення грунту гельмінтами, різними хвороботворними бактеріями (наприклад, бруцельозом і туберкульозною паличкою). Надмірна кількість безпідстилкового гною з великих ферм і комплексів може бути також джерелом важких металів. Тому органічні добрива з великих ферм і комплексів перед внесенням слід знезаражуватинасамперед поєднанням холодного і гарячого способів зберігання, при яких гинуть шкідливі мікро - і макроорганізми. Крім того, необхідно проводити аналіз гною на вміст у ньому важких металів та інших хімічно шкідливих домішок.
На кормовій площі можна використовувати органічні відходи підприємств спиртової, крохмале-патокової, шкіряної промисловості, цукрових заводів, комунального господарства, стічні води міст тощо. Усі вони підлягають знезараженню (термічна обробка, тривале витримування мулу, компостування за допомогою негашеного вапна, аміаком, аміачною водою та іншими речовинами, наприклад тіазоном — 0,25 % маси компосту).
Слід обмежити пряме внесення рідкого гною на кормовій площі. На його основі готують соломистий гній і компости, використовуючи рештки торішньої соломи, торф. Готують також високоефективні органічні добрива і торфо-мінеральні компости, які мають мінімальний негативний вплив на чистоту середовища.
У кожному господарстві має бути розроблена і здійснена науково обгрунтована система природоохоронних і екологічних заходів при протиерозійній організації території. Без цього неможливо мати екологічно чисту продукцію у кормовиробництві.
Забезпечення задовільного санітарного стану кормових полів і одержання екологічно чистих кормів великою мірою залежать також від широкого впровадження екологічно чистих технологій вирощування кормових культур, які зводять до мінімуму або виключають використання на полях хімічних засобів боротьби. з бур'янами, шкідниками і хворобами. Пестициди у кормовиробництві слід замінювати агротехнічними і біологічними засобами з широким застосуванням сортів, які не пошкоджуються або мало пошкоджуються шкідниками і хворобами.
Не слід діяти за принципом: шкідливо для одних організмів — не шкодить іншим. Так, внесення гербіцидів не тільки вибірково діє на певний вид бур'янів, а й згубно впливає на мікрофлору і фауну грунту, актуальну і потенційну родючість грунту, а також на забруднення ґрунтових вод.
Нерідко висловлюються думки про те, що без хімії неможливо вирощувати урожай. Щодо кормовиробництва, то це твердження безпідставне. Агроном має у своєму розпорядженнікомплекс сучасних машин, що дають змогу агротехнічними заходами ефективно боротися з бур'янами, доводячи кількість їх до рівня, який суттєво не впливає на врожайність культур.
Слід також враховувати шкідників і хвороб рослин, запобігаючи появі їх правильним чергуванням культур у сівозміні, використанням специфічних ентомофагів, фітофагів.
Пестициди і гербіциди впливають насамперед на великих тварин і людину, яка використовує продукцію рослинництва і тваринництва. Ентомофауна і мікрофлора терплять менше, вони встигають пристосуватися, генерують стійкі види. Для людини і тварин це не характерно. Крім того, шкідливість дії хімічних препаратів людина збільшує сама. Так, норма внесення 60 % хлорофосу на картопляному полі 1,2 кг/га за препаратом, проте, щоб знищити шкідників, його треба внести лише 12 г/га (100-кратне збільшення дози). Все це, мабуть, відбувається насамперед через безвідповідальність і байдужість. Рештки пестицидів поки що не враховують (за станом на 1990 р.) і не зазначають в офіційних документах про якість кормів. Немає і звітності про рівень хімічної чистоти кормів та іншої сільськогосподарської продукції у господарстві, районі, області. Є звітність про кількість внесених препаратів, проте немає відомостей про вміст їх у кормах і продукції після цього.
Застосування біопрепаратів більш вибіркове, ніж пестицидів. Наприклад, трихограма може знищити гусінь лучного і кукурудзяного метелика та ін. Крім того, можна додатково застосувати бітоксибацилін та інші препарати проти вовчка, на посівах соняшнику можна використовувати муху фітомізу, павутинних кліщиків знищувати кліщем фітосейлюсом тощо. Ефективні фе-ромонні пастки. Проте поки шо, на жаль, немає цілісної системи захисту сільськогосподарських культур цими заходами. її необхідно розробити найближчим часом, оскільки агротехнічні, біологічні і селекційно-генетичні заходи боротьби з бур'янами, шкідниками і хворобами — основа біологічного рослинництва і кормовиробництва.
Література
1. О. І. Зінченко Кормовиробництво К. В.Ш. 1994 р.
2. В. Ш. Маткевич Кормовиробництво в таблицях К. Урожай, 1992 р.