Сегодня: 19 | 04 | 2024

Збірник інструкції з охороні праці у війсково-морських силах збройних сил України (частина 1)

 

Забороняється виконувати будь-які роботи в свіжопофарбованих не просохлих приміщеннях.

3.40. Забороняється палити поблизу місць проведення фарбувальних робіт вогненебезпечними фарбами і поблизу місць їх зберігання.

Особливих засобів перестороги необхідно дотримуватися при пневматичному фарбуванні складовими, що містять летючі розчинники, оскільки при цьому в повітрі утворюється велика кількість випарів розчинників, які є вибухонебезпечними.

Поблизу гарячих поверхонь, місць проведення газовогневих робіт, робіт з відкритим вогнем фарбувати забороняється.

3.41. Фарбування в фор - і ахтерпіку, коффердамах, цистернах і міждонних відсіках дозволяється проводити тільки за вказівкою капітана при суворому дотриманні всіх вказаних ним заходів безпеки.

3.42. Після роботи руки і інші частини тіла треба промити теплою водою з милом і у разі необхідності гасом, скипидаром або розчином оцтової кислоти.

3.43. Забороняється:

– виконувати швартові і буксирні роботи, знаходитися в шлюпках, переміщатися по палубі, що не має фальшборту, виконувати інші роботи, пов’язані з небезпекою падіння за борт, без застосування рятувальних жилетів;

– ставати або сідати на фальшборт, кнехти, леєрні загорожі або поручні огорожі;

– виходити на привальний брус, неогороджені дільниці палуб або обносів;

– мити швабру або зачерпувати воду за бортом під час руху судна;

– прати і полоскати білизну з трапів, бортів судна, шлюпок;

– спускатися у воду для оглядання гвинтів і зняття з них намотування, в разі коли боцман не навчений водолазній справі;

– купатися з суден.

4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ

4.1. Необхідно прибрати робоче місце та обладнання.

4.2. Скласти інструмент у відведене місце.

4.3. Зняти спецодяг, почистити засоби індивідуального захисту, скласти їх у відведене місце.

4.4. Вимити руки і обличчя з милом.

4.5. Про несправності та недоліки в роботі, що виникли під час роботи, доповісти капітану.

5. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ

5.1. При падінні людини у воду треба негайно кинути йому рятувальний круг. Про нещасний випадок з людьми потрібно доповісти капітану і подати першу допомогу потерпілому.

5.2. Кожний член суднової команди, що помітив яку-небудь небезпеку для життя і здоров’я людей, зобов’язаний негайно вжити заходів по її усуненню, а якщо не може виконати це особисто, негайно доповісти капітану.

5.3. При виявленні несправності обладнання, інструменту, приладів роботу припинити і вжити заходів до їх усунення. В разі неможливості усунення недоліків, особисто доповісти капітану.

5.4. У разі раптового вимкнення електропостачання або замикання на корпус електрообладнання необхідно терміново його вимкнути та доповісти капітану.

5.5. При виникненні пожежі боцман зобов’язаний сповістити капітана і розпочати гасіння пожежі, використовуючи для цього кран внутрішнього проти

Пожежного водопроводу, або за допомогою первинних засобів пожежогасіння (вогнегасників, піску).

5.6. При загорянні електродротів вимкнути електроживлення. Палаючий електродріт, що знаходиться під напругою, слід гасити вуглекислотним або поро-

Шковим вогнегасником та піском. Забороняється гасити їх водою або пінним вогнегасником.

5.7. В разі необхідності боцман повинен надати потерпілим при аварії або внаслідок нещасного випадку першу медичну допомогу і при необхідності викликати швидку медичну допомогу.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ ДЛЯ БУФЕТНИКА

1. Загальні положення

1.1. Дія Інструкції поширюється на всі органи і підрозділи ВМС ЗС України (далі – підрозділи).

1.2.Інструкція розроблена на основі ДНАОП 0.00-8.03-93 “Порядок опрацювання та затвердження власником нормативних актів про охорону праці, що діють на підприємстві”, ДНАОП 0.00-4.15-98 “Положення про розробку інструкцій з охорони праці”, ДНАОП 7.1.30-1.02-96 "Правила охорони праці для підприємств громадського харчування", ДНАОП 1.7.00-1.01-96 "Правила охорони праці для об’єктів роздрібної торгівлі".

1.3. Інструкція діє протягом 5 років з дня затвердження.

1.4. За даною Інструкцією буфетник інструктується перед початком роботи на підприємстві (первинний інструктаж, повторний).

Результати інструктажу заносяться до «Журналу реєстрації інструктажів з питань охорони праці», в журналі після проходження інструктажу повинні бути підписи особи, яка інструктує, та буфетника.

1.5. Власник повинен застрахувати буфетника від нещасних випадків та професійних захворювань. В разі пошкодження здоров’я з вини власника, він (буфетник) має право на відшкодування заподіяної йому шкоди.

1.6. За невиконання вимог даної Інструкції буфетник несе відповідальність згідно з чинним законодавством України.

1.7. До роботи буфетником допускати осіб не молодше 18 років, які мають відповідну кваліфікацію, пройшли навчання по правилах безпечної експлуатації апаратів, машин, обладнання, медичний огляд, вступний інструктаж з охорони праці, інструктаж на робочому місці та інструктаж з пожежної безпеки.

1.8. Буфетник повинен:

1.8.1. виконувати правила внутрішнього трудового розпорядку;

1.8.2. користуватися спецодягом та засобами індивідуального захисту;

1.8.3. виконувати тільки ту роботу, яка доручена керівником робіт та по якій він проінструктований;

1.8.4. пам’ятати про особисту відповідальність за виконання правил охорони праці та безпеку товаришів по роботі;

1.8.5. не виконувати вказівки, які суперечать правилам охорони праці;

1.8.6. вміти надавати першу медичну допомогу потерпілим при нещасних випадках;

1.8.7. вміти користуватись первинними засобами пожежогасіння;

1.9. Основні шкідливі та небезпечні виробничі фактори, які діють на буфетника:

1.9.1. протяги;

1.9.2. захаращеність робочого місця;

1.9.3. відсутність спеціальних пристосувань, інструменту;

1.9.4. підвищена температура обладнання;

1.9.5. підвищені температура, вологість повітря робочої зони;

1.9.6. підвищені шум, вібрація на робочому місці;

1.9.7. незахищені струмоведучі частини електрообладнання;

1.9.8. недостатня освітленість робочої зони.

1.10. Буфетник забезпечується спецодягом: куртка біла бавовняна, шапочка біла бавовняна, фартух білий бавовняний, рушник, кітель білий полотняний, блузка біла бавовняна, наколка біла.

Заколювати спецодяг і тримати у кишенях одягу булавки, скляні та інші гострі предмети забороняється.

1.11. Жінки, зайняті роботою з продовольчими товарами, повинні бути охайно причесані, а чоловіки ретельно виголені.

1.12. Після відлучки з робочого місця і після спілкування з забрудненими предметами необхідно ретельно мити руки з милом. Особливо ретельно їх необхідно мити після відвідування вбиральні, упорядкування одягу, взуття. В цих випадках руки необхідно вимити теплою водою з милом, а потім 0,2%-им розчином хлорного вапна, а потім знову помити руки з милом.

Особи, які працюють в одязі з короткими рукавами, повинні мити руки до ліктів.

1.13. Нігті повинні бути коротко підстриженими. За ними необхідно систематично слідкувати. На них не слід наносити лак.

1.14. Необхідно повідомити про всі одержані на виробництві чи дома порізи, удари та інші поранення, а також про інфекційні захворювання в сім’ї.

1.15. Кожний електронагрівальний апарат повинен вмикатися до зовнішньої мережі окремою електропроводкою з індивідуальними плавкими вставками та пусковими пристроями.

1.16. Пускові пристрої повинні знаходитись у безпосередній близькості від робочого місця, забезпечуючи при цьому швидке і безпечне вмикання та вимикання апарату.

1.17. Буфетник повинен мати під ногами сухий настил, який ізолює його від підлоги.